Weekendtesten: Hands down for Cold Hand Winery
Vi danskere har åbenbart et talent og ikke mindst flair for at arbejde med frugter dyrket i moderlandet. Senest har vi på Gastromand stiftet bekendtskab med Lollands kirsebærvine fra Frederiksdal. Nu er det blevet tid til at kigge lidt bredere, så den en større pakke dumpede ind på redaktionsbordet men samling smukke flasker, var Webmasteren ikke sen til at indkalde til et hastemøde. Formålet var simpelt, en smagning skulle sættes i gang – som en fornuftige Familiefar jeg jo er forsøgte jeg at pointere, at det var onsdag eftermiddag – men ligemeget hjalp det, jeg blev sendt hjem for at skyde nogle gode billeder imens resten af sjakket begyndte at klargøre lidt mundgodt vi kunne få til de spændende flasker. Nå ja, vi kan jo sove når vi bliver gamle.
“Vinen skal hedde Feminam
– flaskerne er tomme – pigerne er fulde – målgruppe:
Kvinder over 40 – først dér har vi råd!”
Så var den sag jo klar –
på Gastromand sender vi en hyldest!
Lidt historie
Lige omkring Randers og så lidt nord-vest på, der finder du Cold Hand Winery hvor en uddannet skolelære og gartner får deres tid til at gå med at opstille noget så banal som Discovery, Aroma, Ingrid Marie, Lukas, Conference og Clara Friis til noget ganske særligt – nemlig dessertvin. Derudover dyrkes søde kirsebær samt masser af forskellige blommesorter.
Nu hvor vi er over den lidt mere traditionelle del af historien, så tillad mig at lukke op for røverhistorierne. Undervejs i indlægget måtte jeg spørge producenterne lidt til råd omkring navngivningen af vinene, da mit latinske kunne rækker til “vivere”. Næsten alle æblenevinene hedder “Malus” til fornavn, som er æblets latinske navn. Feminam hed længe “Malus X” af den simple årsag, at der manglende et navn. Da den kvindelig designer af etiketterne fik et par flasker med til sin 40 års fødselsdag kom smed hun producenten en SMS: “Vinen skal hedde Feminam – flaskerne er tomme – pigerne er fulde – målgruppe: kvinder over 40 – først dér har vi råd!” Så var den sag jo klar – på Gastromand sender vi en hyldest!
Vores repertoire
Malus X – Feminam, 20 %, 335,-
Første skabte Gud kvinden, eller var det manden? Nå tilbage på sporet. Malus X findes i den feminine og maskuline udgave. Denne er lavet på modne Ingrid Marie æbler, som bliver presset til en fin most, som efterfølgende fryses. Ved optøning indeholder den mere end tre gange så meget sukker, syre og aroma som mosten. Herefter blande den med Eau de Vie fra Sydfyn. Efter 8 måneder på 220 liters hvidvinsfade er den klar til flasken.
Da vi for 5 år siden flyttede i eget hus med frugttræer vidste vi ikke helt hvad de skulle bruges til. Da vores førstefødte så blev gammel nok til grød begyndte min kone, at samle æblerne ind for at og koge en herlig naturlig mos af det. Da jeg sank den første tår af denne vin blev jeg taget direkte tilbage til den stud i vores lille køkken, hvor duften af nykogt æblemos bredte sig i køkkenet.
Feminam har masser af friske noter og æblerne går tydeligt igennem, hvis jeg siger honning og karamel, så rammer det duften ret godt, og så bare langt mere end du overhovedet kan forestille dig! Denne vin ville jeg servere for kvinderne i selskabet og bare nyde deres ansigtsudtryk når de smager, herefter vil jeg nikke anerkenderne og svare – “ja, ved det godt, den er god” med et kækt smil på læben.
Malus X – Masculine 2011, 40 % 500,-
Der skal være et modspil til en hver kvinde og det har vi her. Masculine er lavet på samme måde som Feminam men der er lige dobbelt up på volten, se det er noget Gastromand forstår.
Jeg må sige, at denne dessert fejede benene fuldstændig væk under mig. Jeg var forvirret, overrasket og kunne slet ikke finde ud af hvad jeg stod med i hånden efter første tår. Cold Hand Winery skriver at det hele startede med en dunk æblemost, som var begyndt at lække i hans fryser – jeg er lykkelig over dette uheld. Denne vin kan faktisk bedst sammenlignes med en cognac, som bare har lag på lag af smag og udtryk.
Det er uhyre gennemarbejdet og smager af kandiserede æbler og samtlige associationer du får dertil, den slutter af med en varm sødmefuld cognac-lignende smag. Jeg måtte flere gange tage mig selv i, at det var en 40 % vin, som jeg lystigt sad og slyngede rundt – ikke at du er tvivl, men de skjuler procenterne flot i den kraftfulde sødme og syre.
Pyrus X 20 % 335,-
Pyrus som er pærens latinske navn er lavet på gamle pæresorter som Grev Moltke, Conference og Williams. På samme måde som med Malus X høstes pærerne, presses og fryses ned. Efter optøning gæres den langtsom i 5 måneder.
Der er smæk på sødmen på denne vin og ordet “slik” passer glimrende. Den er meget sirups-agtig i smag og konsistens, hvis det ikke var blasfami ville da være vanvittig lækker over en dessert. Der er ikke meget syre over den, men sæt den til en omgang gode oste, så er du i himlen. Denne vin er som de andre utrolig drikke venlig, jeg vil mene, at du kan servere den for hvem som helst. Der vil naturligvis være kritikere, som vil efterspørge syren, men ikke denne anmelder.
Ribes Nigrum 2010 14 % 200,-
Solbær på latin har jeg nu også lært hedder “Ribes Nigrum” og i Danmark har vi eftersigende noget af de bedste i solbær i verden, så hvorfor ikke mere solbærvin? Denne sort hedder Ben Alder og har opholdt sig to år på gamle rødvinsfade.
Jeg blev vildt overrasket over den enorme mængde syre denne vin indeholder – og det er på trods af, at den er eftersødet med honning. Den dufter varme krydderier, kardemomme og nelliker og bare solbær og atter solbær. Den er den mildeste vin med “kun” 14 % alkohol og egner sig helt enestående til oste. Det er svært at få beskrevet alt om disse vin, men de har altså et helt unik karakter og noget af det meste spændende jeg nogetsinde har smagt.
Prunus Nigra 2012 18,5 % 200,-
Nu bevæger vi os ind på nogenlunde kendt territorium nemlig Kirsebærvinen, som vi tidligere har stiftet bekendtskab med fra Frederiksdal. Denne kirsebærvin er også lavet på Stevnsbær og med masser af dem, faktisk 3 kg. på litervin.
Denne er også kommet på brugte rødvinsfade hvor den har hvilet et års tid inden den er klar. Jeg havde forventet en marmelade-bombe her, men det er heldigvis masser af syre og tanniner til at holde det hele i en fin balance. Kirsebærvin kan godt for mit vedkommende være en lidt voldsom omgang netop fordi det kan blive meget “sødt i sødt”, her formår Cold Hand Winery at levere igen – flot!
Dommen
Da jeg først så priserne på vinene, tænkte jeg faktisk at det var i overkanten, men nu forstår jeg bedre. Hånden på hjertet, så er ligger vi mellem 200,- og 500,- hvor Masculine topper, og ja det kan der købes andet godt for. Men der er tale om et gennemarbejdet håndværk, som efter min mening bør række langt ud over landets grænser. Det er i sin enkelthed fremragende. Senest har både Masculine og Feminam vundet “Pomme D’or – Det gyldne æble” i Frankfurt, hvilket ikke overrasker mig. Derfor ligger vi også højt på Gastromand-skalaen og topper med 6-stjerner ved Masculine – helt velfortjent. Jeg kan næsten ikke vente til jeg skal servere Masculine for en garvet cognac-entusiast og høre hans bedste bud på producent. Inden vi slutter er her, så kan jeg berette, at vores lille smagning faktisk endte hos mig, da de andre mente, det var det perfekte sted af afholde en onsdagssmagning i dessertvin. Lad os runde af med en sidste gang nyde synet af Masculine:
Forhandler: H.J. Hansen-Vin
Producent: Cold Hand Winery
-
Prøv også Andersen Winery, de har flyttet bobler på dansk frugt til et meget højt niveau. Har forøvrigt også vundet Pomme d’or!
-
Tak for tippet Erik! Det er skønt Danmark udvikler sig på det område! God søndag!
-
-
Masculine blev faktisk i en periode brugt på Lidkoeb cocktailbar – desværre har jeg ikke lige opskriften. Men ja, den er helt fantastisk! Prøv den evt. sammen med en mørk vermouth, 50/50 – det fungere rigtig godt.
-
Fedt Bo – du siger faktisk noget interessant – man bør sprænge rammerne lidt og forsøge med luksus spiritus i cocktails, jeg ved godt det ikke er nyt, men for mit vedkommende er det lidt “fy-fy”… Tror de fleste tænker sådan med en spiritus til 500 kr. for en halv liter, men det bliver jo nyt alligevel…
-
-
Absolut en af mine yndlingsproducenter her i DK – Feminam og Masculine er det pureste kræs :-)
-
Bestemt, jeg var meget overrasket over det og hiver det med stor fornøjelse frem til blindsmagninger når jeg har gæster på besøg – folk bliver imponeret hver gang!
-
Comments