Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 31. oktober 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Eneuf is eneuf!!

VIN UDEN PIS: Eneuf is eneuf!!
Vinhjernen

Der er vindistrikter og så er der vindistrikter. Og jo, gu’ har du haft gode vinoplevelser med cabernet franc fra Limari Valley i Chile og nosiola-vine fra Gardasøen men hånden på vinhjertet….der går nok lidt inden de bliver tidløse klassikere.

Så selvom vi her på kanalen opfordrer til vinøst vovemod og nysgerrighed vil vi også gerne gøre dig opmærksom på klassiske vine fra den gamle verden. Som nu fx Chateauneuf-du-Pape. Distriktet er vel det mest kendte i den franske Rhônedal og ligger i den sydlige del mellem byerne Orange og Avignon. Distriktets navn betyder ganske rigtigt “pavens nye slot”. Det var Clement nummer 5, der i 1308 som pave havde sommerhus i Avignon og også som den første plantede vin i området. Senere kastede Jean XXII sin kærlighed på vinene fra området og følte trang til at få bygget et slot i området. Således opstod byen Chateauneuf-du-Pape. Blandt vinvenner blot kaldet ‘neuf.

Hvad kan de så, dernede i Sydrhône? Ja, først og fremmest er ‘neuf unik pga. druerne, der anvendes. Hele tretten forskellige druetyper må anvendes til de kraftige rødvine og heraf er fem af dem faktisk grønne druer. Det giver selvsagt masser af variabler at skrue på, når der skal laves vin. Således bruger Chateau Beaucastel alle 13 druer til deres glimrende vin, mens mytiske(og dyre) Chateau Rayas udelukkende bruger grenache. Det er de tre røde druer grenache, syrah og mourvedre, der som regel udgør størstedelen af herlighederne. De tre druer klæder hinanden godt, hvilket man også har fundet ud af andre steder i verden, bl.a. Australien hvor mange vinhuse laver et såkaldt GSM-blend.

Overordnet betragtet er det grenache, der er kongen i Chateau9 og typisk udgør primærdelen af drueblandingen. Grenache skal behandles med omhu. I værste falde leverer den tunge, alkoholiske og nærmest bolsjesøde, kvalme vine. I bedste fald leverer den ekstrem elegance og æterisk, burgundisk lethed.
Langt størstedelen (93%) af produktionen er rødvin, men der laves også en smule hvid. De hvide neufer er tunge og alkoholiske og har godt af nogle års lagring inden de for alvor folder sig ud.
Madmæssigt er neuf perfekt til efterårets simre- og vildtretter. Som altid anbefaler jeg at vinene serveres svale, dvs. 14-16 grader. Så dæmpes alkoholen og frugt og kompleksitet kommer til sin ret.

Chateauneuf-du-Pape

 

Domaine du Grand Tinel Chateauneuf 2012

Pris: 247,50 v. 3 (Normalpris 275,-)

Forhandler: Propperiet

Frugthave møder kostald i næsen og det er positivt ment. Munden er krydret og varm, men en pushup-bh af mineralitet og ru tanniner giver attraktive former. Der er tilmed et friskt syrebid.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Chapoutier Chateauneuf du Pape Collection Bio 2014 [BEDST I TEST]

Pris: 385,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Orv, her er smæk på næsen. Sød tjære, modne brombær og lidt fadduft? Munden er let, saftig og næsten sprød. En juicy og charmerende vin, der er svær at holde gebisset fra. Så det gør vi ikke. Skål!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Clos du Mont-Olivet La Cuvèe du Papet 2012

Pris: 499,-

Forhandler: Jysk Vin

Alderen til trods, ret lukket næse, så dekantér, brug stavblender eller træk den op 21 timer før. Med tålmodighed kommer der blid frugt med urtede noter. Munden starter venlig og åleglat inden en bikerklub af tanniner minder dig om, hvem der bestemmer. Flot vin, der med fordel kan kyles i kælderen nogle år endnu.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Maucoil Chateauneuf du Pape La Grande Reserve 2014

Pris: 249,- v. 6 (normalpris 299,-)

Forhandler: Vinomani

Endnu en næse i den bornerte, men inviterende afdeling. Munden er til gengæld møgbeskidt og juicy neuf, Saftig, med grove tanniner og bondsk charme som George Clooney i beskidte overalls. #fan

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Kunin Pape Star 2015 [UGENS FUND]

Pris: 179,- v. 6 (normalpris 219,-)

Forhandler: Vinomani

Slet ikke neuf, men en hyldestvin fra Santa Barbara. Næsen lægger forsigtigt ud med modne, røde bær og et prik af lavendel. Munden er sgu saftig og rustik, krydret og med stillads nok til ikke at skvatte sammen. Alkoholen flår blidt i kindtøjet til sidst, men på den der måde, vi godt kan lide.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar