Gastromand.dk | 26. September 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Hvem f….. er Gintossen?

Radius Batch #3
Gintossen

Da den danske sommer jo ser ud til at holde lidt endnu – og det skal vi jo ikke klage over – så synes vi, at det vil være på sin plads at skynde os at servere et par af de Ginner for dig, som vi selv har holdt os kørende på, hen over den varme sommer. Faktisk er det Ginner som nærmest drikker sig selv, når solen skinner – så sørg for, at du har så du kan lave mere end én, så du ikke står og ærgrer dig når du har kølet dig selv ned med den første.

Men lige inden vi kommer til de der GT’ere – hvem hulan er Gintossen??!

Gintossen er ikke 1 person, men 2 personer – Henrik og Hans Henrik. Vores passion for Gin og for Gin & Tonics udspringer i en mangeårig kærlighed til drikken, og det har efterhånden båret os rundt, til rigtig mange steder i verden og givet rigtig mange (smags)oplevelser.

Som så mange andre startede vi med Gordon’s og Schweppes, når det skulle gå vildt for sig – og det er der overhovedet ikke noget galt med – men vi fandt bare ud af, at der var SÅ mange andre, spændende muligheder. Men når vi søgte inspiration til nye Gin & Tonics, uanset om det var i en gratisavis eller i flotte magasiner, manglede vi ofte en holdning til drinken… Tit tænkte vi –  ”har de overhovedet smagt denne kombination?”. Vores egen erfaring med valg tonics viste os, at man ikke bare kan skrive ”brug en Premium Tonic”, for når vi tester en ny gin, prøver vi gerne ginnen med 10-15 forskellige tonics og resultatet kan være alt fra fantastisk til virkeligt skidt! Hvor ærgerligt er det ikke at få en kedelig GT, når man nu har fået fat i en ny gin. Derfor stod vi ofte tilbage med følelse af, at det kunne de sgu godt ha’ gjort bedre…

Men hvis de ikke ville gøre det rigtigt – så måtte vi jo selv gøre det! Derfor blev vi for noget tid siden enige om, at dele ud af vores viden og entusiasme, og oprettede profiler på hhv. Instagram og Facebook, som vi sammen med vores hjemmeside gintossen.dk, nu bruger til at fortælle om hint og did – indenfor Ginnens verden forstås.

Ud over at skrive på de sociale medier, så holder vi Gin (& Tonic) smagninger & workshops, præsentationer af (nye) produkter, skriver artikler & indlæg, besøger destillerier og deler i det hele taget ud af vores meninger og holdninger om Ginner, til alle dem der måtte være interesserede – eller bare bliver trængt op i et hjørne, og ikke kan nå at slippe væk i tide ☺

Nu er du advaret – og med det, så lad os komme til sagen, og sammen få smagt noget Gin!

Sommer i et glas!

Den første herlighed har vi hentet i Måløv – et lille bump på Frederikssundsvejen, mellem Ballerup & Stenløse i oplandet til København.
Destilleriet hedder Radius Distillery, og derude huserer Master Destiller Kristian Larsen sammen med 4 af sine gode venner, som sammen udgør teamet bag destilleriet. Og det fede ved Kristian og hans venner er, at de har besluttet sig for at lave den type Ginner, man ikke ser andre lave….! Dvs. at man her eksperimenterer med bær, blade, rødder, urter og alt muligt andet fra botanikkens verden – og så er der ind imellem heldigvis noget af det, der bliver hældt på flasker og sendt ud i alm. handel, da det jo ikke er helt billigt at drive et destilleri.

Radius Distillery

Det smukke destillations apparatus hos Radius Distillery – hun hedder Ellen.

Og noget af det der har passeret nåleøjet, har destilleriet valgt at kalde Batch #3 – og det er altså en lille genialitet….! Det primære udtryk i Ginnen, stammer fra hyldeblomster – og mere sommerligt, bliver det nok ikke!

Ginnen er i den ”lette” genre, og én af dem vi river ned fra hylden, når vi støder ind i personer der proklamerer, at ”Gin ikke er noget for dem, fordi de ikke bryder sig om smagen af grannåle”.

Vi vil ikke lyve, og påstå at der slet ikke er benyttet enebær i Batch #3, for det er der naturligvis – ellers må det jo ikke kaldes for Gin. Men – de er altså trukket så langt i baggrunden, at de uden problemer ”overdøves” af de florlette og florale noter fra de friske hyldeblomster og citrus skallen, som er de bærende elementer i Ginnen.

Nu siger det jo næsten sig selv, at man til en så let & sprød gin, ikke skal bruge en hvilken som helst tonic, men lige overveje mulighederne inden man begynder at fylde glassene. Der er heldigvis – som de fleste gange – flere muligheder og retninger at gå, men hvis du gerne vil kunne fornemme ginnen i din drink, så skal du sørge for at vælge en tonic uden for meget syre og bitterhed.

For at du nu ikke skal knappe alle dine tonics op, og bruge tid på at blindsmage dem efter tur, så lad os give dig et par forslag til brugbare valg til denne Gin, og andre Ginner der heller ikke ”fylder så meget” på tungen.

De åbenlyse valg her, er hhv. Fever-Tree Mediterranean Tonic som er den sødeste variant af de 2, eller Franklin & Sons Indian Tonic som er en tonic med tilpas syre/bitterhed, men vigtigst af alt – stadig efterlader plads til Ginnen.

Derudover vil vi anbefale dig at skaffe en usprøjtet økologisk citron, som vi skal høvle en lille bane af skallen fra, og bruge som garnish.

Så nu er der bare tilbage, at fylde et glas med is – og ja, der skal meget is i en Gin & Tonic. Jo mere is, jo mindre/langsommere smelter isen.

Vi bruger glas med plads til 30-35cl, og her passer det med 4-5cl. Gin til 10-12cl. tonic, når vi laver Gin & Tonic med Batch #3 – men hvis du synes der skal mere eller mindre i, så gør du naturligvis bare det.

Så altså Ginnen over isen, og hæld forsigtigt tonic over – meget gerne ned i et ”hul” mellem isterningerne, så du bevarer lidt af kulsyren i drikken.
Høvl en smal bane skal af citronen, og drop i glasset – men ikke for meget, da de friske olier fra skallen, let kan overdøve ginnen. Og derfor skal du heller ikke ”knække” skallen – med mindre at du selvfølgelig bare vil gave den fuld gas med citrussen ;)

Opsummering:
4-5cl Radius Distillery Batch #3
10-12cl Fever-Tree Mediterranean Tonic eller Franklin & Sons Indian Tonic
Et lille stykke citronskal

Radius Batch #3

Radius Batch #3 fra Radius Distillery

Nåh – men måske vil du gerne prøve noget anderledes, eller også er du trods vores formaninger tidligere, alligevel løbet tør for Batch #3? Men du vil stadig gerne have en let & frisk Gin & Tonic, som passer til sol, grill & hygge på terrassen, og spørger derfor: Har i andre forslag? Og selvfølgelig har vi det….

Og den tager vi til Skotland efter….! Vent – hvad? Skotland…? Yep – for her finder du masser af ginner, af ualmindelig høj kvalitet – de skal jo lave noget på whisky destillerierne, mens de venter på at whiskyen lagrer færdig, ikke? 12 år er jo lang tid….!

Da vi jo har lovet at holde os i sommergenren, så er det åbenlyse valg naturligvis ”Daffy’s Gin”. Det er en Gin der har vundet utallige priser, og flasken prydes af ”The Goddess of Gin” – en lyshåret frækkert, der er bragt til verden af den ikoniske kunstner Robert E. McGinnis, som også har lagt navn & pen til filmplakater fra fx. “Breakfast at Tiffanys” samt James Bond m.m..

Det er også en Gin, der ligesom Batch #3 fra Radius, heller ikke er en bombe af enebær – men i stedet en let og frisk Gin, med tydelige noter fra mynte og derudover en smule citrus – udover alle de typiske komponenter i en Gin. Men kodeordet er altså mynten – og den bygger vi videre på, med brug af en Fever-Tree Elderflower Tonic & blåbær.

Så ligesom før – fyld glasset med is, og hæld 4-5cl. Daffy’s Gin over isen. Drop 4-6 blåbær i glasset – men klem dem lige lidt, så skallen revner inden du smider dem i glasset. Hæld forsigtigt 10-12cl. Fever-Tree Elderflower Tonic over isen, og placér en lille kvist mynte – som du “vækker” ved at give et par klap, inden du stikker den ned mellem isterningerne.

Opsummering:
4-5cl Daffy’s Gin
10-12cl Fever-Tree Elderflower Tonic
4-6 klemte blåbær
En lille kvist mynte, som du lige vækker med et par klaps inden den sendes i glasset.

Daffy's Gin

Daffy’s Gin med Fever-Tree Elderflower Tonic, mynte & blåbær

Hvis du har fået mod på mere, efter at have smagt ovenstående – så finder du masser af inspiration på vores sociale profiler på Instagram & Facebook eller check vores hjemmeside på gintossen.dk

Enjoy ;)

– Gintossen

Smid en kommentar