Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 5. december 2024

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Claus Rasmussen gæsteblogger om Skotland’s gyldne dråber del 2

Gastromand

I første del kunne du læse om hvordan den ædle drik bliver til og hvad der skal til før det overhovedet må kaldes whisky? I den del løfter Claus Rasmussen sløret for hans forslag af whisky til maden – og det kan vi mænd altså li! Take it away Claus…

Nok om dette – jeg vil introducere tre forskellige skotske malt whiskies. En Pre-Dinner, en du kan nyde til din mad og endelig en whisky som du kan nyde til din dessert eller som en dessert i sig selv, en ’digestiv’ som Skotterne kalder det.

Pre-Dinner Whiskyen

En Pre-Dinner whisky kan/skal, som navnet antyder nydes for middagen for at give lidt appetit – Jeg vil anbefale Glenlivet 12 års på 40%. Den er ligefrem og derfor nem at gå til for de fleste. Den dufter af moden frugt i æble/pære-stilen og naturlig karamel. Smagen er af moden malt, henkogte frugter, citrus, sødme og masser af vanilje fra fadet. En rigtig god ’starter’ og en whisky som du let kan finde ved din vinhandler. Prisen ligger omkring 250 kr.










Whiskyen til hovedretten

Det er straks mere en udfordring at finde en whisky til maden. Men hvis vi tager udgangspunkt i de fleste kødretter, med enten okse- eller svinekød, så vil jeg anbefale noget kraftig – og dermed Aberlour A’bunadh. Det er en kraftkarl af en whisky som ingen aldersangivelse har på flasken men typisk er indholdet 8-10år og laves i små portioner (batches) af gangen. Nyeste er batch 33 og udgaverne holder en alkoholprocent på lige omkring 60% alt afhængig af hvilket batch du får fingre i –og er-  en rigtig lækker sag! Er den for stærk for dig, så giv den lidt vand, men husk INGEN IS – det dræber smagen at nedkøle din whisky (husk det alle Gastromænd og Winelovers)!

Til gengæld får du en whisky som klæder det meste mad. Den er lagret på gamle sherryfade og giver derfor en cremet smag af sherry og mørke frugter, rosiner, blommer, mint- og peber-noter. Måske også et ganske svagt pift honning og røg også. Også denne findes let hos din vinhandler… Prisen ligger på lige godt 500 kr. Nogle vil måske synes det er meget, men der er virkelig ’bang for your buck’ i denne!


Whiskyen til desserten

Med hensyn til whisky til desserten er der faktisk frit valg – kan du lide røget whisky, så er det en rigtig god ’digestiv’ i sig selv… Men vil du have en rigtig dessert ved siden af, f.eks. lidt chokolader/is/kaffe, så vil jeg igen anbefale en anden whisky lagret på sherryfade – og en som ikke dominerer for meget. Denne gang har jeg valgt en whisky fra Glenfarclas destilleriet – et af de sidste familieejede destillerier i Skotland. og nok det bedste destilleri langs den store Spey-flod.

Glenfarclas er kendt for at have store lagre af rigtig gammel (og dyr) whisky, men den jeg vil anbefale – og dermed inden for de fleste rækkevidde – er deres 15års udgave.

Den holder 46% alkohol og er derfor god ved maven hvis du lige har indtaget et større måltid (og ikke har fået Aberlour A’bunadh til dette). Den har en lidt anden stil end Aberlour med mere udpræget maltsødme, men igen sherrystilen med kaffe og chokolade/orange noter og en dejlig krydrethed i ”kage-stilen”.

Derfor er det denne, jeg vælger som dessertwhisky da man kan overføre meget af smagen direkte over i whiskyen. Den kan også let findes hos din vinhandler. Prisen ligger på ca. 470,- kr.

Slainté Mhath (Good Health)

Tak til Claus Rasmussen
Besøg Aalborg Whisky Laug

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. I er sgu hardcore drenge, selv synes jeg, at jeg er nogenlunde erfaren indenfor whisky, men jeg kan vist lære en del endnu :-) Og heldigvis for det da… nå men Highland Single Malt – Glen Garioch er den eneste jeg har smagt af de nævnte fra dig FP, og det er lige min stil – dog var den jeg smagte til en messe engang en smule ældre, og det smager altså godt.

    Nu mht. til vin, så er der jo forskellige aktioner, hvor man hvis man er heldig og vågen kan erhverve sig gode vine en smule billigere end ved forhandlere, kan I anbefale en side, som gør det med whisky, cognac eller måske rom?

    • Jamen men kan lære hver dag – heldigvis. Som du nok kan gætte er jeg rigtig glad ved både Speyside og Highland – i min verden er det altså der man får mest smagsnuancer.

      Jeg ville prøve qxl, ebay, eller amazon – Måske Dba. Har ikke gjort så meget i at købe auktions spiritus, oftest blir de sjældne single cask aftapninger jo kun mere værd.

      Men http://www.thewhiskyexchange.co.uk er et spændende site. Og priserne er ligeså! Ellers vil jeg foreslå dig at kigge på Berry & Rudds hjemmeside – de har produkter i alle ovennævnte kategorier og det er good stuff all the way – Og er sikker på at hvis du ringer og spørger pænt vil MACY i frederiks nok lade dig komme forbi og smage på sagerne – det er dem der har agenturet på Berrys herhjemme. Og Ron Zacapa og Drouet osv. Lækre sager!!!

    • ClausR

      Jeg er ked af at sige det…der er ikke noget der hedder billig whisky længere, med mindre det VIRKELIGT er noget sprøjt!

      Whiskypriserne (på standardvarer) er steget med over 50% over de sidste 4 år!!
      Det er en kombination af stigende råvare-priser, samt voksende markeder i Brasilien, Rusland, Indien – og ikke mindst Kina :-O Economics 1-0-1 :-S

      Hvis du nu virkelig ønsker at erhverve dig en speciel flaske, så prøv at checke http://whiskyauction.com
      Det er måske ikke verdens mest smarte site, men Thomas Krüger som ejer sitet er højt estimeret for sin service og ikke mindst for at kunne spotte ‘fakes’…

      Du kan en sjælden gang gøre en god handel på whiskyauction, men vil du have noget som bare er tilnærmelsesvis interessant (læs: for whiskynørden) så skal du være parat til at smide de første 250-300euro uden at blinke…

      Engang i mellem ses der også whisky på Lauritz.com herhjemme, og hvis man er virklig hardcore tager man til Glasgow til Mactears Auctions eller – selvfølgelig – Christies i London, når de har deres specialauktioner ;-)

      Slainté,
      Claus

  2. Jamen dog, Whisky, se der er vi ovre i noget som undertegnede også til tider nyder en sjat af. Jeg vil dog gerne understrege at lige præcis Aberlour A´bunadh – er ret så stærk – for den ikke garvede whiskydrikker er det efter min mening et sats at servere denne til mad – min gamle kollega brugte den til at “tuffen up” i svælget så andre stærke whiskies ikke fremstod så hårde.

    Min ydmyg og ganske objektive mening går på at man istedet kunne vælge:

    Jeg har ikke smagt Glenlivet 12 års, så har ikke mulighed for at sige om den er god eller dårlig. Men en god aperitf whiskywise i min verden kunne være en Aberlour 1989 fra Berry´s Own Selection (Berry Bros & Rudd) Et af Speyside´s fineste destillerier hvis du spørger mig. Smagen er kompleks og smooth – Store røde æbler – lyng – økologisk fløde – hvid peber! Good Stuff! Koster i omegnen af 600-800,-

    Til maden ville jeg nok gå efter en single grain Cambus 1991 – Som både indeholder smagen af korn, peber, tørv og en lille anelse røg uden at det bliver dominerende! Cambus er iøvrigt også et af de sjældnere destillerier nu til dags. Hvilket absolut ikke gør oplevelsen mindre spændende. Koster i omegnen af 500,-

    Dessert whisky er straks lidt sværere, men tror jeg ville vælge noget med alder, single cask og gerne noget der har ligget og nydt livet i et sherry cask. Måske en Highland Single Malt – Glen Garioch 15 år. Fyldig, blød, lækker og rund – en rigtig highlander! Koster i omegnen af 400,-

    Men smag er jo forskellig ;-)

    De bedste hilsner

    Faster Philip

    • ClausR

      Hej FP,

      Godt at se at der rent faktisk gemmer sig whiskydrikkere derude her på Gastromand.dk :-)

      Det lyder som om du har mere end gennemsnitlig erfaring med whisky, når du både vælger aftapninger fra Berry Bros. og vælger en Cambus Grain også – klart hatten af det :-)

      Ovenstående er valgt ud fra devisen om at det skal være en intro til whisky…og det at drikke whisky før, under og efter maden – og så skal whiskyen være let tilgængelig i handlen…

      Jeg har med stor success deltaget i et par mad-arrangementer i Skotland, hvor flere af de whiskies der blev serveret til maden var fadstyrke – faktisk var det min oplevelse at de ‘svage’ whiskies på 46% og nedefter blev noget anonyme ift. til maden – men her taler vi så også god gedigen Skotsk landmad :-)

      Som du ganske rigtigt skriver, så er smag jo forskellig – også mht. whisky og gudskelov for det…og en anden faktor – hvor erfaren en whiskydrikker er du? Det gør endda meget stor forskel i ens valg… f.eks. har jeg selv nok i en gammel tung sherrywhisky (30år+) – jeg behøver ikke en stor is ved siden af ;-) …enten det, eller så er der disse gamle ex-bourbon fade fra en uafhængig aftapper, der naturligt er noget ned til en alkoholstyrke på 44-46%… De er fantastiske, f.eks. en gammel Longmorn, Bunnahabhain eller Clynelish/Brora!! Mums!

      Slainté,
      Claus

      • Hehe, er helt enig! Godt at se nogle omtale whisky og som tør servere den til mad!
        Jeg har fået smagt lidt af hvert kan jeg vel godt løfte sløret for ;-)
        Berry Bros own selection er uden tvivl lige “down my alley” deres master noser, har en sublim evne til at udvælge inden for den helt exceptionelle elegante og smooth røde tråd som er deres varemærke i lige præcis denne serie. Og alle de (12-14 stykker er det blevet til) jeg har smagt er udover det sædvanlige. Her er der virkeligt “bang for you buck” smagsmæssigt.

        Der er helt klart også mange fadstyrke aftapninger som gør sig glimrende – mange af mine whisky i skabet er fadstyrke. Og som jeg holder meget af, fra Nikka´s from the barrel til en Glenmorangie fra 81 – uh good stuff !!

        Mmm Longmorn ikke dårligt! Tror jeg vil skænke mig en Ardbeg – Airigh nam beist – synes jeg kunne trænge til lidt peat – det lindrer halsen så fint, haha =)

Smid en kommentar