Gastromand.dk | 26. September 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Er Akvavit the Shit?

Er Akvavit the Shit?
Gastrowoman

Akvavit? Er det ikke noget med en 12-hestes snapsebrandert p√• sk√łdet af chefens kone ved juletid? Helt sikkert! Men akvavit er ogs√• base for dekadente cocktails med r√łg, myresaft og hindb√¶rskum, og er du hip bartender-type med full sleeve tatoveringer og hipstersk√¶g har du for l√¶ngst udviklet 3-4 akvavitbaserede signatur-cocktails, der hitter p√• barerne i New York, London og Berlin…

Men vent lige med at g√• p√• Momondo og booke billetter til den ultimative akvavit-experience i udlandet, for Danmark har f√•et sin helt egen akvavit-bar Rastl√łs p√• N√łrrebro, der leverer sindssyge smagskombinationer i ret s√• eksperimenterende akvavit-cocktails. Ligesom du kan sippe l√łs af en af verdens st√łrste samlinger akvavitter, mens barejer Frederick forklarer, hvorfor snaps serveret¬†hjernefrys-kold er noget… lort.

Verdens f√łrste akvavitbar…

Kigger vi ud over kakkelbordet, har bartender-milj√łet¬†de seneste 5-10 √•r udviklet en glohed aff√¶re med Morfars fortabte snaps. Akvavitten er blevet st√łvet af, og b√•de i Danmark og udlandet har man f√•et √łjnene op for, at akvavittens kommen- eller dild-base giver et s√¶rligt nordisk pr√¶g og en elegant stil, som rom, whisky eller s√•gar gin ikke kan hamle op med.

Kasper fra Duck and Cover giver den gas…

For et par √•r siden lagde Duck and Cover¬†p√• Vesterbro sig i front med en solo akvavit-baseret cocktail menu, mikrodestillerier som Copenhagen Distillery¬†har vist vejen med b√•de komplekse og rene akvavitter med fx indonesisk langpeber eller den ikoniske bacon-snaps (√•rh ja!), sm√• producenter som VI.ER AKVAVIT¬†l√¶gger fra land med en decideret snapse-revolution, hvor m√•let er at reclaime “The true spirit of the Nordics” – og s√• har snapsen f√•et sin egen festival med Spirikum, der afholdes igen i √•r 1. september.

Copenhagen Distillery…

Akvavit for sig, og snaps for sig
Klassifikationen akvavit er milevidt fra hjemmebrændt finsprit med tilfældigt krydderi fra Onkel Ejnars forhave, som mange tænker på, når de tænker på snaps. For at en spiritus kan pynte sig med titlen akvavit, er der tre regler, man skal leve op til: 1) hovedsmagen skal komme fra enten kommen eller dild, 2) alkoholprocenten skal ligge på minimum 37,5% og 3) spiritussen må ikke være bitter. Så glem straks alt om kommen-fesen snaps, der hives op af fryseren (formentlig har den ligget der siden påskefrokosten sidste år) og den er nu fyldt med iskrystaller, og du må holde dig for næsen for at synke, uden at kalorius kommer op igen. Det her handler om ægte akvavit.

Smid en kommentar