The noble art of flambé – at flambere som en mand!
Der er vel nogle få tvivlere derude, som stadigvæk ikke helt er overbevidst om, at madlavning her på Gastromand hører til det absolutte maskuline. I dette indlæg har Webmasteren og undertegnede været i køkkenet med et eneste formål – at overbevise de sidste tvivlere eller med andre ord flambere!
De fleste kender sikkert metoden fra de finere franske restauranter, hvis man altså har besøgt sådanne i udlandet, hvor tjeneren kommer ned til bordet med fx forstegte pandekager til crepes suzettes eller peberbøf, som han elegant flamberer ved bordet og serverer for øjnene af de ofte imponerede gæster. Der er desværre ikke mange, som gør dette længere – det er simpelthen ikke på mode længere. Jeg vil dog gerne slå et slag for, at flamberingens renæssance.
Vi Gik simpelt til værks, da det oftest skaber det bedste resultat. Med os havde vi peberbøffer, som var “forstegt” og klar, en støbejernspande, cognac og ild, og naturligvis mandsmod og vilje, om det gik godt eller skidt vil vi lade jer kære læser bedømme – god fornøjelse.
Ingredienser
- Cognac
- Bøffer
- Ild
- Mod
- Vilje
Sådan gør du
- Når bøfferne er ved vejs ende sikrer du at panden er rygende varm
- Tilsæt en 0,5-1 dl cognac
- Flyt panden ud i rummet, ikke under emhætten, pas på dig selv, bryn, hår og hænder
- Sæt ild til lortet - hvis du er bad-ass som Webmasteren så bruger du en lille lighter, eller så smid en tændstik
- Råb "Flame On" så højt du kan og vis mod og vilje mens nu bevæger pande lidt således cognacen fordeles pænt
- Done deal!
Enjoy!
Dit mod afgøres på mængden af cognac du hælder over dine bøffer, men pas nu på dig selv…
Dette er bare starten, flammerne nåede faktisk vores loft, hvor Webmasteren og jeg et nanosekund så lidt paniske ud, men så huskede vi de sidste ingredienser i retten – mod og vilje.
Det er så her du viser om du er Gastromand, kan du tæmme ilden og bevare roen.
Ja der er jo lige den bonus, som vi har glemt, hvis du har sikret (og det har du) at bruge rigeligt med smør til at stege din bøf i giver den stærkt indkogte cognac en fantastisk smag til saucen – sådan kan vi lide det.
Vi håber I alle ville give jer i kast med flambering!
Velbekomme!
Disclaimer: Vil du undgå flammer til loftet bør du ikke benytte 1 dl 48% spiritus for derefter at sætte ild til det lige med det samme – det var udelukkende med et imponerende flammehav for øje – do not try at home! :)
Stik os en kommentar-
Jeg skal lave whiskey flamberet svinemørbrad med whiskey/fløde sauce og halve bagte kartofler til i aften og jeg vil helt sikkert følge jeres fantastisk opskrift :0) -
hejsa
vi vil også prøve flambering herhjemme – kan i anbefale en bestemt cognac? vi er helt blanke inden for den type spiritus😊 -
Gør det ikke hjemme, skriver du, kan jeg gøre det ude i haven og hvad skal jeg tænke på hvis jeg vil prøve det ? ? 🤗
-
Er det noget der taler for cognac fremfor whiskey?-
Kun sødmen! Ellers ikke – jeg flamberede hakkebøffer i slave-rom igår for at imponere mine tøser derhjemme (de er 7, 8 og 10 år) :-)
-
-
Fedt indslag, drenge. Ros for at sætte arm og ansigt på spil til ære for fotografen.
Dog mener jeg, at det bør tilføjes, at en anden stilet metode til at sætte “ild i løjerne” er at tippe panden ned mod flammerne, hvis du har et gasblus; det er superelegant, og man slipper for at stå og fægte med en halvsløv lighter – en slukket emhætte er et must!
Alt godt herfra!
-
Det er ikke kun bøffer og crepe suzette der kan flamberes. I sidste uge eksperimenterede jeg med ouzo-flamberede kammuslinger, hvilket gav en lækker anissmag til muslingerne, som blev serveret med en rødbede/peberrod-skum. Der var også dømt kæmpe store flammer og gear i form af en sifon-flaske!
Anisen, peberroden og rødbederne passede rigtig godt sammen.-
Lyder lækkert Magnus, meget den burde du næste optræde som gæsteblogger med :-) og i øvrigt et godt eksempel på, at alkoholen bidraget til “kødet”.
-
Lyder drønlækkert. Lidt i samme boldgade kan jeg anbefale at flambere østers (jeg henter dem et helt bestemt sted i Vadehavet) i Pernod.
Kunsten er:
At lade dem afdryppe godt
Skære dem i mindre stykker
Og så varme en støbejernspande maks op, smør på, giv de små puds et ordentligt, hurtigt svirp, understreger – hurtig, meget hård varme. Pernod på, vip ind over blusset og flamber
-
-
-
Flot ser det ud – og mandigt.
Men udover show effect, giver det så noget til maden?
-
Hej Kim – altså ved selve alkoholen gør det naturligvis i og med det fjerner den skarpe smag af alkohol og efterlader nuancerne i fx cognac, som så bidrager til – i vores tilfælde saucen. Jeg synes, at bøfferne får en lækker stegeskorpe, navnlig hvis du bruger rigelig med peber, denne kan naturligvis også skabes ved stegning i olie og smør, så ved selve bøfferne mener jeg ikke, at det giver den store effekt – men flot ser det ud!
Er der nogle andre, som er af anden mening i forhold til smagen af bøfferne når man flamberer?
-
Ang. Kims spørgsmål er det korrekt, at især saucen vil have nuancer fra alkohol. Hvis der ex. var brugt rom kunne saucen have en sødlig nuance. Stegeskorpen kan jeg forestille mig bliver bedre ved flambering.
En anden opskrift som var populær i 70´er – 80´erne, Crepe Suzettes, hvor pandekager flamberes i rigeligt med smør, cognac og orange likør giver en lækker smag af appelsin og nuancer fra cognacen burde få et comeback.
/Søren
-
-
-
Super indslag og billeder, lys manglede der ikke :-). Mere 70´er og 80´er hits fra køkkenet. -
Flame on! Fantastiske billeder – bål og brand er stærkt undervurderet i madlavningen ;-)
-
Fantastisk! ‘Mad med ild i’ er bare et godt koncept… det ser godt ud, og giver lidt ekstra kant til maden. Fede billeder :) -
Ser fantastisk ud :-)
Var lige inde og se foredrag med Bdrd.Price som også var fortaler for masser af smør og cognac flambering. De satte ild til pandekager :-)/Erland
-
Hej Erland – fedt – ja de holder meget af “mad med ild i” og flamberer gerne, hvor har du set dem henne?
-
-
Haha, jeg elsker ingredienslisten. Og jeg synes bestemt, at Familiefaren ser meget mandig ud.
-
Smiler – jeps, det er faktisk den bedste liste nogensinde! Tak…
-
Comments