DearWineMaker: PAPVIN 2.0
Indlægget er udgivet i samarbejde med DearWineMAker
Jeg er gammel nok (men velkonserveret, dog) til at huske da bag-in-box (BiB) ramte det danske marked.
Vinposerne i papæsker var oprindeligt udviklet af den amerikanske kemiker William R. Scholle til at opbevare batterisyre og australieren Thomas Angove videreudviklede idéen til at tappe vin på poserne i 1965. Idéen er god. Man kan skænke sig et glas vin, uden at få ilt ind i posen og dermed kan de 3,5 eller 10 liter, som er de mest udbredte størrelser, holde sig i adskillige uger inden vinen tager skade.
Da BiB ramte det danske marked var et af de hyppigste ”selling points” prisen. Du kan få den samme gode vin, du plejer at købe, men billigere end på flaske. Siden da er det dog gået fælt ned af bakke for kvaliteten af papvinen. Da jeg for nogle år siden anmeldte et ordentligt læs BiB-hvidvin var der langt mellem snapsene. Bevares, der var hæderlige vine imellem, men de ringeste var…..ufatteligt dårlige. Når jeg smagte blindt, havde jeg ingen idé om hverken drue eller hjemland. Og nogle vine lugtede så stygt, at jeg næsten ikke havde lyst til at smage. De billigste boxvine er da også er tvivlsom oprindelse. Druerne kommer fra et utal af diverse producenter, og vinen er tilsat et væld af tilsætningsstoffer, der skal justere syre, tanniner, sødme og smag. Alt sammen for at ramme et indtryk af ”australsk chardonnay” eller ”primitivo fra Italien”.
LÆS OGSÅ: Disse øl skal du drikke til sommer
Nærlæsninger af pappet afslører sjældent, hvem der har lavet vinen, blot hvor den er tappet, typisk i det land, den sælges. Bulkvin, hedder det i fagsproget, når vin i 100.000-litervis sejles med fragtskibe for at blive finpudset og aftappet i ”forbruger-enden”.
Men nu er en ny spiller landet på markedet. Firmaet ”DearWineMaker” vil med egne ord sælge boxvin ”med GPS”. Idéen er at lave aftaler med specifikke europæiske producenter, der selv aftapper vinen på ”cubes” inden den afsendes til vinglade kunder. ”Signature wines” kaldes idéen, det er nemlig meningen at vinmagerne skal være så stolte af vinen, at de lader deres ansigt pryde emballagen. I den spæde start er der indgået aftaler med en god håndfuld vinbønder i Spanien og Frankrig, men flere er efter sigende på vej.
Prismæssigt er vinene til at have med at gøre. Femliters-kuberne koster fra 395,- til knap det tidobbelte, det svarer til flaskepriser fra 60 til godt 500. Vinmæssigt bevæger vi os fra mallorcansk landvin til stor bourgogne, der er både meursault, santenay og vosne-romanée i den dyre ende. Hvis man skulle have lyst til at have fem liter af sådan noget stående. Jeg er sgu frisk og mon ikke en vinbar eller to kunne tænke sig at have meursault eller ”vosne” permanent på glaskortet?
LÆS OGSÅ: VIN UDEN PIS: .150 Magnum – The most powerful bottle in the world
Idéen med at du ved hvem der står bag din papvin, er yderst sympatisk. Men vinen skal jo også være god. Den billigste papvin i dagligvarekæderne koster godt 30,- kroner flasken, så det skal kunne smages, at vinen bliver dyrere. Det er nok ikke et problem at konkurrere med de ringeste vine derude, men det må komme an på en prøve, så jeg satte de kronisk blå bisser og anmelderganen i DearWineMakers kuber:
Papvin 2.0
Vine fra Claude Vialade, der har Château Ciceron i Corbiéres:
Claude’s Chardonnay 2020
Boxpris 395,- (flaskepris 59,25)
Ret diskret næse med blid duft af passionsfrugt. Slank og mineralsk mund med herligt syrebid og fin balance. Ingen spor af træ. Saftig og slank chardonnay til at skylle en bunke jomfruhummere eller anden seafood ned med.
Claude’s Viognier 2020
Boxpris 395,- (flaskepris 59,25)
Smæk på næsen med floral viognier-parfume og alteaduft. Fyldig og let cremet mund, men stadig juicy og livlig. Viognier kan være ret bastant, men det her er sgu elegant. Også et stensikkert svigermorhit.
Claude’s Pinot Noir 2020
Boxpris 395,- (flaskepris 59,25)
Lukket og lidt reduktiv næse uden synderlig pinot-træk. Saftig og ganske tannisk mund med let frugt. Lidt som den vin du får i lerkande på parisisk frokostrestaurant til din andekråsesalat. Ikke særligt pinotsk, men ganske fin. Lille bittert bid til sidst.
Claude’s Syrah 2019
Boxpris 395,- (flaskepris 59,25)
Næsen er længe om at give noget fra sig, så tap bare på karaffel og vent lidt. Så kommer der klassiske noter af brombær, viol og et pift af asfalt. Kraftig, frugtdrevet mund med fin syre og ru, men tilgængelige tanniner. Smid du bare et vildsvin på grillen. Flot vin til den pris.
Claude’s Marselan Organic 2019
Boxpris 495,- (flaskepris 74,25)
Måske kender du ikke marselan-druen, men så start bare her. Krydret og kraftig næse af hindbær og brombær med fint floralt pift. Munden er både kraftig, krydret og tannisk, men også saftig og aldeles herlig. Fin peberprikken i tungen til sidst. Smid nakkefilet eller lammekølle i ovnen og bliv glad.
Vine fra Andreu Villalonga, der laver vin på Mallorca:
Andreu’s Real Rosé 2019
Boxpris 395,- (flaskepris 59,25)
Gavmild og åben næse med duft af røde bær og anis. Druerne er manto negro og callet. Munden er overraskende tæt og kraftig men med masser af frugt til at holde de 14,5% i skak. Det er ”mandfolke-rosé”, hvis man må kalde noget det og du kan kaste hvilken som helst mad efter den. Virkeligt flot, ikke mindst til prisen.
Andreu’s Rebellious Red 2019
Boxpris 395,- (flaskepris 59,25)
Et blend på manto negro, syrah og cabernet sauvignon. Solbær fra sidstnævnte præger næsen sammen med en duft af knuste hyldebær. Munden starter tungt, tannisk og spicy, men der er frugt og syre til at balancere det hele. Der er f…… meget vin for pengene her.
Andreu’s Ruby Red 2017
Boxpris 495,- (flaskepris 74,25)
Samme blend som ”Rebellious”, men fadlagret. Her er næsen igen solbærdomineret og ganske moden med let oxiderede træk. Munden har ret parfumeret og tung frugt, der er heftigt tannisk bid, men det hænger ret pænt sammen. Drøj og spændende vin.
Vine fra Joan Arrufí, der laver vin i Terra Alta, Spanien
Joan’s White Grenache ”The ’75 Selection” 2018
Boxpris 695,- (flaskepris 104,25)
Svagt reduktiv og æblet næse. Elegant og afdæmpet, juicy og fint krydret mund, der hænger flot sammen. Glimrende vin til en ovnbagt pighvar, fx
Joan’s Red Grenache 2020
Boxpris 495,-(flaskepris 74,25)
Nydelig bærduft, som af nykogt rødgrød med et touch af sort peber. Saftig mund med god frugt og fint syrebid. Lidt rustikke tanniner nipper i gummerne, men det er såmænd pænt, det hele.
Vine fra André Goichot, der har Maison A. Goichot i Beaune
Andre’s Bourgogne Chardonnay 2019
Boxpris 895,-(flaskepris 134,25)
Hvid bourgogne til godt en hundredemand? Næsen har blid duft af fad på toppen og det dufter af bourgogne. Munden er sprød, læskende og har god fylde. Det hænger sgu godt sammen, det her.
Andre’s Bourgogne Pinot Noir 2018
Boxpris 895,- (flaskepris 134,25)
Frisk pinotnæse med duft af næsten modne jordbær og et pift af spearmint og sort te. Saftig mund med livlig syre og finkornet tannin.
Overordnet må man sige, at vinene er af glimrende kvalitet i forhold til prisen. Men mest af alt, det fremstår som ærlig og autentisk vin, uanset kvalitetsniveauet. Og det kan man ikke sige om meget andet papvin. Kuberne er nydelige, til at håndtere og med deres 20x20x20 format, nærmest nemmere at placere i køleskabet end de høje 3liters BiB. Herfra ønsker vi bestemt DearWineMaker vin(d) i sejlene og held og lykke med det ambitiøse og sympatiske projekt.
- Vinderne i Årets ret med gris og Årets ret med fisk & skaldyr er fundet
- Langtidsstegt and – den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften
- Bliv madklar til præsidentvalget i USA med Gastromand
- Årets Ret Med Fisk & Skaldyr: Se de nominerede
- Årets Ret Med Gris: Her er de nominerede
Submit a Comment