Gastromand.dk | 19. October 2018

Scroll to top

Top

Vin
4 kommentarer

√Örets Julevin 2015: Denne vin er bedst til julemaden

√Örets Julevin 2015: Denne vin er bedst til julemaden
Familiefaren

S√• er der jubil√¶um: For 5. √•r i tr√¶k skal vi¬†k√•re √•rets bedste julevin. En smuk tradition der 4 √•r i tr√¶k har t√łmt lagrene hos de vindende forhandlere. Og lad os bare afsl√łre at feltet med julevine anno 2015 var det suver√¶nt st√¶rkeste nogensinde!¬†

Læs også : Årets julevin 2014

Feltet bliver bedre √•r efter √•r¬†og¬†det kommer jer gode l√¶sere til gode, for det betyder s√•dan set, at vi finder bedre og bedre vine til vores elskede juleh√łjtid – sk√•l!

Lad os starte med det vigtigste…

Jeg tror vi efterh√•nden har fundet et¬†headquarter til vores smagning i de hyggelige lokaler i k√¶lderen under¬†Restaurant San Giovanni i Aalborg, hvor K√łkkenchef Anders J√łrgensen er som en fisk i vandet. Der blev disket op med and, fl√¶skesteg, brunede kartofler, r√łdk√•l og ikke mindst en l√¶kker r√łdk√•lsalat fra MadFar!

Madfars r√łdk√•lssalat - og hans nye kogebog i baggrunden!

Madfars r√łdk√•lssalat og hans nye kogebog i baggrunden – en perfekt julegave til en gastromand i √łvrigt;)

Sådan svinger man brunede kartofler rundt - Like a Boss!

Sådan svinger man brunede kartofler rundt РLike a Boss!

S√•dan skal en fl√¶skesteg laves - short and sweet med spr√łd sv√¶r...

S√•dan skal en fl√¶skesteg laves – short and sweet med spr√łd sv√¶r…

Aftenens stjerne - anden og sovsen!

Aftenens stjerne – anden og sovsen!

 

 

Det st√¶rkeste felt nogensinde…

23 vine skulle vi igennem og det viste sig hurtigt at feltet var stærkere end nogensinde. der blev smagt, diskuteret og givet point til den helt store guldmedalje.

√Örets Julevin 2015 (17)

Der var adskillige vin, som point-m√¶ssigt kun l√• nogle enkelte point fra at komme i Top 5, og selv om det var pinefuldt at m√•tte sortere dem fra, s√• er det spillets regler. Hvis vi havde haft en titel til “√Örets Fornuftsk√łb”, s√• havde det v√¶ret “La Ferme Du Mont” fra C√ītes Du Rh√īne til s√łlles 99,95 og tilsyneladende tilbud til 69,95, godt g√•et! Men lad os se p√• finalisterne:

Madfar og Webmasteren ser lige kandidaterne an...

Madfar og Webmasteren ser lige kandidaterne an…

 

En suveræn top 5

Toro De Piedra Gran Reserva 2013

Vores f√łrste finalist har masser af varme og alkohol. Vi var temmelig imponerede og g√¶ttene fl√łj fra √łst til vest i bestr√¶belser p√• at g√¶tte landet. Duft af nelliker, m√łrke b√¶r, fl√¶sk, yoghurt masser af varme i smagen! Nu bliver Webmasteren pissed – men jeg bruger udtrykket alligevel “Crowd Pleaser” og ja, m√•ske betyder det vi rammer for bredt – men jeg kan sgu godt lide at v√¶re en del af crowden! Vi finder som regel denne vin – som virkelig bare rammer bredt, men hey – det er vel ogs√• det som det drejer sig om ikke?

100 kr. ved 6. stk hos Vin&Vin

5/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Domaine De La Janasse¬†C√ītes Du Rh√īne Village 2012

“Uha – det er er Sydfransk – de placerer sig sgu altid h√łjt” siger en deltager indledningsvis. Det er godt g√¶ttet, masser af bromb√¶r, sort peber, “stald-duft” – syre, friskhed og balance. Smagen forsvinder dog lidt hurtigt igen, men ret skal v√¶re ret – til maden spiller den virkelig godt. Webmasteren mener godt nok, at den er for let i forhold til maden, men det fungerer!

159 kr./119 kr. ved 6. stk. hos Jysk Vin

5/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Lyngrove Platinum Latitude 2012

“S√• kommer nr. 10 – det er Laudrup” r√•ber MadFar – vi griner h√łjlydt! Stemningen er god. Lidt m√łrk og lukket duft til at starte med, men lidt efter kommer der masser af syltede b√¶r, hindb√¶r eller mere specifikt – “De der tyske hindb√¶r bolsjer man k√łber ved gr√¶nsen kommer det fra en af s√łnderjyderne!” Nej siger en anden “Det er Jenka-tyggegummi”. Men kunne fristes til at tro, at vi ikke tager det seri√łst, men dette er kun f√• procent af alles smagsnoter. Ikke desto mindre er vi enige om, at den overrasker meget positivt og er et godt bud p√• √•ret vindervin – en powervin uden at det bliver for meget.

189,95 kr./129,95 kr. ved 12 stk. hos Skovgaard Vine

6/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Prima Toro 2013

“Wow” – en rimelig standardkommentar fra mig, n√•r vi smager – men den er stor den her. Duften af l√¶der, modne solb√¶r med masser af s√łdme v√¶lter frem, men ogs√• “animalsk” udtryk som nogle vine har. Der er ingen tvivl om, at den kan klare maden og mere til, faktisk stj√¶ler den n√¶sten fokus fra maden – s√• skal du have en vin, som skal spille hovedrollen til din julemiddag s√• kunne dette v√¶re et godt bud!

139,95 kr. hos Theis Vine

5/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Clos Les Fites Crianca Priorat 2007

“Det er sgu noget alder p√• her!” og ja det er ret nemt at b√•de se, dufte og smage! Virkelig l√¶kker duft af tr√łffel, chokolade, stald, svampe, skovbund, syltede ribs. Man m√¶rker varmen, n√•r man f√•r den i munden! Der g√¶ttes faktisk p√• Bordeaux, hvilket vi m√•ske skulle holde for os selv, men hey i en blindsmagning kommer man vidt omkring. Vinen¬†som fik flest point i indledende runde.

149 kr. ved 6. stk. hos D’Wine

5/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Og √•rets julevin 2015 er…

√Örets Julevin 2015 Lyngrove fra South Africa...

√Örets Julevin 2015 Lyngrove fra South Africa…

Sydafrikanske Lyngrove Platinum Latitude 2012 p√•¬†Cabernet Sauvignon, Pinotage og Shiraz, som havde en rigtig fin balance mellem det s√łde og syren, som netop er n√łdvendig for at holde styr p√• en god julemiddag.¬†Det var marginaler som gjorde forskellen i¬†vores TOP 5, men at denne var √•rets julevin 2015 var der dog enighed om. Stort tillykke til Skovgaard vine, som er afsender af¬†det suver√¶ne bud.

P√• en 2.¬†plads havde vi¬†Domaine De La Janasse¬†C√ītes Du Rh√īne Village 2012 p√•¬†Grenache og¬†Syrah, som ogs√• klarede sig flot og havde en god duft og smagspalette. Grunden til, at denne ikke blev valgt som nr. 1, var at den kom lidt til kort overfor den salte side af julemaden, men vi snakker ogs√• virkelig detaljer her.

P√• 3. pladsen finder vi¬†Toro De Piedra Gran Reserva 2013 p√•¬†Petit Verdot og Cabernet Sauvignon – en flot kandidat og laveste pris i TOP 5, hvilket g√łr dem til et rent value for money k√łb!

P√• en del 4 plads fik vi Clos Les Fites og Prima Toro hvor f√łrstn√¶vnte faktisk var den, som fik flest point i den indledende smagning. Dog fik den modstand, da maden blev sammensat med vinen – men ikke desto mindre en flot vin med alder og begge gode k√łb.

Særkategori: Den perfekte vin til Ris a la mande

Ja, det lader til, at vi har skabt endnu en tradition – i hvert fald er der lukket op for en ellers overset vin – nemlig den danske dessertvin. P√• Gastromand har vi dog v√¶ret omkring b√•de Frederiksdal, Cold Hand Winery og faktisk ogs√• S√łren S√łr√łver Kvist som producerer nogle flotte dr√•ber. Ikke desto mindre var det sp√¶ndende at smage dem op imod hinanden sammen med kirseb√¶rvin fra Sk√¶rs√łgaard Vin, som faktisk var nyt for mig.

Det gjorde bestemt ikke smagningen ringere...

Det gjorde bestemt ikke smagningen ringere…

Reelt kunne man godt forsvare at drikke nogle af disse til julemaden, men vi valgte alligevel at sm√¶kke¬†en hurtig risalamande sammen, hvortil vi mente vinene virkelig ville shine!¬†Samtlige producenter leverer vin af h√łj klasse. Sk√¶rs√łgaards Kirseb√¶rvin adskilte sig ved at v√¶re den, som havde det “s√łdeste” pr√¶g og smag og duft af mandler, som for nogle var det rigtige, imens andre som fx “Ribes Ruby” – Cold Hand Winerys Solb√¶r vin og Frederiksdals Sur Lie havde langt mere syre, som for andre var det rigtige. Det er derfor sv√¶rt at k√•re en egentlig vinder, da du skal g√łre op med dig selv hvad du er til. F√•r vi armen vredet om p√• ryggen, s√• var der flertal for “Prunus Nigra” fra Cold Hand Winery. Lad os f√• smidt lidt karakterer efter vores vine:

Sk√¶rs√łgaard Kirseb√¶rvin

4/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

150 kr. hos Dansk Vin

Frederiksdal Sur Lie

6/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

189,- ved Frederiksdal Kirsebærvin

Frederiksdal Late Bottled Kirsebærvin

159,- ved Frederiksdal

6/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Cold Hand Winery Ribes Ruby

240,- ved Cold Hand Winery

6/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Cold Hand Winery Prunus Nigra

200,- ved Cold Hand Winery

6/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=
√Örets Julevin 2015 (14)

Perfekt vin til dessert…

 

Hvad?

Anders J√łrgensen, dufter for og vurderer...

Anders J√łrgensen, dufter for og vurderer…

Hvem?

Typisk billede af madbloggere i aktion!

Typisk billede af madbloggere i aktion!

Hvordan?

Pr√¶cis som de andre √•r, s√• starter smagningen med en runde, hvor vinene smages 1 efter 1, blindt og uden mad. Der noteres s√• point og bed√łmmelsen kommer til at afg√łre en TOP 5, som bliver gensmagt til maden. Herefter k√•res √•rets vinder samt 2. og 3. pladsen.

Kommentarer

Smid en kommentar