Borscht – Ukraines nationalret
Selvom mange forbinder borscht, altså dampende varm og mættende rødbesuppe, med Rusland, så stammer retten fra Ukraine. Ja, faktisk er borscht Ukraines nationalret, og som en hyldest og opbakning til det krigshærgede land får du her vores bud på, hvordan du laver den – og det er ikke ret svært. Til gengæld smager det virkelig godt.
Over det meste af den slaviske verden, fx i Polen og Rusland, er borscht en yndet spise. Men selvom flere lande i den østlige del af Europa har hver deres version af en tung, mættende suppe – gerne med rødbeder i – er det Ukraine, der er oprindelsesland for borscht. Således fremgår Ukraine blandt andet som oprindelsesland for suppen i leksikonet Britannica, ligesom Wikipedia fremhæver, at den mest kendte variant af borscht (farvet rød af rødbeder) er den ukrainske variant.
Og i frygtelige tider som disse, hvor Ukraine er invaderet af Rusland, der undertrykker og myrder den ukrainske befolkning, så kommer her vores moralske støtte i form af en hyldest til deres nationalret.
Hvad er borscht?
Som sagt findes der mange forskellige variationer af borschst, der både varierer fra land til land, fra region til region, og fra familie til familie. I Ukraine er der tale om en nationalret, som i mange husstande bliver lavet flere gange om ugen – men som kan være forskellige fra familie til familie. Det er ligesom med vores frikadeller, de kan blive lavet på et utal af forskellige måder, men mors (eller i høj grad bedstemors) version er selvfølgelig den bedste.
Grundkonceptet i en ukrainsk borscht er at lave en fyldig suppe med en god mængde rodfrugter som kartofler, pastinakker, persillerødder og gulerødder – og selvfølgelig med rødbeder (selvom der også findes varianter uden rødbeder), der giver både den særlige røde farve og en særlig sødlig, dyb jordagtig smag, som er så karakteristisk ved netop rødbeder. Dertil kommer, at suppen gerne er rig på kål.
Om der skal kød i en borscht, er der ikke nogen klare regler for. Nogle laver den med kød, andre vegetarisk. Der er dog ingen tvivl om at solide stykker oksekød, kogt helt møre, og en solid oksefond bestemt ikke gør suppen skade.
Man kan også komme bacon i, hvilket vi har gjort her for ekstra kødsmag og den dejlig røgsmag, som bacon også giver.
Nå, men er den her suppe så ægte, autentisk ukrainsk?
Som sagt findes der mange forskellige varianter af borscht, så at tale om en ægte, autentisk udgave er svær – det svinger jo enormt fra person til person. Jeg selv har aldrig været i Ukraine, og derfor har jeg heller ikke fået en ægte borscht lavet af en ægte ukrainsk madmor.
Til gengæld har jeg lavet borscht mange gange med udgangspunkt i den opskrift, jeg lærte at lave tilbage i 2005. Der spillede jeg et liverollespil, der foregik i en gammel sovjetisk ubåd, hvor jeg var en del af madholdet i kabyssen. Her lavede vi blandt andet ukrainsk borschst, og det er den opskrift, jeg siden har taget udgangspunkt i, når jeg laver suppen – som dog kan svinge fra gang til gang, jeg laver den, alt efter, hvad jeg har i køkkenet.
Men altså, når jeg kigger rundt på nettet og finder andre blogs, der har publicerer deres ukrainske farmors borschst, så er den ikke langt fra den version, jeg laver.
Ingredienser
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 3 gulerødder (mellemstore)
- 2 pastinakker eller persillerødder
- 4 kartofler
- 5 rødbeder (mellemstore)
- 1/2 hvidkålshoved
- 500 g oksekød i tern, fx bov Du kan vælge mange forskellige udskæringer (nogle skal have længere end andre)
- 150 g bacon i store tern
- 1,5 liter oksefond
- 4 spsk smør
- 3 spsk tomatpure
- 1-2 spsk vin- eller æbleeddike
- Cremefraiche
- Dild
Sådan gør du
- Skær oksekødet i tern og brun det godt af i halvdelen af smørret på en pande. Er det en udskæring, der skal koge længe (altså over 30-40 minutter), før det er er mørt, så kog det i oksefond (eller vand), til det er mørt, før du tilsætter det til suppen. Brug i så fald kogevandet som fond.
- Skær bacon i grove tern og steg den godt af i bunden af en stor gryde. Tag baconen op igen, når den har fået godt med farve.
- Skræl gulerødder, pastinakker/persillerødder og kartofler. Skær dem i grove stykker. Skær ligeledes tre af rødderne i grove tern og gem de sidste to til at rive opg komme i suppen kort inden servering.
- Hak løg og hvidløg groft.
- Snit hvidkål i fine strimler (evt. på et mandolinjern)
- Kom smør ned sammen med baconfedtet i gryden og steg rodfrugtsternene godt af, så de bliver let karamelliserede. Det giver suppen en god dybde i smagen. Gør det eventuelt i flere omgange.
- Svits også løg og hvidløg på samme måde.
- Kom løg, bacon og rodfrugter i gryden og dæk med vand eller oksefond. Kom også det brunede oksekød i (eller det kød, der eventuelt har stået og simret, så det er ved at være mørt). Tilsæt salt (1-2 spiseskefulde)
- Kom tomatpure ved.
- Lad suppen simre 30-40 minutter, til rodfrugter og kød er mørt. Efter et kvarter tid tilsætter du hvidkålen.
- Når der er ca. 5-10 minutter tilbage af kogetiden, riv da de sidste to rødbeder og kom dem i suppen, som den får en ekstra intense farve og en mere frisk rødbedesmag.
- Smag til med salt, peber og eddike til at balancere sødmen med.
- Server den rygende varme suppe med en skefuld cremefraiche og godt med dild.
-
Har fået den af en ukrainsk kvinde … wauw for en oplevelse – love it ! Den var lavet på kylling 💛💙 -
Det skal prøves :-) -
Wow ser helt fantastisk ud
-
Lækkert -
Jeg ville sige, at man skal være ukrainsk metalarbejder, for at den portion kun rækker til 4, men hvad ved jeg :-)
Comments