Hjemmelavet hyldeblomstsaft – nem, lækker og læskende sommersaft
Hvis du skal nå at lave hyldeblomstsaft i år, så skal du til at rubbe neglene, for det er ved at være sidste udkald.
Det måtte jeg i hvert fald erfare var tilfældet for os Amagerkanere. Jeg havde lavet selve saften, men tænkte at jeg lige ville jazze billederne op med en klase hyldeblomster. Og her skulle min tålmodighed i den grad komme på prøve, for det viste sig, at hyldeblomsterne med et var afblomstret over den sidste uge. Så for at skaffe denne klase, måtte jeg danse igennem brændenælder i bare ben og birkenstock, udstille mit maveskind til det meste af Amager og rive mig på noget tjørn af en art. Men I skal vide, at fordi det var til jer, så var det det værd. Så værsgo, opskriften på hjemmelavet hyldeblomstsaft.
Ingredienser
- 35 stk hyldeblomst skærme
- 4 stk citroner Usprøjtede - Helst økologiske.
- 2 l vand
- 1,25 kg sukker
- 25 g citronsyre
Sådan gør du
- Klip de værste grene og stilke af hyldeblomstbuketterne. Læg blomster og skiver af citron i en stor skål eller spand. Husk at det du lægger det i skal være helt rent. Skold det gerne for en sikkerhedsskyld.
- Kog vand og sukker op til sukkeret er smeltet. Tilsæt citronsyren. Hæld over blomsterne.
- Sæt blandingen på køl eller i hvert fald køligt, overdækket. Lad det trække i tre dage.
- Sigt hyldeblomst og citroner væk. Fisk citronerne op og klem gerne saften ud af dem, så du får det hele med.
- Kom saften på skoldede flasker, skyllet med fx atamon eller billig vodka. Opbevar helst på køl. Alternativt kan du også komme saften på helt rene og skoldede mælkekartoner og fryse den ned. Det er sådan et jægertrick. Husk ikke at fylde kartonen helt op, da væsken udvider sig.
Hylden vokser som ukrudt og blomstrer egentlig over en længere periode. Oftest fra slut maj til midt i juli. Vejret kan spille en smule ind på sæsonen, om den er kortere eller længere, men der burde være rig mulighed for at finde hyldeblomster. Jeg går oftest efter dem der er at finde ved knapt så trafikerede veje og små stier.
Og det er virkeligt lige ud af landevejen uden nævneværdige kategoristigninger (sådan i tour de france sæsonen er det vel ok at bruge de her tø-hø henvisninger). Du skal blot lægge hyldeblomstklaserne i en stor skål, spand eller kar sammen med citronskiver. Overhælde med en sukkerlage og så sætte på køl (eller bare køligt) og vente tre dage. Så sigter du krimskramset fra og kommer på skoldede flasker.
Vil du have lidt variation i din hyldeblomstsaft, så kan du eventuelt spæde op med lidt hybenroseblade, ingefær eller tørret hibiscus.
Stik os en kommentar-
I år har jeg forsøgt at pasteurisere flaskerne med hyldeblomsaft. Det virkede fint med hjemmelavet æblemost sidste år, så hvorfor ikke :)
De fik lov at hygge sig ved 65 grader i det store sous vide-vandbad. Først stående, med åbne propper, til indholdet var ca 65 grader, og så liggende (helt dækkede af vand) et kvarters tid.
Husk at der skal være nogle centimeter luft under proppen. Glemmer man det, kan trykket sprænge flasken, og det er noget rod ;)
-
Man kan også vælge plastikflasker, og så fryse det..
Så kan man løbende tage op, og kan lave saft til et helt år..
-
Og hold nu kæft.. Det står der sgu da også, at man kan gøre… Doh..
Der er brug for sommerferie ;o)
-
-
Comments