Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. juni 2024

Scroll to top

Top

26 kommentarer

The noble art of flambé – at flambere som en mand!

Gastromand

Der er vel nogle få tvivlere derude, som stadigvæk ikke helt er overbevidst om, at madlavning her på Gastromand hører til det absolutte maskuline. I dette indlæg har Webmasteren og undertegnede været i køkkenet med et eneste formål – at overbevise de sidste tvivlere eller med andre ord flambere!

De fleste kender sikkert metoden fra de finere franske restauranter, hvis man altså har besøgt sådanne i udlandet, hvor tjeneren kommer ned til bordet med fx forstegte pandekager til crepes suzettes eller peberbøf, som han elegant flamberer ved bordet og serverer for øjnene af de ofte imponerede gæster. Der er desværre ikke mange, som gør dette længere – det er simpelthen ikke på mode længere. Jeg vil dog gerne slå et slag for, at flamberingens renæssance.

Vi Gik simpelt til værks, da det oftest skaber det bedste resultat. Med os havde vi peberbøffer, som var “forstegt” og klar, en støbejernspande, cognac og ild, og naturligvis mandsmod og vilje, om det gik godt eller skidt vil vi lade jer kære læser bedømme – god fornøjelse.

The noble art of flambey

4.50 fra 10 stemmer

Ingredienser

 • Cognac
 • Bøffer
 • Ild
 • Mod
 • Vilje

Sådan gør du

 • Når bøfferne er ved vejs ende sikrer du at panden er rygende varm
 • Tilsæt en 0,5-1 dl cognac
 • Flyt panden ud i rummet, ikke under emhætten, pas på dig selv, bryn, hår og hænder
 • Sæt ild til lortet - hvis du er bad-ass som Webmasteren så bruger du en lille lighter, eller så smid en tændstik
 • Råb "Flame On" så højt du kan og vis mod og vilje mens nu bevæger pande lidt således cognacen fordeles pænt
 • Done deal!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Enjoy!

Brug altid VSOP Cognac - navnlig hvis du ikke har andet...

Dit mod afgøres på mængden af cognac du hælder over dine bøffer, men pas nu på dig selv…

Ja, Webmasterens manchetknapper var tæt på at få et svirp...

Flame on!

Dette er bare starten, flammerne nåede faktisk vores loft, hvor Webmasteren og jeg et nanosekund så lidt paniske ud, men så huskede vi de sidste ingredienser i retten – mod og vilje.

Steady as she goes... Og ja, bøfferne havde været en tur i Sous Viden der står bag ved flammerne...

 

Pas på loftet...

Det er så her du viser om du er Gastromand, kan du tæmme ilden og bevare roen.

Når enden er god...

Ja der er jo lige den bonus, som vi har glemt, hvis du har sikret (og det har du) at bruge rigeligt med smør til at stege din bøf i giver den stærkt indkogte cognac en fantastisk smag til saucen – sådan kan vi lide det.

Vi håber I alle ville give jer i kast med flambering!

Velbekomme!

Disclaimer: Vil du undgå flammer til loftet bør du ikke benytte 1 dl 48% spiritus for derefter at sætte ild til det lige med det samme – det var udelukkende med et imponerende flammehav for øje – do not try at home! :)

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Amatørkokken

  5 stars
  Jeg skal lave whiskey flamberet svinemørbrad med whiskey/fløde sauce og halve bagte kartofler til i aften og jeg vil helt sikkert følge jeres fantastisk opskrift :0)

 2. marie

  hejsa
  vi vil også prøve flambering herhjemme – kan i anbefale en bestemt cognac? vi er helt blanke inden for den type spiritus😊

 3. Dorte Haley Nielsen

  Gør det ikke hjemme, skriver du, kan jeg gøre det ude i haven og hvad skal jeg tænke på hvis jeg vil prøve det ? ? 🤗

 4. Livsnyderen

  5 stars
  Er det noget der taler for cognac fremfor whiskey?

  • Kun sødmen! Ellers ikke – jeg flamberede hakkebøffer i slave-rom igår for at imponere mine tøser derhjemme (de er 7, 8 og 10 år) :-)

 5. Spillekant

  En lang grill- eller fyrfadslighter er velegnet til antændelsen, hvis man ikke lige står ved et gasblus. Tiden fra man hælder sputten på til man antænder er også en faktor, giv den et øjeblik til at afgive damp til at antænde.
  Jeg laver jævnligt flamberede figner, den må jeg vist hellere få lagt op, som bidrag til opretholdelse af flamberingskunsten ;-)

  Mojn

  • Du har helt ret Spillekant, men det er ikke nær så farligt:)

   Vi ser frem til fignerne!

   • Spillekant

    Undskyld min uvidenhed, men jeg er ny her i foretagenet. Hvordan lægger jeg en ny opskrift op? “Easy Recipe Format” eksisterer ikke og jeg føler mig ikke sikker på, at et nyt topic lander på opskriftsiden.
    Please advise

    Mojn

   • Mojn Spillekant.

    Umiddelbart har du ikke mulighed for at lægge en opskrift på bloggen, men i forummet skal du være mere end velkommen! :)

    Vi har dog lige søgt nye bloggere, hvis det kunne have interesse: gastromand.dk/blivblogger/

  • Hvis du bemærker det, så er Webmasterens arm faktisk indhyldet i flammer på første billede, det er sådan man flamberer :-) Faktisk havde vi ikke lige noget “fornuftigt” fyrtøj, så valget stod mellem en almindelig lighter eller zippo…

 6. Fedt indslag, drenge. Ros for at sætte arm og ansigt på spil til ære for fotografen.

  Dog mener jeg, at det bør tilføjes, at en anden stilet metode til at sætte “ild i løjerne” er at tippe panden ned mod flammerne, hvis du har et gasblus; det er superelegant, og man slipper for at stå og fægte med en halvsløv lighter – en slukket emhætte er et must!

  Alt godt herfra!

 7. Magnus

  Det er ikke kun bøffer og crepe suzette der kan flamberes. I sidste uge eksperimenterede jeg med ouzo-flamberede kammuslinger, hvilket gav en lækker anissmag til muslingerne, som blev serveret med en rødbede/peberrod-skum. Der var også dømt kæmpe store flammer og gear i form af en sifon-flaske!
  Anisen, peberroden og rødbederne passede rigtig godt sammen.

  • Lyder lækkert Magnus, meget den burde du næste optræde som gæsteblogger med :-) og i øvrigt et godt eksempel på, at alkoholen bidraget til “kødet”.

   • Kristine

    5 stars
    Lyder drønlækkert. Lidt i samme boldgade kan jeg anbefale at flambere østers (jeg henter dem et helt bestemt sted i Vadehavet) i Pernod.
    Kunsten er:
    At lade dem afdryppe godt
    Skære dem i mindre stykker
    Og så varme en støbejernspande maks op, smør på, giv de små puds et ordentligt, hurtigt svirp, understreger – hurtig, meget hård varme. Pernod på, vip ind over blusset og flamber

 8. Kim

  Flot ser det ud – og mandigt.

  Men udover show effect, giver det så noget til maden?

  • Hej Kim – altså ved selve alkoholen gør det naturligvis i og med det fjerner den skarpe smag af alkohol og efterlader nuancerne i fx cognac, som så bidrager til – i vores tilfælde saucen. Jeg synes, at bøfferne får en lækker stegeskorpe, navnlig hvis du bruger rigelig med peber, denne kan naturligvis også skabes ved stegning i olie og smør, så ved selve bøfferne mener jeg ikke, at det giver den store effekt – men flot ser det ud!

   Er der nogle andre, som er af anden mening i forhold til smagen af bøfferne når man flamberer?

   • Ang. Kims spørgsmål er det korrekt, at især saucen vil have nuancer fra alkohol. Hvis der ex. var brugt rom kunne saucen have en sødlig nuance. Stegeskorpen kan jeg forestille mig bliver bedre ved flambering.

    En anden opskrift som var populær i 70´er – 80´erne, Crepe Suzettes, hvor pandekager flamberes i rigeligt med smør, cognac og orange likør giver en lækker smag af appelsin og nuancer fra cognacen burde få et comeback.

    /Søren

  • Cognac, whiskeymm. giver en helt anderledes sødlig smag, når du flamberer:)

 9. 5 stars
  Super indslag og billeder, lys manglede der ikke :-). Mere 70´er og 80´er hits fra køkkenet.

 10. Flame on! Fantastiske billeder – bål og brand er stærkt undervurderet i madlavningen ;-)

 11. 5 stars
  Fantastisk! ‘Mad med ild i’ er bare et godt koncept… det ser godt ud, og giver lidt ekstra kant til maden. Fede billeder :)

 12. benzon1960

  Nu er det jo et flot bål, I der fik foreviget ;-)

  Hvis man er mere sparsom med alkoholen, kan man med fordel tilsætte samme en knivspids fint salt INDEN det hældes på panden og antændes. Salt i den sammenhæng giver en flot farvet flamme.

  Og jeg er helt enig i, at flamberingen bør have et comeback. Tror måske den skal stå på flamberede figner med rørt is i weekenden. Temmelig retro.

 13. Ser fantastisk ud :-)
  Var lige inde og se foredrag med Bdrd.Price som også var fortaler for masser af smør og cognac flambering. De satte ild til pandekager :-)

  /Erland

  • Hej Erland – fedt – ja de holder meget af “mad med ild i” og flamberer gerne, hvor har du set dem henne?

 14. Haha, jeg elsker ingredienslisten. Og jeg synes bestemt, at Familiefaren ser meget mandig ud.

  • Smiler – jeps, det er faktisk den bedste liste nogensinde! Tak…

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering