Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. april 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Tungt og mørkt

VIN UDEN PIS: Tungt og mørkt
Vinhjernen

Er det vinanmelderens sind, der er temaet denne gang? Nej, så galt står det ikke til på en matrikel, hvor der med jævne mellemrum vælter vin ind over dørtærsklen. Titlen er helt konkret temaet for de vine, der skal anmeldes i denne omgang. Tunge, mørke, tætte vine.


Tanken bag det tema er selvfølgelig en præklimaforandringeranmelders idé om et koldt efterår med regn, rusk og nattefrost (et gammelt fænomen, hvor temperaturen om natten kunne komme under 0 grader Celsius). Men det er der indrømmet, ikke meget af i dette efterår hvor varmegraderne endnu er tocifrede og det kun er det svindende dagslys, der påminder om årstiden. Men, øhhhhh, fuck det! Vi skal sgu have nogle tunge og kraftige vine alligevel. Menuen står jo trods alt på vildt, svampe, simreretter og rodfrugter.
Så frem med dine største vinglas, ryd ganen for resterne af salatblade og pluk-selv bær og gør klar til at skylle efteråret ned med nogle af de banditter, vi tester i denne omgang.


Fælles for vinene i denne test er, at de hver og en har godt af luft. Så frem med karafler, margretheskåle eller fodbade, så vinene kan få lov at trække vejret inden du nyder dem.

Tunge og mørke vine

La Croix Saint Christophe Saint Emilion Grand Cru 2017
Pris: 189,- (normalpris 249,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Krydret næse med duft af modne solbær. Tæt, tør og krydret mund med lidt kantede tanniner, der tåler noget luft. En time på karaffel gør underværker og giver klassiske bordeaux-dyder, men 5 år i kælderen er en bedre idé.


Domaine Alary ”La Jean de Verde” Cairanne 2019
Pris: 185,- v. 6 (normalpris 215,-)
Forhandler: Jysk Vin
To dele parfumeret frugt til en del stald og et pift af røg giver næsen på denne vin. Munden er rustik, spændstig og charmerende. Lidt ru tanniner og et lille bittert haps til sidst. Nydelig og tæt vin til fx et langtidsbraisseret stykke ko eller gris.


Pertinace Barolo 2018 [BEDST I TEST]
Pris: 299,- (normalpris 399,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Rustik, velduftende næse af kirsebær, læder og tobak. Ret saftig mund (for nebbiolo) med læskende syre og relativt tilgængelig tanniner. Kan sagtens gemmes, men er også fin nu til fx svamperisotto eller hjortevildt.


Niel Bester Cellarmaster’s Selection 1st Edition 2020 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 134,- v. 5 (normalpris 149,95)
Forhandler: Jysk Vin
Gavmild og charmerende næse med masser af solmodne bær. Der er smæk pa fadet, der indrammer den sødmefyldte frugt og det hele hænger ret nydeligt sammen, endda til en ganske flot pris. Et godt bud på julevinen.


La Enfermera 2020
Pris: 95,- v. 6 (normalpris 109,95)
Forhandler: Jysk Vin
Tempranillo fra Toro. Slank næse med ymer (malo) og røde bær. Den ranke stil går igen i en mund med god struktur og saftig syre. Der er et stramt tannisk bid til sidst og vinen har vel nærmest en charmerende utilnærmethed. Elegant, mere end tung, men bestemt god.


Tommasi Ripasso ”Palanca” 2018
Pris: 119,- (normalpris 179,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Pleasernæse med vaniljeduftende fad, moden frugt og lidt staldnoter. Munden starter blidt med smådirty frugt inden heftig syre tager teten. Jeg savner en anelse balance til prisen.


Domaine la Boussiere Côtes du Rhône 2020
Pris: 139,- v. 6 (normalpris 155,-)
Forhandler: Jysk Vin
Frisk næse af knuste røde bær og skyr med vanilje. Tæt, tung mund, der oser af fed frugt. Der er god syre til at skabe balance og tanninerne er rigelige, men så småt bløde. Monster Côtes du Rhône med neuf-ambitioner. Flot!


Casisano Brunello di Montalcino 2017
Pris: 299,- (normalpris 399,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Næsen starter lidt reduktivt, så giv endeligt luft. Så får du moden frugt, krydret med rust og skosværte. Flot mund med sitrende syre og begyndende, modne tanniner. Overraskende tilgængelig brunello og helt fin.


Ribera del Duero Origen de Resalte 2018
Pris: 179,- v. 6 (normalpris 199,-)
Forhandler: Jysk Vin
Solbærnæse, krydret af skåret træ og peberkorn. Munden er cremet og intens med masser af tørstof og finkornet tannin. Heftig og ung vin, der kræver tid i glas eller kælder og nok skal vokse sig stor og flot.


Stik os en kommentar

Smid en kommentar