Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 13. juli 2024

Scroll to top

Top

26 kommentarer

Stegte nudler med heftig chilisauce

Gastromand

Dem af jer, som følger os fast her på Gastromand, har sikkert bidt mærke i, at jeg er faldet lidt for de mere eksotiske køkkener for tiden – kombinationen af eksempelvis lime, chili, soya og hvidløg fanger mig bare – og når der så oveni købet kan tilføjes kål,  jamen så kan jeg ikke holde mig fra opskrifterne.

Hurtigt og enkelt - velbekomme...

Derfor har jeg også søgt inspiration nær og fjern – senest havde jeg besøg af en tidligere studiekammerat, som har boet i en længere årrække i Australien, og nu tænker du nok: Hvad pokker det har med retten at gøre? Men der kommer en pointe. Hans bofælle var nemlig fra Kina og han lærte ham en grundopskrift, som man kan variere som man vil – den har jeg så fået serveret og nu nedfældet her, så I kan bruge den lige så tosset I vil. Jeg håber I synes om den.

Stegte nudler med heftig kødsauce

4.58 fra 7 stemmer
Antal: 4
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

 • 500 g hakket oksekød - gerne øko
 • 1 hønsebouillon terning
 • 2 spsk honning
 • 6 fed hvidløg
 • 3 spsk soyasauce
 • 2 tsk cayenne peber
 • 5 spsk chili olie - du kan sagtens bruge købeprodukt ellers laver du det selv så nedenstående
 • 3 forårsløg
 • 1 limefrugt
 • 300 g hvede/ægnudler
 • 300 g fint snittet kål spids/hvid/savoy
 • Salt

Sådan gør du

 • Bring en stor gryde med vand i kog og smid bouillonterningen i.
 • Svits kødet på en stor tør pande (der skal være plads til nudlerne) ved middelsvag varme i ca. 12 min, rør jævnligt. Tilsæt honning og rør godt rundt, så det bliver fordelt.
 • Hak hvidløget meget fint og tilsæt det med soya, cayenne og chiliolie, lad retten småsimre og tage smag i ca. yderligere 5 min.
 • Rul kålbladene sammen og snit dem fint, så de bliver næsten så tynde som nudlerne.
 • Smid nudlerne i vandet og lad dem koge i ca. 3-4 min, smid så kålet i og lad det blanchere sammen med nudlerne.
 • Hæl det meste af vandet fra nudlerne og vip dem over til kødet - og svits det sammen, smag til med salt.
 • Tag det af varmen og fordel det i 4 skåle.
 • Hak dit forårsløg fint og drys det over, og server limebåde til - hvis dine gæster er vilde med chili, så drys lidt knust chili over!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Chiliolie er virkelig simpel at lave, du rister en håndfuld tørret chili på en tør pande og så blender du dem men 300 ml. olie, fx vindruekerne eller jordnødde – sidstnævnte er at foretrække, opbevar det køligt i en lukket flaske, så holder det længe!

Dan-Dan nudels

Du bestemmer jo suverænt hvilken kål du er mest til – jeg har også med succes smidt lidt kinakål i, og endda en rest icebergsalat, det skal så bare først i til sidst når du svitser kødet. Man kunne også tilføje lidt rødløg og peber sammen med kødet.

Du serverer naturligvis en god letdrikkelig øl til og her skal jeg nok have lidt hjælp – hvilken mener du vil passe bedst? 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Det smager pisse godt, men satme også noget der rykker på chili siden.

  • Mega! Og ja, det er ikke for småbørn – havde en lidt uheldig oplevelse i weekenden med en habenero hvor min mindste datter lige satte tænnderne i en – Note to self: Lad ikke chili-lignende peberfrugter ligge fremme :-(

 2. Mark

  Mener du, at kødet skal svitses i 12 minutter, eller er det en slåfejl?

  I så fald, hvad er så tanken bare? Ren nysgerrighed.

  Vh Mark

  • Alt for sent svar Mark – jeg beklager – der er gået sommer i den! Ja det mente jeg :-) Eller 10 minutter, jeg mener at kunne huske, at det skulle have lidt før soya, honning osv., blev stegt ordentlig ind i køddet… håber det blev godt!

 3. Helt i orden, jeg fandt ud af det :-) Og ja, har induktion og bruger meget Wok – normalt ville jeg ikke smide en anbefaling af Jamie Olivers pander, da jeg synes de går for let i stykker, men hans Wok er faktisk god, varmefordeling er jævn og hurtig – det virker rigtig godt!

  • Den eneste ulempe der er ved hans pander er at de ikke kan holde til den “boost” funktion der er på mit komfur ellers er jeg faktisk rimelig tilfreds med dem.

   Udover det er jeg rigtig positiv omkring Skeppshult faktisk.

   • Ja! Det er simpelthen noget møg, men jeg passer bare godt på, men det er træls man ikke kan fyre dem af – det var faktisk det som tog livet af mine første Jamie Oliver pander – http://www.hwl.dk/products/pande-%28920724%29.aspx er da en hæderlig pris må man sige!

   • Det er en helt formidabel pris, du får et stykke kvalitet i hånden det er helt sikkert!
    Jeg har regnet min Jamie Oliver pande ud tror jeg, men den har fået varige skader tror jeg efter overophedningen.
    Bruger selv Skepphult’s firkantede grill-pande med lækre resultater – aldrig har jeg fået så lækker en stegeskorpe!!!

 4. 4 stars
  Grønne Asparges
  Hvid- eller Savojkål
  Svampe
  Forårsløg
  Sukkerærter
  Broccoli
  Gulerødder

  Dette er en stensikker blanding både farve -og smagsmæssigt!

  Kommes i en skål og overhældes af Østerssauce, toppes med mango brunoise,
  serveres med vilde ris!
  HAPS!!!
  Det Orinentalske køkken er heeeelt vildt lækkert.

  Jeg ved godt at der mangler lidt kød, og så alligevel ikke,
  man bliver bare lækker på en lidt anden måde :)

  • Skal det ikke en tur på panden først? Men ja, god blanding – man kunne måske med fordel bruge dressingen længere oppe i kommentarerne?

   • Jo hold kææææft :)
    det gik vidst lidt hurtigt.

    Den næste investering er måske en wok, med dertilhørende gasplus?
    eller er der nogen der har erfaring med wok og induktion om det er helt håbløst?

 5. Gadestilen

  Du kan med fordel erstatte salt med fishsauce! Smagen bliver kun bedre af mødet med en varm pande. Naam plaa prik som omtalt ovenfor bruges af thaierne som erstatning for bordsalt og skal derfor ikke taenkes på som en dressing som så..

  • Hermed noteret, ikke et dumt bud! Før hen var jeg lidt skeptisk med at bruge fishsauce, men jeg har de seneste år taget det til mig, det giver en god smag!

 6. 3 stars
  God detalje med honning!
  Vil nok foretrække et skært stykke kød i stedet for den hakkede udgave.
  – Måske jeg nu kan få bugt med det sommerkål jeg har liggende:-)

  Mht øl-valget, så ville jeg vælge en med mere substans og power end en weissbier, eks vis en red ale – tror dens bitterhed vil give modspil det stærke og det syrlige.

  Tak til den kinesiske sambo!

  • Hej Nada,

   Sådan – det er en god ret, og sommerkål er lækkert – jeg er enig med dig mht. til valget af øl, jeg tænkte nemlig også, at Weissbier manglede lidt, selv om det er godt – men som Martin også er inde på ovenstående, så er ale nok mere sagen her – det vil jeg prøve.

 7. benzon1960

  Øllet: Ja, for mig vil det være en Erdinger Weissbier. Fylden og rundheden vil gøre sig godt, tror jeg.

 8. 5 stars
  Lækkert! Har også planer om snart at lave en nuddelsalat. Som du skriver, så spiller lime, chili, soya og hvidløg bare sammen.

  Af øl vil jeg altid vælge en go’ IPA til sådan en ret. Humlen komplimenterer det krydrede rigtig godt. Min lokale Dagli’Brugs har fast Punk IPA fra Brewdog – hvilket er en glimrende IPA – så den har jeg jævnligt liggende i køleskabet ;)

  • Ikke dumt Martin – jeg synes at kunne huske en eller anden IPA fra Brooklyn? Kan det passer, og ved du om det er noget, som kan anbefales?

   • Kender ikke rigtigt noget til Brooklyn Brewery.. Samuel Adams Latitude 48 IPA er til gengæld et andet godt bud. Væsentlig mere humlet end Punk IPA, men også en glimrende IPA, der kan fås i de fleste Super Markeder

 9. Soegaard

  Hvis du er til asiatisk mad, må jeg foreslå en personlig favorit, nemlig Nam prik nam pla.
  Det er en dressing som bliver spist til rigtig mange forskellige retter i Thailand. Min kæreste fra thailand laver den jævnligt, og det er en klar favorit.

  Du tager en god håndfuld friske chilier (thai chilier) og morter dem med et lille fed hvidløg. I bland fiskesovs og frisk lime juice. Andele afhænger af smag, jeg foretrækker en kende mere lime.

  Hak evt noget frisk koriander og put i. Det holder sig også længe i en lukket bøtte i køleskabet.

  Og for god ordens skyld. Køb fiskesovs, chilier og koriander i thai/kina butikker. Specielt korianderen er en verden foran mht smag, duft og aroma, kontra det man køber i supermarkedet. Og husk selvfølgelig at lime frugten skal være gul når man køber den, og ikke grøn :)

  • Præcis den slags er jeg så nede med Soegaard – det holder nemlig – men jeg skal lige vide bruger du dressingen over dine nudler eller bare generelt? Super kommentar BTW!

   • Soegaard

    Jeg bruger den overalt, dog primært på ris da jeg ikke er den store fan af nudler. Det er den samme dressing der er at finde i blandt andet Nam Tok (Vandfald) som er noget af det lækreste der findes http://en.wikipedia.org/wiki/Nam_tok_(food)

    Jeg bruger det også oven på en gang stegte ris, med restkød fra dagen før eksempelvis. Eller når jeg laver thai karry. Det er en universaldressing, så at sige :)

    Men hvis du kan lide nudler, så kan jeg da anbefale yam woon sen, som er en slags kold nudelsalat. Kort beskrevet er det stegt hakket svin, med kolde glasnudler, hakket koriander og forårsløg (en klassisk blanding i thai køkken, btw) , grove skiver løg + div grønt. Jeg plejer at bruge tomat og peberfrugt.
    Det vendes så med førnævnte dressing.

    Husk at glasnudler er halvsvære at koge. De koger ekstremt hurtigt ud til sådan en grødet masse.
    Du kan i en snæver vending også benytte dig af kinesiske risnudler istedet.

    Og husk, hvis/når du køber koriander i thaibutik, så gem rødderne. De er skide gode i suppe, hvis man lige giver dem et gok inden man smider dem i.

   • Dressingen er hermed godkendt – lavede lige ovenstående ret – endnu engang, hvor jeg brugte dressingen over varme nudler med frisk sommerkål – det var virkelig lækkert! Jeg takker mange gange….

 10. Chili, hvidløg, lime og ikke mindst ingefær – friskrevet og nok – er en kombi en fjernøstlig madgud fandt frem til på en god dag – jeg elsker det også. Og nu står der snart 15 fine spidkål i min køkkenhave :-) God weekend. Karen

  • Sådan Karen, jeg er selv gået i krig med dyrkning af haven, jeg må sige, at jeg er rookie ud over alle grænser, men jeg lærer! Kan du give mig lidt hints med dyrkning af kål – skal de dyrkes med andet og i hvilke type jord – hvad med vanding? Og ja nu bliver det lidt nørdet, men jeg skal jo lære det :-)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering