Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Claus Rasmussen gæsteblogger om Skotland’s gyldne dråber

Gastromand

Nu har Gastromand jo beskæftiget sig med mad, vin og til dels øl igennem længere tid. Vi har faktisk overhovedet ikke haft den lidt hårdere spiritus med på vores spiseseddel. Derfor har vi allieret os med formanden for Aalborg Whisky Laug Claus Rasmussen, som må siges at være yderst kompetent indenfor området. Derfor kan du nu gennem de næste par uger få indblik i whisky og hvordan den kan bruges til mad.  Take it away Claus…

Jo tak  – Whisky er lidt en sjov størrelse. Enten så hader man det, eller så elsker man det. De fleste ligger på hade-siden og holder på at der enten skal cola eller kaffe med brun farin og flødeskum… men nej, der er en whisky derude for alle – du har bare ikke fundet den endnu!

Men hvad er whisky egentlig? Grundlæggende er det en destilleret øl (!), som derefter lagres på egetræsfade i en årrække.

Almindelig og spiret byg

Produktionsmetoden på Skotlands Malt Whisky destillerier er den samme hvad enten du laver en blød højlandswhisky eller en røget ø-whisky! Først malter man byggen ved at lægge den i blød i op til 72 timer, så dræner man vandet, lader den spire indtil sukkerindholdet i kornet er optimalt og så tørrer man byggen for at stoppe processen. Det er samtidig her at forskellen på højlandswhisky og ø-whisky slår igennem. I højlandet benyttes næsten kun varm luft til tørring af malten – på øerne bruger man masser af tørv og smagen af denne sætter sig i byggen under tørring.

Nu er byggen blevet til Malt med højt sukkerindhold og det er den der skal laves alkohol af.

Først males byggen til en grov mel og derefter mæskes den, hvilket vil sige at alt sukkeret fra melet trækkes ud ved at tilsætte store mængder vand. Skallerne frasorteres og den sukkerholdige urt skal nu gæres i store tanke (20-30.000 liter) af enten træ eller stål. En sådan tank tilsættes typisk omkring 300 kg gær og så går det stærkt! Gæren spiser sukkeret og restproduktet efter 48-60 timer, afhængig af destilleriet, giver det er vi er ude efter…alkohol… en ’flad øl’ på 7-8% – og det er den der nu skal destilleres – 2 gange!

Kedler og destillation

Første destillation giver en sprit på omkring 20%, men det er ikke nok, så derfor kører man den igennem nok et sæt kedler og nu begynder det at ligne noget – resultatet her ligger på omkring 70-80%. Denne helt klare sprit hældes så på fad og lagres i minimum 3 år før den må kaldes whisky.

Så blev vi lige skolet i grundlæggende viden om whisky, tak til Claus for det. I næste uge præsenteres tre whiskyer, som Claus anbefaler til mad – et emne, som jeg i hvert fald sjældent berører. Måske er det gastronomiens næste trend? Findes der overhovedet restauranter, som serverer whisky eller lignende til maden? Og hvad drikker du i øvrigt selv, når der skal spiritus på bordet?

Besøg Aalborg Whisky Laug

SKÅL!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. ClausR

    I aften d. 25/1 er som jeg nævnte ovenfor ‘Burn’s Night’…og hvis man er i tvivl om hvordan Robert Burns’ digt ‘Ode to The Haggis’ skal lyde på gammel-skotsk, så se her:

    http://blog.islayinfo.com/article.php/happy-burns-night

  2. ClausR

    Jeg synes lige jeg vil følge denne lidt op :-)

    Vi skal jo ikke længere væk end vores eget danske påske- og julebord før der er spiritus på bordet i form af snaps. I Skotland fejrer de jo også ‘Burn’s Night’ eller ‘Burn’s Supper’ den 25. Januar – opkaldt efter deres berømte digter Robert Burns…
    http://en.wikipedia.org/wiki/Burns_supper

    Her serveres der selvfølgelig ‘Haggis’ (fyldt fåremave) og inden den skæres læses der op fra Burn’s ‘Ode to The Haggis’…. http://da.wikipedia.org/wiki/Haggis
    …og hertil drikkes selvfølgelig whisky :-)

    Når man besøger Skotland er det heller ikke ualmindeligt – og specielt ikke under whiskyfestivaller – at finde deciderede Whisky Dinners, hvor maden og whisky er sammensat så den komplimenterer hinanden – meget ligesom WineMakers Dinners vi kender hos flere restaurantioner i DK.

    /Claus, AWL

    • Hvilket bare bevidner om, at vi i Danmark er bagefter med den ædle drik… Men Winemakers Diner med whisky bakker jeg op om – det kunne være spændende – måske for at lette den lidt i kombination med øl – hvis det selvfølgelig går an?

      • ClausR

        Klart – en øl ved siden af er på sin plads…
        Der er jo – som beskrevet ovenfor – ikke så langt fra Øl til Whisky :-) og vi skal vi lige have lidt ekstra væske til ganen ud over vand.

        Hvis man vil udforske mad og whisky lidt mere, så er der også inspiration her:
        http://www.whiskymag.com/magazine/category/whisky_and_food.html

        Som jeg nævnte er der under diverse whiskyfestivaler forskellige arrangementer hvor mad og whisky går op i en højere enhed.

        Her i foråret under festivalen ‘Spirit of Speyside 2011’ kan jeg bla. fremhæve dette arrangement http://spiritofspeyside.com/event_detail.php?event=706

        Det er desværre ikke noget jeg selv skal deltage i, men jeg besøgte festivalen i 2010 og den kan klart anbefales…også hvis man ikke er til whisky – da der også er store naturoplevelser at få :-)

        Læs mere om hele festivalen her: http://spiritofspeyside.com

Smid en kommentar