Stegte nudler med heftig chilisauce
Dem af jer, som følger os fast her på Gastromand, har sikkert bidt mærke i, at jeg er faldet lidt for de mere eksotiske køkkener for tiden – kombinationen af eksempelvis lime, chili, soya og hvidløg fanger mig bare – og når der så oveni købet kan tilføjes kål, jamen så kan jeg ikke holde mig fra opskrifterne.
Derfor har jeg også søgt inspiration nær og fjern – senest havde jeg besøg af en tidligere studiekammerat, som har boet i en længere årrække i Australien, og nu tænker du nok: Hvad pokker det har med retten at gøre? Men der kommer en pointe. Hans bofælle var nemlig fra Kina og han lærte ham en grundopskrift, som man kan variere som man vil – den har jeg så fået serveret og nu nedfældet her, så I kan bruge den lige så tosset I vil. Jeg håber I synes om den.
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød - gerne øko
- 1 hønsebouillon terning
- 2 spsk honning
- 6 fed hvidløg
- 3 spsk soyasauce
- 2 tsk cayenne peber
- 5 spsk chili olie - du kan sagtens bruge købeprodukt ellers laver du det selv så nedenstående
- 3 forårsløg
- 1 limefrugt
- 300 g hvede/ægnudler
- 300 g fint snittet kål spids/hvid/savoy
- Salt
Sådan gør du
- Bring en stor gryde med vand i kog og smid bouillonterningen i.
- Svits kødet på en stor tør pande (der skal være plads til nudlerne) ved middelsvag varme i ca. 12 min, rør jævnligt. Tilsæt honning og rør godt rundt, så det bliver fordelt.
- Hak hvidløget meget fint og tilsæt det med soya, cayenne og chiliolie, lad retten småsimre og tage smag i ca. yderligere 5 min.
- Rul kålbladene sammen og snit dem fint, så de bliver næsten så tynde som nudlerne.
- Smid nudlerne i vandet og lad dem koge i ca. 3-4 min, smid så kålet i og lad det blanchere sammen med nudlerne.
- Hæl det meste af vandet fra nudlerne og vip dem over til kødet - og svits det sammen, smag til med salt.
- Tag det af varmen og fordel det i 4 skåle.
- Hak dit forårsløg fint og drys det over, og server limebåde til - hvis dine gæster er vilde med chili, så drys lidt knust chili over!
Chiliolie er virkelig simpel at lave, du rister en håndfuld tørret chili på en tør pande og så blender du dem men 300 ml. olie, fx vindruekerne eller jordnødde – sidstnævnte er at foretrække, opbevar det køligt i en lukket flaske, så holder det længe!
Du bestemmer jo suverænt hvilken kål du er mest til – jeg har også med succes smidt lidt kinakål i, og endda en rest icebergsalat, det skal så bare først i til sidst når du svitser kødet. Man kunne også tilføje lidt rødløg og peber sammen med kødet.
Du serverer naturligvis en god letdrikkelig øl til og her skal jeg nok have lidt hjælp – hvilken mener du vil passe bedst?
Stik os en kommentar-
Det smager pisse godt, men satme også noget der rykker på chili siden.
-
Mega! Og ja, det er ikke for småbørn – havde en lidt uheldig oplevelse i weekenden med en habenero hvor min mindste datter lige satte tænnderne i en – Note to self: Lad ikke chili-lignende peberfrugter ligge fremme :-(
-
-
Mener du, at kødet skal svitses i 12 minutter, eller er det en slåfejl?
I så fald, hvad er så tanken bare? Ren nysgerrighed.
Vh Mark
-
Alt for sent svar Mark – jeg beklager – der er gået sommer i den! Ja det mente jeg :-) Eller 10 minutter, jeg mener at kunne huske, at det skulle have lidt før soya, honning osv., blev stegt ordentlig ind i køddet… håber det blev godt!
-
-
Helt i orden, jeg fandt ud af det :-) Og ja, har induktion og bruger meget Wok – normalt ville jeg ikke smide en anbefaling af Jamie Olivers pander, da jeg synes de går for let i stykker, men hans Wok er faktisk god, varmefordeling er jævn og hurtig – det virker rigtig godt!
-
Du kan med fordel erstatte salt med fishsauce! Smagen bliver kun bedre af mødet med en varm pande. Naam plaa prik som omtalt ovenfor bruges af thaierne som erstatning for bordsalt og skal derfor ikke taenkes på som en dressing som så..
-
Hermed noteret, ikke et dumt bud! Før hen var jeg lidt skeptisk med at bruge fishsauce, men jeg har de seneste år taget det til mig, det giver en god smag!
-
-
God detalje med honning!
Vil nok foretrække et skært stykke kød i stedet for den hakkede udgave.
– Måske jeg nu kan få bugt med det sommerkål jeg har liggende:-)Mht øl-valget, så ville jeg vælge en med mere substans og power end en weissbier, eks vis en red ale – tror dens bitterhed vil give modspil det stærke og det syrlige.
Tak til den kinesiske sambo!
-
Hej Nada,
Sådan – det er en god ret, og sommerkål er lækkert – jeg er enig med dig mht. til valget af øl, jeg tænkte nemlig også, at Weissbier manglede lidt, selv om det er godt – men som Martin også er inde på ovenstående, så er ale nok mere sagen her – det vil jeg prøve.
-
-
Lækkert! Har også planer om snart at lave en nuddelsalat. Som du skriver, så spiller lime, chili, soya og hvidløg bare sammen.Af øl vil jeg altid vælge en go’ IPA til sådan en ret. Humlen komplimenterer det krydrede rigtig godt. Min lokale Dagli’Brugs har fast Punk IPA fra Brewdog – hvilket er en glimrende IPA – så den har jeg jævnligt liggende i køleskabet ;)
-
Ikke dumt Martin – jeg synes at kunne huske en eller anden IPA fra Brooklyn? Kan det passer, og ved du om det er noget, som kan anbefales?
-
Kender ikke rigtigt noget til Brooklyn Brewery.. Samuel Adams Latitude 48 IPA er til gengæld et andet godt bud. Væsentlig mere humlet end Punk IPA, men også en glimrende IPA, der kan fås i de fleste Super Markeder
-
-
-
Chili, hvidløg, lime og ikke mindst ingefær – friskrevet og nok – er en kombi en fjernøstlig madgud fandt frem til på en god dag – jeg elsker det også. Og nu står der snart 15 fine spidkål i min køkkenhave :-) God weekend. Karen
-
Sådan Karen, jeg er selv gået i krig med dyrkning af haven, jeg må sige, at jeg er rookie ud over alle grænser, men jeg lærer! Kan du give mig lidt hints med dyrkning af kål – skal de dyrkes med andet og i hvilke type jord – hvad med vanding? Og ja nu bliver det lidt nørdet, men jeg skal jo lære det :-)
-
Comments