Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. april 2019

Scroll to top

Top

121 kommentarer

Chili con Carne – den ultimative opskrift

Chili con Carne – den ultimative opskrift
Webmasteren

Efter at have cravet en Chili con carne, som jeg så den første dag på Skanderborg festivalen, skulle den endelig afprøves på festivalens sidste dag – troede jeg! Chili con carne tager tid og derfor var søndagens chili ikke klar til en gastromand – ærefuldt men skuffende i situationen!

Chili con carne er populær i store dele af verden, men i de amerikanske sydstater i særdeleshed, hvor retten er “nationalret” i Texas.

Traditionelt bestod retten af skært eller hakket oksekød, løg, chili, hvidløg og spidskommen. Blandt de mest populære tilføjelser er tomater og bønner – faktisk diskuteres det stadig om en rigtig chili indeholder bønner. Faktum er, at Chili con carne ikke må indeholde bønner i de populære Chili con carne konkurrencer i USA.

Dagen efter festivalen måtte jeg så selv i gang. Dagens første 5 timer blev brugt på at researche blev og inspirationen blev fundet i Jamie Olivers America, Heston Blumenthals In Search of Perfection og på Grydesken.dk.

  • Heston Blumenthal gav inspiration til at bruge Bourbon, som giver sødme, kompleksitet og lidt røg, samt at slutte chilien af med en “chilismør” – en chilismør der bl.a. indeholdt lime for at give chilien lidt syre. Denne syre har jeg valgt at tilføre i form af en mango/abrikos-salsa med limesaft.
  • Jamie Oliver gav inspiration til at bruge kaffe og større stykker skært kød, som efterfølgende trækkes fra hinanden.
  • Grydeskeen.dk gav inspiration til en simplere fortolkning af Hestons MEGET avancerede fremgangsmåde.

 

Første forsøg uden hakket kød…

 

Som sagt tager en rigtig Chili con carne tid og Gastromands udgave er ingen undtagelse – påregn ca. 4 timer alt i alt…

Da jeg jo jagtede den ultimative Chili con carne, blev der ikke sparet på varerne – Ægte Valrhona-chokolade, luksuskaffe fra Colombia, god amerikansk Bourbon og ikke mindst en håndfuld forskellige chili. Ingen af delene er dog et must og du kan naturligvis vælge at skrue op og ned, hvor du ønsker det.

 

Ja jeg har glemt hvad hver enkelt hedder – er du tilfældigvis ekspert?

 

Enough talk! Here we go…

 

Udskriv
4.5 fra 20 stemmer

Gastromands ultimative Chili con carne

Antal: 6
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

Chiliblanding

  • 2 tsk. tørret chili
  • 4 tsk. røget eller sød paprika
  • 2 tsk. spidskommen
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk. sort peber
  • 1 tsk salt
  • 1/2 stjerneanis

Chilismør

  • 50 g smør
  • 1 dl rapsolie
  • 1/3 af dine 5 chili - skåret i ringe
  • 2 laurbær
  • 1 spsk. ketchup
  • 1 spsk. Worcestershire sauce

Chili con carne

  • 1 kg. oksebov bryst el. lign.
  • 2/3 af dine 5 forskellige chilier - hakket
  • 3 forskellige peberfrugter
  • 2 gulerødder
  • 2 store rødløg
  • 5 fed hvidløg
  • Tomatpure
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl Bourbon
  • 2 kopper kaffe
  • 25 g mørk chokolade
  • 2 spsk brun farin

Mangosalat

  • 1 mango
  • 3 abrikoser
  • 1/2 finthakket rødløg
  • Lidt finthakket frisk chili
  • Saft fra 1/2 lime

Øvrigt

  • Go' creme fraiche - i dette tilfælde Thise 18%
  • Et godt blødt brød - Heston bager et cornbread jeg købte et Naanbrød:)

Sådan gør du

  • Start med at præparere samtlige ingredienser til Chili con carnen og kom dem evt. i små skåle:
  • Puds kødet fri for evt. sener og skær det i stykker på ca. 2x5 cm
  • Skær 1/2 af hver af chilierne fra og skær denne del i ringe (til chilismøret)
  • Hak de 4-5 forskellige chilier - jeg valgte at tage kerner og frøstol ud, men det er naturligvis op til din toughness:)
  • Skær peberfrugterne i mindre tern
  • Skræl gulerødder og skær i 1 cm tykke skiver
  • Pil og hak rød- og hvidløg
  • Du er nu klar til t gå i gang...

Chilismør

  • Hæld rapsolien på en pande og varm olien op ved ca, 1/3 varme
  • Tilsæt chiliringe og laurbær
  • Lad ringene stege stille og roligt i olien i ca. 10 minutter (se billedet)
  • Si olien og smid chiliringene ud
  • Bland halvdelen af olien med smør, ketchup og Worchestershire sauce - resten af olien skal bruges til at stege i
  • Stil chilismøret på køl

Chili con carne

    Tre en halv time tilbage

    • Varm en støbejernspande godt op
    • Tilsæt 1/4 af den resterende chiliolie
    • Brun kort 1/3 af kødet af gangen, så du undgår at kødet koger - sørg for at panden når at varme godt op i mellem hver omgang
    • Når al kødet er brunet og taget af panden, skruer du en anelse ned for varmen og steger rødløg, hvidløg og halvdelen af den hakkede chili
    • Tag løg, hvidløg og chili af panden

    Tre timer tilbage

    • Rist chiliblandingen på panden og læg mærke til duften af de mange forskellige krydderurter...
    • Tilsæt kød, løg, hvidløg, chili og gulerødder og tomatpure
    • Lad blandingen stege i et par minutter mens du vender den med jævne mellemrum
    • Tilsæt Bourbon og lad alkoholen dampe af et par minutter
    • Tilsæt kaffe og hakkede tomater
    • Læg låg på og lad retten simre minimum 2,5 time

    En halv time tilbage

    • Tilsæt de hakkede peberfrugter og bønner

    Umiddelbart før servering

    • Smag Chili con carnen til med 1-2 spsk brun farin og ca. 25 g mørk chokolade

    Mangosalat

    • Skær mangoen i mindre tern
    • Skær abrikoserne i mindre tern
    • Bland med løg og chili
    • Dryp med limesaft og stil på køl til det er spisetid

    Noter

    Server i den store sorte støbejernsgryde midt på bordet og med rigeligt creme fraiche, godt blødt brød (eksempelvis Naan-brød), resten af de hakkede chili og RIGELiGT VAND!

    Foreløbig konklusion på jagten…

     

    • Creme fraiche, det “bløde” brød og ikke mindst den syrlige/søde mangosalat spillede max som tilbehør og vil helt klart været et must fremover.
    • Chilikrydderblandingen var et klart hit og uopfordret blev der blandt gæsterne spurgt til, om der var kardemomme, lakrids og “røg” i gryden.
    • Kaffe, Whiskey og Chokolade er klart kommet for at blive i min chili con carne (og det brune farin ligeså).
    • Det skærte kød frem for det hakkede gav en anderledes ret. Næste gang forsøger jeg med skank, som jeg er sikker på bliver mere mørt.
    • Chilismøret var en sjov detalje, men udover at give chili con carnen en lækker blank overflade og mer echilismag, synes jeg ikke det gav noget, som almindelig tilsætning af ingredienserne kunne have gjort.

     

    Såvel Hestons In search of total perfection og Jamies America kan i høj grad anbefales. In search of total perfection er en rigtig pageturner for madnørder!

    Bøgerne kan købes på Amazon UK: Heston Blumenthal – In search of total perfection og Jamies America til henholdsvis 100 og 140 kr.

    Har du erfaringer, gode som dårlige, med Chili con carne, så del dem endelig i en kommentar, så vi kan få gang i en rigtig chilisnak! :)

     

    Og så er det vist tid til nogle flere billeder…

     

    Chilikrydderblanding… Bemærk ligheden med den texanske ørken…

    Chiliringe…

    Chili, hakket…

    Chili i olie…

    Chili i si…

    chiliolie…

    chilismør…

    VELBEKOMME!

    Kommentarer

    1. Thor Nyholm

      Hej – den bedste chili jeg nogensinde har lavet. Jeg har sværget til en udgave med øl, men denne her med Bourbon er hélt fantastisk.
      Kaffe og chokolade, ja tak 😊
      Jeg har en datter som er vegetar, så hun fik en “sin carne” med grønne linser, kidneybønner, læg og masser af gulerødder.
      Jeg smed bønner i både sin og con da der var 2,5 t tilbage, i et forsøg på at give sin-carnen en struktur som var det hakket kød. Det fik jeg ros for at teenage datteren. Det sker ellers ikke tit 😊 I con-carnen kogte de også ud, og det er nr 1 her, da jeg egentligt ikke er supervild med bønner. Chiliolien var et hit og god til at justere smag og styrke i retten med.
      Og så lige et chilitrick jeg har fået af Lene Tvedegaard fra Køge; hold chilifrugten, den kan være en Carolina Reaper 😱 i stilken, og kør den rundt i gryden i nogle få sekunder. Op med den, rør rundt og smag. Fortsæt til styrken er som du ønsker. På den måde kan du styre styrken hent som du ønsker det. Hbis du først hakker en djævle-chili og smider den i, så er det sådan det er, og styrken kan stikke af.
      Tak for en lækker opskrift. Øl er skiftet ud med whiskey – så drikker jeg øllen i mens retten koger. Det tog i øvrigt kun 2-2,5 t med en øko-bov og ⅓ galloway og lidt bacon 😊
      Kh Thorr

    2. Steffan Nielsen

      Hej – det lyder som en spændende opskrift, der helt sikkert skal prøves! Er det kun mig, der ikke kan læse noget om mængden af bønner i ingredienslisten?? Beklager hvis det bare er mine øjne, den er galt med….! :)

      • Jesper

        Det er kun dig

        • Jesper

          Jeg mener IKKE kun dig – der ikke kan finde bønnerne.

          • Steffan Nielsen

            Ok, tak for det 😂

      • Dan

        hvis du læser teksten, står der HVORFOR der ikke er bønner i

    3. Mette Rold


      Vidunderlig 🙏🏽

    4. JanusHoi

      Jeg er ikke helt sikker på bønnernes mængde og hvornår det er chilismøret skal i.

    5. Susanne Kattrup Dam

      Virkelig god chili … mmmmmm
      Tak for den
      Hilsen
      Gastro(wo)man

    6. Marianne

      Hej hvor mange bønner skal der i ???

      • Svend

        På Grydeskeen.dk står der 1 dåse blandede bønner.

    7. Patrick

      Hvornår skal chilismøren i?

    8. Dana


      Nu har jeg lavet en chili con Carne efter opskriften, men jeg har stadig chilismør i køleskabet! Hvad skal jeg gøre ved den? 🤭

    9. Melgaard


      Hey Gastromand

      Har lavet denne chili et par gange og må give jer at den er fantastisk. Har nogle af jer erfaring med at lave den i trykkoger? Jeg tænker at man kan banke ihvertfald 2 timer af tiden?

      • Desværre ikke, men du har helt sikkert ret. Let us know! :)

    Smid en kommentar