GM Anmelder: Acha 2008 – Øksen fra Californien
Da jeg læste Goodgrapes mission vidste jeg med det samme, at det måtte være noget for os Gastromænd: ”To sell wines that don´t suck. In case we have to drink it all ourselves, if selling goes wrong” – det er da en mission, vi kan forstå!
Goodgrape har eksisteret siden 2004 og har specialiseret sig i Nordamerikansk vin og har efterhånden udviklet et sortiment, hvor der findes noget for en hver smag og pengepung. Målet er ofte ”up-coming” producenter, hvilket betyder, at du kan være heldig at finde rigtig spændende vin til fornuftige priser.
Vores første møde med en af Goodgrape vine var Mark Herold Wines ”Acha” – altså økse blot på spansk, og nej selvfølgelig har de ikke valgt at kalde den ”Axe” – det hedder den der tåbelige deodorant, der siges at tiltrække damer jo (vi ved naturligvis at det at være en ægte gastromand er nok). Vinen blev smagt under en Gastromand-gathering hos Eksilsønderjyden (en aften hvor Eksilsønderjyden i øvrigt bød på 5 forskellige slags kød tilberedt sous vide, men mere om det en anden god gang).
Vi tager flasken op, vender og drejer den lidt, ingen information om druer eller lagringsmetode. Nå, men smages skal det jo, så vinen knappes op og skænkes voldsomt – den slags skal man gøre ved amerikansk vin, de har ofte godt af lidt tæsk. Vin slynges og der duftes – wow, her er der gang i den… Et væld af meget forskellige dufte møder os – røde kirsebær, lidt blomme, fad, lakrids, grøn peber, eucalyptus – alt samme forholdsvis “kølig” præsenteret i en stor krop med masser af fylde.
Vi gætter umiddelbart på en 100 % Cab, men duftene er meget bredere end normalt, der anes og vanilje, brombær og krydderier – forvirrede som vi er må der googles lidt – blandingen er simpelthen på Tempranillo, Carignane, Grenache, Petite Sirah og Graciano (nej jeg kender heller ikke dem alle sammen). Det er sgu kun amerikanere, som kan finde på den her slags! Men misforstå mig nu endelige ikke, det her er maskulin vin, men en vellykket og flot en af slagsen.
Der smages, og en fyldig og sødelig smag af frugt – blåbær, eg, læder og blide tanniner som kommer rigtig flot rundt i munden.
Hvad skal du spise til øksen?
Vi læner os tilbage og kigger på hinanden, ingen tvivl om, at vi tænker det samme – Hvad skal der sættes til denne vin? Spørgsmålet er nok nærmere hvad der ikke kan gå hertil? Vi er enige om, at der skal power i retterne – “Surf N’ Turf” udbryder Familiefaren! De andre er lidt i tvivl – “måske hvis man tilføjer en anelse chili til rejerne” – tilføjer Webmasteren, “ellers så er flamberet peberbøf da lige i skabet” fortsætter han.
Nu bliver det lidt for meget for Ekilsønderjyden – “Jeg holder altså på noget amerikansk mad, alternativt en rørt tatar, tænk på de mange smagselementer som indgår her, det er da oplagt”. Århusianeren holder sig tavs, men efter lidt tid bemærker han roligt – “Hør nu her, I har alle ret, den her vin kan klare lidt af det hele”. Og det må man sige ja til, det er absolut en dristig og vovet cocktail som Mark Herold Wines har kastet sig ud i, men det fungerer – de er skøre de amerikanere, men gud, hvor vi holder af jeres vin.
For tiden kan du købe Acha på tilbud, hvor du sparer en hund: http://goodgrape.dk/herold-wines-acha.html
Skål og velbekomme!
Stik os en kommentar-
Druemæssigt er det kun Petite Sirah, der stikker ud. Resten er klassisk Rioja. Indholdet af Petite Sirah er formentlig ganske få %. Druens primære funktion i blends er (7-9-13) altid den samme som Petit Verdots i Bordeaux – nemlig at booste farve og tanninstruktur.
Har i øvrigt også kun godt at sige om GoodGrape-sortimentet.
-
Hej Isak – fedt med en kommentar fra en ekspert – jeg vidste faktisk ikke, at vi snakkede klassisk spansk? Med så ved vi hvor inspirationen kommer fra – Petite Sirah har vel sine rødder i det sydfranske, men ses primært oversøisk ved Australien og USA ikke? De få gange jeg er stødt på den er det ofte, som du også skrive meget få procent.
-
Californierne laver ganske rigtigt en del “skøre” blends (udover field-blends fra oldgamle stokke), men mht Acha hersker altså som nævnt en vis, Rioja-inspireret logik.
Jo, Petite Sirah/Durif skulle stamme fra det sydfranske. Californierne bruger den hovedsageligt til at booste farve og tannin i deres Zinfandel, men efterhånden synes den også at være ret populær som varietalvin.
Har selv til gode at smage et californisk eksempel på en ren petite sirah, idet priserne ligger noget højt i forhold til mit interesseniveau. Har dog for ca. 100kr smagt austraslsk Durif (fra Westend), som leverede pænt med mørk, tæt frugt – dog uden imponerende kompleksitet eller elegance. Måske man skulle prøve den californiske variant? Good Grape har et par på papiret spændede bud (Switchback Ridge Petite Sirah samt Kent Rasmussen Esoterica Petite Sirah).
Acha lyder spændende. Vindownunder (i Vodskov) sælger en helt fin Spinifex Taureau (Barossa Valley), som synes at være fremstillet efter næsten identisk koncept – læs evt. min hurtige smagenote her: http://atasteforwine.blogspot.com/2011/09/2008-spinifex-taureau-barossa-valley.html
-
Hej Isak – Ingen tak for en oplysende kommentar, jeg kunne godt hoppe på en ren Petite Syrah næste gang den står på den slags vin. Jeg fandt lige Switchback Ridge her: http://goodgrape.dk/catalogsearch/result/?q=Switchback+Ridge – som i øvrigt har gode parker point, men han elsker jo også den slags.
Sjovt du nævner netop Spinifex – det var netop en af de vine, som jeg husker tydeligt fra en vinsmagning afholdt af netop Vin DownUnder for et par år siden – og jeg giver dig ret – det er nemlig en crowd pleaser, som alle også fandt helt vilde med – tror næsten jeg skal have fat i den snart!
-
Apropos Petite Sirah i Cali-blends:
http://atasteforwine.blogspot.com/2011/11/2008-wine-guerrilla-zinfandel-coffaro.html
-
-
-
Den lyder saftig. Altid sjovt med sådan nogle vine der er blandet godt og grundigt sammen. Lyder som en vin det kunne være sjovt at få smagt til et stort stykke kød.
Det sjove er når man så kan smage alle de forskellige druer i blandingen.
Hyg Jer drenge!
Frederik
-
Acha lyder som en vin der skal prøves. Og som familiefaren skriver er det kun amerikanere der kan finde på eller ud af, at lave en så vild blanding. Jeg kender kun til en anden vin fra CA, der har blandinger af op til 6 druer. Det er Fronier Red af Fess Parker Winery. Den er vild, kraftfuld, men samtidig fyldig med en lang og behagelig eftersmag. En anden amerikaner der helt klart kan anbefales er fra huset Cline Cellars, Ancient Wines Mourvèdre.
/Søren-
Hej Søren – Fess Parker er da ærke amerikaner – det var (desværre nu afgået ved døden) jo vores alle sammens gamle Davy Crockett, og så til det næste som undrer mig – Fronier Red – er det ikke primært (80 %) Syrah? Eller husker jeg forkert?
-
-
Hej,
super fin anmeldelse og vi er selvfølgelig helt enige her på GoodGrape redaktionen – vi vil endda gå så langt, som at komme med yderligere en rekommendation – Flux ligeledes fra Mark Herold Winery (http://goodgrape.dk/herold-wines-flux.html) – har også en lidt ‘vild’ drueblanding (Grenache, Syrah, Carignan and Petite Sirah) , men den virker fantastisk :)
Vh Thomas
-
Hej Thomas – tak for feedback og anbefalingen – ser spændende ud, der er noget drivende ved deres sammensætning af druer!
-
-
Jeg har aldrig hørt om Acha før, så den skal bestemt tjekkes ud. Tak for tippet, drenge ;)
-
Hej Nanna – det havde vi heller ikke, faktisk havde vi slet ikke regnet med at det var en vin af den kaliber. Det skyldes nok også, at vi ikke vidste det helt store om vinen, hverken druer eller pris da vi smagte – det udfordrer ens smag og holdning meget – overraskende så meget man nogle gange kan være etiket-drikker :-) Men vi lærer jo heldigvis, god fornøjelse.
-
Comments