Gastromand.dk | 22. November 2017

Scroll to top

Top

8 kommentarer

Mormormad: Byens Bedste Boller i Karry

Mormormad: Byens Bedste Boller i Karry
Familiefaren

Det er egentlig meget sjovt som man ændrer smag. da jeg var barn kunne jeg faktisk ikke lide boller i karry. Jeg synes det var noget underligt noget, og saucen smagte mærkeligt. Idag elsker jeg det og vi ved jo alle at det burde have været Danmarks nationalret! 

Jeg har ikke kunne finde noget oprindelse, men karry er af indisk oprindelse og sammensætning af masser af forskellige krydderier. Jeg tænker, at en af jer gode modtagere sikkert har svaret og vil lade jer komme med det… Denne udgave er lidt free-stylet. Lavet som jeg selv synes er fedt og med de ingredienser jeg holder af. Du skal ikke forvente en opbagt mælkesauce smagt til med karry – Not on my watch :-) Lets jam!

 

5.0 from 1 reviews
Mormormad: Boller i Karry
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Danish
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Boller
  • 500 gram hakket svinekød af glad økogris - halv kalv/svin duer også
  • 1 stort løg
  • 1 gulerød
  • 4 spsk hakket frisk rødkål
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • ½ bund frisk koriander
  • Friskkværnet peber
Karry
  • 2 spsk smør
  • 1 spsk mel
  • 2-3 tsk karry
  • 1 tsk ras el hanout
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 nip safran
  • 3 dl reduceret vand fra bollerne
  • Løg
  • 1 glas perleløg
  • 1 tsk smør
  • 1 tsk honning
  • Salt/peber
Tilbehør
  • Ris
  • 4 forårsløg
Tilberedning
Boller
  1. Hak gulerødder, løg, rødkål groft men ensartet. Hak korianderne fint. Bland det hele grundigt sammen med farsen. Stil det til side og begyndt på saucen.
  2. Når den halvvejs varmer du en stor gryde op med letsaltet vand og former boller som du koger let i 25 min. Det skal ikke bulderkoge, men bare småboble lidt. Hvis du har svært ved at få dem til at være der, så læg låg på og skrue godt ned.
  3. Fisk bollerne op og kog vandet godt ind i ca. 20 min. Du skal bruge 3 dl.
Karry
  1. Hak løg, æbler fint. Varm en kasserolle op og smid de tørre krydderier på og brænd dem af et par minutter. Smid nu smør på og vend det sammen.
  2. Tilsæt løg og æbler og lad det svitse et par minutter.
  3. Tilsæt nu vandet og rør til.
  4. Tilsæt så kokosmælk og lad det småkoge i 10 min.
  5. Tilsæt safran og smag til med salt og peber.
  6. Hvis du absolut ikke mener det er tykt nok så sier du 1 spsk mel over det og rører rundt. Hvis det klumper, så grib din Bamix og fyr den af!
Løg
  1. Varm en pande op med smørret og smid løgene på, drys med salt og peber og lad dem simre i 15 minutter.
Tilbehør
  1. Kog risene og hak forårsløgene i strimler.

 

Koriander - dont be a hater!

Koriander – dont be a hater!

I denne ret skal gulerødderne se ens ud...

I denne ret skal gulerødderne se ens ud…

Jeps, der ligger en på gode friske chilier i baggrunden, men de måtte vige i sidste øjeblik...

Jeps, der ligger en på gode friske chilier i baggrunden, men de måtte vige i sidste øjeblik…

Karamelliserede perleløg...

Karamelliserede perleløg…

Du kan naturligvis varieret tilbehøret som du selv vil, nogle ristede mandler eller peanuts og kokosflanger kunne også være godt. Den eneste grund til jeg lige valgte perleløg var faktisk, at en kvinde foran mig i køen i supermarkedet havde købt dem, og så tænkte jeg, at det ville passe godt – og det gjorde det.

Se lige farven!

Se lige farven!

Mjaa... smagen fornægter sig dog ikke!

Mjaa… smagen fornægter sig dog ikke!

Hvis du ikke lige magter at reducere vandet, så kan en lille snyde bouillon-terning også sagtens bruges. Men sig det ikke til nogen vel?

Karry, Safran og ras el hanout (gentag de lige et par gange, for det er sjovt at sige) ras el hanout!

Karry, Safran og ras el hanout (gentag de lige et par gange, for det er sjovt at sige) ras el hanout!

Smør, karry og ras el hanout!

Smør, karry og ras el hanout!

Tilsæt løg og æble...

Tilsæt løg og æble…

Og safran...

Og safran…

Server med en lille ølbajer til...

Server med en lille ølbajer til…

Jeps, så er vi done, og nej det var ikke som min far lavede den, og sikkert heller ikke den traditionelle udgave, men jeg lover dig, at det smager godt. Jeg må tilstå, at jeg kan tage stærk mad efter hånden og at smagen af karry her var passende for mig, dog blev jeg bedt om at justere den kraftigt dagen efter af mine bedre halvdel, så vær varsom med din karry!

Hvordan laver du dine Boller i karry?!

Kommentarer

  1. Elsebeth

    Boller i karry – jeg kender ingen, der ikke gladeligt vil have det serveret. Mine voksne nevøer og niecer bestiller det altid, når de kommer på besøg hos mig. Godt at du nævnede æble til sidst, for det skal med i sovsen ifølge mig – du glemte at nævne det i ingredienslisten!
    Det er da de rene “tivoli-boller” med gule, røde og grønne pletter – de ser meget fine og indbydende ud.

    • Årh ja Elsebeth, det blev en freestyler, jeg får det lige rettet til – og ja, de ser festlige ud, faktisk er de lidt inspireret af nogle jeg fik serveret på jobbet i forrige uge. Helt enig – boller i karry er verdensklasse mad, jeg tænker tit tilbage på barndommen, hvor jeg faktisk ikke kunne lide det. Sikkert fordi jeg var lidt af et skarn, for det er jo noget vildt lækkert mad!

  2. Åh der er intet som mormormad, og den her portion boller i karry ser simpelthen alt for lækker ud!

    Mange hilsner,
    Nadja, http://sunderehverdag.dk

  3. Hej Nadja – tak for rosen og fin blog du har, gode billeder, men sundere hverdagsmad? Det bruger vi jo ikke på Gastromand – men vi kunne sikkert lære noget :-)

  4. Esben

    Hold da op der var power i karryen. Jeg og fruen kunne lide det. Men børnene var det lidt for stærkt til( 2 spsk. Fulde) Men retten i sig selv var fantastisk. I har nu gjort min livret endnu bedre! Men sprænger forårsløgene over ;-)

    • Fedt Esben, og ja – karryen kan godt rykke lidt i kuglerne, så den skal måske justeres lidt – men fedt det var en god oplevelse for dig – jeg skal lave den søndag aften igen :-)

  5. Stampe

    If it aint broken, dont fix it – ren blasfemi at du leger sådan med en klassiker :)

    • Visse Vasse Stampe – retter er til for at blive udfordret dog med respekt for deres originalitet, det mangler der måske lidt her – men leges det skal der da :-)

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: