Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 2. maj 2024

Scroll to top

Top

16 kommentarer

Blåmuslinger med hvidvin og safran – sommermad når det er bedst

Blåmuslinger med hvidvin og safran – sommermad når det er bedst
Gastromand

Til dem af jer, som til tider godt kan blive trætte af at grille konstant (og til alle fra grillguru.dk beklager jeg), så er fisk og skaldyr i denne sommervarme et glimrende alternativ. Det giver jo også en fremragende og særdeles velegnet undskyldning for at drikke en kold flaske hvidvin.

Vi valgte at kaste os over blåmuslinger. Man starter denne ret med en traditionel moules mariniéres som man efterfølgende bygger videre på – og tro mig, det er en sikker vinder.

Pris: ca. 120 kr. (afhængig af muslingerne)
4 personer

Moules mariniéres
2 kg muslinger (friske eller frosne)
2 løg
3-4 fed hvidløg
1 porrer
1 lille bundt persille
1 pæn kvist timian
½ flaske tør hvidvin
Lidt olivenolie
Salt og friskkværnet peber

Hvis du vælger de friske, hvilket er at anbefale, er det uhyre vigtigt, at man sikrer en grundig rengøring. Hver musling renses grundigt under rindende vand. Husk dette tip: Hvis muslingen er åben, så bank den mod vasken og læg til side, de muslinger som ikke har lukket sig efter et par minutter kasseres med det samme. Efter dampningen skal alle så være åbne, ellers kasseres de også.

Fat en gryde, der er stor nok til at rumme muslingerne. Hak løg og hvidløg fint og skær det hvide af porren i tynde ringe. Hak persille med stilk groft. Hæld lidt olie i gryden og sæt den over ilden. Kom løg, hvidløg, porre, persille og timian ved og lad det sautere en stund under omrøring. Det skal ikke brunes, blot sauteres til dem falder sammen.

Så hældes hvidvinen på, og når det koger op, tilsættes de rensede muslinger. Kværn godt med peber over muslingerne og læg et tætsluttende låg på. Ryst gryden af og til, så muslingerne bytter lidt plads. Varmen skal være høj.

Efter 7-8 minutter skulle muslingerne have åbnet sig, eller må man give dem lidt længere- men endelig ikke for længe, for så bliver de hårde og triste. Smag til med salt. Nu kan man faktisk sagtens servere muslingerne sammen med suppen. Er man ambitiøs og skal det være lidt bedre, så følg opskriften videre:

Moules au Safran

Ingredienser
Suppen og muslinger fra ovenstående
1 stort nip safran
1 stort glas Noilly Prat
2 dl. fløde

Si suppen fra og kog den ind sammen med et stort glas Noilly Prat. Tilsæt 2 dl fløde samt et stort nip safran, og lad suppen koge igennem for svagt blus til safranen sætter farve i suppen.
Smag til med salt og peber og kom muslingerne i.

Hvidvin serveret til muslingerne...

Tak til brødrene Price for inspiration

Til dem af jer, som til tider godt kan blive trætte af at grille konstant (og til alle frem grillguru.dk beklager jeg), så er fisk i denne sommervarme et glimrende alternativ. Det giver jo også en fremragende og særdeles velegnet undskyldning for at drikke en kold flaske hvidvin. Vi valgte at kaste os over blå muslinger. Man starter denne ret med en traditionel moules mariniéres som man efterfølgende bygger videre på – og tro mig, det er en sikker vinder.Pris: ca. 120 kr. (afhængig af muslingerne)4 personerMoules mariniéres

2 kg muslinger (friske eller frosne)
2 løg
3-4 fed hvidløg
1 porrer
1 lille bundt persille
1 pæn kvist timian
½ flaske tør hvidvin
Lidt olivenolie
Salt og friskkværnet peber

Hvis du vælger de friske, hvilket er at anbefale, er det uhyre vigtigt, at man sikrer en grundig rengøring. Hver musling renses grundigt under rindende vand. Husk dette tip: Hvis muslingen er åben, så bank den mod vasken og lagt til side, de muslinger som ikke har lukket sig efter et par minutter kasseres med det samme. Efter dampningen skal alle så være åbne, ellers kasseres de også.

Fat en gryde, der er stor nok til at rumme muslingerne. Hak løg og hvidløg fint og skær det hvide af porren i tynde ringe. Hak persille med stilk groft. Hæld lidt olie i gryden og sæt den over ilden. Kom løg, hvidløg, porre, persille og timian ved og lad det sautere en stund under omrøring. Det skal ikke brunes, blot sauteres til dem falder sammen.

Så hældes hvidvinen på, og når det koger op, tilsættes de rensede muslinger. Kværn godt med peber over muslingerne og læg et tætsluttende låg på. Ryst gryden af og til, så muslingerne bytter lidt plads. Varmen skal være høj.

Efter 7-8 minutter skulle muslingerne have åbnet sig, eller må man give dem lidt længere- men endelig ikke for længe, for så bliver de hårde og triste. Smag til med salt. Nu kan man faktisk sagtens servere muslingerne sammen med suppen. Er man ambitiøs og skal det være lidt bedre, så følg opskriften videre:

Ingredienser

Suppen og muslinger fra ovenstående

1 stort nip safran

1 stort glas Noilly Prat

2 dl. fløde

Si suppen fra og kog den ind sammen med et stort glas Noilly Prat. Tilsæt 2 dl fløde samt et stort nip safran, og lad suppen koge igennem for svagt blus til safranen sætter farve i suppen.

Smag til med salt og peber og kom muslingerne i.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Søren Eriksen

    Det ser dejligt nemt og lækkert ud. Hvad foreslår du, at man spiser til. Muslingerne kan vel ikke stå alene?

    Venlig hilsen fra Søren

  2. Denrigtigefrb

    Kan jeg skylle, rense osv muslingerne om morgenen når de først skal tilberedes om aftenen. Skal de ligge i vand el skål?, køleskab, forstås.

    • Hey Der – det kan du godt – ellers kan du også bare gøre det lige inden…

  3. Den Blå

    Hvor længe ville du mene den skal reducere, Da jeg tænker at muslingerne når at blive kolde, og mister bidet når de kommes tilbage i suppen? Eller har du et trick til at holde dem varme uden at de “koger” videre :-D
    Jeg er fan af opskriften, og skal klart prøve den i den kommende uge :-)

    • Hey Blå, smid en over i en skål og dæk dem til – hvis du skruer helt op for komfuret, så kan du godt reducere i løbet af 3 min, det burde være nok til de holder sig varme… tak for rosen!

  4. God opskrift, men prøv at pep den om med en stjerneanis. Smagte suppen til med fløde og krydrede den med Bourgogne. B C Syd vinholdet

    • Sådan skal det være Per – og så i en vintermåned – det giver respekt fra samtlige Gastromænd!

  5. Jakob P

    jeg går ikke ind for alt for faste mål…men fristes til at spørge: hvor stort er det glas noilly prat? mest for at vide hvor du vil hen med opslriften. tak.

    • Hej Jakob,

      Et halv fyldt vin glas, så det er vel 20 cl cirka :-)

  6. Jeg har set, at der for ikke så længe siden var en undersøgelse som vidste, at det faktisk ikke gjorde den store forskel om du optør dit kød, fisk eller fjerkær i køleskabet, udenfor eller i kold vand – men jeg ville nok lægge dem i koldt vand nogle timer før. Alternativt så tø dem op i en skål i køleskabet….

  7. Jette Hauberg

    Hvis det er frosne muslinger – hvordan skal de så optøes inden?

  8. Chefen

    En lækker suppe, synes jeg. Jeg nød Bouillabaisse på gæstebud i ferien, men får lyst til ovenstående lidt hurtigere ret.

    • Det ville være lykke at blive inviteret på bouillabaisse, det har jeg fortsat til gode, men mon ikke jeg er heldig en skønne dag.

  9. Kunne man få lidt indblik i Familifar’ns favorithvidvine til fisk og skaldyr denne sommer? :)

    • Det kan man i hvert fald: Det blev en Bourgogne fra 2007 Domaine Bernard Moreau et fils erhvervet hos H.J. Hansen vin, desværre kan jeg ikke umiddelbart finde den, men producenten kan ses her: En flot, rank og balanceret chardonnay til 149 kr. Indlægget er opdateret med billede :-)

Smid en kommentar