Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

17 Comments

Weekendtesten: “Simremad & ting der tager tid”

Weekendtesten: “Simremad & ting der tager tid”
Locht
  • On 16. februar 2013

”Der er et fald ned i maden. Det sker på et tidspunkt, hvor munden erobrers pludseligt. Det knager under dig. Noget brister, et halvt sekunds vægtløshed og ligegyldigheden fordamper. Tågen letter for dit blik, og du finder ud af, at du intet ved. Du har spist forgæves indtil nu. Det du spiser lige nu, er den første mad i resten af dit liv.”

Sådan lyder de indledende ord, til bogen skrevet af Claus ”Røde” Christensen, sammen med hans disciple af trolige madsvende. Men er der noget om snakken?

Førstehåndsindtryk

“Simremad & ting der tager tid”, tager fat der hvor alt alt for mange giver op, nemlig der hvor maden tager tid, i dette tilfælde ofte lang tid. Der hvor det ikke kan gøres på to minutter, men også der hvor den ægte velsmag skal findes. Man kunne så spørge sig selv om det gør bogen omstændelig, svær at greje grundet underlige ingredienser, udstyr og dyre råvarer? Tværtimod, bogen er en hyldest til god mad, som ofte forekommer i store robuste portioner hvor der ikke er sparet på hverken fedtstof eller alkohol i maden.

Struktur

Bogen skiller sig i sin opbygning ud fra andre kogebøger, idet det er mængden af tid de enkelte retter tager at lave der indikerer hvor i bogen de findes. Fx er brændte figner i starten under Del I. 1-3 timer, mens gule ærter kan findes under Del III. 6 timer – 1 døgn. Hver af de enkelte opskrifter, har kort og præcis information, mens der også høre en lille anekdote fra “Røde”, som ofte er af meget poetisk karakter, eller referer til hvor meget vin man bør drikke mens man laver maden.

Billeder

Der er billeder til hver enkelt opskrift. Alle er de taget i mørke omgivelser, som er med til at understrege det vinteragtige der knytter sig til simremad. Alle billeder er meget ligetil og robuste, som også er bogens tema generelt. Der er derfor ikke billeder af små blomster på maden, eller fornem præsentation af det færdige produkt på Royal Copenhagen service.

Hel Pighvar med sauce hollandaise

“Hel Pighvar med sauce hollandaise”…

Opskrifter

Er opskrifterne i bogen originale? Nej. Gør det noget? – Nej. “Simremad & ting der tager tid”, er en hyldest til den gode mad, som hvor farmor lavede den, eller i hvert fald hvordan hun burde lave den. Dette kommer sig især udtryk ved retter som gule ærter, brunkål, gammeldags oksesteg og forloren skildpadde. Dog findes der også mere moderne retter som fx confit de canard og braiserede svinekæber – fælles for alle opskrifter er at de er gennemarbejdede og der skal gode råvarer til for at skabe den gode smag. Derudover kan det siges at stor set alle opskrifter, med undtagelse af at par stykker (dem hvor ting skal stå hen, eller sylte i flere uger/måneder), er nemme at gå til. De fleste råvarer består ofte billige udskæringer fra dyret og grønt fra de vinterlige måneder.

Den sorte vildtgryde

“Den sorte vildtgryde”…

Dommen

Jeg må indrømme at jeg faldt pladask for denne bog. Sjældent har jeg læst noget hvor der er lagt så meget kærlighed og passion mellem linjerne. Og det kan smages! Jovist, det tager tid, ofte lang tid, men når slutproduktet er så godt som i Simremad & ting der tager tid, så er det det hele værd. Min eneste anke er at bogen måske enkelte steder holder sig lige traditionelt nok. Selvom der er opskrifter på mere orientalske retter, så holder bogen sig tit til det ”sikre” og danske. Men hvad gør det, når dansk mad også smager godt, når blot man tager sig tid nok.

skala 5

 

 

Forfatter: Claus Christensen m.fl.
Fotos: Leslie Westhausen
Vejl. pris 300 kr.
Sideantal: 258
Forlag: People’s press

Stik os en kommentar

Comments

  1. Vores eksemplar er tyndslidt efter at have tjent os trofast i 5 år. Der har ikke været vintergæster hos os uden at de har været udsat for retter fra den bog. Det er madbiblen hos os i de mørke måneder.

    … nå ja… og så var Claus kokken til vores bryllup. Vi elsker den mand!

  2. Kære Gastromænd
    Som en af forfatterne bag på bogen takker jeg ydmygst for de pæne ord. Det var et fantastisk projekt at være en del af. Og dejlig mad kan man jo ikke få for meget af :-)

    vh Kåre Kristiansen (aka Glaskroppen).

    • Locht

      Lige nøjagtigt! Tak for mad!

      Mvh Rune Thorbøll Locht

  3. Super bog fra en super kok, der findes vel ikke nogle i Danmark der kan følge med Claus hvad angår det klassiske køkken, han er sgu en herlig mand og kok… dem burde vi have nogle flere af :)

    Bare hans ageren i Fire Stjerners Middag, han ved hvad det gode liv og mad handler om, sammen med den gode Bo Jacobsen, et par funklende stjerner på den danske gastronomiske himmel!

  4. KK

    nok en af de mest klassiske “kogekunst” bøger skrevet,……..har givet stor inspiration i mange mange år.

  5. Nicolaj Nielsen

    Det er mig en gåde, at i først har fundet den bog nu!

    Jeg har haft den siden den kom på gaden og giver den stadig i gave til venner og bekendte. Det geniale ved bogen er dels dens opskrifter, men lige så meget passionen og glæden ved maden, som kun glade amatører som os selv kan føle den.

    Andre kogebøger bruger jeg som inspiration hist og her, mens denne vedbliver at være relevant – nærmest fra ende til anden!

    Jeg har svært ved at nævne favoritter, men been pesto’en og kalveribs er blevet husklassikere herhjemme

    • Locht

      Jeg har nu også haft den i en del år efterhånden.. Og ja, det er en bog man vender tilbage til, især fordi mange af retterne er “tidsløse” og altid aktuelle :)

      Beef Pesto har jeg prøvet med succes. Kalveribs er også gode, dog ahr jeg haft noget svært ved at opdrive de retter mængder hos min slagter.

      • Nicolaj Nielsen

        Hvis du bor i Københavnsområdet kan jeg anbefale slagter Lund.

        Der kan de ‘altid’ bestille dem hjem, hvis de bare får 5-7 dages varsel og modsat andre slagtere jeg har prøvet er det kun ribs man får – andre steder får man spidsbrystet (eller hvad det stykke hedder) med, hvilket ikke helt er meningen i min optik

      • Locht

        Er fra Aarhus og de fleste slagtere har kigget noget på mig når jeg har efterspurgt kalveribben, mystisk.. Der er dog enkelte som kan efterkomme kravet og ikke mindst mængden :)

  6. supergod bog. Kan i samme ombæring anbefale Claus Holms nye bog “Stegeso”. Den er også fantastik lækker og fyldt med slowfood opskrifter.

    • Helt enig! Overvejer også at smide en anmeldelse op:)

  7. Locht

    Stærkt Janus!! Glæd dig!

    Det er en fantastisk bog at eje. Især i disse vinterlige måneder! Prøv svinekæberne i marsala!

  8. Janus

    Den der bog har jeg da savnet at kende til. Skræmmende, at den har været på markedet i mere end 7 år uden man har vist det.
    Godt, at I også tester ‘gamle’ ting.
    Jeg har bestilt på http://www.youread.dk til 229,- inklusiv forsendelse.

  9. GastroMorten

    Helt enig i din anmeldelse. Jeg har haft “Simremad…”-kogebogen i et par år nu, og den er stadig min go-to kogebog når der skal kokkereres store stykker kød, skanke, svinekæber o.l. over laaaang tid i weekenden. Opdelingen af opskrifterne i timer gør det nemt at lægge sig fast på et udsnit af retterne, alt efter hvornår man tager bogen frem (aftenen før, om formiddagen, eller om eftermiddagen) og kigger efter en ret der kunne passe. Og så er der ofte en lille anekdotisk kommentar knyttet til opskrifterne, som øger læseværdien af kogebogen på de lange vinteraftener foran kaminen, mens man fortaber sig i drømme om svin i mørkt øl eller lammeskanke i rødvinssky…

    Bedste simre-hilsner…. Morten

    • Locht

      I lige måde Morten!

      Og som du selv lidt nævner, så er det bedste næsten forventningens glæde. Det at gå hele dagen og se sit lille “barn” blive voksen i stegegryden… Hvad er din favoritopskrift?

      Mvh Locht

      • GastroMorten

        Som en anden nævner længere nede, så er Svinekæber i Marsala en af de opskrifter jeg er vendt tilbage til. Det er dog ved at være en sjældenhed at finde svinekæber i slagteren hos de fleste supermarkeder, så jeg har pt. en flaske Marsala liggende, som venter på at jeg får svunget mig forbi en rigtig slagter. Oksesteg i portvin med løgkompot er heller ikke helt ueffen og ej heller opskriften på udbenet lammekølle med fyld af abrikoser og gedeost. Og… ja, jeg er kun lige kommet i gang, men stopper her. Vil bare lige nævne, at de små afsnit bagerst i bogen (svin i store og små stykker, fond, at sylte, julekonfekt) også er ret gode.

        Mvh. Morten

      • Locht

        Okstegen i portvin har jeg kredset om flere gange, så måske det er næste weekend projekt!
        Har flere gange denne vinter lavet vildtgryden idet jeg har kunnet anskaffe noget godt dyrekød. Virkelig lækkert. Og ellers er brunkål også en solid vinder med et par svineskanke!
        Enig med dig angående de bagerste afsnit. Endte med at lave en rumtopff med blomme derfra!

        Mvh Locht

Submit a Comment