Nytårstema: Besøg i Champagne hos Möet & Chandon
For mange år siden besøgte jeg Mortens Kro i Aalborg og drak for første gang i mit liv champagne af en kvalitet, som på det tidspunkt gjorde stort indtryk på mig – det var Möet & Chandon NV Imperial Brut. Dengang vidste jeg intet om champagne og anede ikke, hvad jeg drak – men den sprøde og livlige smag, duften af grønne æbler og citrus gjorde stort indtryk på mig…
Gastromand var inviteret af Möet Hennesey
Fast forward – meget forward! Mange glas champagne senere, endnu flere restaurantoplevelser senere og langt mere erfaren inden for de fantastiske dråber er jeg på vej til Champagne for at besøge Möet & Chandon. Lidt sjovt at det var netop denne champagne, som startede det hele, og at jeg nu får denne mulighed.
Jeg får muligheden for at se markerne, kælderen og slottet som Möet & Chandon ejer og derudover at spise frokost i deres residens. Inden vi starter, så lad os lige lære at udtale navnet – de hedder nemlig ”Mo-et”, og ”t” skal også udtales selv om det i teorien er fransk. Det skyldes, at det er grundlagt af Claude Möet, som var fra Holland, og her udtales ”t”. Så fik vi det på plads – for nemhedens skyld kalder vi dem bare Möet fra nu af.
Möet er grundlagt i 1743 og er intet mindre end verdens største champagnehus. Mit første spørgsmål under besøget var hvor mange flasker, de producerer om året – det ville de ikke helt svare på, smilte lidt og trak på skulderen. Jeg fik efterfølgende forklaret, at det faktisk skyldes, at de ikke vil fokusere på mængden men på kvaliteten. Ikke desto mindre råder de selv over 1200 hektar svarende til næsten 3000 tønder land, eller noget der ligner 2400 fodboldbaner – det er i hele træskolængder og ”cirka-deromkring”.
Dertil kommer så, at dette kun er 25 % af deres samlede druehøst, da de får resten fra avlere i Champagne. Det betyder, at deres udbytte sikkert ligger på 26-28 mio. flasker champagne om året. Den største produktion er klart deres Möet Imperial Brut NV, som faktisk er opkaldt efter ”Emperiet” og Napoleon den Store, som holdt meget af huset og besøgte dem for snart 150 år siden. Et eller andet sted også passende for et hus som skyder den mængde bobler af sted om året – Det er ”Champagne-Emperiet”.
De 3 druer, som benyttes i Champagne er Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Hos Möet er fordelingen ca. således:
36% er marker med Pinot Noir
36% er marker med Chardonnay
28% er marker med Pinot Meunier
Hvordan kan det så være, at netop Möet ligger så højt på listen over champagnegårde i Frankring? Jeg har researchet lidt, og udover mange års erfaring, tætte bånd med andre vinavlere, årelange traditioner med dyrkning og naturligvis det, at de har udviklet sig og fulgt med tiden, også når det gælder branding og marketing, så gør følgende sig også gældende:
Möet var det første hus til at gennemføre podningteknik til at bekæmpe ”phylloxera”
Möet var det første hus til at anvende rustfrie kar (1964)
Möet var det første hus til at mestre malo-mælkesyregæring i 1960’erne
Så kom der lidt styr på fakta og informationer om Möet & Chandon.
Min tur startede med en overnatning i Epernay på Hotel La Briqueterie hvor vi naturligvis fik smagt lidt Möet og mødt vores medrejsende. Jeg brugte tiden på at komme ned i gear og nyde området. Efter en hyggelig middag stod jeg tidligt op og løb i en tur i Champagne – hvor tit får man lige denne mulighed? Efter morgenmad satte vi af sted mod Möet, hvor vi besøgte vinmarkerne og talte om produktion og dyrkning. I Champagne har de gennem de sidste par år reduceret brug af pesticider med 32 % og forsøger at blive mere økologiske.
Herefter besøgte vi slottet, deres showroom, og jeg fik mulighed for lige at lege linselus igen igen foran Pierre Perignon. Under slottet ligger der intet mindre end 28 km vinkælder, som opbevarer de mange millioner flasker. Vi fik en rundvisning, hvor vores guide fortalte om opbevaring, lagring og ikke mindst, hvordan man sikrer, at gæren stille og roligt bevæger sig ned i flaskens hoved, indtil det skal fjernes.
Når man laver champagne, laves først en relativ syrlig hvidvin, hvor der tilsættes gær til mosten fra druerne. Dette er første gæring. Anden gæring skal foregå på flasken, hvor der tilsættes lidt gær, inden flasken lukkes. Når den så har sovet i mange måneder, og kældermesteren mener, det er nok, har al gæren har lagt sig i flaskens hoved. Nu fjernes proppen eller kapslen, og der påfyldes lidt champagne samt dosage liqueu, som er en sukkerholdig lage, og den proppes igen.
”Dosage Liqueu”
Champagne fremstilles i seks forskellige versioner fra den meget tørre ”Extra Brut” til den sødmefulde ”Doux” – som er yderpunkterne. Der imellem findes så den nok mest almindelige version, som er ”Brut”, der indeholder max 15 gram sukker pr. liter. Möet bruger omkring 11 gram til deres Non Vintage. Sec indeholder mellem 17 og 35 gram sukker pr. liter og er lidt sødere end Brut, men stadig tør. Möets Vintage kan sagtens være Extra Brut, hvor antal gram sukker er helt nede omkring 5; det var flere af dem, vi smagte.
Vores rundtur sluttede med en lille smagning i kælderen afholdt af Benoït Gouez, som har været kældermester gennem de sidste 13 år og arbejdet hos Möet siden 1998. Vi startede med en Imperial Brut NV, herefter vi fik en Vintage 2012, som er den helt nye årgang, der først er frigivet for 6 måneder siden.
Herefter blev der åbnet yderligere to flasker i magnum, hvor der ikke var tilsat dosage liqueu, nemlig årgang 2002 og hold nu fast 1982, som der ikke er ret mange tilbage af i verden. Faktisk sælges de slet ikke. For en champagne-lover som mig var det en helt enestående oplevelse at sidde i selveste kælderen og mærke omgivelserne, imens jeg måtte nyde den slags bobler. 1982 var for mig den største oplevelse nogensinde og faktisk også den ældste, jeg nogensinde har smagt – duft af karamel, nybagt brød, citrus og modne æbler – utroligt den holder sig så livlig efter så mange år.
Efter vores smagning, hvor jeg var høj på livet og måske champagne, var vi inviteret på frokost i Möets residens og deres køkken, som ikke er åben for offentligheden, så desværre kan du ikke engang besøge dem.
Det var lækkert og ret sjovt at se deres bygninger, som er temmelig posh, og præcis som du kan forestille dig, fin fransk dining måtte være – tunge lysekroner i guld, bløde stole med tykt stof, tjenere med synkron-servering og hvide handsker – så fransk som det overhovedet kan være – I love it!
Vores først dag slutter her, men der stod naturligvis mere champagne på programmet dagen efter, hvor vi skulle besøge en 3 stjernet Michelin-restaurant i hjertet af Paris…
Stik os en kommentar
-
Hej
Det der med hektar og tønderland kan være lidt svært i disse moderne tider, hvor de færreste er opvokset på landet :-)
Prøv den her: https://www.kroneborg.dk/tønder-land-til-hektar.aspxDet er meget populært og bruge fodboldbaner, men som oftest går det helt galt her.
Og nå ja: langt over halvdelen af befolkningen har intet forhold til fodboldbaner inklusive jeg.
En officiel fodboldbane er i træskolængder mellem 7000 og 7500 m²
Med venlig hilsen
“Godsejeren med den store vinkælder”-
Hej Jens,
Tror bare vi skal være enig om, at det er meget stort :-) Men nej det har du ret i – det bliver lidt abstrakt faktisk – ved sgu næsten ikke hvad man kunne bruge til sammenligning i stedet for? :-)
-
-
Hej Mads
Jeg er slet ikke misundelig :-) Möet er mit yndlings champagnehus og derfor er jeg også lidt skuffet over, at du slet ikke nævner deres demi sec, som jeg synes er deres allerbedste til bare at nyde på terrassen.
Jeg synes også du springer let og elegant over jeres smagning, men der kommer måske et uddybende indlæg?-
Hej Jette – det var også ret skønt – og en fortryllende by må man sige – den stolthed dd har er bare beundringsværdig – der kommer et mere imorgen ellers kan jeg da godt lige tilføje lidt for din skyld 😊💯❤️
-
Comments