Gastromand.dk | 14. December 2017

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Så bliver det ikke vildere!

VIN UDEN PIS: Så bliver det ikke vildere!
Vinhjernen

Det er ikke skudår, men jagtsæsonen er i gang. Det betyder, at du skal tage dine tweedknickers på, og gå ud at nyde naturen. Hvis du hverken ser eller rammer noget, må du forbi fiskemanden på vej hjem, og se om han ikke ligger inde med en gråand eller to.

Men vin skal der til, og her på kanalen vrimler det med gode råd til hvilke dråber, der skal tage den ramme smag af bismuth-hagl, n’est ce pas?

Hjortevildtet skal have dine bedste og kraftigste dråber. Moden barolo, det bedste fra Nordrhone eller spanske kraftkarle fra Priorat og Ribeira del Duero. Hvis råbukken sneg sig udenom, og du kom hjem med en hare, har den godt af lidt sødme. Her kan du prøve med en amerikansk cab eller en god neuf.

Så er der alt det flyvende. Ænder og gæs kan også godt tåle lidt vinøs smæk, her dur det meste fra Rhônedalen, men en argentinsk malbec eller zin fra Californien kan også være med. Hønsefuglene(fasan og agerhøne) samt skovsneppe og bekkasin kræver mere elegance end styrke. Her er pinot noir din allerbedste ven, især hvis du skulle finde på at servere pipfuglene med fx svampe og kål. Som tilfældigvis klæder hønsevildt ret godt. God bourgogne går men aldrig fejl af, men en tysk spätburgunder, som den jeg tester om lidt må også godt være med i legen.

Som i så mange andre gastronomiske sammenhænge, er det tilbehøret, der i høj grad sætter dagsordenen for vinen. Bruger du sødme, som også klæder vildt, i form af fx syltede bær, må vinen ikke være for tør og tannisk, så clasher det i munden. Så gem dine gamle bordeauxvine til en anden gang og undlad at servere dem til dine ellers fine bbq-marinerede vildsvinespareribs.
Hele 11 vine ligger på dagens parade, og lad os finde ud af i hvilken vildt-kontekst vi skal placere dem. Shall we?

Vin til Vildt

Pierre Amadieu Côtes du Rhône Roulepierre 2015

Pris: 79,95 v. 6(normalpris 89,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Rhônedalen laver gode vildtvine. Denne har fint parfumeret næse af søde bær. Juicy mund, med tørre tanniner til sidst. Helt fin rhônevin til fx ænder og gæs.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Arcane XV Le Diable 2015

Pris: 135,- v. 6 stk.(normalpris 249,-)

Forhandler: Supervin

Vi er stadig i Rhône, nær Vinsobres. 100% mourvedre, der normalt selv har lidt vildtlugt over sig. Her får du i stedet ret sød og koncentreret næse. Blød, behagelig mund suppleret af dejligt kradse tanniner. God vin til hjortevildt og selvom normalprisen er ligeså meget i skoven som vildtet, er den helt fin til tilbudsprisen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Massimo Rivetti Barbera d’Alba 2015

Pris: 89,95 v. 6(normalpris 119,95)

Forhandler: Jysk Vin

Lidt uren og reduktiv næse. Saftig, syrerig og lidt vandet mund. Bedre til pasta end til vildt, men så laver du bare en omgang “Ragu di cinghiale con le parpadelle”, ikke sandt?

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Matetic EQ Syrah 2012 “BEDST I TEST”

Pris: 179,95 v. 2 (normalpris 219,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Smuk næse af hyldebær, urter og tjære. Smuk, cremet mund med blidt tanninbid og krydret finish med et lille bittert bid, som når svigermor leverer en velformuleret stikpille på vej ud af døren. Gå ud og skyd en hare og servér den her til. For svigermor.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine La Colliere Esprit D’argiles 2014

Pris: 129,- v. 6(normalpris 145)

Forhandler: Jysk Vin

Dufter af “Kongen af Danmark” og råt kød. Megaspændstig mund med god syre og frække tanniner. Herlig saftig vin til de gråænder, du langt om længe fik ram på.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Volver 2014

Pris: 99,- v. 6(normalpris 129,95)

Forhandler: Andrup Vin

Ren tempranillo fra La Mancha. Næsen er urtet, mørk og spændende. Munden er kraftig og intens. Veltillavet, tung vin i populær stil, så du kan godt invitere dyrekøllen på latino-date. Alle bliver glade.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Can Blau 2014

Pris: 119,-(normalpris 149,95)

Forhandler: Andrup Vin

Den kræver sgu noget luft, vinen fra Montsant, ellers hørmer den lidt. Munden hænger nogenlunde sammen i en populistisk og fadpræget stil. Men den er for dyr, også til tilbudsprisen.

2/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Maris 2016

Pris: 95,20 v. 3 (normalpris 119,-)

Forhandler: Propperiet

Øko-bandit fra Minervois på syrah og grenache. Næsen gør ikke meget væsen af sig. Munden er frisk og spændstig med godt tannisk bid til sidst. Hvem sagde farseret gås? Hold den sval, den
klasker sammen med varme.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Burggarten Spätburgunder Sonnenberg 2014

Pris: 299,- v. 3 (normalpris 379)

Forhandler: Propperiet

Ahr, der! Det’ en tysker. Men hvis du ikke er Kvik, så gå bare ombord. Skøn næse af jordbærsylt, som afslører at vi er Tyskland, mere end i La France. Munden har intens, vibrerende syre og smager tæskegodt. Fasaner, agerhøns og snepper, kom bare an.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Clos St. Antonin 2015

Pris: 105,- v. 6(normalpris 119,-)

Forhandler: Jysk Vin

You can Rhône, but you can’t hide. Klassisk bolschesød grenachenæse suppleret med garrique og røg. Kraftig, men saftig og balanceret mund med lang, tung og krydret finale. Kør bare til både, gæs, ænder og hårvildt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Calmel & Joseph Vieux Carignan 2015 “BEDST TIL PRISEN”

Pris: 79,- v. 6(normalpris 119,95)

Forhandler: Andrup Vin

Stram og lukket næse, så giv gerne luft. Munden også lidt stram og utilnærmelig, men det er vi jo nogle, der kan lide. Nydelig vin med lidt lakridsede tone, der vil gøre det godt til både vildsvin, hjort og hare.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Skal der snart vildt på bordet og hvad skal der drikkes til?

Smid en kommentar