Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. april 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Er du Portu-gal med vin?

Vinmark i Portugal
Vinhjernen

Det er sommer. Enten har du været eller også skal du på sommerferie?  Måske er det Algarve i Portugal, der trækker? Det har i mange år har været feriedestination for solhungrende danskere, der lige skal have brændt den nordiske hud grundigt af.

Hvis ikke du skal til Algarve, vil jeg da gerne slå et slag for at nyde Portugal i Danmark, i form af vin. Måske tænker du mest på Portugal for hjemsted for portvin, men der laves også masser af bordvin, lige fra simple læskende vine, der i hjemlandet koster 3-4€ til store, komplekse vine i fleretusindekronersklassen.

I slutningen af 70’erne og ind i 80’erne var portugisisk vin utroligt populært i Danmark og ethvert supermarked havde adskillige portugisiske vine på hylderne. Desværre havde leverancerne af den gode og billige svært ved at følge med efterspørgslen og det gik ud over kvaliteten af de vine, der kom herop. Det reagerede danskerne på med det samme og i løbet af få år var portugisisk vin stort set forsvundet fra hylderne og har haft svært ved at finde fodfæste igen.

 

Vinhjernen i aktion i Portugal.

Det er rigtigt ærgerligt, for vinene fra Portugal er både fremragende og unikke. Landet har et væld af indfødte druesorter, der ikke findes andre steder og som giver glimrende vin. I meget af vinverdenen er der kamp om at lave publikumsvenlige vine på de samme internationale druesorter som chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon eller pinot noir. Ikke i Portugal, hvor det i stedet er druer som touriga nacional, baga, encruzado og fernao pires, der lægger krop til røde og hvide vine.

Der laves vin i hele Portugal. Nordligst har vi DOC Vinho Verde med sprøde, friske vin på alvarinho og DOC Tras-Os-Montes med mørke, frugtige rødvine.

Syd for de to områder ligger Douro-dalen. Det er her, der laves portvin i DOC Porto, men også bordvin i DOC Douro. Måske landets bedste og i alle fald de kraftigste.

Lidt længere mod syd igen finder vi Dão, der er leveringsdygtig i vine med stor elegance, herfra kommer en af mine egne yndlingsrødvine, Carrocel, der desværre ikke er tilgængelig i Danmark. Helt mod syd, lige inden Algarve finder vi Alentejo, et stort solbeskinnet område med tætte rødvine på arragones(tempranillo). Det er også her danskeren Hans Kristian Jørgensen laver fremragende vin på vingården Cortes de Cima.

Jeg kan ikke love dig, at dit lokale supermarked har portugisisk vin på hylden (men det burde det). Jeg kan til gengæld love dig, at der er masser af gode oplevelser i vente, hvis går på jagt efter portugisisk bordvin. Du kan jo prøve med en af dem, jeg har testet for dig på forhånd. De smager af sommer og ferie og jeg var vild med dem alle i en grad, der næsten gjorde det svært at give karakterer. Men jeg er altså også glad for Portugal. Sàude!

Vin fra Portugal

 

 

 

Dona Matilde Branco 2017

Pris: 153,-

Forhandler: Noer&Kofod

Fra Douro og testens eneste hvidvin. Næsen dufter af sex på et høloft, lige dele strå og moskus. Spændstig mund. Lækker og indbydende vin til et stort skaldyrsfad på en solrig dag. Eller til efter rulleturen i høet.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Meandro do Vale Meão 2014

Pris: 129,- v. 6 (normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Vi er stadig i Douro hos dygtige Quinta do Vale Meão. Her er der spicy næse med blåbær og nyt læder kombineret med en skøn, læskende og harmonisk mund. Det er, uden pis, en virkeligt dejlig vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Dona Matilde Reserva 2015

Pris: 252,-

Forhandler: Noer&Kofod

Meget frugtig og indbydende næse, nærmest i Rhôneagtig stil tilsat latino-temperament. Munden er floralt tourigaparfumeret, kraftig og dejlig. Lidt mere rank finish end resten af vinen antyder, men flot vin til blodigt kød fra grill.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Post Scriptum de Chryseia 2017 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 169,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Chryseia er en af Dourodalens kultvine og her er vi altså ude i en slags andenvin. Næsen er mørk og tæt, nærmest som en frisk, frugtig udgave af portvin. Munden er fantastisk smooth og velbalanceret. Meget flot vin, der viser alle de portugisiske dyder på fornem vis.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Dona Matilde Tinto 2015

Pris: 153,-

Forhandler: Noer&Kofod

Næsen er let reduktiv, men det damper hurtigt af. Munden er krydret og tør, nærmest oldshool portugisisk, men vellavet og behagelig. Let til medium vin, der passer til alt, du spiser på terrassen resten af sommeren.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Quinta do Vale Meão 2010 [BEDST I TEST]

Pris: 469,-

Forhandler: Jysk Vin

Det er både kedeligt og betryggende, når dyreste vin bliver “Bedst i test”, men her er der ingen tvivl. Næsen er moden og forførende, munden er perfekt drikkelig, afrundet og kompleks.  Meget smuk vin på toppen af sit liv og ikke bare “en god portugieser”, men et utroligt flot glas vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Krohn Lagrima White port

Pris: 110,- (normalpris 152,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Jeg drikker sandt for dyden ikke meget hvid portvin (som er portvin, lavet på hvidvinsdruer), men det her overrasker meget positivt. Liflig næse med abrikos og lys karamel lokker og munden har blomsterparfume og er sød uden at være kvalm. Godt syrebid i madeirastyle og herlig krydret finish.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Warres’s Otima 10 Tawny Port

Pris: 129,- (normalpris 159.-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Så er jeg igen på mere velkendt grund med en 10års tawny. Den byder på elegant næse med duft af valnød og brun farin. Munden er let og næsten saftig med blid sødme og god balance. Kølig portvin kan sagtens være en sommerdrik.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar