Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. april 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Det store amerikanske valgtema

VIN UDEN PIS: Det store amerikanske valgtema
Vinhjernen

Det er lidt som om, at det føles forkert at skrive om amerikansk vin lige nu. Altså, i den forstand, at det land har rigeligt at se til lige nu og at vinen måske i den sammenhæng er lidt mindre vigtig. Men det er jo altså vin, det handler om i disse spalter og så må vi overlade det til amerikanerne selv, at rage de politiske kastanjer ind og ud af ilden.

Og det er da også det forestående valg, der er anledning til at vores USA-tema ligger her. Så ved du, hvilke vine du skal underholde dig selv med om natten, mens du ser valg og spiser chicken wings.

Udover en polariseret vælgermasse har amerikansk vin også for tredje år i træk måttet døje med endnu en omgang voldsomme skovbrande i Californien, herunder Napa Valley, hvor bl.a. Chateau Boswell og Castello di Amorosa brændte bort. Trist.

Til gengæld har corona-krisen åbnet både vineriernes og forbrugernes øjne for online handel med vin, der har set en vækst på 72% nye online-købere. Velkommen i klubben, chardonnay-moms.

Der var ikke så mange deltagende vine i denne omgang, men pudsigt nok var der par af vine, der var direkte sammenlignelige.
Således to bordeaux-blends, hvoraf den ene er en gammel genganger her på siden og desuden to zinfandel-vine, hvor den billigste pudsigt nok var i bedst form. Den kommer fra distriktet Lodi, som er pandekagefladt, solbeskinnet landbrugsland uden skyggen af en sydvendt skråning. Det er også her, at meget billig konsumvin laves, men der kan altså også laves god vin.

Og så viste en gammel prisvinder sig at rydde puljen igen, og for tredje gang blive ”Bedst i test”. Den kan noget, den vin.

For meget var denne test endnu en stadfæstning af hvordan amerikansk vin har sit helt eget udtryk. Hvis man er sur, kan man vælge at opleve vinene som overgjorte og ”gemacht”, men er vinene egentligt ikke bare drinkability-optimerede?  Det er i hvert fald sjældent man får en skæv, sur eller overdrevet tannisk vin fra guds eget land og som tilfældig vinkøber er det da rart, at nogen har haft drikkeglæde i baghovedet, da vinene blev lavet. Læs, og smag selv:

Vine fra USA

Chateau Ste Michelle Dry Riesling 2018

Pris: 109,- (normalpris 139,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Intens, koncentreret næse med duft af pære og kamille. Munden er også ganske fyldig og tæt, balanceret af en lidt skarp syre inden den cremede afslutning. Udmærket juice til desperate husmødre og andre fans af fyldig riesling

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cenyth 2016 [BEDST I TEST]

Pris: 169,- (normalpris 375,-)

Forhandler: Jysk Vin

Indbydende, forventningsskabende næse med modne brombær, sød røg og en lille floral note. Munden lidt slankere end næsen lover, men det gør ikke noget. Lidt ru, men ikke krasse tanniner skaber liv i mundhulen inden en tør, krydret finale. Lidt mindre tilgængelig end tidligere årgange, men også yngre på smagetidspunktet, så der er bestemt kælderpotentiale og vi runder lige akkurat op til fem.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Ste Michelle Syrah 2017

Pris: 139,- (normalpris 175,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Herlig, tæt næse med parfumeret sort frugt, bolværk og lidt fadvanilje. Meget hedonistisk mund med fyldig, sød frugt i fint selskab med faste tanniner og velintegreret alkohol. Uakademisk og pisselækkert.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Hook&Ladder The Tillerman 2016

Pris: 119,- v. 6 (normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Spicy og spændende solbærpræget næse med noter af hårdtristet fad. Munden præget af lidt hård alkohol, men smager for så vidt fint, hvis du kan håndtere sådan en lille detalje. Meget amerikansk og nem at have med at gøre.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Murphy Goode Zinfandel 2014

Pris: 279,- v. 3 (normalpris 329,-)

Forhandler: Jysk Vin

Zin, din gamle tøs. Du laver sgu nogle vilde vine. Her er der heftig næse, med likøragtig frugt . Der er fart og tempo på munden som et regulært Trump rally, og de 15,5% er ikke just diskrete. Det spiller, men du skal være i humør til det. Eller vente ”4 more years”.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Brazin (B)old Vine Zin 2017 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 145,- (normalpris 175,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Pleasernæse med blid fadduft og noter af solmoden frugt. Smooooooth mund med finkornet tannin og fløjlsblød frugt. Ikke meget kompleksitet, men med stor drinkability og det giver også point.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar