Test: Sådan får du super sprød bacon på 1 minut – og undgår rengøring
I sidste uge hittede artiklen “Steger du dit bacon? Så gør du det forkert…” på de sociale medier. En journalist hos Metroxpress havde transskriberet en youtube-video, og så var fanden løs! Thats not how we roll…
“For at få det bedste bacon skal du starte med at koge det på panden. Det lyder måske underligt, men det hjælper til at holde på fugtigheden i kødet og gøre baconen ekstra sprød på ydersiden.”
Det lød næsten for godt til at være sandt, så gutterne blev inviteret til en omgang scrambled eggs og så blev der ellers stegt bacon indtil hele huset duftede af sveden gris. Jojo, det er skam videnskab på højt niveau, som der blev skrevet på instagram. Missionen? At få be- aller afkræftet denne mirakelmetodes egenskaber.
Skal bacon koges eller ej?
Ud fra tesen om at størstedelen af danskerne spiser ganske almindelig dansk bacon, blev der testen igennem benyttet en klassisk Tulip bacon.
“Hvad hjælper det at baconen er sprød, hvis det ikke smager af en skid?”
Som foreskrevet blev der smidt nogle skiver på panden. Vand på så det dækkede og derefter fyret op for panden indtil vandet kogte omkring baconen. Herefter blev der skruet ned på medium varme, hvorefter vandet kogte væk og baconen blev stegt sprød.
Prøv også: Bearnaise-Brunch-Burgeren
Resultatet
Som det kan ses på billedet herunder, skiller den kogte bacon (nr. 3 fra venstre) sig ud fra de tre øvrige skiver ved at være krøllet lidt op have et glaslignende udtryk. Og for fanden hvor var det sprødt – knasende sprødt… MEN! Hvor er smagen blevet af? Vi prøver en af de andre skiver – samme resultatet. Som “lovet” blev baconen sprød, men ingen kunne genkende påstanden om et saftigere stykke bacon.
“Hvad hjælper det at baconen er sprød, hvis det ikke smager af en skid?” udbryder en af gutterne. Den gode baconsmag er simpelthen forduftet ved kogningen og sidder nu i min emhætte. Hvis det lyder for godt til at være sandt…
Hvis bacon ikke skal koges, hvad skal det så?
Det skal være løgn. Det er lørdag og vi vil have bacon – sprød og smagfuld bacon! Vi sætter os for at finde den bedst egnede fremgangsmåde og kommer foruden kogningen frem til:
- Traditionelt stegt på panden
- Stegt i ovn
- Stegt i mikroovn
Bacon stegt på panden
Fremgangsmåde: Baconskiverne blev lagt på en kold pande og stegt ved middelvarme til det var sprødt, hvilket tog ca. 5 minutter på hver side
Resultat: Sprød bacon uden at det var lige så sprødt som efter kogningen. “Det her er som bacon skal være, hvis du spørger mig. Sprød uden at være porøs og stadig med lidt sejhed” – der nikkes bordet rundt. I modsætning til den første omgang var der en helt anden røg-, salt- og umamismag i den traditionelt tilberedte bacon. Topkarakter hele vejen rundt. Skal der lidt negativt på bordet, er baconen en lille smule branket, hvilket også kan anes på billedet (nr. 1 fra ventre)
Bacon stegt i ovnen
Fremgangsmåde: Baconskiverne blev placeret på et stykke bagepapir på en bradepande og smidt i en kold ovn. Ovnen blev tændt på 200 grader og efter ca. 15 min. var der sprød bacon.
Resultatet: Al min logik siger mig, at dette må være den optimale måde at tilberede bacon på og resultatet er da også umiddelbart imponerende i form af helt ensartede og jævnt stegte skiver (nr. 2 fra venstre). Men der mangler noget. “Det minder mig om en steg, der ikke er blevet brunet ordentligt af” og manden har ret. Sprødheden kunne være en anelse bedre, men det der i virkeligheden mangler er måske “stegeskorpen”/den lette brankethed som baconen fra panden havde. Dommen er unanimous:
Bacon stegt i mikroovn
Fremgangsmåde: Efter et par mere eller mindre mislykkede forsøg (og en pænt tilsvinet mikroovn), blev fremgangsmåden som følger. To lag køkkenrulle placeres på en tallerken (eller fad), herpå lægges baconskiven, og ovenpå lægges endnu to lag køkkenrulle. Herefter nukes svinet for fuld skrald (i mit tilfælde ved 1000W). Efter et par forsøg, hvor baconen først ikke var i nærheden af at være sprød for 20 sekunder senere at være nærmest forkullede, endte vi ud med, at 50 sek. pr. skive gav det bedste resultatet. Jeg vil tro, det vil kræve lidt individuel kalibrering, men så længe du ikke giver det for meget, er det jo bare at prøve sig frem 5-10 sekunder af gangen.
Resultatet: En skive bacon som skilte sig væsentligt ud fra de tre øvrige – dels ved at have et helt andet udseende (der vel mest af alt minder om de færdigstegte skiver, man kan få fra eksempelvis Tulip), dels ved at være ultracrisp. Men ligesom ved den kogte udgave, var der et ikke uvæsentligt minus. Hvor kogevandet havde suget smag til sig, havde køkkenrullen (som altså er en nødvendighed – har du andre idéer, så smid lige en kommentar) suget al juiciness ud af vores bacon.
Ikke desto mindre var der stor overraskelse og tilfredshed at spore hos gutterne og fremgangsmåden har den helt afgørende fordel at den efterlader et minimum af rengøring, da det blot er at smide de to stykker køkkenrulle i skraldespanden!
Brug den tilberedningsmetode der passer til situationen!
Efter et par timer og utallige pakker bacon var konklusionen klar. Bacon traditionelt stegt på panden smagte bedst, men svinede til gengæld maksimalt. Brug denne fremgangsmåde når du skal lave 1 pakke bacon. Bacon stegt i ovnen er et udmærket og nemt alternativ der passer sig selv under stegningen, sviner en hel del mindre og kræver tilsvarende mindre rengøring. Brug denne fremgangsmåde, når du skal lave mere end 1 pakke bacon. Sidst men ikke mindst overraskede mikroovnen i høj grad, og skulle det utænkelige ske, at du kun har brug for 1 eller 2 skiver bacon, ja så er metoden genial – sprød bacon på 2 minutter uden rengøring!
Og ja, hvis du ønsker bacon uden smag, så kog det først! :)
Hvordan steger du din bacon?! Og kender du til alternative tilberedningsmetoder, som vi skal have testet?
PS. Hvis du – lige som os – slet ikke kan få nok bacon, kan du finde billederne i fuld størrelse her: Bacon1 | Bacon2 | Bacon3
Stik os en kommentar-
En kontaktgrill gir sprød bacon helt fladt og jævnt stegt, min har riller 2.000W, det går hurtigt. Lettere rengøring, ikke så meget sprutter, fedtet opsamles i opsamlings bakken.
-
Bagepapir er praktisk , men giver ikke et sprødt resultat. Når jeg bager småkager , kommer de på en smørsmurt bageplade. Det må man også kunne gøre med bacon . Putter nu bacon i en varm ovn.
-
Jeg sværger til at stege det i ovnen. Man får den bedste kombination af sprødhed, sejhed og jævn tilberedning. Jeg lægger skiverne på et stort stykke firkantet bagepapir, hvor jeg har foldet en kant op på ca. 1 cm hele vejen rundt og holdt det sammen i hjørnerne ved at vride hjørnerne et par omgange. Steger det ved 180 gr. indtil jeg kan se det er færdigstegt i dets eget fedt. Jeg får altid at vide at mit bacon er PERFEKT stegt på den måde, hvis vi har gæster/familie på besøg til brunch.
Ligesom Homer Simpson tager jeg bacon meget seriøst. F.eks. som i det her klip hvor Homer accepterer en stævning fra en advokat, fordi advokaten kommer med en portion perfekt sprød bacon (der ikke er FOR sprød) https://youtu.be/yoI77uvRFOg
-
Brug Actifry, ingen lugt, ingen svineri, sprødt og dejlig smag ??
-
Vi laver altid en pakke af bagepapir. Bacon på midten. Fold ind over fra alle 4 sider så fedtstoffet ikke siver ud og zap det i microbølgeovnen. Så slipper du også for at baconen sætter sig fast i den billige køkkenrulle du har købt (korte cellulosefibre). Fedtet kan så hældes fra og bruges til andre ting. Mener at kunne huske bl.a. klidmoster gemmer sit baconfedt.
O.B.S. Er det en tørsaltet bacon du bruger skal den have væsentlig kortere tilberedning -
Når jeg tænker over det, så burde man da kunne lave en friture bacon confitering. Altså fritere det i opsamlet og filtreret baconfedt?
-
Bacon bliver bedste når det er hjemmesaltet og -røget uden nitrit og ristet langsomt på støbejernspanden på grillen. Indirekte varme
-
For ca. 15 år siden købte jeg i Seattle en rund tallerken med riller, “Bake ‘n bacon sheet”; den lægger jeg baconskiver (uden vand – fra min slagter!) på, microlåget over – og så bliver der stegt bacon i micro’en. Desuden er tallerkenens bund en del af en opsamlingskant hele vejen rundt, og der er en hældetud. Da baconstykkerne er hævet over bunden, drypper fedtet fra under stegningen. Keine Sweinerei oder Hexerei – nur Bacon! Min KitchenAid købte jeg samtidig og købte i en specialbutik en transformer, som også kan bruges til andet elektrisk USA-‘sjov’.
-
Hos mig bliver man til nogens store overraskelse mødt med et brunchbord med pandestegt, tørsaltet bacon med en skivetykkelse på ca 3-4mm.
For mig er det en total misforståelse at bacon skal forvandles til chips istedet for at det bliver behandlet som hvad det er; et stykke kød. Derfor får skiverne kun lige lov til at kigge på en varm pande inden de serveres. Ialt ca. 4minutter på panden. -
Jeg synes at det er en meget interessant artikel om bacon. Skønt at der er nogen der giver prøve tingene af og delagtiggøre os andre i resultaterne. Som nogen skriver handler det om råvaren. Man får helt klart bedre bacon end Tulips, men som artiklen startede med er det altså Tulips bacon der er forsøgsdyret.
Kaffefiltrene har jeg aldrig hørt om og skal helt klart prøves. Der var også et link til en lille lyserød plastikting, som kunne stege bacon i mikroen.
Dog synes jeg at hele artiklen mangler en meget udbredt tilberedningsmetode. Enhver grillbar i kongeriget steger deres bacon i frituren og en grillbar med respekt for Tulip og bacon kunne ikke forestille sig at servere slatten bacon. Jeg har ikke prøvet, men forleden dag, da frituren var i gang røg der et stykke seranoskinke i ved 260 grader. Det var en skøn oplevelse så hvorfor ikke også et stykke Tulip? -
Der mangler klart den bedste opskrift. Bacon skal ALTID steges i smør, helt ligesom stegt flæsk. Det bevare smag og giver altid et flot gyldent og sprødt stykke bacon.
-
Prøv at lav det kun med køkkenrulle oven på, ikke under. så steger den i sit eget fedt, mens der stadig ingen rengøring af, udover tallerken i opvaskeren og papiret i skralderen. Så der optimal smag og sprødhed..
-
Lige et ekstra tips. Efter at have stegt bacon på bagepapir i ovnen, kom dovenheden over mig og i stedet for at vende de hjemmelavede kartoffel- og grøntsagsbåde i olie, så hældte jeg dem ud på bagepapiret med baconfedtet på og ind i ovnen igen. Fik de bedste og mest sprøde kartofler og grøntsager.
Comments