Dessertvin: I år skal du drikke Spansk og Dansk til din Ris ala mande!
Engang var dessertvin lidt en overset vin, men gennem de sidste år er det langsomt begyndt at vinde mere og mere indpas i de danske hjem. På Gastromad hilser vi det velkommen – alene den grund, at man kan nyde et sidste glas sødmefuldt vin er grund nok til at embrace to the max! Vi har flere år i træk kåret den bedste dessertvin til den lækre risalamande! I flere år er sejret gået til danske producenter hvilket understreger at vi virkelig kan noget indenfor det område i Danmark!
Årets julevin, årets bobler i både kategorien “Under 300 kr.” og “Over 300 kr.” er fundet – så alt det burde du have styr på nu ikke? Men hvad skal vi drikke til juleaftens risalamande? Det kan være svært at gennemskue og der er flere meninger herom. Nogle foretrækker noget sødmefuldt til deres risalamande – andre vil gerne have modspil og dermed syre. I bund og grund handler det om balance, og det er netop hvad vi har sat os for at finde til den elskede dessert.
LÆS OGSÅ: Ris à l’amande med kirsebærsauce
Reelt kunne man godt forsvare at drikke samtlige af vores vine til juledesserten, men der skulle udvælges nogle spidskandidater. Igen blev der givet point – duftet, smagt og diskuteret. Panelet var ret enige. Her er de bedste bud på vin til risalamand’en 2018!
LÆS OGSÅ: Sidste års vindere
Banyuls – Mas Cornet – Mise Tardive 2013
“Rosin, blomme, figner, en kende røg, peber, kardemomme, appelsinskal og hold da op den er lækker!” sådan startede kommentaren fra Anders Jørgensen for denne franske dessertvin. Lavet på 100 % grenache og med masser af kærlighed. Den skal som alle de andre i testen serveres køligt så den åbner sig i glasset – for meget varme fungerer ikke så godt med høj alkohol og sukker. Denne var nok min personlig favorit da jeg holdt af den brede duftpalette – godt gået af Theis Vine.
Cold Hand Winery Prunus Nigra
Den kolde hånd fra Randers er kommet for at blive – vi kan lige så godt erkende, at Jens, Stella og Teamet bare har fundet et område, hvor de sparker røv. Den har været med de sidste mange år og ligger ofte i top – i år var ingen undtagelse. Frugtproduktion er noget vi er blevet fantastisk gode til i Danmark og producenter som Cold Hand Winery er en inspiration for flere og flere i branchen. Det er flot og beundringsværdigt. For mig er det igen balancen og her tanninerne som vinder, da det sammen med sødmen giver en fuldendt vin! Vi havde hørt, at dette år skulle blive stort fra Cold Hand Winery og vi blev ikke skuffet – flot!
250 kr. pr. stk. hos Cold Hand Winery
Bodegas Fariña – Val de Reyes Tinto
En lækker dessert vin fra Salvador Fariña, som er et stolt 3. generations vinhus i Spanien. Denne er lavet på 100 % Tempranillo og med masser af kærlighed. Det var vores første dessertvin vi smagte og folk var en kende tilbageholdende med deres point, men det betød bestemt ikke, at den ikke kom i Top 5 og efter gensmagninger enten den med flest point. En flot vin med masse af appelsinskal, honning pakket ind i masser af dybde og næsten et portvinsagtig-finish. For mig havde denne netop balance mellem masser af sødme men også en flot afsluttende syre. Anders Jørgensen slutter den godt af med aftenens kommentar: “Det her ville min familie hade – men jeg elsker det!” Godt gået af en spiller som vi alt for sjældent har set i vores Top 5 – Vin & Vin.
179 kr. pr. stk. hos Vin & Vin
Frederiksdal Sur Lie
Det er efterhånden ikke nogen overraskelse af Frederiksdal ligger i toppen – de er og bliver sindsyg skarpe når det kommer til kirsebærvin og inden du får associationer til din gamle tantes gemte flaske fra sidste år, så nultil lige dig selv, det her er en helt anden liga! Sidste år havde deres “Sur Lie” sjovt nok også lige sneget sig med i Top 5. Årsagen er simpel – den har det hele – duft af modne kirsebær, bitre mandler og marcipan! Den er elegant og smukt velbalanceret mellem fedme og syre. Godt gået
189 kr. pr. stk. hos Frederiksdal
Colheita Port 2007, Quinta Do Infantado
Bichel skal bare være med på alle tangenter i år og dessertvinen er ingen undtagelse. Colheita er dybest set en Tawny Port fra en enkelt årgang. Årgangen skal være godkendt af portvinsinstituttet og vinen skal lagre på fad i mindst 7 år. Hos Quinta do Infantado lagrer de deres Colheitaer 10 på 700 liters fade, der er mere end 100 år gamle. Det er her klassisk, lækkert og lavet med omhu.
275 kr. pr. stk. hos Bichel Vin
Alle er vindere her…
Alle vinene her er gode bud til din risalamande – det handler nok om hvorvidt du er til dansk med masser af syre og kraft, spansk med karakter og kant eller helt klassisk fra Portugal? Alle fungerer og alle har højt niveau. Faktisk er denne kategori den sværeste af dem alle, for utrolig mange ligger hårdt til med point, videre er det kun få point der adskiller dem – det samme gælder Top 5. Vi peger derfor ikke på en direkte vinder – men det er tydeligt, at nogen af os havde favoritter blandt Top 5 – god fornøjelse med de sødmefulde og syrlige dessertvine.
Deltagerne
- HJ Hansen Vin
- Vin&Vin
- Haller Vine
- Sigurd Müller
- Dwine
- Philipson Wine
- Skjold Burne
- Bichel Vine
- Jysk Vin
- Erik Sørensen
- Champagneakademiet
- Nordisk Champagne Syndikat
- Cold Hand Winery
- Skærsøgaard
- Kjær Sommerfeldt
- Vinomani
- Propperiet
Hvem?
- Webmasteren
- Familiefaren
- Kim Grilkokkerier.dk
- Thomas Madfar.dk
- Anders Madogvin.wordpress.com
Hvordan?
Alle vine blev smagt til en god omgang ris ala mande med det hele. Herefter blev der giver point og skrevet noter og til sidst valgt en Top 5. Afslutningsvis er der vist bare tilbage glædelig jul herfra!
Stik os en kommentar
Kommentarer