Semlor – suveræne, svenske fastelavnsboller
For sådan en inkarneret fastelavnsbolle aficionado er det jo spændende at prøve nogle af nabolandenes traditionelle sager af.
Det er noget nemmere at lave sådan en semla, da man ikke ender op med en masse fyld, som er alle andre steder end i bollen. Det er jo sådan noget som godt kan drille, når man laver de klassiske, gammeldags fastelavnsboller.
PRØV OGSÅ: Gammeldags fastelavnsboller med rigeligt remonce og chokolade
Næh. her laver du bollen, skærer toppen af og udhuler den og så fylder den op (med sig selv, marcipan og andre gode sager). Så toppes den med generøse mængder flødeskum og lukkes.
Som meget andet gærdejsbrød, så er det altså bedst på dagen eller dagen efter du har bagt. Jeg er typen, som godt kan lide at lege med tingene, men her har jeg bare lavet opskriften så klassisk som jeg kunne. Men i sandhed siger jeg jer, jeg havde lyst til at lege med den.
Jeg tænker at det ville være ret godt med et let syrligt/frugtigt element i brød/marcipandelen. Det gør vi en anden dag. Jeg har virkeligt svært ved at se forskel på de her boller og alle de andre boller, som jeg normalt bager. Så jeg vil sige, at synes du lige at portionen er vel stor, så kan du altså også bare spise dem med en klat smør på. Altså uden alt det andet. Og bollerne kan selvfølgeligt fryses.
Ingredienser
- 15 g gør
- 1,5 dl sødmælk
- 2 stk æg + 1 til pensling
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk kardemomme
- 1 spsk sukker
- 350 g mel (cirka)
- 100 g smør
Fyld
- 200 g marcipan
- 4 dl fløde
- 1 tsk vaniljesukker
- 4 spsk flormelis
Sådan gør du
Semlor
- Rør gæren ud i mælken. Tilsæt æg, kardemomme, sukker og salt.
- Arbejd melet i af et par omgange. afhængig af hvilken slags mel du bruger, kan mængden variere lidt. Men dejen skal være nogenlunde fast. Ælt i cirka 7-8 minutter til der ikke længere er så mange melklumper og dejen er ensartet.
- Tilsæt smør i tern og ælt til dejen er glat og smørret arbejdet ind i dejen.
- Kom film over dejen og lad den hæve op til dobbelt størrelse i stuetemperatur. Slå den ned og sæt den på køl i minimum 2 timer. Gerne længere.
- Del dejen i 12 lige store kugler. Rul dem og sæt på en bageplade.
- Lad dejen efterhæve en time på bordet. Pensel med sammenpisket æg.
- Bag 12-14 minutter ved 180 grader. Lad dem køle.
- Skær toppet af og udhul bollerne. Kom fyldet i en skål sammen med marcipan og 1dl fløde. Arbejd det sammen.
- Returner cremen til bollerne.
- Pisk den resterende fløde med vaniljesukker. Sprøjt på bollerne (uha). Læg låget på og top med flormelis.
Kommentarer