Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 17. december 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Surf N Turf Gumbo

Surf N Turf Gumbo
Familiefaren

Er du typen som elsker både kød og fisk og har lidt svært ved at finde på andet end at stege en stor fed bøf og servere hummer til? Frygt ej – vi har et rigtig godt bud til dig som både fungere sommer og vinter. Surf N Turf Gumbo – Louisiana style!

Surf N Turf referer naturligvis til vandet og til landet og det at du kombinere noget fisk/skaldyr med kød af en eller anden art. En gumbo er en ret som stammer fra sydstaterne i USA som egentlig er en gryderet der er lavet på en opbagning af en roux bestående af mel og olie (i stedet for smør som du sikkert kender den) samt grøntsager – typisk grøn peber, løg, blegselleri og hvidløg.

Gode pølser er en meget vigtig del af retten her – gå ikke på kompromis!

Kulmule…

Herefter er der så noget fisk og kød i. Hvis retten skal laves helt rigtigt så skal der også gumbo i – en squash-lignende plante som har et højt indhold af stivelse som jævner retten. Det gør den også lidt sticky og hånden på hjertet så er gumbo ikke særlig smagsrig, så medmindre du lige har det rundt om hjørnet kan du sagtens undlade det.

Flame On!

Surf N Turf Gumbo
Forfatter: 
Kategori: Dinner
Køkken: Sydamerikansk
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Kreoler-krydderi
  • 2½ spsk paprika
  • 2 spsk salt
  • 2 spsk hvidløgspulver
  • 1 spsk løgpulver
  • 1 spsk. sort peber
  • 1 spsk cayennepeber
  • 1 spsk tørret oregano
  • 1 spsk tørret timian
Gumbo
  • 1½ dl olie (jordnøddeolie er bedst)
  • 1½ dl mel
  • 2 store løg, hakkede
  • 2 grønne pebre, hakkede
  • 4 stængler blegselleri, hakkede
  • 4-6 fed hvidløg, hakkede
  • Ca. 1½-2 liter hønsebouillon
  • 2 laurbærblade
  • 4 spsk kreoler-krydderi, efter smag
  • 1 tsk tørret timian
  • Salt og friskmalet peber
  • 400 g god, røget pølse skåret i passende stykker
  • 600 gram kulmule
  • 20 Tigerrejer
  • 8 krappekløer
  • 1 bundt forårsløg, hvoraf man bruger den hakkede, grønne top
  • Et bundt hakket persille
  • Lidt olie til bruning
Tilberedning
  1. Pølserne og tigerrejerne vendes i krydderiblanding og evt. ekstra salt og peber og brunes hurtigt i lidt olie. Herefter lægges det hele til side.
  2. Så kommer vi til den såkaldte “roux”, som er meget typisk for det kreolske køkken. Det er sådan set det samme som vores ”opbagning”, men med olie i stedet for.
  3. I en stor tykbundet gryde varmer man 1½ dl olie op og tilsætter melet. Nu gælder det så om at bage melet af under konstant omrøring over medium varme, indtil massen er nøddebrun. Forlad den ikke! Og lad den ikke blive for mørk!
  4. Når den rigtige kulør er opnået, tilsætter man grøntsagerne og steger dem under omrøring i ca. 4-5 minutter. Så tilsættes bouillon, pølse samt krydderier, og man koger det for svagt blus i en times tid. Fedtet skummes af, og man tilføjer det grønne af forårsløgene og persillen.
  5. Skær kulmules ud i mindre stykker og læg det i når der er 12 minutter tilbage. Du gør det samme med krabbekløerne, så skal de nå blive klar til sidst.
  6. Server ris, masser af citronbåde og groft brød til.

 

Så er vi i gang…

Vi har tidligere lavet gumbo og det er vildt lækkert – men billeder og opskriften var efterhånden noget gammel, så vi tænkte en opdatering var en god ide. Jeg valgte noget krydret pølse, tigerrejer, kulmule og krabbekløer. Du kan faktisk tilføje hvad du vil, men husk at fisk og skaldyr ikke nødvendigvis skal have den samme tid.

Sådan ser det ud kort inden servering…

Verdens bedste sommer og vinterret…

 

Velbekomme…

 

Jamie Oliver laver en lignende ret hvor han er i New Orleans, vist ikke helt med det samme fisk, men tæt på og han elsker det naturligvis. Det er en ret hvor du sætter den store gryde på bordet, åbner nogle kolde øl og så langer folk ellers bare til faddet! Retter rækker ret langt da den mætter og serverer du ris og brød til, så kan du nemt lave denne til flere sultne gæster.

Tilbage er der vist bare at sige – velbekomme! 

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: