Guide: Den store dessertvinsbonanza
Årets sidste smagning skulle afholdes i vores private vinklub og hvad var mere oplagt end at slutte året med desserten? Familiefaren var vært og havde stykket en menu sammen, hvortil der kunne drikkes søde vine – hele vejen!
Jeg havde brugt temmelig lang tid på at indhente forskellige tilbud og priser på vinene, men det endte faktisk med, at jeg bestilte hele skidtet hos Philipson. Her fik jeg samlet en fin portefølje fra de billigste til det aller helligste.
Har du endnu ikke dessertvinen på plads til jule- og/eller nytårsmenuen, så læs med og lad dig inspirere. Der er noget for en hver smag og prisklasse.
Inden vi starter synes jeg lige, at det er på sin plads at knytte en kort kommentar omkring Sauterne. Sauterne er en region i Bordeaux som er mest kendt for sine søde hvide vine. Sauterne ligger i nærheden af Garonne-floden og den tilhørende bifold Ciron. Præcis disse floder har meget stor betydning for Sauterne og ikke mindst den berømmelse som hører dertil. Dagligt er der en morgendis, der ligger sig over floddalen og giver særdeles gode vækstbetingelser for en svamp kalder “Botrytis Cinerea” eller den “ædleråd”. Svampen er ganske harmløs og det man kalder en godartet svamp. Det bevirker, at druerne bliver næsten som rosiner og giver dermed en yderst koncentreret og karakteristisk vin.
Velkomst
Moscato d’Asti Bricco Riella Cascina
Nyetimber Demi Sec
“Pære-fritti”
Nyetimber, er det hipster-pis? Nej på ingen måde. Det er faktisk vildt blæret, fyldigt og fyldt med nuancer. Den har vundet i blindsmagninger over flere af de store champagne-huse i samme prisklasse. Jeg var imponeret over paletten i denne demi-sec – citron, sødme, fersken, lækker syre og blide bobler. Lidt sjovt skidtet kommer fra Sussex, England og er på 100 % chardonnay. Webmasteren og Eksilsønderjyden drak den efter sigende i London i en kæmpe koger uden helt at have været klar over det – men sådan er det jo så meget med en rock ‘n’ roller som ham.
1. Course
Bruchetta, Brie, Gedeost og karamelliseret løg
Chateau Piada, 2012 – Clos du Roy Sauternes, 2010
Hvis du skal have en fornuftig Sauterne til prisen så vandt Clos Du Roy indpas hos os, det er samme producent som Philipsons “hus-dessert-vin” Piada. Masser af citrus i næsen uden at det er for meget. Vi kan se, at nogle anmeldere ikke nødvendigvis er enige, men det er vi sådan set ligeglade med, den var en klar vinder denne aften. Jeg må nok heller huske at nævne, at de druer der bruges til at fremstilling Sauterne-vin er Semillion med mindre mængder af Sauvignon Blanc og Muscadelle.
2. Course
Tærte med blåskimmelost og sød salat
Burmester Colheita 1981 – Maury Vintage Rouge Mas Amiel
1981 var jo en fantastisk årgang, nok vist nok primært fordi det er min årgang. Ikke desto mindre var Burmesteren i orden her. Desværre var vi ikke så imponerede Mas Amiel lige her, det skyldes måske, at den var lidt for voldsom, men imod en gammel dreng som en 1981 er det måske heller ikke fair. Til tærten var portvinen dog fortræffelig – tak til de gode Brødrene Price for inspiration.
Portvinen vil i øvrigt være glimrende til julens ris a la mande med kirsebærsauce!
Main course
Foie Gras Terrine, figner, græskar, rugbrød
1990 Chateau d’Yquem 1. Cru Sauternes -1997 Chateau Lafaurie-Peyraguey 1. Cru Sauternes
Jeg har lovet Webmasteren ikke at ævle for meget i det her indlæg, men det er sgu svært, for jeg har faktisk så meget på hjertet. Foie gras og sauternes er et klassisk match og foie grasen sad lige i skabet og delte som den slags gør vandene – for nogle var de 800 gram fordelt på 10 mand slet ikke nok og for andre alt for meget. Hvis du er garvet i denne spise, forstår du hvad jeg mener. For mig var det slet ikke nok, og jeg endte med, at spise min bordherres rester og så lige lidt mere. Det er som om den her fede smag bare skriger på mere – og ja, det er noget værre rod med det dyrevelfærd og vi skammer os også meget.
Det er tæt på at d’Yquem ikke behøver ord og jeg vil heller ikke drukne jer i smagsnoter, for der er mange – seriøst mange. Det er svært at beskrive som sådan, det er bare stort og virkelig gennemført. Der er altid nogen der gerne vil diskuttere om 2 kg for en ½ flaske er rimeligt, og nej sikkert ikke, men som vores Ordførende Mester Jens-Henrik Møller sagde: “Når vi drikke d’Yquem er det uden hat, for det ville være en skam – du hilser jo heller ikke på Hans Hellighed med hat på vel?” Tror det siger det meget godt. Denne årgang fik 99 point af Robert Parker. Selvom dens ledsager fra Climens Barsac-Sauterne fik 97 point af Robert Parker og ligger til 600 kr. ½ flasken, så var det en anden liga – hatten af for d’Yquem – jeg håber ikke det er sidste gang jeg har smagt det.
Skal den have gas til desserten nytårsaften, er der ingen vej udenom Sauternes!
4. Course
Hvid chokolade risotto
2011 Cuvée Auslese & Trockenbeerenauslese Burgenland Weingut Kracher
5. Course
Urimelig meget ost
Maury 6 Ans a’Age Mas Amiel
2008 Maury Vinage Blanc Mas Amiel
2009 Chateau a’Arche 2. Cru Sauternes
2005 Chateau Climens 1. Cru Barsac-Sauternes
6.Course
Clafoutis
2005 Chateau Sigalas Rabaud 1. Cru Sauternes
2005 Chateau Rieussec 1. Cru Sauternes
Det er første gang jeg har været vært for en dessertsmagning, men bestemt ikke den sidste. Det kræver en hel del forberedelse, så retterne skal køres stramt og da der skal være tilpas afveksling selv om alt skal have søde elementer. Hvis du selv skal igang, så vil jeg faktisk gå efter nogle af perlerne i smagningen. Det er fantastisk at have smagt Chateau d’Yquem men prisen er jo helt i vejret, og måske den dyreste flaske jeg nogensinde har smagt. Chateau Sigalas Rabaud 1. Cru Sauternes fra 2005 ligger til 349. Det samme gør Chateau Lafaurie-Peyraguey fra 1997 som er gode bud på flot Sauternes til en helt anden pris. Disse vil jeg også mene er aftenens vindere. Ellers har jeg svært ved at glemme 2008 Maury Vinage Blanc Mas Amiel og vores Burmester Colheita 1981 – og det er ikke bare fordi det er min fødselsår!
Og skulle nogen være i tvivl, bliver man altså i godt humør at sådan en omgang dessertvin:
Hvor er de danske vine, spørger den kritiske læser nu. Lige her svarer jeg:
Drikker du selv dessertvin og hvilke foretrækker du?!
Stik os en kommentar-
Interessant skrivelse også i dag!…så, I kender slet ikke verdens første naturlige dessertvin: Tokaji! Jeg har sendt som en gave -for en “hund”- til Føtex kunder: Tokaji Late Gold 2013, det flydende guld, for at lære at kende ædelsøde dessertvine i DK :)
-
Bestemt Laszlo – men vi kom vist til at tænke for meget i fransk – findes den ikke også hvor den er meget meget dyr? Synes at huske de laver nogle ½ flasker til 1500?
-
Det er vist interessekonflikt i den danske medie! Franske dessertvine kom efter Tokaji ca. 200 år i verden i 1852 Er Tokaji essencia 1999, 0,25 liter dyre for 1500 kr.+moms? :)
https://finans.dk/privatokonomi/ECE11881053/vin-fra-ungarn-saelges-til-270000-kr-flasken/?ctxref=ext
-
-
-
Det lyder sgu til at have været en helt i orden aften!
Glæder mig til, at jeg en dag får mulighed for at smage d’Yquem.
Godt nytår :)
-
Tak i lige måde Martin – du må igang – som du kan se længere oppe i kommentarene, så er der tilsyneladende mulighed på Klassisk 65 i Jægergårdsgade i Århus at købe det temmelig billigt…
-
-
Mig og min vinloge har en del god dessert vin i kælderen, og glæder mig til at komme i gang tror jeg skal prøve med en sådan dessert vin menu.
-
Fyr den af Søren, det var en lækker aften, og på trods af alt det søde, så bliver det jo aldrig en “tung middag” hvor gæsterne er helt færdige. Nu er det jo en herreklub, så retterne bærer ofte præg af at være tunge, ofte får vi fx pulledpork burger allerede kl. 23.30 ca., så man er godt brugt. Sådan var det ikke her, så hvis man kan undvære disse retter bare for en enkelt smagning, så er det værd at overveje…
-
-
Må man i øvrigt anbefale en øl ala Geuze boon til osten? Jeg fik det på Reinstoff i Berlin og har også brugt det hjemme i DK. Jeg kan ikke forestille mig at servere andet til ost from here on.
Når man sidder i et endless array af vin og eller juice, er det meget rart med en kontrast midt i det hele.
-
Ja da Christian – og må jeg spørge hvor vi skal erhverve os den henne, for så kunne det jo være den skulle gøre sin entre til nytårsmenuen?
-
Den er allerede fremskaffet Christian, jeg var heldig at finde den hos Vinspecialisten i Aalborg, så det var super, tak for input!
-
-
-
Lige et fif, Klassisk 65 i Jægergårdsgade i Aarhus har 1990 d’Yquem til 2.000 for en helflaske (de skriver “d’Yquem til indkøbspriser” i deres menukort) og det kunne jeg ikke stå for, og sikke en oplevelse man får for pengene.
Jeg beskriver den bedst som et paradoks på flaske, så meget intensitet og sødme men med en utrolig lethed og elegance. Den er bombastisk uden at være klistret.
-
Hey Lau – det lyder da helt sygt – siger du godt nok 2000 for en 1990 i 1/1 flaske? Ahmen, så følger jeg mig lidt snydt da vi betale næsten samme for ½ flaske – flot beskrivelse Lau – du burde næsten skrive lidt her :-)
-
-
Uffhh… jeg har det sgu svært med dessertvin..
-
Måske har du ikke smagt den helt rigtige endnu min ven?
-
Glimrende, jeg gik selv i gang med en Havana Club Seleccion De Maestro igår, den er faktisk slet ikke så dum, som man skulle tro – kender du den?
-
Kender den godt. En ok rom, ikke så sød, men god varme ;-)
-
Helt sikkert – sjovt nok fik jeg også den foræret i gave fornylig – what are the odds? Men ja helt sikkert, jeg synes det er rart at den holder igen med sødmen…
-
-
Comments