EKSKLUSIV CHAMPAGNE: 10 boblende kanonslag til Nytårsaften
En række af verdens mest eksklusive champagner var med i feltet, da vinhandleren L’ Esprit du Vin for nylig afholdt Top 20-(blind)smagning af den store årgang 2012. Læs med, og få vores 10 bud på smagningens største kanonslag til Nytårsaften.
Der er en nærmest andægtig stilhed i den brogede skare af private champagne-nørder, mestersommelierer og vinjournalister, som er samlet på toppen af Nimb-paladset i København. Det er lige før, at man kan høre den berømte knappenål falde til jorden. Gastromand har også indfundet sig til juleaften for syrehoveder med hjertet tabt til champagne: Hvert år siden 1999 har vinimportøren L’Esprit du Vin afholdt ’Champagne Top 20’, hvor nogle af verdens absolut mest eftertragtede champagner skal blindsmages. I år gjaldt det 24 topchampagner fra den særdeles vellykkede 2012-årgang.
Det blev en smagning med en del overraskelser – for ’Champagne Top 20’ foregår altid som en blindsmagning, hvor de bedste 20 champagner blandt 24 kandidater skal findes og rangeres under smagernes nidkære lup!
Hvilken champagne skal du drikke nytårsaften?
Udover det åbenlyst interessante i at smage på så eksklusive dråber er smagningen også interessant som et fingerpeg om, hvor den store årgang befinder sig i sin udvikling. Nogle af årgangens vine er slet ikke kommet til salg endnu. Det gælder fx kostbare Krug og legendarisk sjældne Jacques Selosse. Men størstedelen af 2012’erne stadig aktuelle på markedet, så her på Gastromand bruger vi også smagningen til at finde de boblende kanonslag, vi vil anbefale jer læsere at køre sablen henover til nytårsaften. Dem finder I længere nede på siden. Følg med!
En legendarisk topårgang i støbeskeen?
2012-årgangen er af flere eksperter udråbt til én af de absolut bedste på denne side af millennium og som en værdig udfordrer til den store 2008-årgang. Årgangen var ramt af lave udbytter på grund af frost, hagl og sygdomme i foråret, men en varm og tør sensommer bragte årgangen til eksemplarisk modenhed, moden syre og sunde druer ved høsttid, mener fx Jancis Robinson, som kalder årgangen ’exceptionel’, mens Robert Parkers Wine Advocate giver årgangen 96 point og prædikatet ’ekstraordinær’. Så er det på plads!
Ingen metervarer i feltet
Ekstraordinært er også dagens smageprogram, og da det jo er Top 20, er der nul billige metervarer i dagens felt. Tværtimod. På programmet stråler velkendte luksuscuvéer som Dom Pérignon, hiphoppernes favorit ’Cristal’ og Pol Rogers ’Cuvée Winston Churchill’. De dyre drenge får modspil af nogle af de dygtigste i den nye generation af såkaldte ’grower-champagner’. Grower-generationen er små champagnebønder, som fremstiller champagner på druemateriale fra egne vinmarker. En direkte modsætning til de store ’maisons’ som fx Moët & Chandon, som laver champagne på druer, som indkøbes fra en lang række tilknyttede dyrkere. På programmet er for eksempel enkeltmarksvinene fra Benoît Marguet – ét af tidens hotteste champagnenavne – samt topcuvéer fra mindre growers som De Sousa, Fleury og Henri Giraud.
Blindsmagning: En nådesløs disciplin
Tilbage i Rotunden byder vinhandler Jørgen Krüff velkommen og indskærper, at vi bør undgå at gætte på hvilke vine, der er i glasset – så vi undgår at lade os farve af eventuelle fordomme og præferencer. Blindsmagning er en nådesløs disciplin og altid interessant, fordi man netop ikke kan lade sig påvirke af sine fordomme eller forudindtagede holdning til brands og producenter. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg normalt foretrækker det personlige aftryk og den knap så polerede og mere syrerige stil med mindre eller ingen sukkertilsætning, som mange af de dygtigste growers står for. Den mere ensartede, glatte og noget mere sødmeprægede stil, man ofte finder hos de større huse, er jeg ikke altid helt oppe at ringe over. Men det er det gode ved en blindsmagning: Her forholder man sig kun til kvaliteten af det, der er i glasset.
Og smagningen er en seriøs affære: Revisionshuset Deloitte står for den vilkårlige serveringsrækkefølge og den efterfølgende fintælling af smagernes afgivne point. Og det er strengt forbudt at snakke med sidemanden eller at skele til deres pointskema!
Så bliver det smagetid, og forsamlingen sænker hen i koncentreret stilhed.
Topscorere og dyre skuffelser
Jeg vil skåne jer for mine noter på alle 24 smagte champagner, men vil i stedet herunder give jer mine topscorere, som jeg personligt ville elske at sætte på bordet som hovedattraktionen til nytårsaften. Der er tale om lutter fantastiske produkter. Smagenoterne er baseret på mine indtryk under blindsmagningen – så I får hermed den helt rå og upartiske vurdering, hvor hverken smarte navne eller smarte etiketter har kunnet gøre deres indflydelse gældende.
Champagnerne fra de små growers endte med at være i klar overvægt blandt mine favoritter. Min konklusion er, at en del af de store huses 2012’ere på dette stadie stadig er relativt usammenhængende. Flere havde et ‘sursødt’ udtryk, domineret af meget høj syre og relativt høj sødme, hvilket formentlig skal tilskrives forholdsvis tidlig høst og efterfølgende sukkertilsætning i kælderen. De skal dog ikke afskrives helt, men erfaringsmæssigt kræver disse champagner tid for at samle sig – meget tid!
Jeg vil også liste tre dyre skuffelser – for det er også på sin plads at advare, så ingen læsere spilder deres penge.
Efter de blindsmagte champagner vil jeg give et par anbefalinger af mere modne champagner, som stadig kan fås i handlen. Disse er dog smagt ikke-blindt i forbindelse med middagen efter smagningen, hvor der selvfølgelig var mere champagne på programmet!
10 kanonslag du bør kaste penge efter nytårsaften
- Det starter virkelig godt, det her. En bred og rig duft af aromatisk kvæde, vanilje og fadkrydderi vælter op af glasset. Smagen er præget af bagte æbler, smør og flødekaramel, og der er tale om et bredt og dybt udtryk, man har lyst til at forsvinde helt ned i. Den er meget balanceret og nydelsesfuld at drikke, og friskheden tyder på en extra-brut champagne med lav sukkertilsætning. En champagne, der absolut giver stor glæde lige nu. 93 point.
Champagne De Sousa ’Cuvée Umami’ 2012 Pris: 1245,- (Placering på Top 20: 11) (L’Esprit du Vin)
2. Rig og parfumeret duft af modne røde æbler og kvæder. I munden er der tarte tatin, brunet smør og vanilje og et næsten whiskyagtigt fadpræg med vindblæst tørv og salthed i en knastør, kalket finish med masser af syrligt svirp. En vin, der råber ’efterår’, og jeg kan ikke lade være med at gætte på Marguets ’La Grande Ruelle’ på 100% pinot noir, hvilket minsandten viser sig at være tilfældet. 92 point .
Benoît Marguet ’La Grande Ruelle’ 2012. Pris: 895,- (Placering på Top 20: 4)(L’Esprit du Vin)
3. Skøn og dyb næse med masser af surdej, honning, mørtel, røde æbler og fadkaramel. I munden er der tale om et stramt, drøjt og koncentreret udtryk med lav dosage og stor, givende smag med røde efterårsæbler, stor længde og en skøn balance mellem fylde og friskhed. 94 point.
Fleury ’Sonate’ 2012 Extra Brut. Pris: 795,- (Placering på Top 20: 14) (L’Esprit du Vin)
4. Herlig duft af vaniljesyltet pære og fuldmodne æbler, i munden brunet smør og æblekage og dybt udtryk med en smule svampet modenhed, koblet med masser af friskhed og høj syre i afslutningen. Et fyldigt og udtryksfyldt udtryk, som man har lyst til at dvæle ved og undersøge. ”Tænkechampagne” noterer jeg. 95 point.
De Sousa ’Cuvée des Caudalies – Les Pierres Vaudons’ 2012. Pris: Allokeret – ring og spørg L’ Esprit du Vin. (Placering på Top 20: 6)
5. Dyb og udviklet næse med svampebouillon, maltet rugbrød og ristet brødskorpe. Rig smag med masser af tyngde, modne clara frijs, søde, røde æbler, bagt tærtedej og flødekaramel. En magtfuld og helstøbt champagne, som er et fremragende sted lige nu. Vinen viser sig at være et helt nyt bekendtskab for mig. Mine noter siger ’ikke lav dosage’, men vinen er faktisk helt uden tilsat sukker. Der er tale om topvinen fra den unge grower Philippe Lancelot i Cramant, som blandt andet leverer druer til Marguet. Denne er baseret på 50% chardonnay fra Cramant og 50% pinot noir fra Chouilly. 96 point.
Philippe Lancelot ’Ivresse’ 2012. Pris: 1595,- (Placering på Top 20: 2) (L’Esprit du Vin)
6. Spændende og parfumeret næse med korianderrod, gær, rugbrødssurdej og sirup. Smagen er lidt reserveret, men den er i god balance mellem sødme og syre, men man sidder med fornemmelsen af, at vinen gemmer på meget mere. En slumrende kæmpe lige nu. 92 point.
Vin: Henri Giraud ’Argonne’ 2012. Pris: 3.500,-(Placering på Top 20: 1)Det viser sig, at vi her har at gøre med vindervinen: Henri Girauds aboslutte topvin, ’Argonne’, lagret på egefade af træer fra den nærliggende Argonne-skov, og en vin, som er nærmest uopdrivelig. Du kan godt forsøge at købe den til nytåret, men du finder den nok ikke – og det vil også være synd at drikke den allerede nu. (Flere forhandlere).
7. Spændende duft af modne Clara Frijs, mørtel, frisk champignon og tørrede roser. I munden er den relativt mørk og svampet, med stor koncentration og ganske høj syre, om end den mangler lidt særpræg. Forekommer endnu ikke helt samlet. 91 point.
Vin: Marguet ’Les Crayères’ 2012. Pris: 895,- (Placering på Top 20: 4) (L’Esprit du Vin)
Tre drikkeklare anbefalinger
1. Marguet ’Ambonnay’ 2016
100 procent pinot noir fra Ambonnay med dyb og skøn næse med fadkrydderi og vådt saunatræ og modne røde æbler. I munden en vin, som, på trods af nul tilsat sukker, byder på en herlig moden fylde og intensitet i et meget balanceret udtryk, som er absolut drikkeklart og indbydende lige nu. Meget for pengene her.
Pris: 595,- (L’Esprit du Vin)
2. Fleury ’Boléro’ 2008
Vildt flot og dyb næse med bagte æbler, brunet smør og tarte tatin. En rigtig efterårsvin med smag af sensommerfrugt, kvæde og honning og en lækker lille oxidativ salthed i afslutningen, som byder på superrank, forfriskende syre. Sindssygt flot vin på 100 procent biodynamiske pinot noir-druer fra Aube. Et glimrende køb.
Pris: Allokeret (ring og spørg – L’Esprit du Vin)
3. De Sousa ’Cuvée Umami’ 2009
Cuvée Umami er baseret på chardonnay og pinot noir i forholdet 60:40, og fadgæring og ni års lagring på bærmen har givet en rig champagne med stor dybde og fadkrydret rigdom i en bred smag med brioche, gammeldags æblekage og honningnoter. ’Umami’-navnet giver mening, for champagnen rummer vitterligt en fyldig salthed og velsmagsfornemmelse. Ikke den billigste fornøjelse, men langt bedre end Dom Pérignon 2012 – som koster 700 kroner mere.
Pris: 1.245,- (L’Esprit du Vin)
Tre dyre skuffelser
- Sødmefuld og syntetisk parfumeret næse med hvide vingummier fra Matador Mix, abrikossodavand og Kæmpe Læske. Meget sød og meget syrlig på samme tid og med en lidt bitter finish. 85 point.
Vin: Bollinger ’La Grande Année’ 2012. Pris: 1345,- (Flere forhandlere)
- Duft af pære, lidt vanilje og surdej. Meget primært og generisk sødmefuldt udtryk med meget høj syre, sandsynligvis chardonnay-domineret og med høj dosage. En noget anonym vin, som ikke har meget at sige lige nu. Mangler energi og identitet. Det kunne være hvad som helst. 86 point.
Vin: Veuve Clicquot ’La Grande Dame’ 2012. Pris: 1549,- (LVMH/Flere forhandlere)
- Meget primær og generisk champagne med lidt autolysenoter, krudt, en del sødme, meget høj syre og en let bitter finish. En ulmende vin, som slet ikke vil ud af flasken lige nu. 88 point.
Vin: Dom Pérignon 2012. Pris: 1995,- (LVMH/Flere forhandlere)
Stik os en kommentar
Smid en kommentar