Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 16. juli 2024

Scroll to top

Top

22 kommentarer

Opskrift: Rørt tatar – Rawfood for rigtige mænd!

Opskrift: Rørt tatar – Rawfood for rigtige mænd!

I forbindelse med Gastromand’s artikelserie om mad til ægte gastromænd i livsstilsmagasinet Prestize, publicerer vi også artiklerne her på siden. I skal jo ikke snydes, vel! I den første artikel prøver vi at overbevise Hr. og Fru Danmark om tatarens fortræffeligheder:

Rawfoodbølgen ruller ind over Danmark og religionens apostle forsøger at overbevise os om, at lunkent mad er usandsynligt meget bedre og sundere, end de (vel)tilberedte måltider vi andre konsumerer.

Læs også: Adam Aamanns smørrebrød med tatar

Som gastromænd mener vi til gengæld at et måltids fremmeste kvalitet er velsmagen og oplevelsen, men som de moderne mænd vi er, er vi selvfølgelig klar til at tage de nye gastronomiske tendenser til os – især hvis det kan betyde en genoplivning af gamle og klassiske gastronomiske tendenser.

Derfor vil vi gerne have æren af at genintroducere rawfood for rigtige mænd:

Mine damer og herrer, hils på tataren!

Rørt tatar som smørrebrød

Den franske bistroklassiker, rørt tatar med pommes frites, er intet mindre end en fantastisk servering som alle skylder sig selv at smage. Det cremede kød får perfekt modspil af de sprøde pommes frites og de skarpe ingredienser kødet røres med, som kapers, sennep og løg.

Ifølge myten var tatar oprindeligt en ret af hestekød, stammende fra det asiatiske nomadefolk tatarerne. For at undgå at skulle stoppe op og tilberede mad, placerede tatarerne et stykke hestekød under sadlerne om morgenen. I løbet af dagen ville ridningen mørne kødet, der herefter var klar til at blive nydt i rå tilstand hen på aftenen.

Hvor fantastisk historien end er, er den desværre ikke helt sand. Godt nok placerede tatarerne tynde stykker af rå hestekød under sadlen, men grunden var mere medicinsk end gastronomisk begrundet, da man mente at det havde en helende effekt på hestenes sår.

Tataren havde sit sidste indtog på Hr. og Fru Danmarks frokostborde sammen med rejecocktailen og citronfromagen. Desværre i en lettere kønsløs version på et stykke hvidt brød og med en enkelt løgring. Tataren led en krank skæbne da salmonella, E.koli og kogalskab blev en del af det danske ordforråd og medførte en alt skal steges helt ihjel’-religion i de danske køkkener.

Råvarerne (Billede af Christ Tell)

Heldigvis er fødevaresikkerheden siden de glade 80’ere forbedret tilstrækkeligt til at det igen er forsvarligt at servere tatar (vel at mærke, hvis du selv har styr på køkkenhygiejnen!).

Og husk! Det allervigtigste når du laver en tatar, er råvarernes (i særdeleshed kødets) kvalitet og friskhed – både for smagen og for sikkerheden.

Tatar - Rawfood for rigtige mænd!

3.89 fra 34 stemmer
Antal: 2
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

 • 3-400 gram hakket oksefilet – hak det gerne i hånden og sørg for at bevare lidt struktur.
 • 1-2 æggeblommer
 • 1 spsk. finthakket løg
 • 1 spsk. lethakkede kapers
 • 1 spsk. finthakkede cornichoner
 • 1 tsk. Dijon sennep
 • 1 spsk. Worchestershire sauce
 • 1 spsk. olivenolie
 • Friskhakket estragon og/eller persille – gerne bredbladet
 • Salt og Peber
 • Evt. lidt cognac

Sådan gør du

 • Bland først alle ingredienserne på nær kødet sammen i en skål
 • Rør herefter kødet i massen.
 • Smag tataren til med de enkelte ingredienser
 • Form den rørte tatar som en hakkebøf midt på tallerkenen
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Ovenstående giver en lækker afbalanceret rørt tatar, men du kan vælge at skrue op for nogle af ingredienserne, eller tilføje et par dråber tabasco eller fintrevet peberrod alt efter smag.

Servér umiddelbart efter færdiggørelse med hjemmelavede pommes frites og evt. salatblade vendt i en olie-eddike dressing.

Hvis det skal spille 100%, foreslår vi en Beaujolais eller Pinot Noir i glasset.

Velbekomme!

Lad os stå sammen i kampen mod den fanatiske Rawfood-bølge – opret dig som brugerabonner på indlæg eller følge os på Facebook eller Twitter!

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Hanne

  Der mangler noget af opskriften

 2. Andreas

  5 stars
  Lyder satme lækkert og skal prøves snart! Et tip hvis man vil have den lidt mere “kras” lidt cognac rørt med, det er guf ;)

 3. 5 stars
  Tak for opskriften, den skal testes om få minutter til min morgenmad/frokost.
  Dog med et lille twist da jeg er gået tør for kapers ?
  Tænker lidt på alt den snak om det skal være hakket eller skrabet…. Folk glemmer det vigtigste, kødet skal være ordentlig kvalitet og dyret skal i min verden altid have været græsfodret ellers kan man skrabe og hakke alt det man vil, men det vil stadig smage træls ??
  Glæder mig til at prøve den her opskrift om 3 2 1 nu ???

 4. Joakim

  Hvilke forskellige typer kød ville i anbefale til den bedste tartare? Gerne til en studievenlig pris. Har hørt at man bare kan bruge en normal Roastbeef af okseinderlår fra Super Brugsen eller Netto er dette sandt ?

  • Puha der er mange Joakim: Lam, Vildt, okse/kalv, men som du selv er inde på er inderlår nok det bedste bud til studievenlige priser. Jeg ville nok gå uden om Netto, da de ikke har egen slagter, men en Super Brugsen med egen slagter er fint. Det vigtigste er, at kødet er friskt.

   Er kødet ikke super mørt, er tricket at hakke det tilpas fint:)

 5. Michelle

  Hejsa – prøv med lidt cognac i den rørte tatar det smager fantastisk :-)

  • Helt enig Michelle!

  • Peter

   Cognac definitivt, også en 6-12 dråber tabasco og extra hakket esdragon er top

   • Lyder også lækkert Peter!

 6. Peter Ibsen

  den gamle måde at lave tatarkødet på er okseinderlår der skrabes med en ske..:-)

  • Hej Peter, det har jo faktisk prøvet en enkelt gang, men synes .æren kødet blev for blødt og uden struktur, jeg kunne næsten smørre med det :-) men måske gjorde jeg det forkert?

 7. Hej Anders
  Jeg er en rigtig gastromand :-)
  Fik Steak Tatar med hjemmeskårne pommesfrites på Brasseriet hele 3 gange i sidste uge..
  MUMS… Kan varmt anbefales.

  • A Gastroman you are René.

   Kan se, at I har opdateret konceptet og menukortet en del – jeg må hellere kigge forbi – Muslinger à la creme, steak tatar og glaserede svinekæber lyder lige som mad for mig:)

   Og til dem der ikke lige ved hvilket brasserie René henviser til: http://mundgott.dk

 8. Ikke nok med at det er lækkert, det er også krudt til hjernen.

  Berlinske: Spis kød og bliv klogere…

  Det er gode nyheder for gastromanden!

 9. Det ser rigtig godt ud, Brian :)
  noma’s er guddommelig, men den bedste jeg har fået var på Villa Vest http://anneauchocolat.dk/?p=1030 (ved godt, at fritterne mangler – men de er der jo heller ikke på noma’s)

  • Hej Anne!
   Mange tak for sidst – dejlig aften :)
   Tataren fra Villa Vest ser fænomenal ud… tror jeg kan spotte jordskokkechips og esdragon (som det garanteret ikke er :))….husker du hvad urterne ellers er? Kunne være sjov at eftergøre….

 10. Hej Kasperis og Anders!
  Tak for kommentarerne :)

  Skrabet eller hakket – jeg synes meget det er et temperaments spørgsmål. Er ganske enig i at den skrabede version er fantastisk, med sin mere “cremede” og linde struktur men nogle gange er det bare nødvendigt at tilfredsstille sin indre hulemand, men noget lidt grovere tatar :)

  Der var desværre ikke rigtigt nogle eksperimenter inde over fritterne, men det står meget højt på to-do listen…

  Rhone-vine rammer fuldstændig plet i min verden, så det vil jeg helt sikkert prøve næste gang. Måske fra St. Joseph eller Hermitage?? Ville det være et godt match, eller vil I bevæge jer til Syd-Rhone til de lidt tungere vine istedet?

  Noma-versionen skal helt sikkert afprøves….venter desværre stadig på mit eksemplar af bogen, som er i restordre hos min online-bogpusher :(

  Ha en go weekend, drenge!

 11. Kasperis1

  Skal man spille lidt ekstra smart, kan man jo gå efter Noma-versionen med skovsyre og estragon-emulsion:

  http://3.bp.blogspot.com/_55EdSmDfnNo/TC2Def4q8qI/AAAAAAAABMM/Qz46fty0w04/s1600/Tartar+and+sorrel.jpg

  Synes faktisk klart det var en af de bedste retter, da jeg spiste på Noma, og det er uden tvivl en af de mest tilgængelige i Redzepis kogebog. Det udelukker dog nok fritterne, hvilket selvfølgelig trækker ned, hehe…

 12. Jeg ville også gå med den skrabede udgave, det giver en fantastisk struktur… og så klæder en ordentlig omgang kørvel også estragonen deri. Og af drikkevarer ville jeg nok vælge en frugtig og saftig Rhone vin istedet for de lidt lettere nævnte vine, der er alligevel en del syre i retten der godt kan slå for lette vine ud af kurs – lækkert indslag om en lidt glemt ret!!!

 13. Kasperis1

  Det ser toplækkert ud! Et godt tip til kødet, er at skrabe det i stedet for at hakke det. Man trækker en skarp kniv over kødet ind mod sig selv, det skulle give den bedste struktur. Jeres bloggerkollega Grydeskeen siger det samme:

  http://grydeskeen.dk/tartar-med-peberrod-%C3%A6ggeblomme-ra-l%C3%B8g-og-kapers/menu/forret/

  Blev der eksperimenteret med fritterne denna gang, og hvordan var resultatet? :)

  Kasper

 14. Pinot Noir – uha det er længe siden jeg har været deromkring… men nu ved jeg hvilke flaske der skal på bordet idag :-) Lækkert….

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering