Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 8. december 2023

Scroll to top

Top

7 kommentarer

TEST: Årets Nytårsbobler 2016 – Her er de bedste Vintage-bobler

TEST: Årets Nytårsbobler 2016 – Her er de bedste Vintage-bobler
Gastromand

For 2 år startede vi en smuk tradition – kåringen af årets nytårsbobler. Kategorien var NV Champagne, året efter valgte lige at gå helt off the rails og lave en kategori hvor netop Champagne ikke var velkommen. I år var det tid til en helt 3. kategori!

NON-champagne-teamet skulle vise sig at medføre en helt del mails hvor flere importører af champagne var temmelig vrede, skuffede og sågar på grænsen til at sværge blodshævn over os! Vi tog chancen og fik afholdt en vedensklasse kåring af bobler hvor der var alt hvad hjertet kunne begære. Det mest overraskende var dog, at danske bobler løb med sejren!

Savner du inspiration til nytårsmenuen? Find masser af opskrifter, menuforslag mm. til nytårsaften

Rigtig Champagne er vintage-champagne

I år tænkte vi følge jeres gode råd og valgte at gå all in på Vintage – dog var der ikke restriktioner på hvor det skulle være fra ej heller pris. Eneste krav var at det var Vintage. Det skulle vise sig at åbne op for nogle særdeles spændende flasker!

Østers hører sig til…

Læs også: Årets julevin 2015 – 5 suveræne bud til julemaden

Hvad skal du servere til Nytårsboblerne?

Vi behøver vist ikke gentage at de tørre nytårsbobler – om de er fra champagne eller alternative områder, skal nydes først på aftenen – oplagt til dronningens nytårstale, du skal drikke The Top Gun som det første! Søde ting er bandlyst, det duer ikke så tidligt på aftenen. Igen fik vi masser af forskelligt tilbehør – lækre østers og foie gras terrine leveret på San Giovanni og hjemmelavet lækkerer a la Hr. Schulz.

 

Familiefaren dufter og vurderer…

 

Inden vi kommer til det sjove er det lige på sin plads, at fremhæve en enkelt af boblerne, som ikke nåede i Top 5 – men som uden tvivl var vores “crowd pleaser”. Möet Chandon er efterhånden ret kendt for deres NV udgave der kan købes for beskedne penge op til jul. Deres Vintage var virkelig lækker og indbegrebet af klassisk vintage champagne – flot syre – lækker frugt! Rygterne siger, at den muligvis kommer på tilbud indenfor kort tid.

5 suveræne Vintage bobler

Når man vælger et felt, hvor vintage er emnet så er der lagt op til nogle heftige bud! Vi havde egentlig forventet at det var primært fransk, men flere havde faktisk valgt at gå efter spansk, tysk og naturligvis dansk! Man kunne måske håbe at der også havde været italiensk med, det kunne have været sjovt at se hvor godt vintage fra Italien havde klaret sig!

Bare til kanten tak…

2008 Deutz Brut Vintage, Magnum Champagne Deutz AOP

Fuck Yes! Hvem sender en magnum medmindre de virkelig mener det? Ja det gør HJ Hansen Vin også selv om jeg talte med dem udtrykte lidt bekymring hvis de nu skulle placere sig højt – for selv vores læsere er dedikere og mange af jeg nyder champagne i stor stil er det jo ikke sikkert I lige rykker en magnum til ca. 1000 kr. vel? Det ændrer dog ikke ved, at den her champagne bare har alt hvad der er godt i sig – sindsyg smagspalette med ristet brød, mørke bær, æble, abrikos – vintage bobler når det er bedst!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

975 kr. pr. stk. hos HJ Hansen Vin


Veuve Clicqout Brut Vintage 2008

“Det er sgu fedt der er noget helt klassisk med i Top 5” udbryder Anders Jørgensen! Han har ret! Det er langt fra første gang jeg drikker Veuve Clicqout – men første gang det er vintage. Det er kort sagt awesome! Jeg vil næsten sige det er et røverkøb for sådan en flaske – stringent i duft og smag – kunne sagtens ligge nogle år endnu hvor den bare blive endnu bedre!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

309 kr. pr. stk. hos Uvimum


Special Club 2010 Pierre Gimonnet & Fils

Så kommer vi sgu til noget spændende – og ja det var de andre sgu også! Men det er vildt fedt når der kommet noget man ikke kender og må stå og dreje flasken for at finde ud af hvad pokker det mon er? Special Club er ret unikt og lidt en perle hvis du spørger os. En smuk klassisk vintage champagne som kort sagt “indholder alt og mere til” som det så smukt blev udtrykt af Webmasteren! Moden og klar til at blive nydt nu!

389 kr. pr. stk. hos Champagne Akademiet


6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

2007 Le Mesnil Blanc de Blanc Grand Cru

Philipson Wine kan altså det der med at placere sig i Top 5 – så vidt jeg husker er der ikke et eneste år hvor de ikke har lagt sig i Top 5 med enten vin eller bobler. Første år vandt deres Bolinger som årets bobler! Denne Blanc de Blanc er endnu et godt bud – også klassisk vintage med masser af toast, brioche, lidt “dej-agtig” duft og ja det var fandme godt og harmonisk!

349,95 kr. pr. stk. v/12 stk. hos Philipson Wine


5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Champagne Mousse Fils Terre Dillite 2011

Så kommer vi til The Dark Horse – en outsider som vi siger. “Hold kæft det her dufter godt!” udbryder Madfar! Han har ret – det er virkelig flot duft – lidt lakrids og citrus agtigt – men også masser af jordbær, lidt svovl og “kostald” på den helt rigtige måde! Flot champagne på Blanc De Noir.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

329 kr. pr. stk. hos Champagne Akademiet


 

Årets nytårsbobler 2016 er…

Først og fremmest skal det siges at feltet var hårdt, brutal og på et højt niveau. Det krævede en del af vores panel at dufte, vurdere, gensmage og finde frem til de endelig point. Men der skal findes en vinder og det blev:

Special Club 2010 Pierre Gimonnet & Fils!

Den meget skarpe deltager vil kunne gennemskue, at vores Top 5 faktisk indeholder to flasker fra samme leverandør – nemlig Champagne Akademiet som leverede Champagne Mousse Fils Terre Dillite  2011 og Special Club 2010 Pierre Gimonnet & Fils og at deres champagner er i TOP 5. Først har vi en flot men tæt sejr til Special Club 2010 Pierre Gimonnet & Fils!

 

Den næste i rækken er vores Deutz i magnum, som vi allerede nu godt kan afsløre vist er svær at fremskaffe. På en meget tæt tredje plads har vi en klassiker – Veuve Clicqout Brut Vintage 2008 og ja, det er flotte bobler, hvis du har en forestilling om, at Veuve Clicqout ikke er gode bobler, så lov mig lige du prøver denne!

Hvad?

Det er vanskeligt at holde styr på alle noterne…

Hvem?

Jeg er tilbøjelig til snart at skrive “The Usual Suspects”. Men samme team som ved julesmagningen, og mon ikke også de er klar igen næste år?

Ratings…

Hvordan?

Som sidste år blev samtlige bud smagt blind, hvor der blev udvalgt en TOP 5 – disse blev så gensmagt til vores valgte retter. Hvis du er i tvivl om hvilken ret du skal vælge til kl. 18.00 igår, så er foie gras terrine eller øster vejen frem – no bullshit there! Synes det er passende, at vi slutter af med et lille billede af “The Partners In Crime”…

Partners In Crime…

Champagne i bedste Vintage stil? Vi kunne rigtig godt vide, hvad du skal drikke på årets sidste dag, så skriv gerne en kommentar…

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Casper

  Det er mig en gåde, at Vintagechampagne.dk ikke er på listen. De har både Bruno Paillard, Claude Cazals og mange andre anbefalelsesværdige producenter.

  • Hej Casper, jeg er 99 % sikker på de fik buddet tidligt i forløbet, men hørte aldrig fra dem – der er pres på op til disse kåringer, så det med at rykke pr. mail når vi simpelthen ikke – men det kan da være vi allerede nu skal skrive en reminder! :-)

   • Casper

    Hej Familiefaren.

    Tak for svaret.

    Egentlig troede jeg, at det var en uafhængig smagning af de bedste champagner, der er tilgængelige i Danmark, men når du skriver at de fik buddet ville det være meget rart som læser at vide, hvad buddet består af?

    Har de enkelte forhandlere hver især indsendt deres forslag, eller hvad er præmissen (altså udover at det er årgangschampagner)? Og hvor stort var feltet af champagner til denne test?

   • Hej Casper,

    Gastromand er jo uafhængige by choice – så jeg ved ikke helt hvad du tænker på – vi har en liste over første års deltagere, som vi så tilføjer til år efter år – der kommer jo nye forhandlere – men vi har ikke en brutto liste over hele Danmarks importører af champagne og kunne heller ikke tvinge nogen til at deltage – det er helt frivilligt – der var ca. 20 forskellige flasker (bobler). Hver må indsende max 2 bud og eneste krav er “Vintage”….

    Giver det mening?

Smid en kommentar