Fastelavnsboller med rigeligt remonce og chokolade
Først i januar kunne jeg til min gru opdage, at der slet ikke var en opskrift på fastelavnsboller på Gastromand. Jeg syntes egentlig at det var lidt underligt, så jeg smøgede ærmerne op og gik i gang.
Fast forward til idag, for i og for sig havde jeg glemt alt om det. Men jeg lavede endnu et batch, og kom til at huske på, at jeg faktisk ikke havde husket at få opskriften online. Og derfor får i nu… tadaaaa… en opskrift på gammeldags fastelavnsbolle lige i tide til fastelavn.
PRØV OGSÅ: Semlor – suveræne, svenske fastelavnsboller
Jeg må bare se i øjnene, at en af mine favoritsæsoner, når det kommer til det kulinariske er nu fastelavnsbollesæsonen. Lige efterfulgt af stenbideren.
Fastelavnsboller
Men altså sådan en god fastelavnsbolle trumfer altså det meste bagværk. Jeg kan godt lide at købe sådan en i wienerdej med svesker og creme. Det er favoritten, men nu må jeg så også være ærlig at indrømme, at det er noget mere bøvlet at stå med end en gærdej.
Jeg er mest tilhænger af svesker (som jeg lige lod jer vide før, da jeg jo inderst inde er en gammel dame på 70+). Jeg synes, det er lidt kedeligt med marmelade i.
Til gengæld, så er det også rigtig glimrende med chokolade sammen med remonce og creme. Bare for at være lidt ekstra.
Jeg har faktisk – mest på grund af tidsnød – også erfaret, at sådan en gærdej bare bliver meget bedre, hvis man har tiden til at give den en dag eller to på køl efter den er hævet op. Dejen bliver så meget nemmere at arbejde med kold. Den bliver lidt mere elastisk, så den holder også bedre på fyldet, så det ikke er mere på pladen end i selve bollerne. Så jeg kan kun stærkt anbefale at man lige planlægger i god tid og lader bollen stå og hygge sig på køl.
Opskriften
I denne opskrift er dejen beregnet til 24 fastelavnsboller af en fornuftig størrelse. Det samme med remonce og creme. Men man kan også sagtens blot vælge at nøjes med at lave 12 fastelavnsboller og så bruge remonce og dej til 12 kanelsnegle.
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl sødmælk
- 3 stk æg + 1 til pensling
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk kardemomme
- 1 spsk sukker
- 700 g mel (cirka)
- 250 g smør
Creme
- 1 stk æg
- 15 g maizena
- 1 spsk sukker
- 1 stk vaniljestang (eller vaniljesukker)
- 2,5 dl mælk
Remonce
- 75 g marcipan
- 75 g smør
- 75 g sukker
- 100 g mørk chokolade
Sådan gør du
Dej
- Rør gæren ud i mælken. Tilsæt æg, kardemomme, sukker og salt.
- Arbejd melet i af et par omgange. afhængig af hvilken slags mel du bruger, kan mængden variere lidt. Men dejen skal være nogenlunde fast. Ælt i cirka 7-8 minutter til der ikke længere er så mange melklumper og dejen er ensartet.
- Tilsæt smør i tern og ælt til dejen er glat og smørret arbejdet ind i dejen.
- Kom film over dejen og lad den hæve op til dobbelt størrelse i stuetemperatur. Slå den ned og sæt den på køl i minimum 2 timer. Gerne længere.
Creme
- Varm mælken op til lige under kogepunktet. Sluk for varmen.
- Rør æg, sukker, vanilje og maizena sammen i en skål. Kom den varme mælk over og rør det godt sammen.
- Returner til gryden og kog godt igennem.
- Lad cremen køle af.
Remonce
- Rør marcipan, sukker og smør sammen til en ensartet masse.
Samling
- Del dejen i to. Kom ud på et meldrysset bord.
- Rul ud til en stor firkant. Cirka 0,5cm tyk dej. Skær 12 firkanter ud (3×4)
- Læg chokolade, creme og remonce på hver firkant.
- Fold hjørnerne ind over hinanden og sørg for der er lukket godt til.
- Sæt på en bageplade og lad det efterhæve 30 minutter.
- Lige før bagning pensles med sammenpisket æg.
- Bag 12-15 minutter ved 175 grader varmluft.
- Pynt med smeltet chokolade og fx mandelflager.
-
Kæft HØVDINGEN har fundet den for sygeste opskrift her !!! Den spiller bare -
250g smør til dejen er altså virkelig meget… Er do sikker på at den passer?
-
De lyder super lækre! Jeg tænkte på om man kan tilføje cremen en smagsgiver et. Chokolade eller kaffe? Og i så fald har du idéer til hvordan?
Kommentarer