Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

4 Comments

Anders Jørgensen gæsteblogger om vin i 30-100 kr. klassen

GastroMand er stolte over endnu en gang at kunne præsentere en kompetent “gastrogæsteblogger”.

Anders Jørgensen er 30 år gammel, bosat i Aalborg, hvor han tidligere har været beskæftiget som køkkenchef på provinsens bedste italienske restauranter (det er ihvertfald hvad Den Danske Spiseguide siger og vi er tilbøjelige til at give dem ret). I godt et halvt års tid har Anders kastet sin energi efter sin madblog ”Mad og Vin”.

Anders vil her på GastroMand øse af sin viden om et område hvor vi i sammenligning er en flok rookies, nemlig vin – såvel gode som dårlige supermarkedskøb i prisklassen 30-100 kr.

I dette første indlæg har Anders været forbi Spanien og Chile efter såvel mousserende, hvid- og rødvin:

Den mousserende: Anna De Codorníu, Cordoníu, Cava, Spanien

Cordoníu er et af de gamle og traditionelle cava huse i Spanien. Det var faktisk Cordoníu som ‘fandt på’ cava, da de lavede den første flaskegærende hvidvin i Spanien i 1870’erne. Dog har de med Anna De Codorníu gået lidt utraditionelle veje, da vinen bygger på 70% Chardonnay med lidt hjælp fra de traditionelle cava druer Parellada og Macabeo, sammen med 10% vin fra den gyldne gemmer. Jeg har set vinen hos Kjær Og Sommerfeldt, men denne flaske er fundet i Føtex til 59 kr., mod en normalpris på 90 kr.

Vinen har en let gylden farve, og skummer op med et voldsomt, sæbeboble-lignende skum ved opskænkning. En skum der dog hurtigt falder.

Næsen er delikat med en frisk duft af grønne æbler og et hint af noget udefinerbart sødmefuldt. Når dråberne først rammer tungen, går de få, men store bobler aggressivt til værks, samtidigt med at vinen fylder godt i munden. Friske grønne, ikke for modne, Granny Smith æbler står for størstedelen af smagspaletten, efterfulgt af stenhård umoden fersken, med dens snerrende syre og lette sødme.

En meget anvendelig mousserende vin, der vil gå godt som både aperitif og til en forret med let tilberedt fisk eller skaldyr, eller en tallerken med nænsomt tilberedte grøntsager. Vinen fylder godt ud i munden, og er samtidigt meget rensende grundet den friske syre og lidt aggressive bobler. Dog skal vinen drikkes forholdsvist hurtigt, for, for lang tid i glasset, med deraf tab af bobler samt stigende temperatur gør at vinen taber sin ynde, og bliver flad og klodset, nærmest svulstig i munden på en ikke behagelig måde. Så hold vinen kold og nedsvælg den i et yndefuldt tempo!

Læs mere: http://www.codorniu.es/home.html?wlang=en

Den hvide: Viña Esmeralda 2009, Torres, Catalunya, Spanien

Med 300 år på bagen er Torres også et af Spaniens gamle og traditionelle vinhuse, og der siges at udover rødvin og hvidvin, er Torres det mest kendte vinudtryk i Spanien. Med en produktion på noget der ligner 58.800.000 flasker vin om året, spænder huset fra billige flasker til mere prestigeøse vine, som Mas A Planca, som under navnet Gran Coronas Black Label i 1979 slog Chateau La Tour i en blindsmagning. Vinhuset har til huse i Catalonien, men laver efterhånden vin over det meste af Spanien.

Så snart vinen rammer glasset, stiger der en frisk blomsterduft med noter af sød melon og citrusskal fra glasset.

Smagen er også frisk og sprudlende med en god sødme fra honningmelon sammen med blomster. Vinen har en god lang afslutning i munden, en frisk vin med en god sødme, uden at det bliver for meget, grundet en god rensende syre. Dog bliver vinen en kende uharmonisk og bidsk i syren, som den får ilt i glasset. Det er ikke noget jeg har været ude for før med denne vin, så måske har den endnu ikke fået nok tid i flaske, eller efter transport, til at falde til ro. Det kan jo ikke være lang tid siden at den er blevet flasket, for derefter at komme en tur til Danmark.

På andendagen er der en del gær i duften, sammen med blomster og overmoden canteloup melon. Smagen er stadig frisk med blomster og melon, og den kunstige, lidt vingummiaftige, syre som vinen normalt har, er tilstede. En god vin til de 55 kr. den normalt står i, (i Superbrugsen), og endnu mere fornuftig når man kan finde den på tilbud, noget som man ofte kan. Et flot og anvendeligt glas hvidvin, som jeg denne gang drak til kogt hanekylling med peberrodssauce, en ret den sagtens kunne spille op med.

Læs mere: http://www.torres.es/eng/asp/nv_ficha.asp?Ficha=Producto&Cod=20

Den røde: – Aliwen Cabernet Sauvignon – Merlot Reserva 2008, Viña Undurraga, Rapel Valley, Chile

Viña Undurraga har også et par år på bagen, sådan i omegnen af 120 års tid. Aliwen betyder ‘helligt træ’, et træ som i den chilenske mytologi har lidt af den samme funktion som livets træ i den nordiske mytologi. Udover det er Aliwens blomst også det kosmiske symbol på de indfødte chilenske Mapuche indianeres samfund. En del af pengene som vi betaler for vinen, går da også til Mapuche ungdommens uddannelser. Vinen står normalt til 70 kr. i Føtex, men jeg fandt den til 40.

Det er en voldsom næse denne vin leverer. En eksplosion af solvarme solbær, eukalyptus, sødme, et grønt præg af urter og salmiak lakrids.

Ved første mundfuld er vinen meget ligetil og saftig. Der er modne mørke bær, lidt sveskesødme, eukalyptus, grønne noter fra friske urter, især lidt mynte skiller sig ud, og efter lidt tid i glasset sparker lakridsen også ind. Derefter kommer en læskende afslutning med en behagelig syre.

Efter at vinen har stået lidt i glasset, kommer der chokolade til, både i duft og smag, plus at vinen bliver lidt bitter i afslutningen, dog ikke noget generende. Efter yderligere tid vender solbærret stærkt tilbage, og eftersmagen bliver lang og blød.

En pæn og harmonisk rødvin der giver meget mere end man betaler for. Normalt er jeg ikke til chilenske vine i dette prisleje, da min erfaring har givet mig brændt frugt og alt for meget sødme, og ikke særligt meget harmoni. Med Aliwen er det lige modsat, en flot opstillet symfoni af elementer der løber sammen i en harmonisk strøm af velsmag og harmoni.

Læs mere: http://www.undurraga.cl/Sitio/en/aliwen.html

Du kan følge Anders når han også kaster sig over madlavning på http://madogvin.wordpress.com/

Og kan du så smide dit bedste bud på en “supermarkedsvin” nedenfor:)

Stik os en kommentar

Comments

  1. Ahhh, jamen herligt, det vil jeg glæde mig til =)

  2. Anders skulle næsten selv have lov at svare, men in case han ikke ser dit spørgsmål, kan jeg da lige nævne, at det er sjovt, du spørger jeg har netop læst hans næste gæsteblog igennem og 2/3 vine er fra Australien (henholdsvis en hvid og en rød), så check back next week!

    PS. Til jer andre kan I glæde jer til Faster Philips første gæste blog om mad med spiritus i morgen fredag…

  3. God ide, med en anmeldelse af vine i 30-100 kr klassen.
    Ser vi noget om lidt californiske, australske evt? Jeg er desværre ikke meget til hverken chilenske eller spanske, jeg plejer at sige “Yesterday it was a salsa-party, today its a bottle of wine” jeg synes de er alt for krydrede, og på den der lidt jordede, tørre måde, som sydafrikanske vine også tit er…. Medmindre du selvklart bevæger dig op af prisstigen. Jeg synes personligt man finder mest smag i vine fra australien i det prisleje. Men smag er jo forskellig.
    De bedste hilsner

    Faster Philip

Submit a Comment