Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. oktober 2024

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Brisler i grønt

Brisler regnes for at være fornem mad, og har gennem de sidste mange år været serveret på de finere gourmet restauranter. Det må siges, at være en absolut delikatesse og bør prøves. De er meget møre og har en koncentreret, kraftig men delikat smag.

Brislen er en kirtel fra unge pattedyr, men den svinder ind efterhånden som dyret vokser til. Kirtlen hedder ”thymus”, typisk bruges kalvebrisler, da de er de absolut mest udsøgte. Hvis du skal bruge dem, skal de bestilles forud ved en slagter. Selv havde jeg ikke mange muligheder, kun en slagter kunne umiddelbart skaffe dem, prisen lå på 200 kr. kiloet. Heldigvis skal der ikke bruges så meget, 500 gram til 4 personer er rigeligt.

Ingredienser

4 personer
Ca. 400-500 g brisler
2 dl kalvefond
1 dl portvin
1 dl rødvin
2 skalotteløg
1 kvist timian
400 g ærter (fine frosne)
200 g perleløg
2 mini romainesalathoveder
100 g god bacon i fine strimler (køb ved slagteren når du alligevel skal hente brisler!)
100 g smør
1 tsk. sukker
Ca. 1 dl vand
Salt og peber


Brislerne udvandes i et par timer i koldt vand, som skiftes med jævne mellemrum.

Kog brislerne i letsaltet vand i 5 minutter og køl dem derpå af i koldt vand. Fjern den yderste hinde på brislerne, men pas på ikke at fjerne for meget, for så går de i stykker (og ja det er lidt underligt at arbejde med, men fat mod – du er på vej mod at servere en ”Gude-spise”).

Læg brislerne på en tallerken med et let pres henover og sæt dem på køl.

Portvin, rødvin og kalvefond, finthakkede skalotteløg og timian kommes i en gryde og koges ned til det halve, sies og sættes tilside. Hertil kan man forberede i god tid.

Når brislerne skal serveres, flækkes de og deles i mindre stykker, så der er lige mange til hver portion. Steg brislerne i smør på en varm pande til de er gyldne og tilsæt så den nedkogte fond. Lad brislerne simre indtil de er glaserede af fonden. Smag til med salt og peber.

Herefter er de klar til servering på en bund af ærter francaise.

Ærter francaise: bacon steges i en gryde til det er gyldent, men ikke sprødt. Sæt det til side.

I samme gryde kommes de pillede perleløg, smør, vand, sukker og salt, og man lader det koge roligt uden låg til løgene er møre. Så tilsættes ærterne og romainesalaten delt i mindre stykker samt bacon. Kom låg på og lad det simre i 5 min. hvorefter der krydres med salt og peber.

Fordel ærterne på tallerkenerne og kom brisselskiverne ovenpå.

Velbekomme
Tak til de kære brødrene Price for inspiration.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. anette

    skal brisler udvandes/skylles flere gange og hvorfor?

  2. sonja

    Hi Tom som barn kom min far af og til hjem fra slagteriet med brisler ,som min mor kogte og senere panerede det var luksus

    • Hej Sonja – sikke en gammel ret du er faldet over – tak for at bringe minderne frem igen – lyder til at være en skøn barndom! :-)

  3. Tom Hansen

    Opskrifterne ser jo meget indbydende ud, så det ville være ønskeligt når de skal printes, om der ikke var den sorte baggrund, men en printvenlig side der kunne benyttes.
    Ens farvepatron bliver jo stort set tømt på den måde siderne langseres.

    Venlist Tom

    • Årh Tom… du rammer vores ømme punkt, som vi faktisk er i gang med at rette op på. Jeg skal nok lige rykke vores kære Über Webmaster, så du ikke skal slide printeren helt op. Håber du kan lide retten, i mit univers er brisler en gudespise :-)

  4. Smukt. Brisler må det så blive til en venindes fødselsdagsmiddag, som jeg skal lave på mandag. Tak for inspirationen!

    • Hej Kim, det er herligt at høre, når jeg fortæller mine bekendte om den slags retter, rynker folk ofte på næsen, da vi jo snakker om “de indre værdier”. Jeg håber det gik godt!

Smid en kommentar