Mojito – Den originale drink fra Cuba
Ingen varm sommerdag uden en mojito, den cubanske cocktail-klassiker med lime, sukker og rom. Men lad nu være med at smadre mynte og lime til ukendelighed – det gør bare din drink bitter. Ja, faktisk bør du tilsætte limesaft i stedet for stykker af lime og være meget forsigtig, når du behandler myntebladene.
For efterhånden en del år siden deltog jeg sammen med flere af de andre Gastromand-kumpaner til en event kaldet Mojito Embassy i Pumpehuset i København. Her slog rombrandet Havana Club et slag for den cubanske klassiker mojito, lavet på den ægte autentiske måde. Her viste en dygtig bartender os, hvordan man rent faktisk laver en mojito, så den smager sommerligt og læskende, og uden at den bliver bitter og træls at drikke.
For har vi ikke alle drukket dårlige mojitos? Ja, sågar lavet dårlige mojitos selv? I ved sådan noget med at smadre mynteblade ned i bunden af glasset sammen med sukker og limebåde, så det hele blev held baldret sammen. Ja, og så serveret drinken med store stykker af maste lime-både heri, samtidig med at små stykker lime flyder rundt.
Jeg har. Men ved du hvad? – sådan skal du ikke gøre. Det smager ikke godt. Det gør din mojito bitter, fordi bitterhed fra limeskal og mynte trækker ud i din drink. Og det vil du ikke have.
Ja, og så har vi ikke slet ikke talt om de der rædderlige Mojito-mixes man kan købe derude …
Vær forsigtig – og brug limejuice, når du laver mojito
Hemmeligheden bag en god mojito er – fortalte bartenderen, som jeg desværre har glemt navnet på – at være forsigtigt. En mojito er opfundet på Cuba, hvor der kan være skrækkeligt varmt, og her vil man gerne have en drink, der er læskende. Og en læskende mojito får du ved at bruge limesaft i stedet for både af lime – og ved at være forsigtig, når du tilsætter mynte. Du vil ikke smadre myntebladene – du vil bare lige frigive de aromatiske olier, ikke få alt bitterheden med.
Så hemmeligheden bag mynte i mojitos er at tage et par mynteblade og slå dem hårdt mod din hånd én gang. Så frigiver du olierne. Tilsæt det, når sukker og limejuice er opløst og rør bare forsigtigt rundt – ikke noget med at mase det hele sammen.
Dermed får du en mojito, der smager af Cuba, og som Hemmingway står op fra graven for at få fat i. For mojitos var blandt Ernest Hemmingways favoritter – og han vidste altså, hvad han talte om.
Ingredienser
- 2 tsk sukker
- 1/2 lime – saften
- 1-2 dash Angostura Bitter Eller anden aromatisk bitter – kan udelades
- 5 cl hvid rom
- 1 kvist mynteblade Gerne så de hænger sammen
- Danskvand
Sådan gør du
- Kom sukker i bunden af et glas sammen med saften fra en halv lime.
- Tilsæt evt. et par dashes Angostura eller anden bitter.
- Rør godt rundt, indtil sukkeret er opløst (eller næsten)
- Kom rom og isterninger i glasset.
- Tag en myntekvist (altså 4-5 mynteblade på en stængel). Slå stænglen hårdt mod din hånd, så du løsner nogle af olierne. Kom kvisten hel ned i din mojio og rør forsigigt rundt uden at ødelægge bladene.
- Top med danskvand efter behov og smag.
Submit a Comment