Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. december 2018

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Dessertvin: Det skal du drikke til din Ris ala mande i år!

Dessertvin: Det skal du drikke til din Ris ala mande i år!
Familiefaren

Dessertvin er og bliver en overset vin, men det vil vi gerne lave om på! Derfor har vi nu flere år i træk kåret den bedste desssertvin til den lækre ris ala mande! I flere år er sejret gået til danske producenter hvilket understreger at vi virkelig kan noget indenfor det område i Danmark!

Årets julevin, årets tørrebobler og snart er  årets søde bobler er på plads, så det burde du have godt styr på ikke? Men hvad skal vi drikke til juleaftens ris ala mande? Der var mange gode bud og fremgangsmåden er den samme, som når vi kårer julevinen.

Et lille lineup i år…

LÆS OGSÅ: Ris à l’amande med kirsebærsauce

 

Både Frederiksdal og Cold Hand Winery adskilte sig igen fra flokken men også Alvear Pedro Ximenez Solera fra Andrupvin gjorde sig bemærket.

Reelt kunne man godt forsvare at drikke samtlige af vores vine til julemaden, men der skulle udvælges nogle spidskandidater. Igen blev der givet point – duftet, smagt og diskutteret. Panelet var ret enige. Her er de bedste bud på vin til ris a la mand’en 2017!

 

LÆS OGSÅ: Sidste års vindere

 

Cold Hand Winery Prunus Nigra

Den kolde hånd fra Randers har det med at snige sig ind overalt hvor den kan. Den har været med de sidste mange år og ligger ofte i top – i år var ingen undtagelse. For os at se, så er det ét af Danmarks bedste vinhuse indenfor frugtproduktion. Cold Hand Winery har også en fantastisk syre og duft af kirsebær som forsætter i det uendelige! For mig er det klart tanninerne som vinder her da det sammen med sødme giver en fuldendt vin! Næste år har vi hørt, at der kommer endnu vildere fra Cold Hand Winery som skulle være endnu vildere!

 

 

 

 

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

250 kr. pr. stk. hos Cold Hand Winery

Rutherglen Muscat, Chambers Rosewood Winery, 37,5 cl

Normalt så er muscat faktisk ikke mig, men denne her fejede benene væk under mig! Fyldig og indens med noter af appelsinskal, tørrede frugter, rosiner og en snart af kaffe i afslutningen. Absolut flot og fuldendt med masser af sødme. Hvis du er typen som tænker, at for meget syre ikke er dig – så har du vinderen her!

 

 

 

 

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

119,- ved køb af 3 stk. hos Propperiet

Frederiksdal Sur Lie

Frederiksdal er sindsyg skarpe når det kommer til kirsebærvin og inden du får associationer til din gamle tantes gemte flaske fra sidste år, så nultil lige dig selv, because this is fucking awesome! Duft  af modne kirsebær, bitre mandler og marcipan! Det her er elegant, det er smukt og velbalanceret mellem fedme og syre. Det virker til Frederiksdal har uppet deres game endnu mere for denne udgave var utrolig skarp i år!

 

 

 

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

189 kr. pr. stk. hos Frederiksdal

Alvear Pedro Ximenez Solera 1927

Inden du nu tror vi har druppet en sherry fra 1927, så ro på – den er blended og der skulle eftersigende være dele af sherry fra 1927 blandet i denne vin. Dette er en smuk dessertvin med masser af kraft og kompliksistet. Noter af nødder, karamel, sirup, svesker, blommer, rosiner og chokolade – faktisk kunne jeg blive ved, men I er vist med. Igen må jeg sige, at det faktisk er lækkert at få vine med i toppen som er mere sødmefulde og har mindre syre.

 

 

 

 

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

149 kr. ved køb af 6 stk. hos Andrupvin

M. Chapoutier, Banyuls 2015

Vi slutter af med endnu en overraskelse fra Banyuls som er lavet på Grenache Noir druer. Den har masser af fad og lidt som en hybrid mellem en portvin og en madeira. Denne havde for mig lidt mere friskhed som gjorde det godt til vores klassiske jule dessert. Masser af duft af appelsinskal, karamel og blomme – en rigtig lækkerbisken hvis du gerne vil have noget midt imellem vores danske dessertvine og Alvear Pedro og Rutherglen Muscat.

 

 

 

 

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

129 pr. stk. hos Kjær & Sommerfelt

 Deltagerne

Hvem?

Hvordan?

Alle vine blev smagt til en god omgang ris ala mande med det hele. Herefter blev der giver point og skrevet noter og til sidst valgt en Top 3. Afslutningsvis er der vist bare tilbage glædelig jul herfra!

Kommentarer

Smid en kommentar