Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 7. december 2023

Scroll to top

Top

10 kommentarer

STOR TEST: Årets Nytårsbobler 2017 – 5 fremragende flasker til Nytår

STOR TEST: Årets Nytårsbobler 2017 – 5 fremragende flasker til Nytår
Gastromand

For 3 år siden startede vi en smuk tradition: Kåringen af årets nytårsbobler. Kategorien var NV Champagne, året efter valgte vi at gå helt ”off the rails” og lave en kategori, hvor netop Champagne ikke var velkommen. Året derefter var det kun vintage! I år er der 2 kategorier.

Vintage-teamet blev modtaget med store roser fra jer gode læsere, hvilket vidner om, at mange af jer ikke er blege for at smide lidt penge efter champagne til nytår. Vi forstår jer godt, det er vi nemlig heller ikke.

Men ofte når jeg drikker champagne i selskaber, hører jeg udtrykket Nej jeg er ikke så meget til champagne – det er så surt det hele“.

Blindsmagning…

Jeg tænker som regel ikke videre over det, bortset fra, at jeg et eller andet sted godt kan forstå, at utrænede ganer finder champagne “tørt” – for det er faktisk ikke “surt”. Ikke desto mindre er der nok noget om snakken, for nogle af boblerne fra champagne er sgu tørre – måske derfor de hedder “Brut” (hehe).

Et godt udvalg…

Men der er altså forståelse herfra, hvilket også er årsagen til, at vi i år har delt skidt og kanel for sig – eller rettere “Brut” og “Demi-sec” – den tørre og den mere sødmefulde.

For os giver det mest mening at drikke den tørre kl. 18.00 og så drikke den sødmefulde til midnattens kransekage.

Kriterierne for denne smagning og kåring var dermed:

  • Tørre bobler – fra Champagne eller ej
  • Max pris: 400 kr.

Inspiration til nytårsmenuen? Find masser af opskrifter, menuforslag mm. til nytårsaften

Gamle kendinge som før har placeret sig meget højt er med igen…

Læs også: Årets julevin 2017 – Det tætteste løb nogensinde!

Hvad skal du servere til de tørre nytårsbobler?

Du skal servere det du har lyst til, men hos os er østers og nogle små hapsere med fisk helt genialt – du skal dog ikke servere noget sødt, det skal du gennem til sidst. Da vi smagte boblerne, fik vi nogle lækre stykker pålæg som Kim Schulz havde medbragt, samt en god hjemmerørt mayo og noget godt groft brød alá MadFar.

Inden vi kommer til det sjove, er det lige på sin plads at fremhæve en enkelt af boblerne, som ikke nåede i Top 5 – men som uden tvivl var vores “crowd pleaser” og et overraskende og frisk pust! Det er hverken første eller sidste gang vi fremhæver “Cold Hand Winery“, og deres produkter som må siges at være i en klasse for sig! Deres Rheum 2015, som er fremstillet af økologiske rabarber fejede benene væk under os – men den var lidt off i forhold til resten af feltet, så den må “nøjes” med denne anerkendelse. Flot arbejde!

5 fantastiske flasker bobler til Nytårsaften

Det er tydeligt, at alle vinleverandører føler sig hjemme i dette felt. Der var utrolig mange gode bud, og det er helt tydeligt, at de gør en stor indsats for at levere et godt bud. Desværre kan alle jo ikke vinde og selv om, at der igen i år var tæt løb, så skulle der findes en top 5…

Grüner Veltliner Brut Nature 2014

 

 

 

 

 

 

Der er ingen som har sagt, at der ikke må sendes mousserende vine fra alle muligheder steder i verden. Denne er fra Østrig og overraskede helt vildt – faktisk var folk tæt på at flå papiret af flasken i en blanding af frustration og begejstring – men det satte jeg naturligvis en stopper for! Jeg vil lige nøjes med det fedeste citat af dem alle “Det smager jo som en 20 år gammel champagne det her! – hold da op!”. Denne champagne er helt anderledes, men på den gode måde. Den har det hele og noget mere sødme en flere i feltet! Propperiet er i øvrigt også ny i vores kåring! Velkommen til!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

249 kr. pr. stk. hos Propperiet

Guy Charlemagne Grand Cru – Blanc de Blanc

Lidt sjovt, at jeg i 11. time skrev til Theis Vine om de ikke skulle være med i år  -og så ender de med at få både en julevin og bobler i Top 5 – some things are meant to happen! Denne udviklede sig ret meget under vores smagning, og vi fik virkelig vind i sejlene efter noget tid. En flot champagne og som Kim Schulz så korrekt sagde: “Den kunne jeg virkelig drikke meget af!”.

 

 

 

 

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

299 kr. pr. stk. hos Theis Vine

NV Ambrosie – Assemblage Grand Cru

 

 

 

 

 

 

“Den er fa’me lækker den her” – sådan lyder det fra Webmasteren, da denne ryger på bordet. Masser af syre, citrus, lime – de gode gamle Granny Smith æbler, lidt mango, parfumeret på den gode måde og så en helt skarp tørhed – sådan som boblerne skal være! Lidt bonus info er, at “Ambrosie” eller “Ambrosia” er gudernes føde i den græske mytologi, det er sikkert derfor den er kommet i Top 5. Den kommer fra en af de nye spillere i vores kåring – “Vinomani” – jamen velkommen til da!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

349 kr. pr. stk. hos Vinomani

G.H. Martel Premier Cru Cuvée Victoire

 

 

 

 

 

 

 

Supervin leverer ofte vin i høj kvalitet, men de er lidt nogle snigere. Man bemærker nemlig ikke helt deres tilstedeværelse før de står foran én, og overasker helt vildt. Denne fik høje points og gjorde det utrolig godt. Det er klassisk champagne når det er bedst, masser af toast, æble, citrus og lidt lakrids til sidst – et flot glas!

239,95 kr. pr. stk. v/6 stk. hos Supervin

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Henri Giraud, Esprit Nature

 

 

 

 

 

 

Så kommer vi sgu til noget spændende – og ja, det var de andre sgu også! Men det er vildt fedt når der kommer noget man ikke kender – og må stå og dreje flasken for at finde ud af, hvad pokker det mon er? Kjær & Sommerfelt leverer flot vin, og har været med i mange år, hvor de flere gange har placeret sig højt på skalaen. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse for os, at de har klassiske bobler med i Top 5. Udover den klassiske champagne duft og masser af citrus var aftenens bedste duft note afgjort “Æblekage”!

359 kr. pr. stk. hos Kjær & Sommerfelt

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Årets nytårsbobler 2017 er…

Først og fremmest skal det siges, at feltet var smukt, enestående og hårdt! Det krævede en del af vores panel at dufte, vurdere, gensmage og finde frem til de endelig points. Der var faktisk ingen vine som faldt igennem og den gennemsnitlige score var høj! Vi skal finde en vinder, og på trods af en del diskussioner blev der til sidst enighed – her er vores vinder:

NV Ambrosie – Assemblage Grand Cru

Vinderen kommer fra en helt ny spiller til vores kåringer, nemlig Vinomani. Det er godt gået og bestemt ikke en nem bedrift. Stort tillykke med det!

Smukt klassisk champagne…

Lige i hælene på vores vinder kommer så endnu en ny spiller, nemlig Propperiet med deres ret specielle og vildt lækre Grüner Veltliner Brut Nature 2014! Vi vil anbefale, at du køber en af hver og lader os høre, hvilken der er din favorit? Der skal naturligvis også være et stort tillykke til Propperiet for indsatsen. Resten af Top 5 var stort set lige og kun nogle få points adskilte dem! Godt gået og skål herfra!

En værdig anden plads! Hvis du er et alernativt i forhold til klassisk champagne, så kunne denne godt være dig!

Hvad?

Great bobles where enjoyed that day…

Hvem?

“The Usual Suspects”. Men samme team som ved julesmagningen, og en række hang arrounds som gladeligt stiller op når behovet opstår – tak for hjæplen til alle! MadFar var også flink at lægge lokaler til på hans “Café Lindholm” som på kort tid har opnået stor succes i Nørresundby.

Hvordan?

Som sidste år blev samtlige bud smagt blindt, hvor der blev udvalgt en TOP 5 – disse blev så gensmagt til vores valgte retter.

Herefter stod den på de søde bobler, “Demi-Sec” – det kan du læse meget mere om her!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Anne

    Hvorfor er Vintage Champagne ikke med blandt forhandlerne? Her taler vi jo om champagne af høj kvalitet til yderst rimelige priser!

Smid en kommentar