Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 16. december 2019

Scroll to top

Top

127 kommentarer

Chili con Carne – den ultimative opskrift

Chili con Carne – den ultimative  opskrift
Webmasteren

Efter at have cravet en Chili con carne, som jeg så den første dag på Skanderborg festivalen, skulle den endelig afprøves på festivalens sidste dag – troede jeg! Chili con carne tager tid og derfor var søndagens chili ikke klar til en gastromand – ærefuldt men skuffende i situationen!

Chili con carne er populær i store dele af verden, men i de amerikanske sydstater i særdeleshed, hvor retten er “nationalret” i Texas.

Traditionelt bestod retten af skært eller hakket oksekød, løg, chili, hvidløg og spidskommen. Blandt de mest populære tilføjelser er tomater og bønner – faktisk diskuteres det stadig om en rigtig chili indeholder bønner. Faktum er, at Chili con carne ikke må indeholde bønner i de populære Chili con carne konkurrencer i USA.

Dagen efter festivalen måtte jeg så selv i gang. Dagens første 5 timer blev brugt på at researche blev og inspirationen blev fundet i Jamie Olivers America, Heston Blumenthals In Search of Perfection og på Grydesken.dk.

  • Heston Blumenthal gav inspiration til at bruge Bourbon, som giver sødme, kompleksitet og lidt røg, samt at slutte chilien af med en “chilismør” – en chilismør der bl.a. indeholdt lime for at give chilien lidt syre. Denne syre har jeg valgt at tilføre i form af en mango/abrikos-salsa med limesaft.
  • Jamie Oliver gav inspiration til at bruge kaffe og større stykker skært kød, som efterfølgende trækkes fra hinanden.
  • Grydeskeen.dk gav inspiration til en simplere fortolkning af Hestons MEGET avancerede fremgangsmåde.

 

Første forsøg uden hakket kød…

 

Som sagt tager en rigtig Chili con carne tid og Gastromands udgave er ingen undtagelse – påregn ca. 4 timer alt i alt…

Da jeg jo jagtede den ultimative Chili con carne, blev der ikke sparet på varerne – Ægte Valrhona-chokolade, luksuskaffe fra Colombia, god amerikansk Bourbon og ikke mindst en håndfuld forskellige chili. Ingen af delene er dog et must og du kan naturligvis vælge at skrue op og ned, hvor du ønsker det.

 

Ja jeg har glemt hvad hver enkelt hedder – er du tilfældigvis ekspert?

 

Enough talk! Here we go…

 

Gastromands ultimative Chili con carne

4.42 fra 29 stemmer
Antal: 6
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

Chiliblanding

  • 2 tsk. tørret chili
  • 4 tsk. røget eller sød paprika
  • 2 tsk. spidskommen
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk. sort peber
  • 1 tsk salt
  • 1/2 stjerneanis

Chilismør

  • 50 g smør
  • 1 dl rapsolie
  • 1/3 af dine 5 chili - skåret i ringe
  • 2 laurbær
  • 1 spsk. ketchup
  • 1 spsk. Worcestershire sauce

Chili con carne

  • 1 kg. oksebov bryst el. lign.
  • 2/3 af dine 5 forskellige chilier - hakket
  • 3 forskellige peberfrugter
  • 2 gulerødder
  • 2 store rødløg
  • 5 fed hvidløg
  • Tomatpure
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl Bourbon
  • 2 kopper kaffe
  • 25 g mørk chokolade
  • 2 spsk brun farin

Mangosalat

  • 1 mango
  • 3 abrikoser
  • 1/2 finthakket rødløg
  • Lidt finthakket frisk chili
  • Saft fra 1/2 lime

Øvrigt

  • Go' creme fraiche - i dette tilfælde Thise 18%
  • Et godt blødt brød - Heston bager et cornbread jeg købte et Naanbrød:)

Sådan gør du

  • Start med at præparere samtlige ingredienser til Chili con carnen og kom dem evt. i små skåle:
  • Puds kødet fri for evt. sener og skær det i stykker på ca. 2x5 cm
  • Skær 1/2 af hver af chilierne fra og skær denne del i ringe (til chilismøret)
  • Hak de 4-5 forskellige chilier - jeg valgte at tage kerner og frøstol ud, men det er naturligvis op til din toughness:)
  • Skær peberfrugterne i mindre tern
  • Skræl gulerødder og skær i 1 cm tykke skiver
  • Pil og hak rød- og hvidløg
  • Du er nu klar til t gå i gang...

Chilismør

  • Hæld rapsolien på en pande og varm olien op ved ca, 1/3 varme
  • Tilsæt chiliringe og laurbær
  • Lad ringene stege stille og roligt i olien i ca. 10 minutter (se billedet)
  • Si olien og smid chiliringene ud
  • Bland halvdelen af olien med smør, ketchup og Worchestershire sauce - resten af olien skal bruges til at stege i
  • Stil chilismøret på køl

Chili con carne

    Tre en halv time tilbage

    • Varm en støbejernspande godt op
    • Tilsæt 1/4 af den resterende chiliolie
    • Brun kort 1/3 af kødet af gangen, så du undgår at kødet koger - sørg for at panden når at varme godt op i mellem hver omgang
    • Når al kødet er brunet og taget af panden, skruer du en anelse ned for varmen og steger rødløg, hvidløg og halvdelen af den hakkede chili
    • Tag løg, hvidløg og chili af panden

    Tre timer tilbage

    • Rist chiliblandingen på panden og læg mærke til duften af de mange forskellige krydderurter...
    • Tilsæt kød, løg, hvidløg, chili og gulerødder og tomatpure
    • Lad blandingen stege i et par minutter mens du vender den med jævne mellemrum
    • Tilsæt Bourbon og lad alkoholen dampe af et par minutter
    • Tilsæt kaffe og hakkede tomater
    • Læg låg på og lad retten simre minimum 2,5 time

    En halv time tilbage

    • Tilsæt de hakkede peberfrugter og bønner

    Umiddelbart før servering

    • Smag Chili con carnen til med 1-2 spsk brun farin og ca. 25 g mørk chokolade

    Mangosalat

    • Skær mangoen i mindre tern
    • Skær abrikoserne i mindre tern
    • Bland med løg og chili
    • Dryp med limesaft og stil på køl til det er spisetid

    Noter

    Server i den store sorte støbejernsgryde midt på bordet og med rigeligt creme fraiche, godt blødt brød (eksempelvis Naan-brød), resten af de hakkede chili og RIGELiGT VAND!
    Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

    Foreløbig konklusion på jagten…

     

    • Creme fraiche, det “bløde” brød og ikke mindst den syrlige/søde mangosalat spillede max som tilbehør og vil helt klart været et must fremover.
    • Chilikrydderblandingen var et klart hit og uopfordret blev der blandt gæsterne spurgt til, om der var kardemomme, lakrids og “røg” i gryden.
    • Kaffe, Whiskey og Chokolade er klart kommet for at blive i min chili con carne (og det brune farin ligeså).
    • Det skærte kød frem for det hakkede gav en anderledes ret. Næste gang forsøger jeg med skank, som jeg er sikker på bliver mere mørt.
    • Chilismøret var en sjov detalje, men udover at give chili con carnen en lækker blank overflade og mer echilismag, synes jeg ikke det gav noget, som almindelig tilsætning af ingredienserne kunne have gjort.

     

    Såvel Hestons In search of total perfection og Jamies America kan i høj grad anbefales. In search of total perfection er en rigtig pageturner for madnørder!

    Bøgerne kan købes på Amazon UK: Heston Blumenthal – In search of total perfection og Jamies America til henholdsvis 100 og 140 kr.

    Har du erfaringer, gode som dårlige, med Chili con carne, så del dem endelig i en kommentar, så vi kan få gang i en rigtig chilisnak! :)

     

    Og så er det vist tid til nogle flere billeder…

     

    Chilikrydderblanding… Bemærk ligheden med den texanske ørken…

    Chiliringe…

    Chili, hakket…

    Chili i olie…

    Chili i si…

    chiliolie…

    chilismør…

    VELBEKOMME!

    Stik os en kommentar

    Kommentarer

    1. 5 stars
      Det er efterhånden en større videnskab at lave en god chili.. Mht. chilierne er jeg ikke 100% sikker, men fra venstre er mit bud: Piri piri, santa fe grande, jalapeño, pas?, habañero.

      Jeg har også set det der med chilismør/-olie før, men er nu lidt skeptisk ved idéen. Som du også skriver, så kan det vel bare tilføres i form af alm. ingredienser.

      Men der er helt sikkert nogle små detaljer jeg vil tage til mig næste gang den store støbejernsgryde skal fyldes op.. God idé med bourbon for at tilføre noget sødme. Jeg synes hurtigt, at det kan blive en smule bittert hvis man både bruger kaffe og chokolade, så der vil en bourbon’en komplimentere det fint.

      Jeg prøvede en enkelt gang at smage min chili til med citronskal og det kan i hvert fald ikke anbefales. Ikke at det smagte dårligt, men det gjorde i hvert fald ikke retten bedre ;)

      Men super godt indlæg :D

    2. Nr.4 må være ancho chili, den er ret hardcore, og ja super lækkert, nu skal vi bare have lidt mere mørke, så er der belæg for at lave en ordentlige omgang con carne.

      • Eller tager jeg fejl??? Nu kommer jeg lidt i tvivl faktisk….

        • Det kan faktisk godt være en ancho, men mener bare at de er noget større..

        • Agesen

          5 stars
          Ja, Ancho (eller poblano som den hedder i ikke tørret form) er en noget større chili end den der her bliver snakket om. Den er nærmere på størrelse med en peberfrugt (frugterne på min Poblano chili plante har desværre heller ikke nået nogen imponerende størrelse… Men jeg kan heldigvis give den danske sommer skylden)
          Men ellers en chili der bruges meget i det mexikanske køkken også som tørret (hvor den så kaldes Ancho). Så til en anden gang, ville den måske være værd at få fingrene i. Ved chilihouse i København sælger dem. Derudover tror jeg også nogle tørrede chipotle ville være kærkomne i en chili

          Men ser super lækkert ud! Kan jeg spore lidt inspiration fra Heston Blumenthal’s program “In Search of Perfection”, der omhandlede chili con carne? :-)

      • Philip G. J. Pedersen

        Det mangler at blive beskrevet hvilke bønner der skal i.

    3. 3 stars
      Det er næsten umuligt at bestemme chilier ud fra frugten alene med mindre man har info om styrke frø-farve osv. Det bliver lidt lettere når man også har en plante og en blomst at forholde sig til.

      umiddelbart er det
      1) thai chili (masse betegnelse for de masseproducerede chilier som kommer fra thailand – kan være afart af cayenne)
      2) Caloro (kaldes også yellow jalapeno)
      3) Jalapeno
      4) ligner en lille Mulato Isleno, men kan være mange andre.
      5) Orange Habanero

      Piri-piri er forøvrigt en meget lille chilifrugt så den er nr1 i hvert fald ikke.

      • 5 stars
        …nåja og så synes jeg selvfølgelig at min chili con carne er den bedste :
        http://grillkokkerier.dk/2011/03/03/chili-con-carne/
        :-D

      • Hej Kim.

        Jeg er sikker på at, du har meget mere forstand på chilier end mig og jeg kan også se du skriver det er en massebetegnelse, men i den tid jeg har boet i Thailand har jeg endnu ikke set en chili, som den du kalder thai chili. De mest almindelige er de såkaldte “rottelorte” – prik chi nu – og nogle lidt længere end førstnævnte, men væsentligt tyndere end dem på billedet “sky pointing” – Prik chi fa.

        Mvh. Gadeknøs

        • Jeg forsøgte mig i går ligeså med en skudefuld chili. Jeg havde ikke lige bourbon ved hånden, men til mit held stod der en dame i nærheden og grillede store grønne chilier (som jeg ikke kender navnet på), så jeg scorede nogle af dem og kastede dem i, de gav noget af den lejrbåls smag der er så lækker, så det kan klart anbefales.

    4. Oh my! I mit hoved er jeg pt ved at lave en liste over ting (læs: mad) jeg skal lave for at gøre efteråret ekstra dejligt. Din chili con carne går direkte ind på en top 3 ;)
      I øvrigt tilsætter jeg ALTID selv bønner og chokolade, men kaffe og whisky må da også lige afprøves :)
      Mvh Maiken

    5. Asger

      Mit gæt på nummer 4 er at det er en lilla jalepeno, selvom stilken måske snyder lidt? I så fald er det en meget mild chili, som smager fantastisk, og opnår en virkelig flot rubinrød farve når den fuldmodnes…

    6. Christian

      4 stars
      Der kan måske være lidt inspiration at hente, vedr. chili’erne her…
      http://www.gartneri-toftegaard.dk/main-default.asp

      Jeg selv har også gået og puslet med tanken om den perfekte chili con carne et stykke tid, og dette var nok skubbet ud over kanten, til at komme igang. Tak

      Tror dog jeg vil bruge et andet stykke kød, som du også selv nævner.

      Mvh
      – Christain

    7. 4 stars
      Lækker indførelse i Chili con carne verden.
      Langt fra den jeg lavede da jeg var yngre – 500gram khakket okse og en dåse chilibean :-)

      /Erland

    8. Tak for de mange indspark – det er jo helt fantastisk at se så meget engagement! I er for seje:)

      Jeg håber, at dette kan blive starten på endnu en fantastisk Gastromand-“vidensdatabase” – denne gang om chili og Chili con carne…

      /En stolt Webmaster

    9. Hestons Chlili Con Carne kan klart anbefales, selv om den som Anders skriver er langhåret og omstændig og tager en dags tid med tungen lige i munden. Rigtig godt tip med kaffen, som må sætte et lækkert prik over chokoladen og bourbonen.

      • Det er da lige det det gør Søren;)

        Lækker blog du har dig i øvrigt – jeg har tilladt mig at tilføje dit feed i vores venstremenu…

        • Tak for feedet på jeres blog. Jeg har lagt jeres link på min blog :-).

    10. Jeg er egentlig ikke det største fan af chili con carne, men jeg bliver altså nødt til at indrømme at den I har lavet ser rigtigt god ud. Jeg er imponeret :)

      • Du må bare igang, så du kan blive overbevist een gang for alle Linn;)

    11. 4 stars
      Det undrer mig egentlig lidt at der ikke er flere der kommer med forslag om at komme øl i chilien istedet for bourbon. Det har jeg brugt i årevis, og troede egentligt at det var den endegyldige sandhed i en chili. Men interessant med bourbon. Men også klart et hit med kaffe som jeg også altid bruger, og der SKAL bønner i :-)

    12. Peter Jacobsen

      5 stars
      God opskrift! Personligt bruger jeg 3 forsk. slags chili pulver.
      Jeg bruger Habanero, Ancho og Chili de Arbol. 1 teske af hver. Ang kanel bruger jeg en halv stang som jeg svitser med løg og hvidløg hvorefter den tages op, jeg kan godt lide det krydrede fra den, men syns at kanel pulver gør det for “julet” i smagen.
      Jeg bruger Muscovado sukker i stedet for alm. puddersukker, den mørke af slagsen, det giver lidt af den samme mørke dybde i smagen som jeg vil tro at Bourbon´en giver, men næste gang jeg laver en baljefuld vil jeg da lige prøve det. Kunne også forestille en rigtigt god mørk rom ville være godt! :-)

      Generelt et rigtigt lækkert site du har dig her!

      Peter

    13. inge bertelse

      Det er uden tvivl den bedste chili con carne jeg har smagt.
      manet tak for opskriften, den skal bestemt bruges igen.

      Inge,

      • Hej Inge,

        godt at få en bekræftelse på opskriften udefra:)

    14. I forbindelse med Heston Blumenthal er jeg stødt på disse to Britiske blogs, som måske kan have interesse:
      http://thebigfatundertaking.wordpress.com/
      http://www.insearchofheston.com/

      / Søren

      • Ser rigtig spændende ud Søren – tak for det tippet!

        Har du selv afprøvet nogle af hans opskrifter?

    15. Jeg har afprøvet to, som er Chili Con Carne :-), og Spaghetti Bolognese.

      • Kan Bolognesen anbefales at kaste sig ud i?

        • Jeg har lavet den en gang for noget tid siden, men den kan klart anbefales. Jeg ser frem til en tilbagemelding :-)

    16. MatiasP

      Det vil jeg også rigtig gerne høre.. Har en kæreste som har en forkærlighed for bolognese, og har selv en passion for at simreretter! Er der nogen som har haft succes med denne udgave??

    17. Pia

      Hej :-)
      Er den meget svær at lave? Er ikke kok, men kan selvfølgelig godt finde ud af at lave mad til husbehov :-)
      Kan man bruge hakket oksekød i stedet for oksebov? Har aldrig smagt det med andet end hk. oksekød, og da jeg skal lave retten til min fødselsdag, er jeg lidt nervøs for hvordan det bliver, når jeg aldrig har smagt det før, så det er jo lidt af et sats

      • Hej Pia,

        opskriften er ikke svær nej, så spring du bare ud i det:)

        Og ja du kan sagtens bruge hakket oksekød, så længe det er af god kvalitet og du bruner det lidt ad gangen, så det ikke koger.

        Jeg ser frem til at høre om resultatet!

    18. ...And Gentleman

      Min egen chili er med masser af rødvin og med røget bacon – og det går egentligt rimeligt godt!

    19. Pia

      Hej igen :-)
      Nu har jeg besluttet mig for at kaste mig ud i den og lave den med oksebov.
      Jeg har printet din opskrift ud,. men opdagede så lige at man ikke kan se dine ellers fine time og minut. Har du mulighed for at give mig dem, så jeg ved hvornår hvad skal i osv :-)

      På forhånd tak

      • Hej Pia.

        Lyder godt!

        Hvis du ikke allerede har købt kød, synes jeg du skal forsøge med skank i stedet for bov…

        Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener, men du kan evt. kopiere hele indlægget over i et Word-dokument og printe derfra – løser det dit problem?

        • Pia

          Okay, jeg har ikke købt kød endnu, men slagteren mente at bov var bedst. Men det må jeg helt sikkert overveje :-)
          Nej, tiden står slet ikke på. Heller ikke på denne side. Der står “timer” og “minutter” men ikke tallet (hvis du forstår :-) )

        • Jamen slagteren bør jo vide det:)

          Er det her, du tænker på: http://screencast.com/t/9Jn3thQIA07

    20. Pia

      Kun roser herfra. Virkelig lækker opskrift, og kun glade gæster :-)
      Lavede lidt fejl undervejs, da der lidt fejl og mangler i opskriften. Men den blev super vellykket alligevel. Tak for hjælpen. Kan varmt anbefale den – og gerne med mere chili i :-)

      • Godt at høre Pia!

        Fejl kan du jo give mig skylden for:)

        Endte du med bovkød og hvordan blev det?

        • Pia

          Ja, jeg brugte oksebov. Den blev meget mørt og lækkert efter 4 timers simren :-)

        • Godt at høre, sådan skal det være! :)

    21. Til alle der elsker Chili-retter vil jeg anbefale af se Top Chef (US) sæson 9 afsnit 4.
      Der er rigtig amerikansk texas style range og chili cook of… kan ikke huske hvad de præcise chilier hedder, men vil give de alle givne foreslag ret.

    22. Christian Schwab

      Chilli Johns kogebøger kan også anbefales. Der er bl.a. En rigtig god opskrift på chilli con Carne som jeg har brugt i mange år med lige stor succes hiver gang, men nu vil jeg prøve med bourbon det lyder godt.

    23. har lige set bo bech lave chili con carne på oksehaler……den variation af kød tror jeg lige jeg prøver:)…

      • Mette Berthel

        Jeg kan ikke finde opskriften på bo bechs, kan i fortælle hvor jeg kan finde den?

        Hilsen

        Mette

    24. Ann Winther

      Skal til at lave en stor portion, er i tvivl om hvor mange bønner du kommer i? selvfølgelig altid efter lyst, men ca hvor mange dåser/gram?

      med venlig hilsen
      Ann

      • Hej Ann,

        du har helt ret i at det er smag og behag, men min personlige tommelfingerregel er 1 dåse pr. ca. 400 gram kød.

        Håber det bliver godt! :)

    25. Jesper

      I forhold til chili con carne kan jeg varmt anbefale at anvende Mole (mexicansk nationalrets ingrediens) som er en chilipasta med chokolade, tørret frugt og krydderier. Desuden er en god bund af masser af løg, gulerødder og blegselleri/alm selleri altid godt og giver ligesom mere fylde.

    26. Mette Berthel

      Jeg kan ikke finde opskriften, kan du fortælle hvor jeg kan finde den???

      Hilsen

      Mette

      • Hej Mette,

        hvad er det for en opskrift, du efterspørger? :)

        • Mette Berthel

          Bo bechs

        • Jeg går ud fra, at det er Bo Bechs Chili con Carne du snakker om. Jeg ved desværre ikke hvor den kan findes online, men prøv du bare ovenstående istedet – det vil du ikke fortryde;)

          Jeg mener dog det er noget med at BB bruger kalve- eller oksehaler, så du kan jo udskifte kødet i ovenstående…

        • Mette Berthel

          Okay tak. Vi prøver

        • Bo Bechs program fra “Med kniven for struben” m. Chili con carne kan i øjeblikket ses gratis her, men desværre kun med tvungne reklamer. Bo Bech laver Chili con carne ca. 22 min. inde i udsendelsen:
          http://www.tv3play.dk/programmer/med-kniven-for-struben/265581

          Programmet vil formentlig blive fjernet på et tidspunkt. Jeg ved ikke om det også er at finde på viaplay (som IKKE er gratis).

          Desværre giver Bo Bech os aldrig en fuldstændig opskrift, da mange trin i processen springes over. Men man får dog en anelse om fremgangsmåden ved at se udsendelsen.

          Kort fortalt: Oksehalerne skæres i passende stykker (5-8 cm afhængig af led) og kommes på ildfast fad uden at halestykkerne rører hinanden. Oksehalerne bages i ovn (temp. og tid ukendt). Herefter simrer de 4-5 timer i gryde med hakket løg, 6 laurbærblade, spidskommen, peber, friske stilktomater, tomatstilke, gulerødder, røde kidneybønner, og 1 hel flaske Jack Daniels! Der er sandsynligvis flere ingredienser som ikke fremgår af udsendelsen. Det fremgår dog, at der ikke skal bruges fedtstof. Efter at have simret i 4-5 timer skal gryden af blusset og stå og hvile for at trække mere smag.

          Hvad der derefter sker, fremgår faktisk ikke af udsendelsen, heller ikke på hvilket tidspunkt i processen, man skal tilføje chili til retten! Men jeg kan forestille mig, at han piller ben, laurbærblade, tomatstilke og evt. andre “fremmedlegemer” ud af den store gryde, når den har hvilet/kølnet nogle timer. Derefter er det nok meningen, at indholdet af den store gryde blot skal fungere som en slags basis til den færdige ret, hvor der nok tilsættes nye grøntsager med mere bid?

          Jeg har ikke selv prøvet opskriften, men kunne nok godt finde på at forsøge mig frem en dag.

    27. Cathrine

      3 stars
      Så sidder jeg og venter på chilien meget spændende havde ikke bourbon men Jack d håber det går smager lidt mystisk men må jo vente til det er færdigt uh det er spændende:-)

      • Jack D er jo omtrent så autentisk som det bliver i en amerikansk chili! :)

        • Men Jack D. er ikke en bourbon – det er en Tennesee Whisky…. :)

        • Helt korrekt, men mon ikke det går? :)

    28. Cathrine

      Dejligt at hører efter en 2 timers gåtur dufter her himmelsk:-) en time tilbage så skal slaget stå:-)

    29. Cathrine

      4 stars
      Så fik vi spist:-) det blev helt perfekt, men det er ikke vores smag det der røget paprika det ødelage smagen :-( og Jack d ved jeg ikke om for lov at komme med, men kanon opskrift:-)

      • Røg i mad er en publikumsdeler – enten elsker eller hader man det:)

        Mht. whiskey’en kunne du prøve at flambere det næste gang – det giver en rundere og sødere smag, som jeg er vild med!

        Tak for ratingen:)

    30. Lige til den sidste må jeg tilføje, at dem som elsker det også kunne erstattet noget af den almindelige salt med røgsalt – så bliver det ren lejerbål!

    31. Ups... Hrhrmmm

      Min chili er blandt andet med en lille smule kanel, mørk chokolade, noget godt balsamico, kun en smule, og en mørk bajer. Jeg kaster også noget fond i, hvis jeg har noget stående – f. Eks. En rødvinsfond som man kan have liggende i fryseren. Og udover cayennepeber bruger jeg tabascochili og sådan en rema1000 chili (medina) – tabascoen er stærk, mens medinaen er sød. Det virker ret godt. Og så synes jeg, det er et godt trick at smide krydderurten sar i, den runder af og gør at al den chili er lidt mere venlig mod maven dagen derpå ;-) fed hjemmeside!

    32. Nina

      Hej…
      Påtænker at lave en ordentligt omgang chili con carne efter ovenstående ret til min fødselsdag lørdag – og har i den forbindelse lige et par opklarende spørgsmål;
      – Stjerneanis fremgår som ingrediens i chiliblandingen, men af billederne ser det ud til at de skal bruges i smøren?
      – Som Pia tidligere har nævnt, har jeg også problemer med at se “tidsangivelserne”. Der står bare;
      ” minutter tilbage
      1. Tilsæt de hakkede peberfrugter…” – hvor lang tid før servingen er det præcist at det skal ske?
      – Og til sidst, hvordan tror du en mørk øl vil gøre sig i stedet for bourbon?

      Glæder mig til at smage den…! :)

      /Nina

      • Nina

        *Ovenstående opskrift, selvfølgelig… :)

      • Hej Nina.

        – Du har helt ret i mht. stjerneanisen som var en del af chiliblandingen, men jeg har åbenbart også haft lidt i chilismøret:)
        – Opskriften skulle nu være opdateret med tidsangivelser.
        – De hakkede peberfrugter må du prøve dig frem med og tage retten af når du synes peberfrugterne har den rette konsistens.
        – Jeg er sikker på at en mørk øl vil gøre sig godt!

    33. Dorte H.

      Hej……
      Dejligt at læse om alle de variationer af Chili Con Carne, særligt når regnen står ned i stænger udenfor.
      Jeg tilsætter også kaffe, chokolade og whisky, men også Chipotles, hvilket jeg syntes giver den et extra spark.
      Derudover SKAL der grøn peber i (spiser ellers aldrig grøn peber).
      Velbekomme …..

    34. Michael Nielsen

      Jeg lavede en chili for et stykke tid siden, det var et lykkeligt resultat. I grove træk:

      Svinenakke og oksetykkam, skåret i stykker – det koger helt i smadder
      dobbelt så meget mørk øl (gerne porter) som stærk kaffe
      chili, flåede tomater, bønner, spidskommen…

      Stak hele skidtet i ovnen natten over på 90 grader, i guder det var godt, det gav fornemmelsen af cowboy med kaffe og øl. Det burde dog nok laves over bål!

      • Lyder fantastisk Michael! Må jeg vist hellere få afprøvet:)

        Hvor meget væske vil du vurdere du havde i?

    35. Claudia

      Hej :))

      Super lækker opskrift – den skal prøves. Jeg vil lige spørge til din mango/abrikos salsa.. Er det friske eller tørrede abrikoser du anvender?

      Claudia

    36. Ann Winther

      4 stars
      Forresten min Chili fra sidste forår blev fantastisk, uden project chiliolie pga dovenskab, men mange roser fra damerne, samt på opfordring udlevering af print:-)

      Hvis man går “gryde i ovnen vejen” ved 90 grader, og vi taler bov/tykkam hvor lang tid ca.? syntes jeg tit er blevet snydt.
      mvh
      AW

    37. SvenErik

      Hvilke bønner bruger du, der står slet ikke bønner i ingredienslisten?
      Og dem i dåse skal da ikke koge med i 10 min, så koger de da helt ud!

      • Hej SvenErik.

        Jeg mener, jeg brugte nogle forskellige – fra dåse (heriblandt røde kidneybønner obv.). Og der var nu ikke problemer med at de kogte ud.

        Hvilke plejer du at bruge? :)

        • SvenErik

          Jeg brugte netop kidneybønner og bønne-mix fra dåse, og de fik kun lige 3 min kogning,
          da jeg syntes de er bløde nok af at have ligge i vandet i dåsen, så de skal bare varmes.
          Spørgsmålet gik på om det var dåse eller tørre bønner selv udvandede tørre bønner,
          og det er jo blevet besvaret :-)

          Men der mangler stadig Bønner i din ingrediens-liste!!
          Jeg brugte lige så mange dåser bønner som jeg brugte dåser tomater.
          ..
          Mht. chokoladen, kommes den først i ved bordet, endte som små klumper eller revet chokolade som gæsterne selv kommer i.
          Det giver også et plus hos børnene.
          Årsagen er, at jeg laver store portioner og fryser ned til andre dage, og det
          kan chokoladen ikke så godt lide, når det varmes op i microovn.

        • Tak for chokolade-tippet SvenErik! :)

    38. Thomas Kock meinz

      Hej.. Tak for en god siden.. Er i gang med forberedelserne til morgendagens chilli con carne.. Har lige et spørgsmål til det chillismør… Hvad blir det brugt til? Udfra opskriften bruger du det halve af olien til at stege i.. Men hvad blir smørret brugt til? Mvh Thomas.

      • Hej Thomas.

        Det er meningen at det skal vendes i chilien umiddelbart før servering, men den er vist smuttet i opskriften:)

    39. Mika

      Skal prøve din opskrift i weekenden, glæder mig :-)
      Mht. til Chilli navne, fandt jeg denne side.
      http://www.gartneri-toftegaard.dk/index.php/dk/chili/chili-sorter

      mvh.

      Mika

    40. Cathrine

      Mums mums så fandt jeg endelig verdens bedste chili!!! Jeg brugte en okse bov jeg pudsede ren og skar i mundrette stykker det eneste chili jeg brugte var 5 chipottelchilier ingen frisk chili eller chili olie de små røgede og syltede chilier gør det hele mums :-))

    41. Niemann

      Sikke et godt stykke arbejde du har gjort :) glæder mig til at komme i gang med den :)

    42. Rene

      Bruger altid den her, virkelig fantastisk, blandingen af hakket og skært kød virker godt sammen.
      http://www.chiliconcarne.dk/chili-con-carne-a-la-dennis/
      Rene

    43. Elsebeth Munk

      Tørrede eller friske abrikoser til mangosalaten..?
      Den sidste af dine chili ligner en habanero dulce – fantastisk chii helt uden styrke men med al den gode smag fra habenero.

      • Hej Elsebeth.

        Jeg brugte friske abrikoser, men tørrede kan helt sikkert gå an:)

    44. Tobias

      Hej!

      Jeg gier mig kast med din opskrift i weekenden, men er noget i tvivl angående hvilken type kød jeg skal bruge: oksebov, okseskank, tykkam, kalvemørbrad, oksemørbrad… Grundlæggende vil jeg bare have et så lækkert som muligt. Forslag?

      Du nævner i starten, at du prøver en version, hvor kødet trækkes fra hinanden, men det synes jeg ikke du uddybe?

      Derudover er jeg lidt nervøs for at lave det for stærkt. Der kommer meget chili, no?

      På forhånd tak :)

      • Bjørkær

        Du skal helt klart bruge noget kød fra forenden på oksen…Det kan være tykkam, bov eller lignende…Mørbrad er der for lidt smag i!
        Det er en rigtig god idé at bruge noget okseskank/osso buco da det giver en fantastisk smag – jeg bruger også et kraftben :)

    45. Søren

      Fungerer det ligeså godt at bruge Scotch Whiskey som Bourbon?

      • Det kan du tro det gør Søren. Måske endda bedre, hvis den har lidt røg;)

        • Bjørkær

          Du kan også ryge kødet inden…Og saltet :)

    46. Nan

      Kan man bruge hakket oksekød, og hvis man kan hvor meget skal der så bruges? På forhånd tusind tak for hjælpen

    47. Bjørkær

      Jeg gav min oksebov 2,5 times halvvarm røg inden jeg braiserede den, det var et hit!

    48. KB

      5 stars
      Hej…

      Tak for en god side med masser af gode råd og opskrifter

      Opskriften lyder virkelig godt så den skal prøves i weekenden.
      Har dog et par spørgsmål:
      Hvis jeg vil bruge hakkekød skal det da være med lav fedt %?
      Kan jeg udelade whisky eller skifte det med noget uden alkohol uden at det ødelægger opskriften?
      Hvilke og hvor meget chili vil du anbefale for at rette er en smule børnevenlig?

    49. Dorte

      5 stars
      Jeg har prøvet denne et par gange, men altid uden bourbon… Det skyldes nok jeg ikke har forstand på det og ikke drikker det. Så kan I hjælpe mig med hvilken jeg skal købe?

      Mange hilsner,
      Dorte

    50. Tenna

      Er den børnevenlig?

    51. Jesper N

      5 stars
      Tak for endnu en god opskrift.
      Jeg fik brugt den som opgradering af ” den sædvanlige kødsovs og pasta “.
      Selvom det bare var budgetudgaven som jeg fik lavet med 1 kg. oksefars og en pose frosne hakkede chilier vakte det stor lykke ved middagsbordet.
      Og Ja, Tenna den kan sagtens blive meget børnevenlig, for du kan jo bare lade være med at komme så mange chilier i. Jeg brugte kun ca. 30 – 50 gr. frosne, hakkede chilier, og den var mild og fin til hele familien, og alle elsker at det smager af noget :-)

    52. Christina

      Glæder mig til at afprøve opskriften! Kan den laves dagen før, og bare varmes op før gæsterne kommer?
      Mvh christina

    53. Keld

      5 stars
      Jeg har tit lavet chili von aerne, og denne smager som ingen af de andre, meget mere kraft og bund i denne, retten mangler stadig 1 time, men efter sidste omrøring, overvejer om jeg skal skippe chillismørret, ser lige når chokolade og bønner er kommet i, uhm jeg er sulten

    54. Lise

      5 stars
      Endnu en af dine opskrifter, der lever op til mine positive forventninger. Smager også godt uden tilsætning af bønner.

    55. Tina

      Denne opskrift har været ‘min’i en del år nu…. Den er fantastisk! Tak😊 jeg har købt en hel del super lækker tyndstegsfillet til min næste portion. Da dette kød jo ikke skal simrekoge, vil jeg tage det fra efter stegning og tilsætte det igen til slut. Vil det så være en fordel at koge noget andet kød Med, som smagsprøver?

      • Tina

        Smagsgiver 😉

    56. Jørgen

      Bourbon er amerikansk whisky og du kan bruge Jack Daniels
      Det er sødere end scotch whisky og derfor at anbefale
      Amerikanere vil nok bruge hakket kød og kød i tern sammen
      Og ikke bønner

    57. Tanja

      Bruger altid okseklump.
      Den får lov at sikre natten over.
      Lidt cola og mørkt chokolade.

    58. Ditte Marie Scheffel Johansen

      Hej
      Har efterhånden lavet denne lækre chili con carne mange gange. Jeg tilsætter også 3 dl rødvin i retten samt limesaft for at tilsætte lidt ekstra syre.
      Men en ting jeg mangler i opskriften er info om hvilke bønner du bruger, også i ingredienslisten mangler bønnerne, og det er sket et par gange at jeg har brugt ingredienserne som huskeliste og er kommet hjem uden bønner, jeg bruger butterbeans.

    59. Daniel

      Hvor meget tomatpure skal der i?

    60. Roland

      5 stars
      Har nu brugt denne opskrift i 6 år til det årlige fætter – chili con carne – træf. Der findes ingen bedre – BUM!

      • Daniel

        Hej Roland

        Det lyder jo godt. Hvor meget tomatpure putter du i?

        Jeg prøvede denne opskrift forleden – synes faktisk, at den manglede salt og lidt mere styrke, chili. Men det kan jo reguleres.

    61. Thor Nyholm

      Hej – den bedste chili jeg nogensinde har lavet. Jeg har sværget til en udgave med øl, men denne her med Bourbon er hélt fantastisk.
      Kaffe og chokolade, ja tak 😊
      Jeg har en datter som er vegetar, så hun fik en “sin carne” med grønne linser, kidneybønner, læg og masser af gulerødder.
      Jeg smed bønner i både sin og con da der var 2,5 t tilbage, i et forsøg på at give sin-carnen en struktur som var det hakket kød. Det fik jeg ros for at teenage datteren. Det sker ellers ikke tit 😊 I con-carnen kogte de også ud, og det er nr 1 her, da jeg egentligt ikke er supervild med bønner. Chiliolien var et hit og god til at justere smag og styrke i retten med.
      Og så lige et chilitrick jeg har fået af Lene Tvedegaard fra Køge; hold chilifrugten, den kan være en Carolina Reaper 😱 i stilken, og kør den rundt i gryden i nogle få sekunder. Op med den, rør rundt og smag. Fortsæt til styrken er som du ønsker. På den måde kan du styre styrken hent som du ønsker det. Hbis du først hakker en djævle-chili og smider den i, så er det sådan det er, og styrken kan stikke af.
      Tak for en lækker opskrift. Øl er skiftet ud med whiskey – så drikker jeg øllen i mens retten koger. Det tog i øvrigt kun 2-2,5 t med en øko-bov og ⅓ galloway og lidt bacon 😊
      Kh Thorr

    62. Steffan Nielsen

      Hej – det lyder som en spændende opskrift, der helt sikkert skal prøves! Er det kun mig, der ikke kan læse noget om mængden af bønner i ingredienslisten?? Beklager hvis det bare er mine øjne, den er galt med….! :)

      • Jesper

        Det er kun dig

        • Jesper

          Jeg mener IKKE kun dig – der ikke kan finde bønnerne.

        • Steffan Nielsen

          Ok, tak for det 😂

      • Dan

        hvis du læser teksten, står der HVORFOR der ikke er bønner i

    63. Mette Rold

      5 stars
      Vidunderlig 🙏🏽

    64. JanusHoi

      Jeg er ikke helt sikker på bønnernes mængde og hvornår det er chilismøret skal i.

    65. Susanne Kattrup Dam

      Virkelig god chili … mmmmmm
      Tak for den
      Hilsen
      Gastro(wo)man

    66. Marianne

      Hej hvor mange bønner skal der i ???

      • Svend

        På Grydeskeen.dk står der 1 dåse blandede bønner.

    67. Patrick

      Hvornår skal chilismøren i?

    68. Dana

      4 stars
      Nu har jeg lavet en chili con Carne efter opskriften, men jeg har stadig chilismør i køleskabet! Hvad skal jeg gøre ved den? 🤭

    69. Melgaard

      5 stars
      Hey Gastromand

      Har lavet denne chili et par gange og må give jer at den er fantastisk. Har nogle af jer erfaring med at lave den i trykkoger? Jeg tænker at man kan banke ihvertfald 2 timer af tiden?

      • Desværre ikke, men du har helt sikkert ret. Let us know! :)

    70. Mette

      Jeg tænker, at chilien længst til venstre er en Long Red Slim Cayenne. Den ligner i hvert fald dem, jeg har på terrassen :-)
      Jeg glæder mig til at prøve opskriften.

    71. soren

      hvor fanden er bonnerne ?????

    72. soren

      mente hvor fanden er bønnerne ???????

    73. Susanne

      Hvor mange bønn er skal der i ?

    Smid en kommentar