Gastromand.dk | 21. February 2017

Scroll to top

Top

16 kommentarer

Vin & Vildt: Hareragout

Vin & Vildt: Hareragout
Familiefaren

Det er mørkt. Det er koldt. Det er jagtsæson! Så længe vi vågner op til mørke og så længe det er jagttid, skal der kraftige vildtretter på middagsbordet – det er sgu rigtig gastromand-mad!

Haren er en dejlig spise, som ikke er så udbredt i Danmark, som man kan kunne ønske sig. At der ikke har været jagttid på den lille fyr i Nordjylland de sidste par år har bestemt ikke gjort det bedre. Men selv om, at du ikke må jage den alle steder, så er det jo muligt at købe dansk hare. Kalu, som tidligere har leveret kød til vores indlæg Food On Film hvor den stod på struds og bl.a. fasan som blev til en ret lækker vildtret, er også leveringsdygtige i dansk hare.

5.0 from 3 reviews
Harreragout
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 1 ung hare
  • 50 g smør
  • 3 store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 2 stengler blegselleri
  • 2 spsk mel
  • 6 dl bouillon
  • ½ flaske rødvin
  • 1 krydderbuket af timian, persille og laurbærblad
  • 250 gram champignon
  • 250 gram kastanier
  • 250 gram bacon i tern
Kartoffelmos
  • Se link i opskriften
Tilberedning
  1. Rens haren omhyggeligt - også selv om, at det er hårdt!
  2. Del haren i passende stykker.
  3. Varm en tykbundet gryde godt op og svits stykkerne i olie og smør.
  4. Tag haren op og læg til side.
  5. Hak løg, gulerødder, hvidløg, blegselleri og svits det i samme gryde.
  6. Drys melet over og rør til det er opsuget.
  7. Tilsæt krydderbuketten.
  8. Tilsæt bouillon og rødvin og læg kødet tilbage i gryden, hvor det står i 1½ times tid indtil det er mørt.
  9. Herefter sier du alle grøntager fra og reducerer væsken indtil der er ca. 3-4 dl tilbage.
  10. Skær et "kryds" i kastanierne og bag kastanierne i ovnen eller på en grill i staniol i 15 minutter Pil dem ud af skallen.
  11. Svits dit bacon på en pande til det har smidt masser af fedt og er gyldent.
  12. Imens renser du dine champignons.
  13. Svits nu champignon i smør det overskydende fedt.
  14. Tilsæt champignon i retten og lav kartoffelmosen.
  15. Server det i en dyb skål eller tallerken og put bacon og kastanier ovenpå.
Kartoffelmos
  1. Se link i opskriften

There Will Be Blood!

Arvestykke…

Så er den parteret…

 

Masser af grønt og krydderier…

Tørsaltet bacon…

Når du skal købe bacon, så køb en god tørsaltet en af slagsen – det betaler sig i sidste ende og smager bare langt bedre! Du kan sagtens lade sværen sidde når du steger det, det bliver lækkert sprødt.

Altid champs!

Mere bacon…

En tur på grillen i 1 times tid…

Kartoffelmos er næsten et kapitel for sig, for selv om det lyder utrolig nemt, så kan det godt gå galt. Det første du lige huske er, at vandet ikke skal saltes, det binder nemlig stivelsen og det vil vi gerne undgå. Det næste er, at du ikke skal bruge en pisker for så bliver luften banket ud af mosen og vi vil gerne undgå en tung mos – også selv om mos i det hele taget sjældent er let! Her kan du kan se opskriften om “Bankekød med Mos” til inspiration.

Lidt “Jagtvin” fra Supervin gør bestemt ikke retten værre…

Jagtvin

Gennem de sidste måneder hvor der har været koldt, blæsende og rigtig efterårs/vintervejr har jeg brugt en del “Jagtvin” som er fremsendt af Supervin i Nordjylland. Som jeg tidligere har været inde på var jeg skeptisk, mest fordi der var meget italiensk imellem – dog må jeg sige min frygt blev gjort til skamme endnu engang! Lu’Li Appassimento er lavet på den gode gamle Primotivo-drue (drikker du udelukkende oversøisk vin, kender du den måske som Zinfandel) som bliver enormt intense når de kommer fra Puglia. Der er masser af rosin, blomme men også peber i duften.

Der er ikke en fejl, at der er så mange billeder af bacon…Just saying!

Indkogt fond…

 

 

Du kan sikkert nemt sætte dig ind i hvor dejlig sådan en ret kan være på en kold, våd og blæsende aften? Så hvis der skal ses bare lidt positivt på vores årstid og mørke periode, som heldigvis pt. går den rigtige retning, så er simremad helt sikkert vejen frem!

Kommentarer

  1. Jens Frederiksen

    Skide god opskrift, som jeg skal have afprøvet! Desværre så leverer KALU ikke til private, så det skal afhentes i KBH…. Kan i ikke ruske i dem så man kan få bestilt noget vildt :-)

    • Hej Jens – det kan du fandme tror jeg klarer – og ja det skal helst hentes i Kødbyen, men jo jeg skriver lige til vores kontakt og tak for rosen da!

    • Hej Jens
      Ja det er ærgerligt at Kalus varre ikke kan købes over hele landet. Dog kunne du spørge slagteren i Salling Århus eller Salling Ålborg om han vil tage noget hjem for dig, dem handler vi med.
      Bedste hilsner Malene Engell, Marketingansvarlig i Kalu

      • God stil Kalu lige svarer her :-) Hvordan ser det ud for dig Jens? Bor du i nærheden af Aalborg eller Århus?

        • Jens

          Bor desværre i Holstebro :-) Men god stil Malene at i svarer herinde! Jeg må nøjes med håndfangede hummere og østers plus det der falder af hos kammeraterne lidt endnu :-) I må jo sige til hvis i skal ud og prøve det en dag, hummer smager bedst når man selv har fanget det :-)

  2. Jens Frederiksen

    Fremragende! Det vil være lækkert med lidt vildt når man ikke kan trække på sine jagt venner :-)

    • Hej Jens – ja for pokker da! Ellers må du starte med at gå på jagt…

      • Jens Frederiksen

        Var på den første jagt 30/12 så er i gang :-D Dog er jeg mest til undervandsjagt lige nu… Hummerfangst i Limfjorden er alt for fedt, og så kommer der jo noget lækkert ud af det

        • Lyder for vildt (ba dum tchi…)! Hvor signer man up? :)

          • Jens

            Du sender bare en mail, så finder vi ud af det ;-)

  3. Elsebeth

    Da læhegnene og roemarkerne forsvandt, fik agerhøns, fasaner og harer meget dårlige betingelser – ikke kun i dejlige Nordjylland. Før Banedanmark elektrificerede her i Sønderjylland og fjernede træer og buskads langs banen, havde jeg om efteråret besøg hver dag af op til 15 skovduer, som i ro og fordragelighed gik tæt op ad hinanden og åd bog under mit store gamle bøgetræ i haven. Det var et dejligt syn. Men havde jeg over et stort område smidt 20 æbler ud på plænen, var der krig på kniven, når TO solsortehanner ikke kunne forliges, fordi den anden måtte have fundet sig det bedste æble.

    Det er en dejlig ret, du har lavet, men du glemte fortællingen om den gode fond, som du vel lavede på det dejlige skrog, der lå og tronede på bordet …

    • Hej Elsebeth – tak for nogle gode minder, det er en anden tid vi lever i. Det er faktisk lidt synd når man tænker over det!Ja, fonden blev egentlig reduceret jf. punkt 9, det kunne jeg måske godt have skrevet lidt mere om :)

  4. Ballonbrian

    Bacon røger man da selv. Det er nemt, smager helt fantastisk og kan sagtens gøres i en weber.

    • Det er nemlig det man gør Brian :-) Lidt et område jeg mangler at mestre… hvad bruger du til af ovn?

      • Ballonbrian

        Jeg startede på min helt alm weber kuglegrill med lidt koldrøgning. Det kan sagtens lade sig gøre på kølige dage. Efterfølgende har jeg lavet min egen røgovn af en gammel olietønde, den dækker rigeligt mit behov.

        • Shit Brian – det er sgu da meget godt gået! Respekt herfra!

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften:  

%d bloggers like this: