Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 31. oktober 2024

Scroll to top

Top

8 kommentarer

3 down, 3 to go – den amerikanske playboy nedlagt

Dominus
Gastromand

Jeg går ud fra, at du har købt ind til at lave roastbeef, som Webmasteren i denne uge demonstrerede til perfektion – han valgte en god flaske amerikansk Cabernet som eneste tilbehør, så hvad passer bedre end en anmeldelse af de bedste af de bedste amerikanske vine?

Og ja, vi har været der før og nu er vi der igen – det handler om Playboy vin, som Eksil-Sønderjyden så fornemt præsenterede os for, da han besøgte Custom House og drak Sassicaia til han knap kunne gå derfra, siden da valgte vi at sætte den italienske pioneer op mod en fornem franskmand ved navn Pichon-Longueville Comtesse og en korpulent herre fra USA ved navn Dominus i en lille smagning. Det endte lidt overraskende med en overbevisende sejr til den amerikanske herre – siden da har jeg fået øjnene for Dominus, som desværre er steget voldsomt i pris de seneste år – den seneste frigivelse 2008 ligger på ca. 1000 kr., hvis du er heldig! Den 2. playboy vin blev nedlagt i en smagning af et par spanske konger.

Nå, men nok om det – denne smagning omhandlede amerikansk vin i verdensklasse – og til nørderne: Nej vi havde ikke Screaming Eagle med… :)

Tilbage til Playboy vinene – Opus One, som også pryder den ekstravagante liste skulle smages. Opus One minder i ry på mange måder om Sassicaia, men det vender vi tilbage til! Tjek i øvrigt lige et blæret estate

Reglerne var simple: Vinen skulle stamme fra USA og være på ”Bordeaux-druer”, dvs. at vinene skal være lavet på en blanding af: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec og Petite Verdot eller på 100 % af samme drue. Vi smagte vinene på samme tid “blindt”.

Vi havde følgende deltagere i smagningen:

1. Quilceda Creek 2002, 100 % Carbernet Sauvignon RP 100 point, 1400 kr.

2. Dominus 2001, 92% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot, RP 98, 800 kr.

3. Opus One 2004, Carbernet blend, men hovedvægt på Carbernet Saugivnon (blandingen er ikke offentlig gjort), RP 93, 1200 kr.

4. Beringer Private Reserve, 100 % Cabernet Sauvignon, RP 97, 800 kr.

Og der smages…

Vi er alle lidt spændte, navnlig da Quilceda med sine maksimale 100 point af den amerikanske vinguru deltager. Der slynges og duftes i stilhed – sjældent vi er så stille… Vi kigger rolig rundt på hinanden, og nogle begynder at trække på smilebåndet – den første indikation af, at de skarpeste næser så småt har identificeret vinene.

Jeg har svært ved at forholde mig roligt længere og smager på varerne, igen er der stilhed alle sanser på nær lugt og smagt skærpes til det yderste, jeg smiler for mig selv og stiller mit sidste glas ned – “Jeg er simpelthen skuffet over Opus One!” udbryder jeg – nogle af de andre deltagere griner – og med god grund. På trods af sine kun 93 point er den alligevel den næstdyreste og ligger kun 200 kr. fra Quilceda Creek så det er dyre dråber. Den har dog sit ry og lidt mystik om sig som Sassicaia, som tiltrække mange vinelskere, det er den type vin, som jeg bare skal have smagt. Den minder af alle vinene mest om en klassiske Bordeaux med sin graciøse duft af kirsebær, blomme hint af terroir samt grønne krydderier.

To af vinene skiller sig markant ud og minder meget om hinanden, næsten “oser” af perfekt modne kirsebær, brombær og solbær som ligger lag-på-lag og næsten overvældende vælter ud af glasset – de adskiller sig en smule, da den ene har en smule røget træ, ja måske baconduft over sig – men der bør ikke være tvivl om virtuositeten – det her er stort og betagende vin. Vores gæt går her på Dominus og Quilceda Creek.

Den sidste vin ligger pænt mellem vores nu afslørede Opus  One og Dominus/Quilceda Creek den har det hele – både det yndefulde smukke og elegante jeg men også det voluminøse temperament. Duft af røg, søde brombær, lakrids, trøffel og toast strømmer kontrolleret frem fra glasset – den har en fantastisk koncentration og intensitet, men samtidig fuldstændig ren – gættet går på Beringer.

And the winners is…

Nu er sandhedens time kommet – har vi gættet rigtigt eller er vi helt ved siden af? Vinene afsløres i rækkefølge til alles spænding. Den første vin var helt korrekt gættet Opus One, den er lidt mere rank, elegant og spinkel end de andre. Alle har tippet vin nr. 2 til at være aftenes vinder, lige efter nr. 3 – alle gætter på, at det må være storfavoritten som Parker har belønnet med 100 Point – men men men! Til vores store overraskelse er det Dominus! “Yes! Udbryder en af gæsterne, den har jeg 3 flasker af der hjemme” – vi andre griner og ved så nu, at nr. 3 er Quilceda Creek og den sidste Beringer.

Dominus som igen sejrer i en ellers hård dyst…

Dominus vinder denne smagning med 5 stemmer i forhold til Quilceda Creek som får 3 stemmer, det er et tæt løb, men Dominus har lidt mere krop og lidt flere nuancer. Den koster ca. 600 kr. mindre end Quilceda Creek, så kan du finde den i fx årgang 2001 til den pris, så slå til! Ellers så vil jeg klart anbefale at købe op af årgang 2007, 2008 og 2009 når vi kommer så langt – det bliver ikke bare flere penge værd, det kommer til at smage fantastisk om 10 år.

Skål og held og lykke med jagten…

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. I kan sagtens være 16 om at dele Dal Forno, det er noget koncentreret stads… Gaja er 2 til at dele lige i overkanten, afhængig af mark og årgang ;)

    • Hej Anders – 16 er det lige lovlig mange er det ikke? Gaja bliver formegentlig Sori Tildin og årgang 1999 er noget i den dur, men hvor mange mener du er et passende antal der?

      Har du smagt nogle af ovenstående vine?

  2. Det er nogle dyre drenge! Ville gerne have deltaget der… :)

    – Hvor mange var i til smagningen?

    • Hej Mikkel – vi må lave en ny vinklub :-) vi var 8 mand, det er vi altid i denne klub, det passer ganske fint. Jeg var til smagning hvor vi var 10 mand, det kan lige gå, men det er små glas – det var en spansk smagning, fantastisk vin… Vi skal smage noget Dal Forno og Gaja i næste måned til en italiensk, det er jeg spændt på.

      • Det er da vi må! :)

        – og du har ret, 8 er nok meget passende!

        Vi ses snart.

        Vh.
        Mikkel

Smid en kommentar