Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Den om Sideways og Merlot

VIN UDEN PIS: Den om Sideways og Merlot
Vinhjernen

Har du set filmen “Sideways”? Hvis ikke, ved du nu hvad du skal lave i påsken! Filmen, der bl.a. har Paul Giamatti i en af hovedrollerne, har efterhånden nogle år på bagen (2004), men er og bliver en klassiker – særligt for folk med hang til rødvin…

Filmen handler om to relativt voksne mænd, der tager på roadtrip i Californien. Den ene, Miles, er vinelsker/snob/fanatiker og prøver at indføre den anden, Jack, i vinens verden. Miles er pinotfan og kan ikke udstå merlot, som det handler om i denne omgang.  Så lidt sympati for druen har han, at han på et tidspunkt affyrer følgende sætning: “If anyone orders Merlot I am leaving. I am not drinking fucking Merlot!”

Den sætning og filmen som sådan gjorde nedslag i den californiske vinindustri hvor salget af merlotbaserede vine efterfølgende stagnerede og endog faldt en smule, mens salget af pinot steg. Nu, mere end 15 år efter, er produktionen af merlot i Californien steget med 170%.

Merlot er nu ingen skurk, og den gode Miles var primært sur på den, fordi hans ekskone drak merlot. Druen er den mest plantede rødvinsdrue i Bordeaux, hvor den på venstrebredden med cabernet sauvignon i hovedrollen, tilsættes sammen med cabernet franc og petit verdot. Og det gør den godt. Merlot leverer blødhed og frugt, hvor de andre druer bidrager med struktur, farve og aroma. Det er en god kombination, der også må siges at være velafprøvet efterhånden. I Saint Emilion og Pomerol spiller den hovedrollen og blendes her med cab franc og cab sauvignon.

Det fungerer også.  Som enkeldruevin har merlot det lidt sværere og forlanger mere af både terroir og vinmager, hvis resultatet virkeligt skal imponere. Det lykkes til perfektion på det legendariske Chateau Petrus i Pomerol, der med cirka 11 ha ren merlot, laver en af verdens dyreste vine. Priserne starter ved 2000 euro, afhængigt af årgangen.

Så måske er det ikke der, man skal lægge sine merlot-kroner, medmindre man har mange af dem. Californien har sidenhen rejst sig fra Sideways-asken og merlot er nu den tredje mest dyrkede drue i staten, efter cabernet og zinfandel. I for køligt klima bliver merlot grøn, stilket og urtet og i for varmt klima bliver den jammy og fad. Men i Californien kan den åbenbart levere de bløde, drikkevenlige vine, som amerikanerne godt kan lide.

Måske kan du også?  Nu hiver jeg i hvert fald propperne af nogle stykker, heriblandt et par stykker fra Guds eget land. Hvilken vin er bedst? Der lurer nok en lille overraskelse et sted.

Merlot

 

 

 

Climat Bio Saint Maurice

Pris: 85, – v 6 stk. (normalpris 100)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Publikumsvenlig og indbydende næse af søde, røde bær og grus. Munden er rank og tør og befriende blottet for sødme, men ikke for frugt. Alle kan være med, økofans, veganere og gamle sure vinanmeldere.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chateau Ste Michelle Columbia Valley Merlot 2015

Pris: 139, – (normalpris 169,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Afdæmpet, blidt floral parfumeret næse. Munden afslører også en del fad, men det er saftigt og godt det hele. Steg en kalvelever rosa og drik i store slurke.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chateau Mayne-Vieil Fronsac 2015

Pris: 110, v. 6 (normalpris 140)

Forhandler: Erik Sørensen

Det dufter godt og det smager godt, det her. Dufter af solbær, smager af bordeaux og har ru, men ikke uvenlige tanniner til sidst. Gider ikke skrive mer’…bare køb nogle stykker, ok?

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

G&C Lurton Chalk Hill Merlot 2014

Pris: 235,- v. 6 (normalpris 265)

Forhandler: Jysk Vin

Altså, hva’ fa’n sker der? Det her er jo også ren vinidyl. Krydret næse af mørk frugt, saftig mund med livlige tanniner og spicy finish. Old school engelsk bød med bløde løg og skysauce, så kører bussen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chateau Cailleteau Bergeron 2015 [BEDST I TEST og BEDST TIL PRISEN]

Pris: 89,- v. 6 (normalpris 99)

Forhandler: Jysk Vin

Nu går der virkeligt merlot i den. Næse med kaffebønner og solbær, moden mund i fuld vigør med blidt tannisk bid til sidst. Smagen af vinøs barndom og meget charmerende. Nå ja, og et røverkøb.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chateau Tour St Bonnet 2008

Pris: 125, –

Forhandler: Noer&Kofod

Ret tertiær (vinfint for “moden”) næse med lækker læderduft og lidt urtede noter. Blød mund med glatte tanniner og livlig syre. Alderen til trods er der liv  i den gamle dame, omend det lidt er som at se en granny i læderkorset. Og tænde på det.  Fin moden bdx, til dig, der ikke har prøvet det før.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar