Nomas burgerafløser er klar: Mød AFC – Amass Fried Chicken
Det er næppe gået nogen madinteresserets næse forbi, at Noma genåbnede efter nedlukningen med en burger- og vinbar, som fra dag et var en gigantisk succes for verdens i skrivende stund næstbedste restaurant, som d. 9. juli er tilbage i sine vante rammer som gourmetrestaurant. Søndag d. 21. juni lukkede Noma ned med et brag, hvor en cirka en kilometer lang kø af mennesker var linet op for at få en sidste bid af den verdensberømte burger; men nu er det slut, og så er spørgsmålet, hvor man så skal gå hen for at få stillet sin trang til fedtet gourmet-fastfood.
Svaret kan faktisk findes inden for gåafstand af Noma, og egentlig er det lidt tarveligt at kalde dette fænomen, som vi på Gastromand spår en stor fremtid, for en afløser for Noma-burgeren. I virkeligheden kom den spise, du nu skal læse om, nemlig først.
Det drejer sig om fænomenet Amass fried chicken, i daglig tale blot kaldet AFC. De fleste vil formentlig have hørt om Amass, der herhjemme er med i den absolutte front, når det gælder bæredygtig topgastronomi. Indehaver og køkkenchef Matt Orlando er konstant på jagt efter nye metoder til at nedbringe restaurantens CO2-regnskab, og det er ganske enkelt fascinerende at opleve, hvordan de bruger alle dele af råvarerne på den ene eller anden måde for at undgå spild.
Sideløbende med gourmetrestauranten har Amass fra tid til anden haft deres AFC-koncept, som primært har kørt om sommeren i restaurantens frodige køkkenhave de forgangne år; men efter genåbningen har Amass valgt at dele restaurantlokalet i to, således at der nu er en permanent afdeling til AFC. Det betyder, at der nu også er siddepladser indenfor, hvis vejret ikke helt er til at sidde udendørs, og er vejret godt, kan man fortsat sidde udenfor.
Fedtet på den fede måde
Og hvad er AFC så for en størrelse? Der er tale om klassisk fried chicken med de amerikanske sydstater som forbillede. Kyllingen er skåret ud i 1-1,5 cm tykke stykker på størrelse med en voksen mands håndflade, og disse er så paneret og friteret. Hertil får man Amass’ svar på en ranch-dressing og coleslaw, og dertil kan man købe chilisauce for en fem’er ekstra.
I AFC-afdelingen har man samme stærke holdning og tilgang til bæredygtighed og madspild, og derfor behøver man heller ikke at frygte, at der her anvendes ringere råvarer. Tværtimod holdes den høje råvarestandard til punkt og prikke hele vejen rundt, skulle vi hurtigt finde ud af.
Denne tirsdag eftermiddag havde vi lyst til en kold øl til vores kylling, og den skulle selvfølgelig være fra Amass’ eget bryggeri, Broaden & Build, beliggende lige over for restauranten. Desværre er bryggeriet et af de ofre, corona-krisen har taget, for på grund af tekniske årsager kunne bryggeriet ikke få adgang til statens hjælpepakker. Det er virkelig synd og skam, for bryggeriet havde virkelig hjertet på rette sted og sans for at lave kvalitetsøl – vi krydser fingre for, at der findes en løsning, således at nogen kan overtage det og køre det videre inden længe.
Der var dog lidt øl fra Broaden & Build tilbage i hanerne, som vi bestilte et par glas af og satte os ud i solen. Er man ikke til øl, er der også masser af vin på både glas og flaske fra små, mere eller mindre ekstreme naturvinsproducenter at vælge imellem, og priserne begynder ved 70 kroner for et glas og 300 kroner for en flaske.
Godt 15 minutter efter vores bestilling bippede den lille UFO, som vi havde fået med, hvilket betød, at vores mad var klar.
AFC byder på to “fried” muligheder: den klassiske fried chicken og et vegetarisk alternativ, og derudover er der også en grøn salat, som vi dog ikke prøvede i denne omgang. Både klassikeren og vegetarudgaven koster 125 kroner.
Lad os tage klassikeren først: Traditionen foreskriver egentlig, at man marinerer kyllingen i en kærnemælksmarinade med krydderier, men fordi der går så meget kærnemælk til spilde, har Amass valgt at anvende en tør kryddermarinade med alskens forskellige krydderier. Til gengæld er der så kærnemælk i dejen, som derudover tæller forskellige krydderier og mel. Det særlige ved dejen, som giver den det særlige fried chicken look er, at dejen sætter sig mere i klumper uden på det, man nu har valgt at fritere. Det giver en tyk og ekstremt sprød skorpe, som også er med til at forsegle det friterede emne ganske glimrende. Kødet var saftigt, mørt og dampende varmt, da vi fik det, og det kom – naturligvis – fra biodynamiske kyllinger. Oprindeligt har Amass købt sine kyllinger hos Gothenborg i Midtjylland, men fordi AFC allerede er blevet ganske populært, har den lille producent ikke kunnet følge med efterspørgslen. Derfor får Amass nu kyllingerne fra en biodynamisk gård i Tyskland. Ranch-dressingen er en mayonnaise- og cremefraiche-baseret dressing, som i dette tilfælde blandt andet var smagt til med tørrede urter og krydderier fra Amass’ køkkenhave. Coleslawen var saftig og sprød og gav et glimrende modspil til den sprøde, fede kylling, mens den tilkøbte chilisauce lavet af chilier fra en nærliggende chilifarm gav det helt rette spark. 130 kroner (125 kr. + 5 kroner for chilisauce) var en særdeles fair pris for en generøs mængde af denne nærende og særdeles velsmagende servering, som var både stimulerede sanserne og sulten.
Kan det blive for fedtet?
Vegetarmenuen var bygget op efter helt samme forskrifter som klassikeren, bortset fra at kyllingen var skiftet ud med østershatte. Ideen med at anvende store, faste svampe var god, for de var rent teksturmæssigt meget lig kyllingen. Til gengæld savnede jeg noget smagsdybde fra svampene, hvis umamikarakter ikke for alvor udfoldede sig, hvorfor vi lidt sad med følelsen af mest af alt at spise friteret dej, om end ratioen mellem svamp og dej egentlig på papiret var rigtig fin. Ja, selv for en gastromand kunne friteringsgraden blive for voldsom, fordi svampene ganske enkelt blev overmandet af den friterede dej. Det smagte godt, bevares, men i længden blev det en tand for rigt, og har man ingen ideologisk årsag til at vælge den vegetariske model, bør man derfor snuppe kyllingen, som til gengæld på ingen måde skuffede.
Vi skulle også lige teste AFC’s brownie, der til vores store tilfredshed viste sig at være af den helt tunge, fudgelignende slags. Et stort, generøst stykke koster 40 kroner, og fordi der er så megen tyngde i kagen, er et stykke faktisk nok til deling mellem to personer, medmindre man er meget sulten og/eller glad for kage.
Genialt hænge ud-sted til sommer
Det er imponerende, hvordan Refshaleøen, der for blot 10 år siden lå øde hen med sine mange store fabriksbygninger, er vågnet op med et hav af spændende spisetilbud lige fra Lille Bakery til La Banchina, Aamanns Kantiner, Alchemist og selvfølgelig Amass. Man kan således uden problemer lave sin helt egen food tour på Refshaleøen, hvis man en dag har lyst, og det bør man gøre, for når vejret er godt, er der masser af leben på disse kanter. Amass Fried Chicken er et oplagt sted at mødes med gode venner på en sommeraften, hvor det først og fremmest skal handle om at hygge sig og måske få en lille fjer på. Amass’ fried chicken fungerer perfekt til denne anledning, fordi den med al sin godhed og næring mætter godt og stimulerer de urmenneskelige sanser, og det er meget godt, når man har en lang aften (undskyld – til klokken 24, fru statsminister) foran sig.
På Gastromand giver vi derfor vores varmeste anbefalinger til den friterede kylling, som efter vores bedste overbevisning bliver det helt store tilløbsstykke på Refshaleøen denne sommer.
Amass Fried Chicken
Åbningstider
Tirsdag-fredag 15:00–00:00, lørdag 14:00–00:00
Ingen reservationer.
Adresse
Refshalevej 153 – indgang fra haven
1432 København K, Danmark
Læs mere om konceptet her.
Stik os en kommentar
Smid en kommentar