Galette Bretonnes – 17. etape af Gastromands Tour de France.
Vi er stadig i Bretagne og vi nupper en klassiker med.
Det her er en af de retter, som jeg har lavet et par gange. Og sjovt nok, så tænker jeg hver gang, at jeg burde gøre det oftere. Specielt på dage hvor ambitionerne for at handle ind har været minimale. Galette Bretonne er jo salt pandekage fra Bretagne. Jeg læste at når det var en galette, så var den salt, hvorimod en crepe var sødet. Om det passer, tør jeg ikke sige, i hvert fald hvis nogen kan bekræfte, ville det være fedt.
Denne galette er lavet på boghvede mel, hvilket de ofte er i Bretagne. Det er også det du laver blinis på, hvis det skal være rigtigt godt. Det er ikke et korn, så der er ikke gluten i, men i stedet en nød. Jeg har dog tilsat lidt hvedemel til dejen for at gøre den nemmere at arbejde. Det kan godt være lidt udfordrende ellers, da der ikke er så meget til at holde det sammen.
Jeg lavede denne galette helt klassisk med skinke, ost og æg i toppen. Du kan snildt preppe pandekagerne i god tid, for så ellers at samle galetterne i sidste øjeblik. Jeg synes det er nemmest at komme ægget på, mens den ligger på panden, da den ellers bliver sådan en smule svær at håndtere. Du kan også sagtens bruge eller supplere med fx stegte svampe, spinat, kål og hvad du ellers kunne finde interessant. Her er lærredet, så maler du bare igennem.
Min pande er vist cirka 26cm og med den bliver pandekagerne sådan, at du vist godt kan spise to til frokost. Der bliver cirka 8 pandekager i sådan en portion, så det har jeg rettet fyldet ind efter.
Ingredienser
Pandekager
- 1 stk æg
- 2,75 dl vand
- 75 g boghvedemel
- 50 g hvedemel
- 1 nip salt
- 1 nip sukker
- Smør til stegning
Resten
- 8 stk æg
- 8 skiver Røget skinke
- 150 g revet ost. Gruyere eller comté.
- Purløg og friske urter til siden.
Sådan gør du
- Pisk vand og æg sammen. Tilsæt mel, boghvedemel, salt og sukker. Pisk til dejen er helt ensartet. Lad den trække 15 minutter – hvis du har tid.
- Smelt lidt smør på panden og steg tynde pandekager. Cirka 3 minutter på den ene side og et enkelt på den anden.
- På pandekagerne lægges skinke, revet ost og løget slåes ud. Krydr med salt og peber. Fold siderne godt op.
- Steg pandekagerne under låg i cirka 5-6 minutter ved mellemvarme, til ægget har sat sig.
- Server med urter og lidt grønt salat.
Tags
tour de france-
Der står løget slås ud. Måske det lige skulle rettes til ægget
Comments