Gastromand.dk | 19. June 2018

Scroll to top

Top

Vin
4 kommentarer

Årets Julevin 2015: Denne vin er bedst til julemaden

Årets Julevin 2015: Denne vin er bedst til julemaden
Familiefaren

Sü er der jubilÌum: For 5. ür i trÌk skal vi küre ürets bedste julevin. En smuk tradition der 4 ür i trÌk har tømt lagrene hos de vindende forhandlere. Og lad os bare afsløre at feltet med julevine anno 2015 var det suverÌnt stÌrkeste nogensinde! 

Læs også : Årets julevin 2014

Feltet bliver bedre ĂĽr efter ĂĽr og det kommer jer gode lĂŚsere til gode, for det betyder sĂĽdan set, at vi finder bedre og bedre vine til vores elskede julehøjtid – skĂĽl!

Lad os starte med det vigtigste…

Jeg tror vi efterhünden har fundet et headquarter til vores smagning i de hyggelige lokaler i kÌlderen under Restaurant San Giovanni i Aalborg, hvor Køkkenchef Anders Jørgensen er som en fisk i vandet. Der blev disket op med and, flÌskesteg, brunede kartofler, rødkül og ikke mindst en lÌkker rødkülsalat fra MadFar!

Madfars rødkülssalat - og hans nye kogebog i baggrunden!

Madfars rødkĂĽlssalat og hans nye kogebog i baggrunden – en perfekt julegave til en gastromand i øvrigt;)

SĂĽdan svinger man brunede kartofler rundt - Like a Boss!

SĂĽdan svinger man brunede kartofler rundt – Like a Boss!

Südan skal en flÌskesteg laves - short and sweet med sprød svÌr...

SĂĽdan skal en flĂŚskesteg laves – short and sweet med sprød svĂŚr…

Aftenens stjerne - anden og sovsen!

Aftenens stjerne – anden og sovsen!

 

 

Det stĂŚrkeste felt nogensinde…

23 vine skulle vi igennem og det viste sig hurtigt at feltet var stĂŚrkere end nogensinde. der blev smagt, diskuteret og givet point til den helt store guldmedalje.

Årets Julevin 2015 (17)

Der var adskillige vin, som point-mĂŚssigt kun lĂĽ nogle enkelte point fra at komme i Top 5, og selv om det var pinefuldt at mĂĽtte sortere dem fra, sĂĽ er det spillets regler. Hvis vi havde haft en titel til “Årets Fornuftskøb”, sĂĽ havde det vĂŚret “La Ferme Du Mont” fra CĂ´tes Du RhĂ´ne til sølles 99,95 og tilsyneladende tilbud til 69,95, godt gĂĽet! Men lad os se pĂĽ finalisterne:

Madfar og Webmasteren ser lige kandidaterne an...

Madfar og Webmasteren ser lige kandidaterne an…

 

En suverĂŚn top 5

Toro De Piedra Gran Reserva 2013

Vores første finalist har masser af varme og alkohol. Vi var temmelig imponerede og gĂŚttene fløj fra øst til vest i bestrĂŚbelser pĂĽ at gĂŚtte landet. Duft af nelliker, mørke bĂŚr, flĂŚsk, yoghurt masser af varme i smagen! Nu bliver Webmasteren pissed – men jeg bruger udtrykket alligevel “Crowd Pleaser” og ja, mĂĽske betyder det vi rammer for bredt – men jeg kan sgu godt lide at vĂŚre en del af crowden! Vi finder som regel denne vin – som virkelig bare rammer bredt, men hey – det er vel ogsĂĽ det som det drejer sig om ikke?

100 kr. ved 6. stk hos Vin&Vin

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine De La Janasse Côtes Du Rhône Village 2012

“Uha – det er er Sydfransk – de placerer sig sgu altid højt” siger en deltager indledningsvis. Det er godt gĂŚttet, masser af brombĂŚr, sort peber, “stald-duft” – syre, friskhed og balance. Smagen forsvinder dog lidt hurtigt igen, men ret skal vĂŚre ret – til maden spiller den virkelig godt. Webmasteren mener godt nok, at den er for let i forhold til maden, men det fungerer!

159 kr./119 kr. ved 6. stk. hos Jysk Vin

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Lyngrove Platinum Latitude 2012

“SĂĽ kommer nr. 10 – det er Laudrup” rĂĽber MadFar – vi griner højlydt! Stemningen er god. Lidt mørk og lukket duft til at starte med, men lidt efter kommer der masser af syltede bĂŚr, hindbĂŚr eller mere specifikt – “De der tyske hindbĂŚr bolsjer man køber ved grĂŚnsen kommer det fra en af sønderjyderne!” Nej siger en anden “Det er Jenka-tyggegummi”. Men kunne fristes til at tro, at vi ikke tager det seriøst, men dette er kun fĂĽ procent af alles smagsnoter. Ikke desto mindre er vi enige om, at den overrasker meget positivt og er et godt bud pĂĽ ĂĽret vindervin – en powervin uden at det bliver for meget.

189,95 kr./129,95 kr. ved 12 stk. hos Skovgaard Vine

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Prima Toro 2013

“Wow” – en rimelig standardkommentar fra mig, nĂĽr vi smager – men den er stor den her. Duften af lĂŚder, modne solbĂŚr med masser af sødme vĂŚlter frem, men ogsĂĽ “animalsk” udtryk som nogle vine har. Der er ingen tvivl om, at den kan klare maden og mere til, faktisk stjĂŚler den nĂŚsten fokus fra maden – sĂĽ skal du have en vin, som skal spille hovedrollen til din julemiddag sĂĽ kunne dette vĂŚre et godt bud!

139,95 kr. hos Theis Vine

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Clos Les Fites Crianca Priorat 2007

“Det er sgu noget alder pĂĽ her!” og ja det er ret nemt at bĂĽde se, dufte og smage! Virkelig lĂŚkker duft af trøffel, chokolade, stald, svampe, skovbund, syltede ribs. Man mĂŚrker varmen, nĂĽr man fĂĽr den i munden! Der gĂŚttes faktisk pĂĽ Bordeaux, hvilket vi mĂĽske skulle holde for os selv, men hey i en blindsmagning kommer man vidt omkring. Vinen som fik flest point i indledende runde.

149 kr. ved 6. stk. hos D’Wine

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Og ĂĽrets julevin 2015 er…

Årets Julevin 2015 Lyngrove fra South Africa...

Årets Julevin 2015 Lyngrove fra South Africa…

Sydafrikanske Lyngrove Platinum Latitude 2012 pü Cabernet Sauvignon, Pinotage og Shiraz, som havde en rigtig fin balance mellem det søde og syren, som netop er nødvendig for at holde styr pü en god julemiddag. Det var marginaler som gjorde forskellen i vores TOP 5, men at denne var ürets julevin 2015 var der dog enighed om. Stort tillykke til Skovgaard vine, som er afsender af det suverÌne bud.

Pü en 2. plads havde vi Domaine De La Janasse Côtes Du Rhône Village 2012 pü Grenache og Syrah, som ogsü klarede sig flot og havde en god duft og smagspalette. Grunden til, at denne ikke blev valgt som nr. 1, var at den kom lidt til kort overfor den salte side af julemaden, men vi snakker ogsü virkelig detaljer her.

PĂĽ 3. pladsen finder vi Toro De Piedra Gran Reserva 2013 pü Petit Verdot og Cabernet Sauvignon – en flot kandidat og laveste pris i TOP 5, hvilket gør dem til et rent value for money køb!

PĂĽ en del 4 plads fik vi Clos Les Fites og Prima Toro hvor førstnĂŚvnte faktisk var den, som fik flest point i den indledende smagning. Dog fik den modstand, da maden blev sammensat med vinen – men ikke desto mindre en flot vin med alder og begge gode køb.

SĂŚrkategori: Den perfekte vin til Ris a la mande

Ja, det lader til, at vi har skabt endnu en tradition – i hvert fald er der lukket op for en ellers overset vin – nemlig den danske dessertvin. PĂĽ Gastromand har vi dog vĂŚret omkring bĂĽde Frederiksdal, Cold Hand Winery og faktisk ogsĂĽ Søren Sørøver Kvist som producerer nogle flotte drĂĽber. Ikke desto mindre var det spĂŚndende at smage dem op imod hinanden sammen med kirsebĂŚrvin fra SkĂŚrsøgaard Vin, som faktisk var nyt for mig.

Det gjorde bestemt ikke smagningen ringere...

Det gjorde bestemt ikke smagningen ringere…

Reelt kunne man godt forsvare at drikke nogle af disse til julemaden, men vi valgte alligevel at smĂŚkke en hurtig risalamande sammen, hvortil vi mente vinene virkelig ville shine! Samtlige producenter leverer vin af høj klasse. SkĂŚrsøgaards KirsebĂŚrvin adskilte sig ved at vĂŚre den, som havde det “sødeste” prĂŚg og smag og duft af mandler, som for nogle var det rigtige, imens andre som fx “Ribes Ruby” – Cold Hand Winerys SolbĂŚr vin og Frederiksdals Sur Lie havde langt mere syre, som for andre var det rigtige. Det er derfor svĂŚrt at kĂĽre en egentlig vinder, da du skal gøre op med dig selv hvad du er til. FĂĽr vi armen vredet om pĂĽ ryggen, sĂĽ var der flertal for “Prunus Nigra” fra Cold Hand Winery. Lad os fĂĽ smidt lidt karakterer efter vores vine:

SkÌrsøgaard KirsebÌrvin

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

150 kr. hos Dansk Vin

Frederiksdal Sur Lie

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

189,- ved Frederiksdal KirsebĂŚrvin

Frederiksdal Late Bottled KirsebÌrvin

159,- ved Frederiksdal

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cold Hand Winery Ribes Ruby

240,- ved Cold Hand Winery

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cold Hand Winery Prunus Nigra

200,- ved Cold Hand Winery

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Årets Julevin 2015 (14)

Perfekt vin til dessert…

 

Hvad?

Anders Jørgensen, dufter for og vurderer...

Anders Jørgensen, dufter for og vurderer…

Hvem?

Typisk billede af madbloggere i aktion!

Typisk billede af madbloggere i aktion!

Hvordan?

PrÌcis som de andre ür, sü starter smagningen med en runde, hvor vinene smages 1 efter 1, blindt og uden mad. Der noteres sü point og bedømmelsen kommer til at afgøre en TOP 5, som bliver gensmagt til maden. Herefter küres ürets vinder samt 2. og 3. pladsen.

Kommentarer

Smid en kommentar