Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 17. juli 2019

Scroll to top

Top

10 kommentarer

Nytårsbattle: The Surprise – Lammefilet med kirsebær og chokolade

Nytårsbattle: The Surprise – Lammefilet med kirsebær og chokolade
Webmasteren

Der findes to slags mennesker; dem der player det safe (læs: Familiefaren) og dem der ikke er bange for udfordring. Hører du til den første gruppe, hopper du over til Nytårsbattle: 80’er klassikeren: Lammeculotte med flødekartofler og bagt tomat 

Hvis du, ligesom jeg, ikke er bange for at udfordre dig selv og dine gæster, serverer du, som det mest naturlige i verden, chokolade og kirsebær til dit lam nytårsaften. Dette er mit bud på den ultimative hovedret til nytårsaften lavet på walisisk lam.

Lad champagnepropperne springe – de andre har ikke en chance, så smut du bare ud og køb ind.

 

Lammefilet med kirsebær og chokolade

0 fra 0 stemmer
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Syltede bøgehatte

  • 1 håndfuld små bøgehatte
  • 1 dl eddike
  • 2 spsk. sukker
  • 1 laurbærblad
  • 1 stjerneanis
  • 10 peberkorn

Lammefilet

  • 2 stk. Walisisk lammefilet
  • Et par knuste fed hvidløg
  • Et par rosmarinkviste
  • Et par spsk. smør
  • Olie til stegning

Kirsebær-glace

  • 1 dl eddike – fx balsamico rødvins- eller æblecidereddike
  • 1 spsk. honning
  • 4 dl kirsebærvin
  • Lidt lammefond eller bouillon
  • Lidt frisk rosmarin

Chokolade-crumble

  • 100 g smør
  • 100 g mel
  • 25 g kakao
  • 1 spsk. flormelis
  • En smule salt

Sådan gør du

Syltede bøgehatte

  • Rens svampene grundigt. Skær evt. lidt af bunden af men lad svampene sidde i buketter. Kom dem i en skål. Kog alle ingredienser op, undtagen svampene.
  • Hæld syltelagen over svampene og stil det på køl indtil svampene skal bruges.

Lammefilet

  • Tag lammefileterne ud af køleskabet og salt dem 30 minutter før stegning.
  • Tænd ovnen på 175 °C. Varm en pande op til max og giv den et tyndt lag olie. Brun lammefileten på alle sider. Tilsæt smør, hvidløg, rosmarin og tag panden af varmen. Sæt panden i ovnen i ca. 5 minutter. Tag fileterne af panden og lad dem hvile i 5 minutter.

Kirsebær-glace

  • Kog eddike og honning op under omrøring til massen bliver karamelagtig. Tilsæt de øvrige ingredienser og kog ind til en tilpas tyktflydende konsistens. Smag til med lidt salt og sukker.

Chokolade-crumble

  • Bland alle ingredienser med fingrene. Læg smulderet på en bageplade med bagepapir. Bag crumblen ved ca. 100 °C indtil det er sprødt (ca. i 45 minutter).
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Anretning

Lav en lille bund af chokolade-crumble. Læg en buket bøgehatte ovenpå og læg et stykke lammefilet ved siden af. Afslut med kirsebær-glace ved bordet.

Du kan i øvrigt roligt drikke Årets julevin til – det vil jeg gøre!

 

Følg med i dagene op til nytårsaften, når de øvrige gastromænd giver deres bud på årets sidste hovedret.

Gastromands nytårsbattle er blevet til i samarbejde med Walisisk lam

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Bent Nissen Pedersen

    Hvor mange personer er opskriften til ?

    • Hej Bent.

      Som del af en menu er der til ca. 4 personer.

      Godt nytår!

  2. Camilla

    Hvis man tænker lidt mere grønt, er der så en salat, rodfrugter e.l der vil passe til

  3. Rune Tversted

    Har problemer med crumblen. Den bliver ikke sprød, men ender med en konsistens som pudsstøv. Smagen er god, og den samlede smagsoplevelse af retten er fantastisk, men crumblens konsistens er ikke rar.
    Har faktisk prøvet at lave crumblen igen for at sikre mig, at det ikke “bare” var gået skævt. Samme resultat.
    Hjælp.

    • Hej Rune.

      Når jeg tænker tilbage kan jeg godt genkende dit billede en anelse.

      Prøv lige at smide en dl havregryn i og om ikke det gør tricket…

      Let me Know.

  4. Lars L

    Har du et alternativ til de syltede bøgehatte hvis man ikke kan skaffe dem? Evt. andet man kan sylte som tilbehør?

    På forhånd tak!

    • Hej Lars.

      Det kunne være andre svampe. Men tyndskårne rødbedeskiver kunne også være lækkert!

  5. Camilla

    Skal chokoladecrumble være koldt eller varmt

    • Hej Camilla. Jeg kørte den kold. Men lun havde også været lækkert!

      Godt nytår!😊

  6. Lone

    I hvor lang tid i forvejen kan man sylte svampene?

    Godt nytår🥂🍾

    PS: Lars L.: jeg bruger Enoki/Fløjlsfod svampe, da de ligner bøgehatte og kan købes i Føtex. I crumblen bruger jeg udelukkende havregryn, da en af vores gæster ikke må få gluten👍🏻

Smid en kommentar