Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Amarones kanoner

VIN UDEN PIS: Amarones kanoner
Vinhjernen

Jeg ved ikke, om du har lagt mærke til det, men der er utroligt mange vine i supermarkederne, der har navne, der virker som bizarre hybrider af ordene ”amarone”,”ripasso”, og ”apassimento”. Fx er jeg stødt på vinene ”Amore Passo”, ”Appuntamento”, ”Apassimento” og ”Apasio”. Andre vine vælger blot at rime på ”amarone”, fx vinene ”Gran Passione”, ”Amicone” og ”Alberone”.

Det er selvfølgelig et forsøg på at pynte sig med lånte fjer, i kampen om de usikre vindrikkernes budget. For selv om man ikke ved noget om vin, så er de fleste af den opfattelse at vine som amarone per definition er gode vine. Og måske har de også hørt at ripasso er næsten det samme som amarone og at ”apassimento” er den måde, amarone laves på. Så når Hr. og Fru står nede i butikken, usikre på hvilken vin, de skal tage med til vejfesten, hvor alle kan se den, så nupper de en flaske Amore Passo. Den skulle vist være både god, fin og med årgang og det hele.

Men altså, det er jo med amarone, som med så meget andet, at der findes skidt og kanel. Skidt amarone finder du i supermarkedet til godt en hund, god amarone kan du få bl.a. hos de forhandlere, der leverer flasker til disse anmeldelser.

Kort fortalt er amarone en rødvinstype fra Veneto i Italien, nærmere bestemt fra Valpolicella. Vinen laves på druerne corvina, corvinone, fondinella og molinara. Når druerne er høstet, bliver de tørret i månedsvis (det er det, der hedder ”apassimento) inden der laves vin af dem. Druerne taber godt en tredjedel af vægten undervejs. Det giver et meget højt sukkerindhold og mere koncentration til vinen. Det betyder også at vinen bliver dyrere. Der skal jo flere druer til at lave en flaske. Og det betyder også at alkoholprocenten bliver høj, typisk en 15-17%. Ofte vil vinene have en lille smule restsukker tilbage i sig, måske 2-7 gram/liter.

Der laves både amarone og amarone riserva, der skal lagre i hhv. to og fire år inden release.

Som i Barolo, kan man også dele amarone ind i to stilarter, traditionel og ”moderne”.  Traditionel amarone gærer på store brugte træfade, har ingen fadsmag og kan lagre utroligt længe. Moderne vine kommer på små ny franske barriques og måske blandes der endda lidt andre druer i, det kan fx være cab eller merlot.

I Danmark er vi glade for amarone til jul og selvom det aldrig har været min julefavorit, må jeg efter smagningen af vinene til denne artikel konstatere at idéen måske ikke er så dum endda.

Amarone

Amarone della Valpolicella, Ripa della Volta, Ottella 2013

Pris: 499,-

Forhandler: Propperiet

Umiskendelig Amar-næse med svesker, læder og choko. Som at spise julekonfekt af en hestesaddel. Munden er overraskende (og behageligt) let med en lille oxideret tone, lidt ru og pågående tanniner og tydeligt alkohaps til sidst. Let og moderne amarone, som aficionados måske vil synes savner lidt tyngde.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Amarone Classico, Acinatico 2015

Pris: 219, – v. 6 stk. (normalpris 299,-)

Forhandler: Jysk Vin

Tung og tæt næse af syltede blommer, træ og mint. Fyldig og juicy mund med forfriskende syre inden tannin-katten kradser på gummedøren for at komme ind. Nydelig vin og godt bud på en gåsebetvinger til jul.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Amarone della Valpolicella 2013, Lena di Mezzo

Pris: 319,-

Forhandler: Propperiet

Næsen er meget reduktiv og nærmest salt, så giv den en god karruseltur i glasset eller dekantér. Så forløses en blid sveskenæse. Munden er harmonisk med tilpas frugtsødme, der holder alkoholen i plyshåndjern. Det er ret godt skruet sammen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Tommasi Il Sestante 2013 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 199, – (normalpris 359,-)

Forhandler: Kjær & Sommerfeldt

Her er alle amarone-dyder og tells i næsen; sveske, blomme, lidt kirsebær og en likøragtig tone.  Flot balanceret mund med smæk på både frugt og tanniner. Og den lille klædelige amaro-bitterhed til sidst som svigermors sarkastiske bemærkning på vej ud ad døren. Nice, der!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Gaso 2011

Pris: 349, -(normalpris 399,-)

Forhandler: Vinomani

Lidt knibsk (ældre dansk for bornert/afvisende) næse som du dog med charmerende håndledsvrid godt kan lokke lidt finsk sød lakrids og blomme ud af. Munden er til gengæld ret ødsel med sin bløde frugt indtil tanninfar lige strammer op og erklærer gå-hjemtid. Flot og meget anvendelig amarone.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stefano Accozdini Il Fornetto 2011 [BEDST I TEST]

Pris: 750,-

Forhandler: Jysk Vin

Meget lækker, svesket næse med en nærmest rank, mineralsk overtone.  Munden er tættere end naboens irriterende frodige ligusterhæk med rig, cremet frugt, perfekt doseret bittersødme og spicy finish. Opulent bandit, men vi er ikke kostforagtere her på kanalen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar