Weekendtesten: Tefal Actifry Family
Sjældent har Familiefaren været så skeptisk! Pommes frites og andet velegnet grillbars lignende mad med blot en spiseskefuld olie? Yeah right! Når den slags modedrevet gear rammer markedet er det naturligvis spændende at få lov til at teste om de nu også holder, hvad de lover. Whiteaway har stillet maskinen til rådighed: Lets put Tefal ActiFry to the test!
Udseende og førstehåndsindtryk
Inden vi starter må vi nok hellere lige kridtet banen op for denne lille varmluftsovn, for det er dybest set hvad det er. Den er elektrisk og lynhurtig til at blive varm. Den har indbygget palet, som stille og roligt roterer og vender indholdet uden at smadre det – medmindre man som mig lige finder på at teste på et par frosne forårsruller – not a good idea. Selv om den bliver varm nok til at olien koger kan du ikke brænde dig på den udvendige side.
Materialevalg og kvalitet
Den virker temmelig robust og består af hærdet plastik samt en udtagelig gryde med teflon-belægning, som man nemt kan klikke op og løfte ud i et håndtag. Den har kun 3 knapper – start/stop, plus/minus til indstilling af tiden og en knap til at åbne gryden. Den stopper automatisk når tiden er gået og alt kan du rolig hamre i opvaskemaskinen.
Rengøring foregår utrolig let, da olie ikke rigtig sætter sig, som man oplever ved en frituregryde. Den er hurtige lige at vaske af eller smide i opvaskeren. Jeg blevet spurgt rigtig mange gange om den lugter, da de fleste nok forventer det er tilfældet og svaret er nej – på ingen måde, hvilket er ret godt gået.
Testen
Pommes frites i alle mulige forskellige afskygninger er blevet testet og testet og testet. Jeg har valgt at indkøbe forskellige variationer lige fra de helt billige fra frost over økologiske, til de hjemmelavede og diverse rodfrugter. Det tager ca. 40 minutter at lave 1 kg. pommes, og det er sådan set ligemeget hvilke du vælger at smide deri. Der skal bruges ca. 1½ spiseskefuld olie – det er i hvert fald hvad jeg vil mene måleskeen indeholder. Det hældes blot rundt i bunden af gryden. Jeg har brugt solsikkeolie og rapsolie som bør være de bedste, ellers har jeg faktisk også forsøgt med klaret smør og kokosolie – alle fungerer glimrende. Resultatet er stort set det samme – du får nogle sprøde pommes frites, som lægger sig et sted mellem ovn-pomfritter og the real thing fra den gyldne brønd.
Dommen
Jeg er ikke meget for det, men må indrømme at Actifry fungerer glimrende. Madnørder vil nok stemple den som en “wanna-be frituregryde” og det er det et eller andet sted nok også. Som den Familiefar jeg jo er, så forstår jeg faktisk godt meningen og behovet, det er nemt og fornuftigt alternativ til friture. Om det så rent faktisk er så meget sundere ved jeg ikke helt, men fakta er jo, at der ikke varmes 3 liter olie op til 180 grader – og med tre små børn er det ikke en uvæsentlig faktor.
Maskinen er enkel at betjene og faktisk idiot-sikker, den passer sig selv ved den selvkørende rotation, så det er en hjælp i køkkenet hvis du fx som mig er alene hjemme med børnene. Den er hurtig at rengøre hvilket også er et stort plus og så lugter den overhovedet ikke. Prisen ligger på ca. 1399,- hvilket jo er en sjat penge. Du kan investere i lillebror som rummer 1 liter til ca. 1000,- som er lidt mere overkommelig. Til sidst kan den også fås i stort, hvilket jo trækker op her i Gastromands univers – bum!
Alt i alt er det et kvalitets produkt, som du roligt kan investere i. Vi kan ikke komme helt op og klinge på skalaen, da vi ikke har den helt rigtige “Gastromand-karakter”, men det betyder bestemt ikke, at vi ikke kan se ideen og meningen bag det.
Hvad synes du om Actifry og ligende produkter? Skal man holde sig til the real thing eller har disse pseudo-produkter en berettigelse?
Fakta
Timerfunktion
Slukker automatisk ved endt tilberedning
Op til 1,5 kg kartofler
Forsigtig omrøring takket være den indbyggede palet
Alle udtagelige dele tåler opvaskemaskine
1450 watt
Se mere her
-
Hey..
Var der nogensinde nogen der fik lavet vinger ?
-
Dur ikke alt panering skvatter af
-
-
Har I set at OBH har en Actifry model fuldstændig magen til?
Hvis man fjerner logoet fra dem, vil man ikke kunne kende forskel på dem. Selv farven og knappernes form er fuldstændig ens.
-
Hej Krissi,
Ja, så det godt – måske skal den testes også :-)
-
Det er fordi dem der har Tefal og OBH er de samme :) efter et bestemt tidspunkt besluttede de sig for at gå fra “Tefal” mærket til “OBH” mærket :)
-
-
-
Ok.. Tusinde tak, det prøver jeg lige så snart jeg kommer hjem fra job. :-)
-
Ellers skrive du bare igen :-)
-
-
Ja, nemlig..
-
Jeg er med – det er ret simpelt – der sidder en lille knap du kan trykke ind på og så kan du løfte den af…
-
-
Hej… Hvis man vil lave f.eks hasselbagte kartofter uden at paletten er på, hvordan tager man så paletten af ?? jeg syntes jeg har prøvet på alle mulige måder… (Jeg er ny i det her..)
-
Hej Joan – Når du siger Paletten men du så den der dims der drejer rundt? :-)
-
-
Har haft min Actifry Family i 5-6 år og er først rigtig begyndt at bruge den. I starten til pommes nu til – alle gryderetter – stege – medister og ikke mindst bage. Mit spørgsmål er bruger den mere strøm end en kogeplade eller en ovn.
-
Hej Helle – den bruger 1450 watt – så det kommer meget an på hvad du har? Hvis du ved det så kan vi finde antal watt og sammenligne – men mit bud er at det er noget mindre….
-
-
Hej har lige fået en i føs´dagsgave
Kan man lave skaldyr i øldej som i alm. friture, og hvor lang tid skal de have?-
Hej Jan – din kommentar var gået i spamfilteren – beklager meget! Puha – den er svær – jeg tror umiddelbart at det bliver noget rod og så skal du reelt have ret meget olie i og bagerst i maskinen er der jo varmluft – tror ikke det duer med olien desværre :-) Men forsøger du så lad os endelig høre!
-
-
Elskede min Actifry – Da den var 3 år gammel gik den ud. Den døede da vi brugte den nytårsaften, sagde “puf og stoppede med at virke”. Den brummede bare :/
Vi har nu købt en stor én med plads til kød også – vi er en stor familie på 6, så det er vigtigt at den kan lave en ordentlig portion.
Vi bruger den 3-5 gange om ugen….
-
Det er også en dejlig maskine – faktisk en af de indlæg om gear som bliver læst mest på Gastromand :-) Hvilken udgave har du nu?
-
-
Lavede dem selv i sidste uge i Actifry, og hold nu op hvor er det lækkert :-) Dejlig nemt, meeeeen stadig ikke helt på niveau med de famøse tripple-cooked sataner!
-
Hej Mads – tak for kommentaren – jeg er meget enig – det er en lækker gadget og et fedt alternativ til “Den Gyldne Brønd”… :-)
-
-
Hejsa
Jeg har bagt boller i min. Men synes de bliver klæge inden i. Har i erfaring med det?
Mht. Pommes. Så er de sprøde i gryden men når de puttes i fad bliver de bløde?
Hvad gør i for at bevare dem sprøde og hvor længe gir i fritter?
Mange hilsener
Zita-
Hej Zita,
Tak for din kommentar – jeg er bedst til Pommes – men det komme an på hvor mange du laver – 600 gram = 29 min ca. :-) hvis de er tynde, hvis de er tykkere så 33 min – jeg har lavet dem ret mange gange. Hvis du er helt oppe på 1000 gram så 36-37 min…
Bagning har jeg ikke lavet særlig meget godt nok – så det skal vi lige have nogle andre på banen :-)
-
-
Hej,
ved i, om det er muligt at bage i tefals actifry? Ved nemlig, at midter-indsatsen kan tages ud i Delonghi, hvorfor den så kan bruges både til tærte, bagning, pizza osv.. Så ville høre, om det også kan lade sig gøre i denne? :-)
-
Hej Nanna – du skal tilbage i nogle af de mange kommentarer på indlægget, for der er der nemlig masser af meget kreative bud på udnyttelse af maskinen. Du burde kunne bage i den eftersom det jo faktisk er en lille varmluftsovn! Dog har jeg aldrig selv gjort det…
-
Comments