NorthSide Festival 2023 lod solen danse!
Så fik vi endelig skudt festivalsæsonen i gang her på redaktionen – og sikke en fest. Vejret har været svært at brokke sig over. Masser af sol alle dage og kølige danske sommeraftener – tæt på det perfekte festivalvejr i Eskelunden.
Maden på NorthSide Festival er for andet år plantebaseret og økologisk. Det er umiddelbart ingen overraskelse, at det meget bæredygtige valg er bibeholdt igen år – faktisk er det svært at forestille sig, at det nogensinde bliver rullet tilbage. Men derfor har det også været interessant at se hvordan madboderne har grebet opgaven an i år, og om niveauet er forbedret fra sidste år.
At NorthSide er plantebaseret betyder, at alt maden på festivalpladsen er bygget op omkring planter. I praksis betyder det, at mange af måltiderne, der tilbydes, er helt plantebaserede, men at en del måltider kan indeholde et mindre supplement af animalske fødevarer.
NorthSide
I NorthSide-regi betyder det, at der ikke serveres rødt kød, fjerkræ eller fisk, og at en madret max må have 15% ost, æg og mayonnaise.
Der er stadig mange, som ikke helt har købt helt ind på den plantebaserede madkasse på NorthSide – og ikke forstår den. Spørgsmål vi stadig oplever på Northside: Kunne man ikke have tilladt lokalt produceret kød i mindre mængder? Kunne man ikke have valgt en pescetar-model, hvor fisk og skaldyr kunne være tilladt? Men man må købe sig ind på præmissen, som Northside har sat op – og det har vi også tænkt os at gøre.
MADEN
Fritterne – midlet mod tømmermændene
De klassiske pommes fritter var sandsynligvis det element, som fandtes flest steder på pladsen, hvad enten det var alene i bakken med mayo – krydret eller ej – eller som sidedish til andet. Men de sprøde salte kartofler kan også noget, særligt hvis der lige skal styr på tømmermændene fra dagen før. Her får du vores bud på bedste retter med fritter.
Der er i vores smag tæt løb mellem to boder, som hver giver et friskt bud på pommes frites retter. Den første var Plant Food med deres Friterede Østershatte med fritter og dildmayo. Det er super simpelt, og svampene med sprødt crunch og dyb smag var virkelig gode.
Friends & Fries leverede også gode fries. Deres Falafel Dream kan vel kaldes en plantebaseret fortolkning af kebab- eller pølsemixen. Men den forsøger ikke at være noget, den ikke er, og smagte fortrinligt.
Den gode bund – value for money
Hvis du ikke – som os – havde tænkt dig at spise dig gennem hele festivalen, men modsat skulle have lagt en god bund, så var Svampebygottoen hos GRØD det helt rigtige valg. Bygottoen var med syltede svampe og en rigtig fin mængde ravost. Portionen havde en god størrelse, og du blev helt sikkert mæt. Det var også en fin dele-ret, hvis du ikke havde noget imod at spise af samme bøtte.
Et anden bud i denne kategori er shawarmaen fra Spiselauget lavet med krydrede ærter og hestebønner, kål, rødløg og persille. En nem og let stærk krydret ret at have med i hånden, mens du går til næste koncert.
Årets mest varierede nyhed
Restaurant Nøgen fra Aarhus var i år en god nyhed, som leverede en 3 og 5-retters tapasmenu på NorthSide. Vi valgte den store menu og fik kartoffelkroketten med, som nok var et af de mest smagfulde elementer på NorthSide. Skulle man drømme lidt, så så vi gerne en menu næste år med slideren og en to-tre kroketter. Men det bliver måske svært at holde mængden af mælkeprodukter (læs smør) under 15% :)
DRIKKE
Årets kick-starter
Som sidste år fandt vi igen Krystallin Vodka, hvor vi fik deres vodka-shots med pickles. Nogle synes det lyder klamt, men så kan de simpelthen ikke have prøvet det. Sådan en iskold ren vodka smager super med pickles og er god at starte dagen på. Men pas på du ikke drikker for mange :)
Årets cocktail
De skarpeste cocktails finder du stadig hos aarhusianske Njord Gin og deres røde lade med baghave. Et perfekt sted til et break og vanvittig gode cocktails. Prismæssigt ryger vi også lidt opad, men det er alle pengene værd.
Årets forfriskning
Vild Is leverede friske sodavands-ispinde med vilde økologiske bær og slush-ice, som kom i en børnevenlig udgave og en voksenudgave med alkohol. Det var en lille fræk foodtruck, som var meget flittigt besøgt – sikkert i et omfang, hvor de havde svært ved at følge med dele af dagene. Men sådan må man forvente det er, når man er så vejrafhængig. Køligt, frisk og velsmagende – og perfekt i sommersolen.
Northside gjorde fremskrift i år.
På den brede palette finder vi mange gengangere fra sidste år – og endnu tidligere år. Men der er også kommet nogle nye spillere på banen i madboderne. Fornyelse er vigtigt, men man skal også beholde det, som virker.
70% tilkendegiver, at de synes festivalen i år var bedre end sidste år, hvor Northside for første gang blev afviklet i Eskelunden, og hvor der bl.a. var åbenlyse problemer ved ind- og udgange.
NorthSide
NorthSide har selv annonceret en undersøgelse om gæsternes tilfredshed på årets NorthSide 2023. Her fremhæves at 70% af gæsterne tilkendegiver, at de oplever festivalen som bedre end det sidste år. Dette er ikke direkte møntet på madboderne og barerne, men mere en generelt tilfredshed. Men uden at have statistik af samme kaliber, så tør vi godt annoncere, at vi her på redaktionen mener det generelle mad-niveau er fornuftigt hævet fra sidste år.
Godt gået og tak for en super festival.
Comments