Weekendtesten: “Simremad & ting der tager tid”
”Der er et fald ned i maden. Det sker på et tidspunkt, hvor munden erobrers pludseligt. Det knager under dig. Noget brister, et halvt sekunds vægtløshed og ligegyldigheden fordamper. Tågen letter for dit blik, og du finder ud af, at du intet ved. Du har spist forgæves indtil nu. Det du spiser lige nu, er den første mad i resten af dit liv.”
Sådan lyder de indledende ord, til bogen skrevet af Claus ”Røde” Christensen, sammen med hans disciple af trolige madsvende. Men er der noget om snakken?
Førstehåndsindtryk
“Simremad & ting der tager tid”, tager fat der hvor alt alt for mange giver op, nemlig der hvor maden tager tid, i dette tilfælde ofte lang tid. Der hvor det ikke kan gøres på to minutter, men også der hvor den ægte velsmag skal findes. Man kunne så spørge sig selv om det gør bogen omstændelig, svær at greje grundet underlige ingredienser, udstyr og dyre råvarer? Tværtimod, bogen er en hyldest til god mad, som ofte forekommer i store robuste portioner hvor der ikke er sparet på hverken fedtstof eller alkohol i maden.
Struktur
Bogen skiller sig i sin opbygning ud fra andre kogebøger, idet det er mængden af tid de enkelte retter tager at lave der indikerer hvor i bogen de findes. Fx er brændte figner i starten under Del I. 1-3 timer, mens gule ærter kan findes under Del III. 6 timer – 1 døgn. Hver af de enkelte opskrifter, har kort og præcis information, mens der også høre en lille anekdote fra “Røde”, som ofte er af meget poetisk karakter, eller referer til hvor meget vin man bør drikke mens man laver maden.
Billeder
Der er billeder til hver enkelt opskrift. Alle er de taget i mørke omgivelser, som er med til at understrege det vinteragtige der knytter sig til simremad. Alle billeder er meget ligetil og robuste, som også er bogens tema generelt. Der er derfor ikke billeder af små blomster på maden, eller fornem præsentation af det færdige produkt på Royal Copenhagen service.
Opskrifter
Er opskrifterne i bogen originale? Nej. Gør det noget? – Nej. “Simremad & ting der tager tid”, er en hyldest til den gode mad, som hvor farmor lavede den, eller i hvert fald hvordan hun burde lave den. Dette kommer sig især udtryk ved retter som gule ærter, brunkål, gammeldags oksesteg og forloren skildpadde. Dog findes der også mere moderne retter som fx confit de canard og braiserede svinekæber – fælles for alle opskrifter er at de er gennemarbejdede og der skal gode råvarer til for at skabe den gode smag. Derudover kan det siges at stor set alle opskrifter, med undtagelse af at par stykker (dem hvor ting skal stå hen, eller sylte i flere uger/måneder), er nemme at gå til. De fleste råvarer består ofte billige udskæringer fra dyret og grønt fra de vinterlige måneder.
Dommen
Jeg må indrømme at jeg faldt pladask for denne bog. Sjældent har jeg læst noget hvor der er lagt så meget kærlighed og passion mellem linjerne. Og det kan smages! Jovist, det tager tid, ofte lang tid, men når slutproduktet er så godt som i Simremad & ting der tager tid, så er det det hele værd. Min eneste anke er at bogen måske enkelte steder holder sig lige traditionelt nok. Selvom der er opskrifter på mere orientalske retter, så holder bogen sig tit til det ”sikre” og danske. Men hvad gør det, når dansk mad også smager godt, når blot man tager sig tid nok.
Forfatter: Claus Christensen m.fl.
Fotos: Leslie Westhausen
Vejl. pris 300 kr.
Sideantal: 258
Forlag: People’s press
Tags
SIMREMAD-
Kære Gastromænd
Som en af forfatterne bag på bogen takker jeg ydmygst for de pæne ord. Det var et fantastisk projekt at være en del af. Og dejlig mad kan man jo ikke få for meget af :-)vh Kåre Kristiansen (aka Glaskroppen).
-
Super bog fra en super kok, der findes vel ikke nogle i Danmark der kan følge med Claus hvad angår det klassiske køkken, han er sgu en herlig mand og kok… dem burde vi have nogle flere af :)
Bare hans ageren i Fire Stjerners Middag, han ved hvad det gode liv og mad handler om, sammen med den gode Bo Jacobsen, et par funklende stjerner på den danske gastronomiske himmel!
-
Det er mig en gåde, at i først har fundet den bog nu!
Jeg har haft den siden den kom på gaden og giver den stadig i gave til venner og bekendte. Det geniale ved bogen er dels dens opskrifter, men lige så meget passionen og glæden ved maden, som kun glade amatører som os selv kan føle den.
Andre kogebøger bruger jeg som inspiration hist og her, mens denne vedbliver at være relevant – nærmest fra ende til anden!
Jeg har svært ved at nævne favoritter, men been pesto’en og kalveribs er blevet husklassikere herhjemme
-
supergod bog. Kan i samme ombæring anbefale Claus Holms nye bog “Stegeso”. Den er også fantastik lækker og fyldt med slowfood opskrifter.
-
Den der bog har jeg da savnet at kende til. Skræmmende, at den har været på markedet i mere end 7 år uden man har vist det.
Godt, at I også tester ‘gamle’ ting.
Jeg har bestilt på http://www.youread.dk til 229,- inklusiv forsendelse.
Comments