Weekendtesten: Ole Smoky Moonshine
En sløv januardag i GM Headquarters; Århusianeren småsover, Webmasteren forsøger forgæves at overbevise sig selv om, at vi skal have noget ud af mødet, jeg overvejer kraftigt om vi ikke skal smutte ud og spise lidt men pludselig udbryder Eksilsønderjyden: “Gutter det her er sgu da total Gastromand-agtigt” (imens han imiterer Baune).
Han har fået en meget kort smagetest hvor Søren Frank smager på noget hjemmebrændt-lignende alkohol serveret i nogle syltetøjsglas. Jeg giver ham ret, det lader til at være ret fedt. Derfra er der ikke langt fra tanke til handling, og nogle få dage efter står der en kasse fra Ole Smoky Moonshine hjemme på matriklen.
Historien bag
Jeg vælger faktisk lige, at tage den “virkelige” historie, som vores producenter naturligvis har ladet sig inspirere af. Året er 1920 og der indføres spiritusforbud i USA som et middel af juridiske veje, at nå et mål om alkoholsafholdenhed. Det svarer i princippet til, at vi på Gastromand ikke må bruge smør og bacon en hel dag! Naturligvis medfører sådanne forbud ilegale produktioner, hvor der blev destilleret spiritus i lange baner. Dette foregik som oftest om natten, hvor de lyssky operationer lettere kunne føres ud i livet – derfra også navnet “Moonshine”. Ole Smoky tager os direkte tilbage i tiden hvor det hele var langt mere straight foreward og ja bare mere enkelt.
Udseende og førstehåndsindtryk
Indrømmet, jeg var ret blown away, selv om det naturligvis er ret simpelt at skifte flasker ud med syltetøjsglas, så er det altså meget fedt fundet på. Endvidere så er der allerede en storyline, som vi kan forholde os til. Hvem ville ikke gerne have fat i noget af det ilegale sprit, som var hemmeligt og helst ikke skulle ud i større mængder.
Nå, jeg får åbnet kassen og finder lidt forskelligt, 3 jars, nogle visitkort og en “vaskeægte sydstats cap”. Etiketterne har håndskrevne batchnumre, og har et lille ikon på siden afhængig af hvilken udgave du drikker. Der er 3 hældetude med, som jeg allerede har omdøbt til “speedloader” fra den tid hvor man havde tromlepistoler og i stedet for at putte flere bønner i havde man en ekstra tromle, som man bare skiftede, samme princip her.
Jeg undrer mig i øvrigt over, at der er betalt told og afgift på den hos det danske toldvæsen – jeg troede da vi fik det uden om den slags når det nu er Moonshine.
Smagsindtryk og nuancer
Jeg vælger at testet hele molevitten en aften, hvor jeg har god tid. Vi har 3 udgaver og som jeg har forstået det, er det vist også pt. de eneste, som kan købes i Danmark. Apple Pie, Blackberry og Original Unaged Corn Whiskey.
Apple Pie, 20 %
Jeg smager vores Apple Pie først. Dette er den sødeste af de 3 jars, dufter af æble, honning, brun farin, kandis og karamel jeg kommer lidt til at tænke på de her kandiserede æbler eller Mormors æblegrød. En dejlig lille likør-agtig dram. Man kan sagtens mærke, at der mangler lidt finesser og absolut intet syre, men alligevel er det nu charmerende.
Blackberry, 20 %
Blackberry er en kende mindre sød og dufter faktisk ligeså meget af hindbær og jordbær. Det er lidt som om, at man lide skal lede lidt mere efter noterne her. Den er ikke så fremtrædende som Apple Pie, men heller ikke så “oversød”. En dejlig brændevin, men igen meget lige på. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at drammen er lidt delt i to – først smager man søde modne bær og ligeefter rammer den varme rene spiritus dig – det gør faktisk ikke noget, for det får en til at tænke på at det er “Moonshine” og hele historien bag vores dram.
Original Moonshine Unaged Corn Whiskey, 50 %
Hold on to your horses – we are going in! Jeps nu kommer der nemlig skud på, 50 % og ren klar sprit. Den her kan mærkes og smages. Jeg må sige, at den ikke er helt så voldsom som jeg frygtede, den kan sagtens nydes. Smager faktisk af majs og dufter også af majs. Jeg finder ikke så mange flere noter men tænker virkelig “hjemmebrændt” når jeg drikker det.
Dommen
Lad det være sagt med det samme, det er ikke brændevine som har lag på lag af dufte og smage, som har små finesser og er raffineret. Det er lige på og råt – for det er nemlig slet ikke meningen, at vi skal være hverken fornemme eller sidde i jakkesæt når vi drikker det her – nej det er skovmandsskjorte, Timberlands og trucker-cap – og så spiller det sgu!
Og ved du hvad? Det er faktisk vildt befriende, at drikke noget, som ikke nødvendigvis skal have 20 forskellige dufter noter og en eftersmag på 5 minutter, det her er enkelt og ligetil. Som jeg skriver indledningvis, så er jeg lidt betaget af historien og for mig så vinder det faktisk meget, det er man kan relatere til tankerne bag projektet. Ole Smoky Moonshine kommer nok aldrig til at vinde de store priser ved “Pomme D’or – Det gyldne æble” i Frankfurt men igen – det er heller ikke meningen! Det her er American-style. Det er ikke skabt med finesse eller kommer fra ædle traditioner. Det er netop også derfor, at vi faktisk har med den helt rigtige Gastromand-faktor at gøre her.
Jeg vil ikke rate disse enkeltvis men i stedet give en samlet score og her ligger vi højt. Jeg var lidt i tvivl om hvorvidt den skulle have fuld ild, men efter at have serveret det for adskillige gæster henover julen og nytåret, som alle syntes det var vildt blæret, er jeg ikke i tvivl.
Og cap’en? ja når nu den ældste datter er helt vildt med den, fik den også et formål.
Pris: 190,- for Blackberry & Apple Pie, 250,- for Original inklusiv “speedloader”
Forhandlere klik her
Læs mere her
-
Hej gastromand :-)
Jeg har lige bestilt 2 af disse jars, som skal bruges til vores bryllup til sommer, i stedet for en rom eller en cognac. Det er landbryllup i en lade – så synes de her passede langt bedre ind i temaet. Vil lige høre jer, om den skal serveres på is? Eller om den bare er ready to drink?-
Hej Nanna – Negativ – bare straight up :-) Og fuck det er fedt du har gjort det – det passer perfekt til den slags! Dem med smag er nemmeste at drikke for de utrænede i hård spiritus – men jeg tænker så omvendt, at de hardcore vil få en lille fest ud af, at prøve den klare og stærke af dem!
God fornøjelse og tak for kommentaren!
-
-
Det skal prøves… Tak for linket, men hvorfra har I fået skænkelågene? De findes ikke på siden :)
-
Hej Tony – jeg er 99 % sikker på, at de faktisk følger med – men hold lige hesten, jeg vender tilbage når jeg er helt sikker…
-
Hey Tony igen – de fleste burde enten sende den med eller sælge i løs slag til 20-25 kr, jeg har ikke lige kunne finde nogle forhandlere hvor det står direkte, så hvis jeg var dig, ville jeg lige droppe dem en mail? Har du styr på forhandlere jf. hjemmesiden? http://olesmoky.dk/moonshines/original%20moonshine.html
-
-
-
Elsker en god moonshine og på mine grill-ture til USA har jeg jævnligt drukket det – den originale hjemmebrændte udgave selvfølgelig :-) De bedste er efter min mening klart dem som laves med honning, æble og lidt kanel. De smager af æblekage-saftevand og sparker hurtigt benene væk under en.
Det er jo desværre ulovligt at lave hjemmebrændt sprit mange steder i USA så det er stadig lidt tys-tys. Men kan da nævne at den bedste Moonshine jeg har smagt var i memphis og forøvrigt blev lavet af nogle af de lokale brandmænd (i brandstationens bagerste baglokale vel at mærke).-
Tror denne her produceres helt lovligt Kim – og du ville sikkert synes Apple Pie var god ud fra din mening om “honning, æble og kanel” for det er præcis hvad den smager og dufter af. Men nu kender jeg dig jo rimeligt godt, så jeg ville faktisk sige, at Blackberry i virkeligheden er dig, da den er lidt mindre “oversødet”, men næste gang vi ses, så må jeg lige huske at have dem med :-) Hvor laver du i øvrigt ikke hjemmebrændt? Du burde da gå igang!
-
-
God anmeldelse. kan oplyse om at disse moonshines langes over disken hos memphis roadhouse i århus, samt bla andre lækre moonshines, nogle med lidt mere power end de tre her:-)
-
Hej Jonas, du kan se forhandlere her: http://www.olesmoky.dk/ desværre er der ikke rigtig nogle forhandlere i Århus som det ser ud nu, men der ligger vel en Vinoble i Århus ikke, de burde vel kunne bestille lidt jars hjem til dig? Jeg ved fra Kristian som er Importør, at der skulle komme nye flavours til Danmark her i foråret, som jeg håber vi kommer til at smage også. Hvis det sker, så opdaterer jeg indlægget :-)
-
Comments