Svensk Surströmming – en manddomsprøve!
I vores bestræbelser på at komme ud over Danmark, Italien og Frankrig som de primære inspirationskilder til vores madlavning og anmeldelser har vi bevæget os til Sverige, hvor den svenske specialitet Surströmming var på menuen.
Til dem af jer, som ikke kender til retten kommer her til baggrund, som er vigtigt at kende til.
Strömming er en sildeart der fanges i det Baltiske hav, den er mere mager end den typiske vesterhavs sild. Den rensede sild bliver lagt i saltlage i store tønder hvor den gære og danner mælkesyre der hæmmer anden microbiel vækst. Proteinerne bliver nedbrudt til aminosyrer og peptider som tilsammen danner den karakteristiske flavour. – Eller sagt på godt dansk – den går i forrådnelse!
Traditionel Surströmming
4 personer
Ingredienser:
1 dåse surstrømning
10 små kartofler
1 stort rødløg
1 bundt purløg
4 stykker rugbrød eller fladbrød
Smør
Salt og peber
Forberedelse
Surströmming opbevares mørkt og koldt indtil to dage før indtagelse, her stilles den ud i stuetemperatur. Når dåsen skal åbnes bør man gøre det udenfor, med tykke gummihandsker, i en stor affaldspose (eller under vand). Dåsen er nemlig under tryk grunden forrådnelsen og væsker ”eksploderer” ud når den åbnes. Herefter fjernes ben med en skarp kniv på et plasticspækbræt, som vi anbefaler man pakker grundigt ind i film og bagepapir (medmindre man altså vil smide det væk efterfølgende).
Efter silden er renset og klar serveres den på rugbrød med kartofler, rødløg, purløg masser af peber og en smule salt. Silden er ret salt i forvejen, så pas på med for meget salt. Vi anbefaler, at man drikker rigeligt med snaps og øl til!
På billedet ses de rensede og klargjorte sild – lækkert ik’?
Nå, nu til selve anmeldelsen…
At sige denne ret har udfordret min smag, psyke og syn på specialitet og ikke mindst min mave vil være en grov underdrivelse – Surströmming har i den grad rystet mig i min grundvold. Jeg vil undlade at drage sammenligninger til smag og ikke mindst lugt, da det praktisk talt er ubeskriveligt. Det er absolut en spise som kræver sin mand/kvinde og ikke for folk med sarte maver! Det er vigtigt, at man ved, at lugten er langt værre en smagen er, hermed ikke sagt, at det var en nydelse, men spist blev det dog. Efter måltidet så gæsterne på hinanden og sagde: ”Ja, nu er vi vist kommet tættere det svenske folkefærd, men prøve det vil vi ikke igen!”.
Referencer til Surströmming
Du husker måske Surströmming fra afsnittet ”God jul Frank” i Zulus sitcom ”Klovn”, hvor Frank bliver introduceret for silden af Pivert. Senere giver han en dåse til alle i ”Ølklubben” og til sidst åbner Casper og Iben en dåse på deres hotelværelse i New York. Hertil vil Gastromand dog gerne udfordre om Frank rent faktisk spiser et stykke Surstrømning fra dåsen i scenen på plejehjemmet med Pivert og Bodil – vi tvivler.
Efter Gastromands prøvelser har Brødrene Price efterfølgende behandlet Surströmming i Program 21 – se programmet her… – bemærk iøvrigt hvor lidt de spiser – tsk!
Køb af Surströmming
Man kan købe Surströmming mange steder i Sverige, men det er en sæsonvare, så i efteråret er der størst ”udvalg”.
“Velbekomme”!
Har du selv smagt Surströmming, så kom gerne med din mening om denne specielle spise nedenfor.
Stik os en kommentar-
Jeg var i Malmø den 31.december 2013 og købte to dåser surströmming af mærket røde ulv med hjem. Det stinker (det lugter ikke, det er værreend det!) af helvede til, men smagen er okay. Man skal nok varsko naboerne, for der er en vis odeur efter åbningen. Den ene dåse blev åbnet 3.januar, og den anden dåse indgår som menupunkt når jeg laver et fiskebord i juli for nogle kammerater, der er madglade som jeg selv og ikke alt for sarte. Det med rakfisk er nyt for mig, det skal prøves. Og nu kommer jeg da også i tanke om matjesfilet, som er superlækker. Godt det snart er spisetid…
-
surstrømning smager fantastiske på hønøbrød med rå løg beregn en 4- 5 per person
-
Tjo… som englænderne siger “an acquired taste…”
-
-
Er der nogen som ved hvordan man skaffer Surstrømning I Århus?
-
Tror ikke det er muligt, det ville overraske mig meget, du skal til Sverige :-)
-
Jeg har forsøgt at importere Surströmning til vores fiskebutik i Århus, men det er ikke muligt, da indholdet af PCB og Dioxiner er for højt, i forhold til EU-lovgivning. Den eneste undtagelse for eksport fra Sverige er Findland
-
Hej Martin – forbandet! Kunne ellers være godt – underligt hvorfor det er godkendt med eksport til Finnland – de gange jeg har spist det har det så været “smuglervarer” :-)
-
Formentligt på grund af finlandssvenskernes kulturarvsrettigheder?
-
-
-
Mig og kæresten min har en bekendt som påstår at han hverken kan smage eller lugte..hvilket vi desværre ikke helt tror på men igen ikke kan bevise… men så tænkte vi hmmm hvis det virkeligt er sandt så kan han jo heller ikke lugte eller smage surstrømningen, så hvorfor ikke få ham til at åbne dåsen og smage på lækkerierne hehe, mennn hvor får man fat i sådan en herlighed henne…
-
Hej Vivi – ja, det er lidt vanskeligt, de skal købes i Sverige og vist nok om foråret hvor der er sæson – jeg har en enkelt dåse tilbage i køleskabet :-) de koster omkring 90-100 kr. for en dåse, hvor der er rigeligt til at 10-20 mand kan smage, hvis du ellers magter at filitere så mange… Men jeg vil næste vædde med, at han godt kan lugte det her…
-
-
Hvis den svenske Surstrømning blir for brutal, kan man prøve den norske Rakfisk i stedet. Rakfisk lages ofte av laks eller ørret, som får lov til å fermentere noen dager i stedet for måneder slik den svenske Surstrøming. Rakfisk smaker lekkert!
-
Herligt Karsten – det kunne være vi skulle kaste os over, jeg kan i øvrigt annoncere, at der kommer en forbedre anmeldelse af Surstrømning meget snart, da vi kaster os ud i det igen, så skal jeg nok sikre at lave nogle bedre billeder og hvis det er muligt også lidt bedre smagsnoter :-)
-
Har selv spist det i ny og næ, eftersom jeg er svensk gift, og har boet i Norrtbotten, har jeg ikke kunnet undgå det.
Vil dog sige at det ikke er så skidt som man skulle tro. Fladbrød, most kartoffwel, rå løg og lidt smør, så kører det ganske nemt ned.
De vilde er jo, som nævnt, seancen omkring det at åbne de fordømte dåser :)
Hvis du fortsat brænder inde med dine dåser, ville jeg da være interesseret i at aftage dem :)
Hvilken producent er de fra?
I Norrbotten går man meget op i hvilken producent man erhverver sig delikatesen fra.
-
Hey Johnny,
Det er “Oskars” jeg har og der står en enkelt dåse på køl, som mine gode kollegaer fra Gastromand skulle have fornøjelsen af, men de er jo lidt tøsede og bange for deres lejligheder skal komme til at stinke de næste 100 år. Jeg har forsikret dem om, at jeg er professionel og sagtens kan klare det. Hvis ikke, så skal jeg nok give lyd fra mig :-)
Jeg må desværre tilstå, at seneste forsøg ikke ledte til hverken bedre billeder eller smagsnoter, da gæsterne havde travlt med at brække sig på min græsplane, og ja de var sgu lidt nogle slapsvanse – så slemt, som du også selv skriver er det altså heller ikke!
-
-
Rakfisk er lekkert, ja, men den fermenteres ikke noen dager. I likhet meg surstrømming fermenteres også rakfisk i flere måneder. Gjetter på at du forveksler med den såkalte gravlaks, som sukkersaltes og presses et par dager, men det er ikke fermentert fisk, derimot rå fisk som er “marinert” på et vis.
-
Dejligt med input fra en indfødt? Eller tager jeg fejl, du virker til at have styr på det, jeg overveje om jeg skal prøve igen, bare en sidste gang? Kunne jo være det var blevet bedre…
-
Rens, vask, fjern skinn og ben. Skjær filetene i fine, lillefingertykke strimler. Legg vakkert på fat med løkringer og rødbeter. Server mandelpoteter og mørkt rugbrød til. Sett fram en skål med rømme eller creme fraiche, og en skål med aioli. Til drikke: øl og dram, eller sauternes(!).
-
og glem ikke det grønne: hakket gressløk over fatet, og persille med mandelpotetene. Ølet må forøvrig gjerne være mørkt og søtt.
-
-
-
Jeg har også prøvet denne sære svenske specialitet. Se http://dovregubben.blogspot.dk/2008/08/surstrmning-og-smuglerjagt.html. Og som jeg skriver: Så slemt er det altså heller ikke.
Jeg har hidtil ikke kunnet finde på at købe det af mig selv – men skulle jeg blive budt en anden gang, spiser jeg det selvfølgelig. Skik følge eller land fly, som man siger.
Nu skal jeg tilfældigvis til Sverige i den kommende uge – og jeg overvejer helt seriøst, om ikke jeg skal tage en dåse med til næste møde i det lokale selskab af gastronomiske mænd, der bærer navnet “Øland Sildelaug”. For med dette flotte navn, bør gutterne selvfølgelig spise surströmning med stor fornøjelse – tihi…
Velbekomme
mvh
Jesper-
Det er da en fin blog du har flækket sammen Jesper – jeg har selv to dåser på køl, så hvis du mangler så siger du bare til :-) Jeg kommer selv fra Nordjylland jo… Men nej det er det vel ikke, tror bare det bliver kørt op til noget frastående. Lugten er slem, men smagen er jo ikke så gal igen – jeg så Jamie Oliver spiste adskillige stykker i Sverige på en af hans ture, og lod til at nyde det, om det så var spil for galleriet ved jeg jo ikke!
-
-
Hej
Vi spiste surstrømning udendørs og uden tilbehør, til en julefrokost for nogle år siden. Det lugtede forfærdeligt, nærmest som en rådden kloak og smagte forfærdeligt !!!. På trods af snaps røg det hele op igen. Den Islandske Havkall er en delikatesse til sammenligning. Det smager trods alt kun af ammoniak. På trods af ovenstående prøver vi igen surstrømming imorgen, dog med fuldt tilbehør.-
Du er en sgu en rigtig mand Hjøleif – det er de færreste som tør at gøre det hele to gange i træk – respekt herfra. Jeg har faktisk hele to dåser stående i køleskabet, som bare venter på at blive spist – jeg har endda inviteret Webmasteren, men han afslog mit fortræffelige tilbud – det forstår man jo ikke?
Men nå nu vi få smagt igen, så skal indlægget godt nok også opdateres en smule – det er vist noget gammelt :-)
-
-
Hej Kristian, det var da imponerende – navnlig da du ikke engang er svensker :-) Er filletten bedre eller? Umiddelbart var mit indtryk, at det hele var ret ildeluftende, men måske burde jeg prøve igen…
-
Netop hjemkommet fra en skovtur med efterfølgende frokost, hvor jeg havde holdt fast i min trussel om at tage en dåse med. Jeg synes det smagte glimrende, og kunne sagtens finde på at tage surströmming med igen (NB: gå efter filéter, for så er det kun at fiske strömmingen op af dåsen og lægge dem på et fad). Serveret på godt rugbrød, for at få lidt kulturmøde ud af det.
De andre frokostgæster delte dog ikke min entusiasme. Og ingen af os har svensk familie.-
Og husk at surstrømming, også filetert, skal vaskes før den spises.
-
Det kan vist være det samme ikke? :-)
-
-
-
Havde naboerne til surstrømming og svensk sildebord i weekenden alle spiste surstrømming udendørs og vi spiste mere end et stk hver og jeg spiste mere -måske fordi jeg har svenske aner, men jeg syntes at det smager ok på knækbrød med kartoffel, creme fraiche og rå løg- husk snaps til sidst. Velbekommen Ingrid
-
Hej Ingrid – det er store sager, og du er en sand “Gastrokvinde” en ære at du kommenterer på dette indlæg :-) Jeg må sige, at det var en meget speciel oplevelse, som jeg nok ikke gentager. Alligevel er det en af de bedste jeg har haft. Nok mest grundet hele spændingen omkring “anretningen”.
-
-
Jeg fik en ven til at købe en dåse surstrømning til mig, men efter, at jeg har læst ovenstående indlæg, har jeg bestemt mig til at forære den væk til en, som jeg ikke bryder mig om!
-
Hej Willy – årh det kan nu godt prøves, det er meget fedt at sige man har prøvet… Hvis du søger for rigelige mængder af snaps inden er det ikke så slemt :-)
-
-
Dedikeret til Emilie………..puha
-
alle tiders spise som alle danskere skulle prøve
-
Hej Dan, nemlig – i det mindste som en manddomsprøve. Jeg går ud fra, at du selv har prøvet? Hvad synes du?
-
-
@Peter
til april skal jeg over broen til Sverige og se lidt mc race – måske jeg kan fylde oppakningen op med et par dåser til dig. For det må siges at være en udpræget forårsspise … nye kartofler frisk fladbrød og surstrømning :D og ikke mindst man kan opholde sig udendørs
-
@Peter
Det bedste udbud af “mærkelig fisk på dåse” får du nok i Sverige – har set det flere steder i Malmö selvom det oprindeligt stammer fra lidt længere nordpå såvidt jeg husker. Og så kan du jo lige handle lidt andre lækre ting – faldt over noget lækker tubeost blåskimmel/whisky f.eks :)
-
Ja ok, den havde jeg godt luret :-)
Men nu er det sådan at jeg ikke lige så tit kommer over hinsidas. Og så tænkte jeg at en butik/forretning der var så mærkelig at have “rådne” sild måske også ville have det der islandske rådne haj-kød (og det er vistnok rent faktisk rådnet..noget med at fjerne urinstoffer fra kødet).
Så kunne jeg ligesom få overstået et par af de der specielle nordiske specialiteter.Så slet ingen forslag? Magasin og alle supermarkeder er så kedelige at de kun har dansk sild :-( evt nogle de kalder norske men det plejer at være danske producenter alligevel..
Og apropos whiskey og ost så stødte jeg på en irsk cheddar lavet på whiskey i en irma…og de havde også en lavet på porter, så der findes da lidt af den slags her også :-)
Mvh Peter
-
Hvis I absolut ønsker at købe denne “spise” kan de købes i webshoppen her: http://www.surstromming.se/shop-entre.htm
-
De sender kun til Finland så vidt jeg kan se …
Så vi må selv hente dem hjem over broen !
:D
-
-
-
Hvor i al verden kan man købe sådan nogle sild i København? Det er ikke så tit at jeg støder på nogle sådanne steder hvor de har svenske “delikatesser” :-)
mvh Peter
-
Det bedste er når man beskriver det for andre – så tror de at man overdriver stan… jeg mener lugten :)
og så en dag kommer de og siger “du havde jo helt ret” så er det fordi de har prøvet …
-
Haha… ja du har evig ret, jeg har faktisk endnu ikke fundet en passende beskrivelse for hverken lugt eller smag?
-
Prut og sure sokker, beskriver rimelig godt lugten.
men selve smagen syntes jeg bare er meget sur. Det skal dertil siges, at da jeg prøvede at smage den, var min kammerat helt sikker på at den døde og rådne fisk, skulle ligges helt på brødet, og ikke renses osv. først.
Jeg syntes faktisk at folk overdriver både lugt og smag, når de beskriver den. Men lækkert er det bestemt ikke. Vi brugte fladbrød, cremefraise kartofler og alm. løg… -
Hehe ja, det rammer ret godt – nu har jeg spist det 4 gange alt i alt og ja, det er faktisk ikke sååååå slemt igen, men lidt! Og nej hvis du bare spiser dem uden at rense så er det helt galt… hvor fik du dem fra?
-
-
-
Hej Jens,
Puha, det lyder som om du har prøvet lidt af hvert, men at Surstrømning alligevel topper over “ålesuppe med rosiner” er jeg imponeret over. Jeg tvivler også på, at vi nogensinde prøver igen, så skulle det da bare være for at se nye deltagere blegne over lugt og smag :-)
-
jeg har også en gang forsøgt mig som strömningspiser – og gør det ikke igen.
Det hører med til historien at det var til “turistmiddagen” noget som vi gennemfører hvert hvor vi hver især kommer med de lokale delikatesser vi har haft med hjem fra ferie. Der er frit valg om det skal være på dåse eller i pulverform, dog sjældent fersk for vi afholder selve middagen i oktober. Det betyder at en turistmiddag nemt kan bestå af “kalkunindvolde i tomatsovs – Ålesuppe med rosiner – blæksprutte i eget blæk afslutttende med noget hæsligt lyserødt skum af en slags” Reglen er at vi skal smage på det hele – og gøre det samtidig ! Det krav afveg vi dog det år jeg havde købt en dåse surströmnning med hjem fra en kanotur !
Vi afslutter så altid med noget rigtig god hjemmelavet mad :)
Mvh Jens
Comments