Kylling Danois – Grydestegt kylling à la mormor
Når nu snakken går på mormormad, så nævner folk altid alle mulige forskellige nostalgiske retter – Som i hvert fald kunne serveres af en mormor. Og sådan lige fra posen, så er det her nok ikke rigtigt mormormad for mig. Det smager hjernedødt godt, men det er ikke noget jeg som sådan husker min mormor lavede. Hun lavede primært hamburgerryg, flæskesteg og andre ting, som man kunne lave af det man havde vundet til bankospil.
Min mormor var en haj til banko, så vi spiste altid som heldet havde dikteret. Derudover lavede hun både verdens bedste leverpostej og risalamande. Et lille curiosum som hun også har bidraget med til mit gastronomiske liv, er den stegte, røgede kæbesnitte. Det er sådan en ting som består mest af fedt, koster ikke noget og så er helt perfekt på et stykke rugbrød med agurk på.
Det’ min mormor. (Det var også hende som vist ikke rigtigt havde opdaget, at fun-saftevandet var blevet koncentreret da det gik fra 1,5 til 0,5liters flasker, så du var bange for at det lige smeltede emaljen på fortænderne, når du blev budt et glas sommerdrik.)
Jeg kan huske at min mor har forsøgt at lave sådan en grydestegt kylling til os derhjemme, men det blev altså lidt skudt ned, for vi kunne noget bedre lide sprødt skind. Og det må du undvære, når du grydesteger din kylling. Til gengæld får du så dejligt saftigt kød og verdens bedste sauce, der nærmest laver sig selv.
Det kan måske virke overvældende og lidt stræberagtigt at lave både hjemmelavet agurksalat, rabarberkompot og salat med mormordressing til. Men det handler om timing. Just saying.
Rækkefølgen er, som følger:
- Skær agurkerne tyndt og giv dem lidt salt.
- Forbered kyllingen, brun den af og start den op. Den passer sig selv.
- Skrub kartoflerne og kom i en gryde.
- Kog en lage op til agurksalat. kom over agurkerne.
- Brug samme gryde som lagen til at koge rabarber kompot.
- Sæt kartoflerne over.
- Tag kyllingen op. Sigt sagerne fra. Kom væsken tilbage i gryden. Kog ind, kom fløde ved, kog yderligere ind.
- I flødekartonen laver du mormordressingen.
- Skyl salat og kom dressing over.
- Trancher kyllingen og kom lidt sauce over.
- Server.
Reelt set har kyllingen ikke behov for at stege mere end maks en time. 45 minutter er som regel nok, men min basse af en kylling vejede 1900 gram slagtet, så den skulle lige have lidt længere. Men regn med at det tager cirka en time fra start til slut at lave denne ret.
Og lige den sidste bemærkning – Kartoflerne. Nu hvor vi har gode danske nye kartofler, så behandl dem en smule varsomt. Lad være med at buldrkoge dem i 45 minutter, for det er næsten blasfami. Jeg koger mine forsigtigt i cirka 5-7 minutter og så lader jeg dem trække færdigt med blusset slukket. Det tager faktisk den samme tid, men den er bare knapt så voldeligt kogt. Og kom urter ved. Masser af dem. Alt hvad du har. I øjeblikket er favoritten også klassikeren løvstikke, men jeg bruger også gerne laurbær, rosmarin, timian og dild alt efter lejligheden. Godt med salt. Og når kartoflerne er kogte og vandet hældt fra, så skal de have en velvoksen klat smør. Der er ingen der dømmer dig, du giver den bare gas.
Ingredienser
Kylling
- 1 stor kylling
- 25 g smør
- 2 spsk rapsolie
- 1 potte kruspersille
- 2 løg
- 2 gulerødder
- 5 laurbærblade
- 2,5 dl hønsefond eller vand
- 2,5 dl hvidvin
- 3,5 dl piskefløde
Agurksalat
- 1 agurk
- 1 spsk salt
- 1,5 dl eddike
- 3 spsk sukker
- 1 dl vand
Rabarberkompot
- 300 g rabarber
- 0,5 dl vand
- 2 spsk rørsukker
- 0,5 vaniljestang
Mormorsalat
- 1 salathoved
- 1,5 dl fløde
- 1 citron
- 2 tsk sukker
- salt og peber.
Sådan gør du
Grydestegt kylling
- Skyl kyllingen grundigt og krydr den både ind og udvendigt med salt og peber. Fyld kyllingen med persille. Luk til med en stegenål.
- I en støbejernsgryde kommes smør og olie. Lad det brune af.
- Brun kyllingen på bryst, ryg og hver af siderne, så lårene også får en tur. Vend kyllingen med rygbenet ned af.
- Kom fond, vin, halve løg og gulerødder ved. Lad det simre i 45 minutter til en time. Kyllingen er færdig når lårene begynder at slippe, når du trækker let i dem.
- Tag kyllingen op og sigt væsken. Returner den og og bring den i kog. Reducer cirka 5 minutter uden låg og kom fløden ved. Kog ind i endnu 5 minutter. Smag til med salt, peber og evt en smule eddike.
- Trancher kyllingen og kom lidt sauce over. Server resten apart.
Agurksalat
- Skær agurken helt tyndt og drys den med salt. lad den trække en halv time.
- Hæld overskydende væske fra.
- Kom vand, eddike og sukker i en gryde og giv et hurtigt opkog. Kom lagen henover og lad det trække i en halv times tid.
Rabarberkompot
- Skær rabarberne i 2 cm stykker og kom i en gryde med vand og vaniljekorn og stang.
- Kog under låg i cirka 5 minutter før sukkeret tilsættes. Kog yderligere 4-5 minutter.
- Smag eventuelt til med mere sukker, hvis du har en sød tand.
Mormorsalat
- Pluk salaten og skyl den grundigt. Der er ikke noget værre en salat som knaser.
- Pres citronen og kom cirka 3 spsk saft op i flødekartonen sammen med sukkeret og ryst det let. Lad det stå på bordet og trække i 10 minutter før det smages til med salt og peber. Eventuelt mere citronsaft og sukker.
- Lige før servering hældes dressingen over salatbladene og vendes forsigtigt rundt med fingrene. Salaten kan godt falde lidt sammen når dressingen kommer på, så den skal på i sidste øjeblik.
-
Torsk…..du kan ikke lave mad …..
-
Fulgte opskriften og kyllingen var stadig rå i midten efter 1 times simren.
Lidt træls at stå med alting klar, men kyllingen er stadig rød.
Alle andre opskrifter fortæller at kylling over 1000 gram skal have halvanden times tid, så mon ikke det også gælder her?
Comments